Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):Czterybbbb napisał(a):To niewiarygodne! Cały czas zachodzę w głowę o co tu chodzi. Spółka z takimi aktywami i perspektywami a kapitalizacja mniejsza niż Optimus który kończy swoją pierwszą gierkę. Poniewaz "gierka" optimusa przynosi solidne zyski a strata KOV w zeszlym roku to 55 mln zl. Aktywa spolki sa watpliwe - nie wiadomo czy w na koncesjach Brunei orz Syrii jest jakkolwiek ropa mozliwa do wydobycia, rynek jak widac ocenia ze raczej nie. Nie wiadomo czy jakiekolwiek beda mozliwosci realizacji wydobycia w Nigerii - rynek tez raczej nie ucieszyl sie z nigerii. Poza tym spolce brak kapitalu na komercjalizacje jakiejkolwiek koncesji - przeciez pieniadze z emisji sie koncza a zyskow brak. Inwestycja w Nigierii opiera sie o psychologizmy - jakoby wlaczenie miejscowych kacykow (zwanych eufemistycznie lokalnymi spolecznosciami) do spolki mialo gwaratnowac spokoj. Pierwszym problemem jest ze owe "lokalne spolczenosci" nie wniosa niczego tj. ani kapitalu ani technologii, co powoduje ze inwestycje beda musieli dzwigac pozostali w tym KOV ze swoimi rzadkimi kapitalami. Po drugie, kacykowie, czy tez "liderzy lokalnych spolecznosci" sie zmieniaja, nie sa to tez zapewne ludzie pewni jak banki szwjacarskie. na pewno niejeden z "liderow lokalnych spolecznosci" bedzie uwazal ze dostal za malo, zwlaszcza jezeli inny dostal jego zdaniem za duzo. Dodatkowo zapewne sa tez inne osoby, ktore sie oburzaja, ze oni nie zostali zakwalifikowani do "liderow lokalnych spolecznosci". Zalozmy, ze odwiert jest na terenie jednego kacyka, i on dojdzie do slusznego z jego punktu widzenia wniosku, ze bez sensu zeby inni tez korzystali skoro odwiert jest jego. Jezeli zarzad KOV ma takie zdolnosci, ze jest w stanie wynegocjowac pokoj miedzyplemienny to moze zalatwi tez pokoj na Bliskim Wschodzie oraz zjednoczenie Korei? W sumie pogodzenie skloconych plemion to historyczne osiagniecie. Akcjonariusze natomiast karmia sie mrzonkami o rzekomie mozliwej sprzedazy Lotosu KOV, to smieszne - to tak jakby sprzedac hipermarket kioskowi z gazetami przynoszacemu dodatkowo straty. Tak drobna uwaga historyczno-społeczna Myślę, ze już od czasów Davida i Goliata wiadomo, ze duży choć może więcej nie zawsze daje rade, a mały sprytny czasem wygrywa, poza tym trzeba pamiętać, że tu jest kraj "wielkich możliwości", więc tak jednoznacznie bym niczego nie skreślał.
|
|
Temat:
SERINUS
Pozyskanie kapitału jest konieczne i od tego nie uciekniemy. AIM to dużo lepszy pomysł niż kolejna emisja na GWP, oczywiście dla nas najlepiej by było gdyby finansowanie nie było poprzez emisje ale np. inwestora strategicznego.
Ja tylko nie rozumiem dlaczego taka zwałka kursu KOV była do poziomu 1,7-17,2 - to wyglądało tak jakby informacja o planach KOV była wcześniej znana i pod to info ktoś albo wywalał albo wywołał zwałkę i zbierał na poziomach 1,7 - w każdym razie to widać nawet dla drobnego, że coś tu na rzeczy jest.
|
|
Temat:
SERINUS
Niezłe teorie snujecie, poza tym ciekawe gdzie to prezio RF, nie ma żadnych wpisów. Co do teorii spiskowych, to nie rozumiem tylko komu zależałoby na "wyniszczaniu" firmy poprzez zaniżanie kursu i jak to się zaniżanie ma do wyniszczania? Prędzej to można wysłać jakiegoś ninje niech włoży dynamit w dziurę - to by dopiero było wyniszczanie :) faktem jest natomiast, że ktoś nie daje wybić się kursowi, a jak mimo wszystko kurs rośnie to potem i tak go zwala w dół, tylko jakie ma motywy/, ja nie wierze, że ktoś sypie tylko dla prostego zysku z akcji, bo dla zysku to by sam "podkręcał" kurs trochę wyżej, a tutaj ewidentnie widać w przypadku zainteresowania i pakietów jak włącza się jakiś "sternik" i psuje nam nastroje. Jakie ma motywy?, czy to sypie fundusz jak się tylko okazja nadarzy? ale "ten ktoś" sypie już tak długo, że przestaje wierzyć, że to tylko fundusz! Snując dalej teorię spiskową to ostatnie duże wybicie zwaliła w dół medialna nagonka na wodę w Brunei, czyli jak nie mogli wywalaniem to posłużyli się mediami - ale idąc dalej tym tropem to zbliżamy się do scenariusza filmu Kryminalne Zagadki Brunei, więc pozostaje tylko czekać i kombinować o co tu w tym wszystkim chodzi.
|
|
Temat:
SERINUS
Wzrost - ciekawe czy pod jakiś komunikat z AED czy jakaś grubsza sprawa? I dziwne, że RF nie ujawnia się.
|
|
Temat:
SERINUS
coś jest na rzeczy chyba, bo dziś widać większe zainteresowanie akcjami KOV. Gdyby np. się okazało, że Ukraina (jakaś spółka ukraińska wyznaczona)z KOV w Brunei działa - o to by była bardzo dobra informacja, czyli KOV wpisywałby się w cele strategiczne Ukrainy :)
|
|
Temat:
SERINUS
i zanim się wszyscy zapoznają przetłumaczą sobie na język zrozumiały dla nich, to minie z 4 dni, a dziś dobry dzień na wzrosty jest - czy tak trudno zrobić już dwie wersje to by dzisiaj już ktoś bardziej KOV docenił, bo informacje w formularzu ciekawe szczególnie kiedy ktoś nie śledzi i nie zna spółki to ma taką bieżąca pigułkę informacyjną
|
|
Temat:
SERINUS
kurcze usunęli moje wcześniejsze posty - nie ładnie  , ciekawe dlaczego? co do KOV'a ja też mam nadzieję na gorący sezon - oby tylko arabskie rozruchy nie skomplikowały sytuacji ale wracając do Nigerii to jeżeli by tam Kov coś zamierzał robić to musi się liczyć z jeszcze większymi problemami związanymi z kradzieżami ropy przez plemiona tubylcze - czyli dziura w rurze. Gdzieś widziałem zdjęcia satelitarne takich terenów. Podsumowując, nie ma łatwych terenów, miejsc gdzie można bezproblemowo zdobyć "surowiec" ale perspektywa zysków skłania do ryzyka - cała ta sytuacja przypomina mi historie opisaną w Diunie.
|
|
piszą w forbes że księga popytu w 100 % pokryta, i nawet się zastanawiają w SP czy po 6,15 nie sprzedawać dla nas to dobre informacje że cyrk się zamknął - teraz czas na odrabianie strat link do informacji www.forbes.pl/investor/gpw/art...
|
|
no tak ćwierkają wróble ale poza śpiewem ptaków nie ma żadnych wieści
|
|
Temat:
SERINUS
a czy ktoś już może coś na temat tej rekomendacji BZWBK wie? ja nie mam tam konta, a na stronie nic nie znalazłem, swoja drogą ciekawa sprawa że niby rekomendacja jest a jej nie ma i nikt nic nie wie, pewnie po sesji coś się wyjaśni
|
|
nóż czy kosa ważne kto kupi i co zamierza - ja tam cały czas twierdze że lepiej jak mieli sprzedawać że to już przeprowadzili niż mielibyśmy czekać jeszcze z parę miesięcy pod presją, że może sprzedadzą i kurs by się kisił jak ogóry, teraz wszystko jasne, spółka tania i perspektywiczna grubi maja papier więc kierunek powinien być jeden
|
|
mnie cały czas ciekawi kto kupił i w jakiej ilości, ale jak taka szybka piłka była to już pewnie mieli ustalone wcześniej, kto ile bierze
|
|
zobaczymy jutro, przede wszystkim pytanie kto kupi, pewnie kghm i po jakiej cenie, wg mnie to kurs nie był akurat jakoś sztucznie podbijany (poza ostatnim piątkiem - koniec kontraktów), raczej kurs był utrzymywany na określonym poziomie swoją drogą z budżetem kiepsko skoro wyprzedają się - myślę, że więcej nie sprzedadzą w najbliższym okresie bo zrobi się przed wyborami zamieszanie ale Polska to dziwny kraj i wszystko jest tu możliwe,
|
|
Temat:
SERINUS
lukch napisał(a):Moda na gaz już panuje, zerknij sobie na plany rozbudowany mocy w Polsce. Gaz jest najtańszym i najprostszym poza węglem źródłem dla naszego kraju i uchodzi przy tym za eko więc urzędnicy z KE się odczepią na jakiś czas od naszej struktury emisji CO2.
A w kwestii LPG zobacz jak się czeka przy dystrybutorze LPG, który z reguły jest jeden, a 4-5 PB95 stoją puste w tym czasie, efekt do zaobserwowania na prawie każdej stacji. zgadzam się sam tankuje na gaz :) ale tutaj wydaje się, że chodzi o polityke i trend ogólno-światowy - czyli "... gaz gaz gaz na ulicy ..."
|
|
Temat:
SERINUS
Witam, chciałbym poruszyć jedną kwestię dot. sytuacji związanej z katastrofą w Japonii, otóż wobec obecnej sytuacji związanej z katastrofą w elektrowni atomowej, słychać z różnych stron, że rozbudowa rynku energetycznego powinna iść w kierunku źródeł odnawialnych oraz gazu – ponoć Japonia rozważa zwiększenie zapotrzebowania na ten właśnie surowiec (gaz) – może więc zapanuje moda na gaz :)
|
|