Temat:
BORYSZEW
anty_teresa napisał(a):style napisał(a):ja sprzedałem 1/3 akcji po 2.16. Strata podatkowa wykazana a z reszta pakietu siedze i nie ruszam. Juz nie mogę sie czekać az dokupie sobie PP Tylko po co? Nie lepiej założyć sobie rachunek IKE? Wtedy nie ponosisz kosztów sprzedaży i odkupienia papierów. A skumulowany podatek zapłacisz dopiero jak przed czasem będziesz chciał wypłacić środki... czy mogłabym prosić o wyjaśnienie tego wpisu , całkiem go nie rozumiem na giełdzie już jestem ponad 10 lat a moje anty to Bożena , to imię dla mnie bee bo kilka takich beee osób poznałam a teresa to dla mnie nieznana siostra i już niemożliwa do poznania
|
Temat:
BORYSZEW
Kochany kolego nie możez dziś sprzedać wszystkich akcji , bo aby dostać prawa poboru musisz mieć dziś na zakończenie sesji akcje ( na każdą jedną akcję otrzymasz jedno pp, czyli 1000 szt akcji -dostajesz 1000 szt pp . Jedno pp będzie cię upooważniało do zkupu 2 nowych akcji po 10 gr za akcję.Czyli w tym wypadku zakupisz 2000 szt akcji nowych tj. z tej emisji płacąc za nie 200zł. Jutro od dzisiejszej ceny zamknięcia akcji będzie odjęta teoretyczna wartość pp i od tej ceny wystartują jutro notowania , TKO ( teoretyczny kurs otwarcia) oraz kurs akcji w dn tym tj. 6-go już zależy od giełdy czyli inwestorów. I już jutro możesz sprzedać stare akcje. Co do terminów wejścia pp na rachunki, NE( nowej emisji to poszperaj na bankierze na forum klika stron do tyłu coś tam pisali. Pamiętaj , że jak nic nie zrobisz z pp ( tzn. nie sprzedasz ich jak będą notowane lub nie zakupisz za nie nowych akcji to przepadną, a jeszcze gorzej z tymi pp które byś kupił sam gdy będzą notowane bo dodatkowo straciłbyś pieniądze wydane na te prawa ( rozumiesz kupując pp ).
|