Temat:
GANT
Witam Podobnie jak Wy posiadam akcje Ganta, gram raczej krótkoterminowo, już kilka razy obróciłem tym papierem przy 4% zysku. Obecnie zamierzam potrzymać dłużej, bo już mnie palce bolą od klikania :) A tak poważnie, uważam że podstawą inwestowania jest stara dobra zasada dywersyfikacji portfela, gdzie dobiera się spółki z różnych sektorów i mających duży potencjał wzrostowy, wynikający z czynników fundamentalnych. Jestem przeciwnikiem analizy technicznej, przy wyraźnym sentymencie wszelkie "opory", "wsparcia" i "formacje" przestają mieć jakiekolwiek znaczenie. Jest to swoista sztuka dla sztuki, nie przystająca do rzeczywistości. Spółka rośnie przez kilkanaście dni w górę lub w dół, zyskując kilkadziesiąt % (w sytuacjach ekstremalnych kilkaset - np SKOK). Przy obecnym klimacie inwestycyjnym na świecie, akcje takich firm jak Gant (solidnych i ekspansywnych) mogą tylko rosnąć. Jeśli dodamy do tego odradzający się rynek nieruchomości, znikają wszelkie wątpliwości. Jeśli chodzi o trend średnioterminowy, podzielam zdanie części analityków, że jesień i zima przyniesie większą korektę. Możliwy jest scenariusz zjazdu WIGU20 na poniżej 2000 pkt. Natomiast lata 2010-2013 to wg mnie długoterminowy wzrost giełdy, w tym walorów takich jak GANT Pozdrawiam wszystkich zapalonych inwestorów
|