Pod warunkiem że nas na nie stać. Kupić drogo a potem spłacać przez połowę życie to żaden biznes, lepiej mieszkać u Mamusi albo w małej klatce.
|
|
Temat:
IDMSA
A ten pan co kiedyś był prezesem electusa ma jakieś stanowisko w idm ?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Gdzie jest ten link na stronkę gdzie były pokazane stopy zwrotu z notowanych akcji z naszego segmentu na francuskiej giełdzie ?
Bo jakoś znaleźć nie mogę.
|
|
Temat:
SERINUS
Z racji zasiadania we władzach KOV raczej mu nie wypada bawić się w takie wyliczenia:)
|
|
Temat:
SERINUS
Na ORGR szansy nie ma żadnej ! Ogólnie technicznie wykres wygląda licho także trzeba czekać albo na dobre info albo na polepszenie sytuacji na całym rynku.
Niech Grecję wywalą wreszcie ze strefy euro a wtedy rynki powinny trochę odreagować.
|
|
Temat:
SERINUS
W 2006 roku Mauretania dołącza do państw eksportujących ropę naftową. Państwo z podmorskich złóż na swoim terytorium ma wydobywać 27 mln baryłek ropy rocznie. Dochody z eksportu będą sięgać 1,7 mld USD.
Powierzchnia 1 030 700 km² (Polska 312 679 km²) Liczba ludności 3 250 000 Religie - Islam - 99,83%
Mauretania jest republiką parlamentarną, z prawem stanowiącym kombinację prawa islamu i francuskiego prawa cywilnego
6 sierpnia 2008 r. w Mauretanii doszło do przewrotu wojskowego, w wyniku którego zbuntowani oficerowie - kierowani przez szefa gwardii prezydenckiej Muhammada uld Abd al-Aziza obalili prezydenta kraju. Prezydent Sidi uld Szajch Abdallahi, premier Jahja uld Ahmad al-Waghaf oraz minister spraw wewnętrznych Muhammad uld Arzizim zostali zatrzymani przez grupę generałów, a następnie aresztowani. Przyczyną zamachu było zdymisjonowanie przez prezydenta szefa gwardii prezydenckiej - Muhammada uld Abd al-Aziza. Zbuntowani oficerowie poinformowali, że utworzyli Radę Państwa. Abd al-Aziz stanął na jej czele.
W lipcu 2009 w kraju odbyły się wybory prezydenckie. Wziął w nich udział również Muhammad uld Abd al-Aziz, który w kwietniu 2009 zrezygnował z tego względu ze stanowiska przewodniczącego Rady Państwa. Odniósł zwycięstwo już pierwszej turze wyborów, co zostało zakwestionowane przez opozycję i na początku sierpnia został zaprzysiężony jako prezydent Mauretanii.
Francuzi tam mają spore wpływy, także może by to sprzedać Totalowi :)
|
|
Temat:
SERINUS
To teraz jeszcze może zadam pytanko na które już padła odpowiedz.
Cytuję: Pytanie: Czy cztery Bloki na wodach Mauretanii które należą do KOV to są bloki bliżej brzegu czy cztery połączone na pełnym oceanie? (nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat). Odpowiedz: Część bliżej brzegu, część dalej. Mapy chyba nigdy nie publikowaliśmy.
Ma ktoś jakąś większą wiedzę odnośnie tych 4 bloków ? Bo widzę że jakoś są chyba przypadkowe i spółka zachowuje się tak jakby nigdy ich nie miała :) Tak wnioskuję z odpowiedzi na pytanie.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Co do zajmowania długiej pozycji na KOV to z powyższego wykresu wynika że zajmujemy pozycję na głębszych korektach indeksów zazwyczaj wtedy kurs KOV jest już bardzo zdołowany ;)
|
|
Temat:
SERINUS
o i proponuje abyśmy połączyli szyki i założyli psełdo spółdzielnie odnośnie głosowań, czyli oddajemy swoje głosy na wsa czy innym- Czyli proponuje założenie oddzielnego mini forum i przez nie będziemy dbali o nasze interesy
nie neguje oczywiście tego że kov o nas nie dba
Myślę że nasze głosy mogą dać kilka %
jAK ktoś ma chęć niech założy nowe forum i wtedy połączymy nasze siły jako mniej szościły akcjonariusz.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Będzie jakieś tłumaczenie walnego na Polski ? Ma ktoś jakieś informacje w tej mierze ?
|
|
Temat:
SERINUS
Jest taka zapowiedz rekomendacja, wydana będzie 5 maja z tego co załapałem. Cena docelowa 2,00 zł. W publikacji są podane bardzo obszerne dane :)z prognozami do 2014 roku.
|
|
Temat:
SERINUS
Ja może to ujmę innym słowy :) Zapewne na spółce grają jacyś więksi gracze - z tym możemy się zgodzić. Skoro papier jest zdatny na manipulacje to czemu tego nie robić - z tym chyba też. Ktoś kto ma spore zasoby praktycznie może robić z tym papierem co tylko chce - też pewnie prawda.
W tym momencie dalsze dyskusje o trzymaniu kursu czy też nietrzymaniu mijają się z celem :) Ktoś może i trzyma ale może gra tylko na mniejsze zyski.
|
|
Temat:
SERINUS
Ogólne rzecz biorąc czy to analiza techniczna czy fundamentalna to tak na prawdę obie są tylko małymi dodatkami i same w sobie za dużo nie wnoszą :0
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćDzienne świeczki Przebite 1.47 Średnia krocząca 100 Najbliższymi oporami jest strefa 1,59 - 1,60 Znajduje się tam duł korpusu długiej białej świecy z 13 marca tego roku dolny knot świecy z 22 marca zielona linia stanowiąca dolną linię trendu wzrostowego zapoczątkowanego 30 września. Ostatnie sesje dały nadzieję że powrócimy do trendu wzrostowego i będziemy go kontynuowali. Acz nałożyły się nam dwa istotne czynniki które mogą zadziałać w dwie strony: Po pierwsze indeks wig 20 który ostatnio wyłamał się nam z trendu i nie wiadomo jak z nim będzie. Po drugie nowe dane z kov i nowe możliwości tej spółki, chociażby wejście na aim. Trzeba zachować sporą czujność :) JEŚLI miałbym dać rekomendacje to bym dał TRZYMAJ.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćNa dziennym liniowym wykres przebił 1.47 co mimo wszystko jest bardzo istotnym poziomem który miał okazję kilka razy się dobrze sprawdzić.
|
|
Temat:
SERINUS
Odnośnie mojej wypowiedzi na temat kontraktów terminowych: Chodziło mi o to że w pewnym momencie czasu sprzedaż była ustawiona 5 groszy wyżej od ceny sprzedaży na rynku. Pomyślałem że ustawiający cenę kontraktów liczą na to że kurs na rynku skoczy do góry i tyle. Nikogo nie namawiam do zakupu akcji bo to nie mój interes. Każdy wykłada swoją kasę i ponosi za to odpowiedzialność.
|
|
Temat:
SERINUS
Duże widły na terminowych - 10 groszy, sprzedaż 1.52 kupno 1.42. Czyli wróżą na wzrosty :)
|
|
Temat:
SERINUS
sicc nie podniecaj się tak :) Widać ta informacja może być cenotwórcza, to nie jest miejsce gdzie będziesz coś wiedział więcej niż inni.
|
|
Temat:
SERINUS
Pewnie dlatego że było to dużo tańsze :)
|
|
Temat:
SERINUS
Dziwię się trochę wam :) Nie wnikając już w to co było a w to co obecnie jest: W Nigerii nie ma statusu operatora a co za tym idzie nie ma możliwości decydowania. Jeśli miałbym zainwestować na takich zasadach to bym podziękował to po pierwsze. Po drugie uważam że to była dobra decyzja bo nas by zmusiła do emisji i rozwodnienia a zyski mogły by się okazać bardzo mizerne w wyniku czego interes by był marny. KI natomiast może to traktować jak lokatę powiedzmy na 5-10% + bardzo możliwy dodatkowy bonus. Po trzecie - może być tak że za jakiś czas odkupimy te udziały od KI.
Myślę że ciągłe gdakanie o Nigerii mija się z celem i nie wnosi już nic do tematu. Wyszło jak wyszło i już, nie ma co się cofać.
A powtarzanie tego samego w koło jak to robią niektórzy świadczy raczej o tym ze nie mają za dużo do powiedzenia w temacie.
|
|
Temat:
SERINUS
1.47 - bardzo ładne zamknięcie. Jako że Kov sam w sobie nie ma zbytnio siły to może zobaczymy co może mu pomóc.  kliknij, aby powiększyćJak widać na indeksie wig 20 toczy się nieustanna walka i moim zdaniem to ona pokarze przyszły kurs naszej spółki.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćTen nie przekłamuje :) Candlevolume tygodniowe. Kod:[mod: ale czego mamy się domyslać ? post jest do wyrzucenia albo piszesz co wykres oznacza]
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćAT z dnia na dzień: Jak widać wsparcie stało się oporem. Następne wsparcie na 1.40 a potem 1.36.
|
|
Temat:
SERINUS
Na obecną chwilę łupki nie są nam raczej potrzebne, acz jak ktoś zwrócił ładnie uwagę możemy jako kov wykonywać odpłatnie pracę na rzecz innych podmiotów. A po drugie może być tak że za jakiś czas, gdy zasoby wydobywane w konwencjonalny sposób będą coraz mniejsze to jedynym wyjściem pozostaną łupki. Tak czy owak kov pewnie trzyma rękę na pulsie i śledzi wszystko na bieżąco :)
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćAT z dnia na dzień: Wsparcie 1.47 Opór 1.51 a potem okolice 1.55 - 1.56 wznosząca się zielona dolna linia kanału wzrostowego.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćMyślę że wywalacz się przeliczył i popłynie bez mydła :) Kurs powinien niebawem wejść we wzrostowy kanał i kontynuować dalsze wzrosty.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyć2 ramka to stochastic oscillator - 5 3 ramka macd - 5 1 ramka dzienne świeczki candlevolume 13 lutego powstała taka ogromna prawie kwadratowa świeczka otwarcie 1.41 zamknięcie 1.61 - poprowadziłem od niej dwie niebieskie grube linie, jak widać dolna podziałała jak silne wsparcie.
|
|
Temat:
SERINUS
Teraz może jeszcze coś odnośnie wielkości zleceń. Musimy pierw ustalić jakieś reguły zanim postaramy się wyciągnąć jakieś wnioski.
- Wychodzimy z założenia że potencjalny inwestor składa kilka zleceń dziennie po każdej stronie. Zakładając minimalną prowizję w wysokości 0.39% - 6 zł, daje to nam 1550zł - czyli około 1100 akcji po 1,44 za akcje. - Wniosek - normalne zlecenie to zlecenie opiewające na 1000 - 2000 akcji. - Zlecenia opiewające na 5000 - 10000 akcji to zlecenia duże - czyli zlecenia dawane przez dużych inwestorów. - Zlecenia opiewające na 50000 akcji to zlecenia bardzo duże - czyli dawane przez bardzo dużych inwestorów.
Dlaczego o tym piszę ? Usiłuję uzmysłowić niektórym osobą że zlecenie na 5000 akcji nie daje drobny gracz, tylko gracz duży. Wywalenie w jednym zleceniu 7400 zł to dużo kasy. Na gpw jest wielu inwestorów którzy taką kasą nie dysponują.
|
|
Temat:
SERINUS
Raczej 1,54 :) acz to pewnie kwestia wykresu :) Moim zdaniem jedyne zagrożenie to spadek głównego indeksu i trzeba go czujnie obserwować.
Odnośnie naszej spółki: Nie jest duża, dużo nie wydobywa, ale skala wydobycia ciągle rośnie - a chyba to jest najważniejsze. Wyjście z Nigerii a raczej nie wejście w nią uważam za dobre posunięcie. Może być przecież tak że za jakiś czas KI da nam możliwość uczestnictwa w niej. Wystarczy że będziemy mieli środki :) a Nigeria zacznie dobrze prosperować. Skoro KOV ma być silną spółką w portfelu Pana Kulczyka to nie powinno to chyba nikogo dziwić. Obecnie nie jest czas na to :)
|
|
Temat:
SERINUS
Moim zdaniem wszystkie rodzaje analizy dla zwykłego gracza to tylko jakieś dodatki które mają mu pomóc przy wyborze papieru w który zamierza inwestować. Nie oznacza to ze są one błędne, ale też nie oznacza że są właściwe.
Konkretny inwestor który obraca ogromnymi środkami, zanim zaangażuje się w dany papier pierw przeprowadzi dogłębną analizę finansową danej spółki i dopiero potem podejmie właściwą decyzję.
Analiza techniczna ma nam pokazać w jakim trendzie znajduje się obecnie dany papier i w jakich zakresach się porusza. Dodatkowo jest wykorzystywana przez różnego rodzaju systemy transakcyjne. Tak więc jest pomocna, należy tylko zachować dużą ostrożność.
|
|
Temat:
SERINUS
A ja mam następujące pytanie ? Co wnosi nasz 30% udziałowiec ?
|
|
Temat:
SERINUS
A ja postaram się dalej trzymać mojej teorii niezależnie od tego czy jest dobra czy zła. Dalej uważam że za spadki odpowiada jedna osoba bądź jedna instytucja która posiadała 10-20 milionów akcji. A historia wyglądał może tak: Dane o rezygnacji z udziału w Nigeryjskim polu przyczyniły się do znaczącej przeceny kursu akcji. Kurs znalazł się blisko ostatniej linii wsparcia wyznaczonej przez dolne ograniczenie kanału wzrostowego. Potem mieliśmy komunikat o zamianie 3 koncesji z poszukiwawczej na wydobywczą - kurs wtedy odreagował i nagle zaczęła się podaż która była też przed tym komunikatem.
Najprawdopodobniej systemy transakcyjne dały znać aby wyjść z rynku i ogromna ilość akcje jednej osoby lub instytucji zostały wywalane na rynek. Z biegiem czasu zaczęli się do tego przyłączać inni.
Dodatkowym impulsem był powolny spadek indeksu wig20 który zaczął się zbliżać do coraz niższych, niebezpiecznych poziomów.
Starałem się oglądać ilość i wielkość zleceń na sprzedaży i pokazywały one jednoznacznie że to były zlecenia od jednego gracza. Ktoś napisał że zleceń było dużo - było dużo fakt, ale to nie przeczy że wywalał jeden gracz.
Potrzeba jeszcze zdjąć kilkanaście milionów akcji ze strony podażowej i wywalacz zostanie wywalony z rynku na stałe.
|
|
:) Nic dodać nic ująć :)
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Popieram w pełni, zero dywidendy. Spółka nie powinna wyzbywać się żadnej gotówki z kasy. Musimy inwestować, inwestować, inwestować. Powoli i rozmyślnie tak aby ją wykorzystać jak najlepiej.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
krewa napisał(a):zabapinkfloyd napisał(a):...Jak widać są dwie linie trendu... no śliczne linie trendu! piękny wykres! ale ma jedną zasadniczą wadę, dyskwalifikującą go. i Ty, Zabapinkfloyd, doskonale o tym wiesz. Wiem wiem :) nie jest logarytmiczny.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
wapkil napisał(a):zabapinkfloyd napisał(a):Rozumiem że jeden kontrakt opiera się o 1000 akcji KOV.
CZYLI aby kupić 1 kontrakt KOV czyli zając na nim pozycję długą powiedzmy przy kursie 1.70 potrzebne będą nam środki w wysokości 1.70 razy 1000 akcji czyli 1700 zł + prowizja i + potrzebne zabezpieczenia.
CZY TO CO NAPISAŁEM JEST PRAWDĄ ??? Dlaczego krzyczysz? Nie, nie jest prawdą. Kontrakt na KOV to, jak sama nazwa wskazuje, instrument pochodny z dźwignią finansową. Tysiąc razy kurs akcji to jego wartość. Natomiast do otwarcia pozycji potrzebne jest tylko wniesienie depozytu. Ostateczna wartość depozytu określana jest przez biuro maklerskie i wyliczana jest względem kursu zamknięcia. Biura mogą go różnie wyliczać (mnożnikowo, według MPKR albo według SPAN, przy czym chyba żadne biuro nie korzysta jeszcze ze SPAN). Inny może być też depozyt potrzebny do otwarcia otwarcia pozycji (depozyt wstępny), a inny dla jej utrzymania (depozyt właściwy). Generalnie depozyt potrzebny do otwarcia jednego takiego kontraktu na KOV wyniesie około 300 zł. Chyba coś kręcisz :) Po pierwsze kontrakty opiewają na daną ilość instrumentu bazowego a na na mnożnik Po drugie kto powiedział że chce korzystać z dźwigni ? acz dobrze że o tym wspomniałeś :)
|
|
Temat:
SERINUS
Jestem ciekawy czy znajdziemy na Ukrainie ropę ? na mapce w prezentacji widać że jakaś działka z ropą tam jest.
|
|
Temat:
SERINUS
Bardzo mnie cieszy że jest jakaś dyskusja :) A to że macie odmienne zdanie to bardzo dobrze, na tym to polega :) Ja nie mam raczej wiedzy o AT, staram się ją przedstawiać w sposób najbardziej prymitywny i prosty z możliwych.
Z tego co zauważyłem nasze wykresy różnią się czasem notowań. W moich nadałem znaczenie 1.74 jako poziomu który po raz pierwszy zaistniał min.w dniu debiutu, dlatego staram się do niego przywiązywać większą wagę.
|
|
Temat:
SERINUS
Święte słowa onochi :)
A teraz porozmawiajmy o kontraktach terminowych na KOV i postarajmy się o nich wszystko dokładnie wyjaśnić.
Ja nigdy na terminowych nie grałem to tylko napiszę moje przemyślenia:
Obecnie na gpw są notowane 3 serie kontraktów na KOV :
FKOVM12 - wygasający w 3 piątek czerwca tego roku
FKOVU12 - wygasający w 3 piątek września tego roku
FKOVZ12 - wygasający w 3 piątek grudnia tego roku
o ile będzie w tym dniu sesja giełdowa ! jeśli nie będzie to kontrakty wygasają dzień wcześniej.
Rozumiem że jeden kontrakt opiera się o 1000 akcji KOV. CZYLI aby kupić 1 kontrakt KOV czyli zając na nim pozycję długą powiedzmy przy kursie 1.70 potrzebne będą nam środki w wysokości 1.70 razy 1000 akcji czyli 1700 zł + prowizja i + potrzebne zabezpieczenia.
CZY TO CO NAPISAŁEM JEST PRAWDĄ ???
|
|
Temat:
SERINUS
Teraz może się wypowiem z pozycji amatora jakim jestem odnośnie Nigerii. Nie ulega wątpliwości że wielu z nas na nią liczyło i już sobie przeliczało zyski z wydobycia :)
Jednak skoro Prezes i jego doradcy doszli do wniosku że na obecną chwilę i w obecnych okolicznościach nie warto w nią wchodzić KOV to jak najbardziej jestem za :) i ich w tym popieram :) Zawsze może być tak że jak za jakiś czas Nigeria ruszy to Prezes da nam możliwość uczestnictwa w niej :)
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćjest i logarytmiczna, świeczki tygodniowe. Pięknie wyrysowana linia trendu wzrostowego dzisiejszy spadek do 1.66 by jej nie przełamał :)
|
|
Temat:
SERINUS
Ktoś napisał że istniej możliwość debiutu na AIM bez przeprowadzenia nowej emisji. Jak myślicie ? ile akcji by tam oddał ze swojej puli Pan Kulczyk ? I czy istnieje jakiś wariant np. skup akcji z rynku w celu dalszego ich zaoferowania na AIM ?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćZ tym dziennym to miałem na myśli liniowy tygodniowy :) Czarna przerywana przechodzi na 1,74 - jest to górne ograniczenia kanału wzrostowego zaznaczonego kolorem zielonym. Istnieje prawdopodobieństwo że kurs zatrzyma się nad nim i będzie on stanowił dalsze wsparcie.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyć1,74 to najniższe notowanie z dnia debiutu 2010.05.05 Na wykresie da się zauważyć że linia ta bardzo często zaczepiała o wykres spółki i zarazem była oporem i wsparciem.
|
|
Temat:
SERINUS
Silne wsparcie na dziennym liniowym i dziennych świeczkach jest na 1,74 także może się kurs dziś na tej wysokości zatrzyma :)
jak ktoś będzie chciał to mogę wkleić dwa wykresy.
|
|
Temat:
SERINUS
Myślę że ceny kontraktów na KOV są bardzo atrakcyjne, zwłaszcza te ze sprzedaży :)
|
|
Temat:
SERINUS
To teraz z innej beczki, odnośnie notowań: Są już w obiegu te kontrakty czy jak je tam zwał na KOV ?
|
|
Temat:
SERINUS
Do Redface
W nowej prezentacji na stronie 12 - Działalność KOV na Ukrainie Produkcja KUB-Gasu - w prawej części tabelki - Prognoza obarczona ryzykiem, są jakby podane już nie aktualne wielkości. Czy jest możliwość aby poprawić tą tabelkę, nanosząc na nią poprawne dane ale jednocześnie pozostawiając stare prognozy. Wtedy można będzie zobaczyć jak owe prognozy się sprawdzały lub nie sprawdzały. Jeśli nie można by poprawionej tabelki wstawić w miejsce starej to może można by ja było wstawić na forum albo w dowolne inne miejsce.
|
|
Temat:
SERINUS
Sesje są bardzo napięte i te skoki kursu dają dobrze popalić :) Natomiast nie ma się co dziwić, korekty muszą co jakiś czas być zwłaszcza że ostatnia wycena zrobiona przez Watch Dog mogła co niektórych solidnie wystraszyć.
Musimy sobie odpowiedzieć na kilka pytań typu - co ma w sobie ta spółka ? że warto w nią zainwestować.
Zakładając że np. Syria i Brunei nam nie wypali, co do Nigerii też nie jest pewniakiem bo może się okazać że wspólnicy nie dadzą sobie z tym rady i wydobycie będzie bardzo znikome i wolne, dodatkowo dochodzi mało stabilna sytuacja.
Tak więc pozostaje nam Ukraina. Skoro wszystko wcześniejsze potraktowaliśmy jako niepewne to Ukrainę bym potraktował 100% i nie wliczał sytuacji typu nacjonalizacja czy inne takie podobne lub inne.
I tu przydał by się ktoś kto lubi się w takie rzeczy bawić. Trzeba by było zrobić symulacje wydobycia na Ukrainie na okres 1-5 lat. Wtedy można by zobaczyć ile za 5 lat da się zarobić na wydobyciu gazu i kondensatu.
|
|
Temat:
SERINUS
To powiedział ze chcą wejść na AIM do końca roku ? czy nie ?
|
|
Temat:
SERINUS
Dokładnie, mnie też interesuje Nigeria i praktycznie siedzę na papierze pod tą obietnicę - bo jako takową ją traktowałem. Jakieś źródło ropy by nam się zdało, nawet jak na początku będzie małe :)
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
15 punktów Philipa Fishera
1: Czy firma dysponuje produktami lub usługami o wystarczającym potencjale rynkowym, aby umożliwić pokaźny wzrost sprzedaży przez co najmniej kilka lat?
2: Czy kadry zarządzające wykazują wystarczająco dużo determinacji do dalszego opracowywania produktów lub procesów, które wciąż będą zwiększały całkowity potencjał sprzedaży w sytuacji, gdy potencjał wzrostu obecnie aktrakcyjnych linii produktów został już w znacznym stopniu wyczerpany?
3: Czy spółka prowadzi działalność w zakresie badań i rozwoju (jeśli tak to jaką skutecznością się one cechują w stosunku do sprzedaży)?
4: Czy firma dysponuje ponadprzeciętnie dobrą organizacją sprzedaży?
5: Czy firma posiada atrakcyjną marżę zysku?
6: Czy firma zwiększa marżę zysku (jakie działania podejmuje w tym kierunku)?
7: Czy w firmie panują doskonałe stosunku pracy i relacje z personelem?
8: Czy w firmie panują doskonałe stosunki z kadrą zarządzającą?
9: Czy firma przywiązuje wagę do swoich kadr zarządzających?
10: Czy firma stosuje skuteczny system kontroli wewnętrznej kosztów oraz ksiąg rachunkowych?
11: Czy istnieją inne aspekty działalności w jakiś sposób szczególne dla danej branży, które zapewniają inwestorom istotne wskazówki dotyczące tego, jak doskonała może być firma w porównaniu ze swoją konkurencją?
12: Czy firma ma długoterminowe prognozy dotyczące zysków?
13: Czy w najbliższej przyszłości rozwój firmy będzie wymagał finansowania poprzez emisję akcji, aby powstała w ten sposób zwiększona liczba udziałów w znacznym stopniu zniosła korzyści obecnych akcjonariuszy płynące z tego rozwoju?
14: Czy kadry zarządzające udzielają inwestorom mnóstwa informacji, gdy interesy idą dobrze, ale zamykają się w sobie, gdy pojawiają się problemy i rozczarowania?
15: Czy kadry zarządzające cechują się niepowtarzalną uczciwością?
Tak 2 punkty Nie -2 punkty Nie wiem -1 punkt
20 do 15 Świetna spółka 15 do 10 Dobra spółka 10 do 0 Przeciętna spółka 0 do -5 Kiepska spółka -5 do -10 Zła spółka -10 do -15 Bardzo zła spółka -15 do -20 Bez komentarza
Może ktoś postara się odpowiedzieć na te 15 pytań :)
Może ktoś by dokonał jakiejś analizy finansowej spółki z dostępnych danych !
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćCzy ja wiem ? Zielona wznosząca została pokonana na loga. 1.47 obowiązuje dalej na zielonej poziomej.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćJak jest każdy widzi :) Zobaczymy czy kurs zatrzyma się na pierwszej zielonej linii. Jak nie to jeszcze są 2 w zanadrzu :) Dodatkowo 1.51 to środek korpusu długiej białej świecy z 13 lutego.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćNajbardziej prymitywny wykres: Liniowy dzienny cena zamknięcia. I cóż on nam ciekawego pokazuje ? A no to że wystarczy nam zamknięcie na poziomie 1,64 aby dać sygnał do potencjalnego wzrostu w okolice 1.83.
|
|
Temat:
SERINUS
Pomysł z algami i sinicami całkiem dobry :)
Jestem tylko ciekawy czy te paliwo będzie się nadawało do obecnych silników ?
|
|
Temat:
SERINUS
Ponoć zasoby ropy w Dubaju wyczerpią się w 2016, dlatego szejk postawił na turystykę. Światowe zasoby ropy wystarczą ponoć jeszcze na maksymalnie 35 lat. Ograniczenie wydobycia ropy o zaledwie 10 do 15 procent może spowodować poważny kryzys gospodarek uzależnionych od ropy. Zasoby gazu wystarczą na co najmniej 55 lat. Zasoby węgla na 150 lat. Idąc tym tropem w miarę upływu czasu to gaz zacznie przejmować rolę lidera a ropa zejdzie na plan boczny. Oczywiście zawsze będzie w cenie i to coraz większej. O ile nie zostanie zastąpiona. Podane dane zostały wyciągnięte z internetu i mogą mylić się z prawdą :) www.echo.szczecin.pl/wydarzeni...Fajny artykulik.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Poczytaj, było o tym pisane.
|
|
Temat:
SERINUS
Aha :) Rabbit widzę że jesteś bardzo skupiony w temacie i lubisz sobie liczyć :) Może byś zrobił tabelkę w której by były wszystkie pola i odwierty oraz ilości wydobycie / :)))))
Ja jestem nygusowaty :)
|
|
Temat:
SERINUS
W ostatnim newsletter KOV jest zamieszczona tabelka ze schematem prac nad odwiertami. Co oznacza wpis 'opuszczony' ?
Może zadam pytanie inaczej: Czy jest możliwy do niego powrót czy nie ?
|
|
Temat:
SERINUS
rabbit napisał(a):@zabapinkfloyd
KUBGAZ musi sprzedawać gaz na rynku regulowanym po cenach ustalonych przez NERC (tak to się chyba zwie) Posiada też zgodę na sprzedaż ponad 90 mln m3 gazu poza rynkiem regulowanym,na czym najwięcej zarabiają firmy wydobywcze na Ukrainie.Poza rynkiem regulowanym ja rozumiem że po cenach wyższych. Pewnie jest tak jak mówisz :) Nie miałem na myśli sprzedaży poza rynkiem regulowanym. Z tego co pamiętam gdzieś wyczytałem że nie możemy sprzedać gazu powyżej ceny za jaką sprzedają Ruscy, co wydaje się być oczywiste. A może coś pokręciłem ?
|
|
Temat:
SERINUS
Z tego co pamiętam to mogą nam zapłacić najwyżej tyle ile płacą Ruskim ?
|
|
Temat:
SERINUS
Rozumiem że doszedłeś do takiego wniosku wychodząc z założenia że KOV nie jest Polską spółką.
Jest to mylne założenie. Chodzi o to że KOV nie stać na zakup takiego giganta :)
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćzielony - kov czerwony - wig paliwa niebieski - wig20 Jedyny problem w tym że nie wiem czy to jest dobrze ze skalowane :0 może ktoś mi podpowie jak to zrobić w matastock
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćkov miesięczne świeczki Opór stanowi środek korpusu długiej czarne świecy 1,46 Wsparcie wznosząca się linia trendu
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćOpór 1.47, następny 1.56 Wsparcie dolne ograniczenie wewnętrznego kanału - 1,42 I 1,38 dolna niebieska linia Przebicie może dać spadek w okolice 1.30 gdzie przebiega zielona linia.
|
|
Temat:
SERINUS
Na obecną chwile istotne są jak największe inwestycji i jak największe potencjalne źródła dochodu. To w długiej perspektywie ograniczy ryzyko i przyniesie możliwości dalszego zakrojonego na dużą skalę rozwoju.
|
|
Temat:
SERINUS
Jeśli tylko Nigeria będzie opłacalna jako biznes to prędzej czy później KOV dostanie w niej udziały. Po to dokupywałem papiery spółki a nie tak sobie. Nie widzę możliwości w przypadku powodzenia Nigerii aby KOV jej nie dostał ;)
|
|
Temat:
SERINUS
A no tak :) teraz załapałem :)
|
|
Temat:
SERINUS
Chyba coś źle ci wyszło, jeśli mamy 55 dziennie razy 365 to wychodzi 20,075 250,000 przez 20,075 to się równa 12,45 lat.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie podniecajcie się aż tak :) Ja uważam że zostaną wypuszczono nowe papiery tak jak miało to być, ale zostaną sprzedane wybranym inwestorom. I raczej będzie to w tym roku. Także rozwodnienie będzie i zawsze była o tym mowa. Pierwsza emisja przecież miała być dużo większa.
Nie wiem dlaczego się aż tak tego obawiacie ?
|
|
Temat:
SERINUS
Powiedzcie mi dobrzy ludzi o co chodzi ze zmianami w akcjonariacie spółki. Obecnie jest tylko wymieniony Kulczyk Investments.
Nie pamiętam czy inne podmioty które widniały wcześniej posiadały 5% akcji czy nie ? Wyskoczyli z tego czy nie są ujęci ?
Ma ktoś jakieś zdanie w tej kwestii ?
|
|
Temat:
SERINUS
Ja mam pytanie czysto techniczne: Czy kondensat powstaje na skutek skraplania gazu ? Czy jest wydobywany w inny sposób ? I jaki jest jego netback ?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Z tego co była mowa to prezentacje muszą pojawić się w jednym czasie, także musisz poczekać aż obie wersje językowe będą gotowe :)
|
|
Temat:
SERINUS
A ile obecnie jest wydobywanych baryłek z tego odwiertu, rozumiem ze nasz udział to obecnie 9 % całego wydobycia.
|
|
Temat:
SERINUS
Rozumie że one są zablokowane. Chodziło mi tylko o to czy ta kasa spłynie na nasze konto po rozliczeniu się z KI.
|
|
Temat:
SERINUS
Jako że prowadzę temat o KOV na innym forum to ponownie zadam pytanie jakie już zadawałem. Nie chcę po prostu wprowadzić innych użytkowników w błąd. Czy kasa z Nigerii wpływa już na specjalny rachunek otworzony dla Kov i zostanie z niego przelana do spółki w momencie pozyskania przez Kov kapitału na zakup udziałów w OML 42 ???
|
|
Temat:
SERINUS
Chyba większość osób to robi, jakby nie było to są nasze oszczędności o które się martwimy :)
Nigeria jest dopiero od wczoraj, także nie ma co się śpieszyć z tym skupowaniem.
|
|
Temat:
SERINUS
Myślę że na obecną chwilę taka cena nie wchodzi w grę, ponadto widzę że jesteś trochę strachliwy :) Strach paraliżuje umysł, inwestor nie może się bać, natomiast musi być zawsze czujny.
Jak może paść odpowiedz na takie pytanie, zastanów się. Jak będzie jakaś konkretna informacja to dostaną ją wszyscy a nie tylko my tutaj.
Moim zdaniem będzie emisja jak było w planach, natomiast cena jej jak zostanie ustalona to wyjdzie na światło dzienne, ale nie wcześniej. Fajnie jak obejmą ją jakieś podmioty instytucjonalne.
|
|
Temat:
SERINUS
Jaką ulice ubrali ? Jak już to ubrali wszystkich, natomiast zakup po 1.50 długoterminowo powinien dać bardzo dobrą stopę zwrotu. Zawsze jest tak że można kupić taniej a sprzedać drożej, natomiast inwestor który wierzy w spółkę i gra na niej co dnia zawsze przepłaci za papier, bo nawet jak sprzeda jakąś ilość z zyskiem to zaraz ją dokupuje bo wierzy w to że za jakiś czas na niej sporo zarobi. Także rozważania odnośnie krótkoterminowych cen jakby nie .................. .
Oczywiście możemy pomówić o nich ale pod warunkiem że zostanie dołączony wykres z omówieniem, wtedy będzie to dyskusja o AT :)
|
|
Temat:
SERINUS
menager napisał(a):wczoraj był dobry moment na sprzedaż akcji tak jak pisałem
nie twórzcie teorii o instytucjonalnych
akcje przez dłuższy czas były były po 1,2-1,35 można było nakupić ile się chciało i sprzedawać wczoraj
nie mówię już o takich zakupionych po 0,90-1,00 bo takie też był sprzedawane
i znowu ulice ubrali W zależności od rodzaju inwestycji strategie są różne: 1 - Kup i trzymaj przez długi okres. 2 - Kup i sprzedaj krótkoterminowo. 3 - Kup i handluj na bieżąco tak aby zawsze być w posiadaniu papieru. Na obecną chwilę strategia numer 3 jest najodpowiedniejsza. Natomiast każdy robi to co chce, bo tak na prawdę nie ma takiego co ciągle trafia :) A tak na marginesie - to chyba jest to dobra inwestycja na dłuższą metę, oczywiście trzeba się jej ciągle przyglądać.
|
|
Temat:
SERINUS
Dlatego że KI wykładał kasę a nie KOV :)
|
|
Temat:
SERINUS
Czyli kasę od dziś bierze KI, czy też idzie ona na specjalne konto z którego po udanej emisji dostaniemy ją do kasy KOV ?
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):hansik napisał(a):(...) Z pozoru jest to dobre info ale niepokoi mnie sam jej tytul "KOV zachowuje mozliwosc uczestnictwa" Witam, Zapraszam wszystkich do zadawania pytań, jeśli będę w stanie i 'nieskrępowany' wymogami compliance, będę odpowiadał. Co do obawy powyżej: oczywiście na dziś status quo jest takie, że KOV ma 'możliwość uczestnictwa'. Staniemy się pełnoprawnym uczestnikiem konsorcjum z chwilą, gdy pozyskamy finansowanie, spłacimy KI i nasze udziały w Neconde przestaną być 'trzymane w truście' na rzecz KI. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ gdy pozyskamy finansowanie, spłacimy KI i nasze udziały w Neconde przestaną być 'trzymane w truście' na rzecz KI. Myślałem że mamy już finansowanie z KI. proszę o bardziej precyzyjne wytłumaczenie kiedy będziemy mieli udziały z ropy !
|
|
Temat:
SERINUS
PONAWIAM PYTANIE
Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, zadawałem już je wcześniej. Załóżmy że umowa zostaje podpisana dziś za dwie godziny. Jak będzie wyglądał komunikat, to znaczy czy będzie podany w trakcie sesji czy po niej ? Czy spółka chcąc podać go w trakcie sesji wystąpi do gpw o zawieszenie notowań i do kiedy ?
I jeszcze jedno, po jakim czasie od podpisania umowy pojawi się informacja na stronie KOV ?
|
|