Scarry napisał(a):jeśli pytasz o moje postrzeganie to 2 drogi dla Europy:
1. plan Pawlaka - ok. 1300 na WIG20, euro przetrwa albo po potężnym dodruku (surowce metali szlachetnych szybują w górę, zresztą wszystkie surowce), kryzys trwa minimum 10 lat i kończy się na wzór Japonii, wieloletnią stagnacją (70% szansy).
2. euro się rozpada, straszne zamieszanie, WIG spada czasowo nawet poniżej 1000, następuje wyczekiwany przeze mnie reset systemu w Europie, gospodarki o zdrowych podstawach dają wzór reszcie, kryzys, bardzo ciężki, trwa 3-4 lata, potem następuje potężne odbicie i okres długiej hossy. (30% szansy). @reset systemowy Co to w ogole oznacza? Czy np. to, ze "dzien po" loguje sie do banku a tam 0 na koncie, czy moze w ogole nie bedzie banku?? Resetujemy zawartosc ksiag wieczystych? Jak to ma wygladac??? Czego ty wyczekujesz? Ostatnio taki restet robili bolszewicy i hitlerowcy, chlopie, ochlon Taki reset to byla by niewyobrazalna tragedia. Ja rozumiem 'upadek', czy tez zmiany w systemie walutowym euro. To jest mozliwe i zapewne tak sie stanie, choc ja jeszcze wierze w politykow  . Pytanie, ile to bedzie kosztowac Polske i nas wszystkich. Koszt pozyczania pieniedzy drastycznie wzrosnie. Nie tylko na poziomie panstwa(co tez na oczywiscie dotknie), ale tez na poziomi kredytow dla firm i osob fizycznych. Tani kredyt w Polsce to produkt dostepny od zaledwie 8 lat. Nie widzicie korzysci z tego plynacych??? Ktos sie zastanawial co w przypadku aktualnych kredytow w euro? Automatyczne przewalutowanie na pln i zmiana oprocentowania? Przeciez to sa tak potezne zmiany dla gospodarki, ze trudno - o ile w ogole - przewidziec konsekwencje. Oczekiwanie takiego resetu jest dla mnie kompletnie nierozumiale. Co mozna na nim zyskac??? Z tych dwoch wariantow, ktore podales w gre moze wchodzic tylko 1. Drugi jest w ogole nie do zrealizowania, bo oznacza on sytuacje, w ktorej traci sie calkowicie kontrole procesami gospodarczymi i spolecznymi. Nie chce, zebys odbieral to osobiscie, slowa te kieruje do zwolennikow resetu: Panowie, sytuacja poresetowa jest w Somalii. Czemu jeszcze nie przeniesliscie tam swoich rodzin i biznesow???
|