Ta spółka najlepsze lata ma dawno za sobą Z dnia na dzień słabnie - wiem, bo obserwuje ją z perspektywy konkurencji (jest z mojej branży) Tracą rynek, handlowców, są niekonkurencyjni. Według mnie na jakieś spektakularne wyniki nie liczyłbym.
Zarząd różnymi zabiegami próbuje ratowac sytuację, ale nawet stare wejścia i układy już nie dają takiego efektu jak kiedyś. Inne spółki właścicieli też tracą mocno (np. spółka E5 dostarczająca sprzęt do marketów - ledwie zipie, bo musiała oddac wszystko co najlepsze do NTT żeby ratowac sytuację. Z KW na KW będzie słabiutko. Oczywiście zarząd będzie robił dobrą minę, ale przyszłości im nie daje - co najwyżej trwanie w stagnacji. O dużo lepsze są AB i Action.
|
|
Dzięki - przeoczyłem to
|
|
Hej
Może wiecie czy wyniki z tych nowych raportów mają już odzwierciedlenie we wskaźnikach na portalu (np. C/WK, ROE, ROA itd.)
|
|
Temat:
ABMSOLID
Dzięki za odpowiedź - już wszystko się zgadza
|
|
Temat:
ABMSOLID
Dzięki WatchDog za odpowiedź, ale dalej coś jest dla mnie nie jasne (pewnie dlatego, że w czytaniu i analizie raportów czynie pierwsze kroki  ) 1. nie mogę znaleźć straty na poziomie 2 375 tys. (rozumiem, że miałeś na myśli rap. skonsolidowany za 1 KW 2009, ale tam jest strata z działalności operacyjnej 2394 tys. (literówka, czy nie na to patrzę co powinienem ?) 2. Nie mogę znaleźć kapitału łącznego na poziomie 92 mln. - Widzę znów w rap. kwartalnym skonsolidowanym wartość Kapitału własnego 82 883 tys. - znów albo nie na to patrzę, albo literówka z Twojej strony :) 3. Kroczący 12 miesięczny zysk netto - Jak liczyłeś? bo ja dodając -643+2253+5136+1468 = 8214 (czyli 8,2 mln zł.) różnica niby niewielka, ale chcę się upewnić, że dobrze liczę Jeżeli moje obliczenia się zgadzają, to ROE wynosi 8,2/83*100%=9,8%, a ROA 8,2/274*100%= 2,99 (tu się zgadzamy z wynikiem :) z góry wielkie dzięki za sprawdzenie moich obliczeń, lub wskazanie błędów.
|
|
Temat:
ABMSOLID
Witam Na wstępie muszę napisać, że jestem początkującym "inwestorem" mam problem z obliczeniami ROE i ROA, oraz z tym co jest podane na stronie stockwatch i money.pl dla porównania stockwatch ROE 8,9% ROA 2,98% Money.pl ROE 0,84% ROA 0,27% Chciałem to sam policzyć, ale tu już zupełnie inne mi wyniki wychodzą z góry dzięki za pomoc :)
|
|