Temat:
BIOTON
Mimo wrodzonego pesymizmu też na to liczę. Pięknie by było!
|
|
Temat:
BIOTON
Perspektywy są moim zdaniem takie, że za 5-6 lat Bioton być może będzie mocno zarabiał na pełnej gamie diabetycznej, którą będzie miał w portfolio. Przy sprzyjających wiatrach oczywiście. Póki co można się starać zarabiać lub redukować straty przy pomocy technicznych świec, z którymi mieliśmy ostatnio do czynienia. Dla niecierpliwych i nietolerujących ryzyka proponuję sprzedać i inwestować w bardziej przewidywalne spółki głównie z wachlarza blue chipów. To oczywiście tylko moje zdanie.
|
|
Temat:
BIOTON
Jak spółkę w 2015 przejęli o Ryśka Chińczycy, to miało być tylko lepiej i tylko północ. No ale widać jak to wygląda. Już 6 lat i ledwo co przebiło 5 zł :( Remedium mają być analogi. Wg. poprzedniego prezesa w 2023-24 Moim zdaniem będzie obsuwa o kolejny rok, dwa. Dystrybutor się zmienił z Harbin Gloria na Yifan. To bardzo bobrze, ale przypomnę że wymiękał już Bayer, Gaxo i teraz Gloria. Oby Yifan dał radę. Prawda jest taka, że Bioton ma tylko insulinę rekombinowaną, a ją Eli Lilly, Novo Nordisk czy Sanofi sprzedają w dampingu żeby nikogo na rynek nie wpuszczać. Łatwo nie jest. Moim zdaniem albo zdejmą Bioton z giełdy, a jakby nie wyszły analogi, o czym w raporcie pisze nawet Noble, to sprzedadzą kolejnemu partnerowi. Ale to już zostają jedynie Indie albo Afryka.
|
|
Temat:
BIOTON
Z resztą są już wytypowani chętni: Mabion - po niezarejestrowaniu leku MabionCD20 przez EMA wpadł w pustkę, którą świetnie wypełni pakowanie szczepionki. Mabion nie ma przychodów, a wzrosty na giełdzie były pod świeże powietrze. Polfa Tarchomin - większościowym właścicielem jest Skarb Państwa mają (93,22 %). Mateuszek może sobie tam produkować co chce. Jakby się uparł to nawet samochody elektryczne, albo mieszkania do programu Mieszkanie+ Skąd i po co akurat Bioton???
|
|
Temat:
BIOTON
Oczywiście że na 100% to tylko umieramy i płacimy podatki. Tak jak pisałem ja do miana eksperta nie aspiruję, ale na zdrowy rozum to nie widzę szans. Tak jak pisałem już wyżej, Yifan (większościowy Biotonu) nie ma nic do czynienia ze szczepionkami. Oni zapłacili za cały deal z analogami czekają na efekty. Bo chcą jak najszybciej odzyskać kasę. I to jest chyba najważniejszy argument. Ja byłem w Biotonie w Macierzyszu. To nie jest jakiś gigant. Tam nie ma miejsca na linie szczepionkową i do tego produkcję insuliny. Z czegoś trzeba by zrezygnować. Osobiście uważam że bycie producentem pełnej puli cukrzycowej jest na dłuższą metę bardziej opłacalne i nobilitujące niż bycie rozlewnią nie swoich szczepionek.
|
|
Temat:
BIOTON
P.S. Bioton nie jest i nie będzie spółka cowidową nawet gdyby chciał. To nie od niego zależy.
|
|
Temat:
BIOTON
Ja się nie uważam za jakiegoś speca od Biotonu. Ale moim zdaniem dominuje jedna zasada - w rzadkich chwilach odzyskania płynności z wysokimi obrotami, trzeba wywalać ile wlezie a potem mozolnie odkupować małymi pakietami w kolejnych miesiącach, kiedy kurs wraca do bazy. To straszny banał, ale ogromne tabuny leszczy ponabierały się na te fajerwerki o które pytasz i z którymi obecnie mieliśmy do czynienia. Pierwsze akcje kupiłem 11 lat temu po 17gr. Uśredniałem, rolowałem...itp. ze słabym skutkiem, do momentu odkupienia akcji od Rysia po 2 gr. (2 zł po resplicie) jak był na musiku. Pomyślałem, wóz albo przewóz i kupiłem sporo. Odsprzedałem naszym chińskim dobroczyńcą średnio po 16,4 w czasie chińskiej gorączki złota :D Jak dotąd to był najlepszy interes na tym walorze. Nauczony doświadczeniem zawsze sprzedaję na obrotach i cierpliwie, mozolnie odkupuję. Obecnie mam ponad 50K akcji. Trzeba czasu, cierpliwości i paradoksalnie braku wiary w zmianę trendu i fundamentów. Każdy się na to łapie. Proponuję poczytać forum Bankiera, tam się dzieje. Ale przynajmniej jest się z czego pośmiać w tych ponurych czasach. Swoją kasę sprzed 11 lat odzyskałem, na chleb mam więc teraz traktuję to nieco rozrywkowo. Powodzenia!
|
|
Temat:
BIOTON
Prezes był w Pfizerze owszem ale nie piszą kim tam był. Otóż był zwykłym naganiaczem, jakich wielu. Miał kilku młodych pod sobą i to tyle w sprawie jego kariery w Pfizerze. Co do produkcji szczepionki w Biotonie, to to jest bełkot jakiego na tym forum się nie spodziewałem. Najwięcej huczy o tym na Bankierze, ale tam jest ściek. W Biotonie nie ma ani złotówki Polskiego kapitału. Bioton jest obecnie spółką chińską i Polski interes tu nie sięga. Mateuszek musiałby dać zarobić naszym chińskim braciom. Na produkcję musiałby się zgodzić Yifan, który ze szczepionkami nie ma nic do czynienia. A od Biotonu oczekuje tylko wywiązywania się z umowy ramowej, kompetencji i zaangażowania, bo czeka z utęsknieniem na kasę z analogów. BIOTON ŻADNYCH SZCZEPIONEK PRODUKOWAĆ NIE BĘDZIE. Tyle. P.S. Teraz jest gra pod wyniki za 2020 i za QI 2021. To co widać to ośmielona techniką spekulacja na papierze. Moim zdaniem podejdzie może nawet pod 7 i....trzeba sprzedawać leszczowi póki bierze, bo potem długo, długo nic. link: www.youtube.com/watch?v=dAam9n...(Bioton w 14,50 min. materiału)
|
|
Temat:
BIOTON
Ja pamiętam że zarówno Robert Neymann jak i Sławuś Ziegert, mówili podobne rzeczy. Baaa, niejaki Adam Wilczęga (pierwszy prezes Biotonu, człowiek Ryśka, któremu później postawiono zarzuty prokuratorskie) mówili bardzo podobne rzeczy. No bo co mieliby powiedzieć? Nie każdy jest Churchillem żeby proponować krew, pot i łzy. To fakt że sporo się od tamtej pory w firmie zmieniło, ale te nieśmiałe plusy w wynikach mogą mieć charakter incydentalny, zwłaszcza że były na spadających przychodach. Jedno jest pewne, nie ma co się kierować wypowiedziami prezesów w Parkiecie czy gdziekolwiek. To co mówią jest w zasadzie bez znaczenia. Zwłaszcza że stołek na tej funkcji jest tak gorący, że aż parzy.
|
|
Temat:
BIOTON
rubik napisał(a): Interesujące jest, że rynek wycenia OAT już na ponad 800kk PLN po umowie z Galapagos (TKO 60 zł).
Natomiast Bioton, który ma umowę z Yifan na wprowadzenie analogów insuliny: [quote]"Cała zaleta tej umowy jest taka, że koszty rozwoju, skalowania, jak i zarejestrowania analogu insuliny bierze na siebie Yifan, czyli my nie musimy inwestować w ten projekt, by się wydarzył. Według naszych szacunków rejestracja dwóch analogów, krótko- i długodziałającego tylko w Europejskiej Agencji Leków to koszt około 100 mln euro licząc badania kliniczne, dokumentację itd. Te sumy są poza zasięgiem Biotonu w obecnym kształcie" - dodał.
strefainwestorow.pl/wiadomosci...ma kapitalizację 375kk ;) Wydaje się, że podstawowy problem Biotonu to mające miejsce w przeszłości "nadszarpnięcie" zaufania inwestorów >>Cała zaleta tej umowy jest taka, że koszty rozwoju, skalowania, jak i zarejestrowania analogu insuliny bierze na siebie Yifan, czyli my nie musimy inwestować w ten projekt, by się wydarzył<<. Tak cieszył się stary prezes. Słusznie? Yifan kupił Bioton jako fabrykę do produkcji SWOJEJ insuliny. Jak wiadomo chce ją zarejestrować, produkować i nic od Biotonu za to nie chce, prócz gotowości i prężności w działaniu. To dobrze czy źle? Tu są sami inteligentni ludzie. Niech sobie sami odpowiedzą.
|
|
Temat:
BIOTON
No to raport rewidenta Bioton zaliczył celująco! infostrefa.com/infostrefa/pl/w... Teraz tylko poprawa sprzedaży i marży, bo na analogi przyjdzie jeszcze poczekać. Jeśli uda się je zarejestrować rzecz jasna. Raport roczny w kwietniu 2021 :(
|
|
Temat:
BIOTON
No bardzoś to ładnie ujął kolego i starannym językiem opisał. Ja tylko skromnie zwrócę uwagę, że nie tylko szkiełko i oko na GPW daje 100% pewnego zarobku. Bo wszyscy byliby milionerami. Dochodzą też elementy psychologiczne, spekulacyjne, i nie zależne od nikogo rynkowe, jak np. brak rejestracji leku, z czym miał do czynienia nie tak dawno Mabion. Cała para poszła w gwizdek, bo EMA odrzuciła rejestrację leku CD20. Mało tego 29.10 Mabion podał takie info: "Mabion podpisał umowę z Vaxine Pty Ltd. dot. badań nad szczepionką na COVID-19". I już następnego dnia dostał -10% w plecy i nie może się podnieść. Nie możliwe? Możliwe! Wracając na nasze podwórko polecam przeczytać co na temat ryzyka odnośnie Biotonu ma do powiedzenia Noble Securities, cytat: "Głównym czynnikiem ryzyka, jaki widzimy dla naszych prognoz i wyceny jest ryzyko związane z opóźnieniem lub brakiem rejestracji i dopuszczenia do sprzedaży analogów insuliny, nad którymi pracuje spółka". LINK: noblesecurities.pl/files/rekom... Dodam też skromnie, że w Biotonie siedzi rewident do spraw szczególnych, który ślęczy nad poprawnością sprzedaży SciGen. Co ogłosi, to się wkrótce dowiemy. W każdym razie to nie jest taka bułeczka z masełkiem, że tylko siadać i zajadać. P.S. Co do wyceny godziwej poruszanej w poprzednim wpisie, to moim zdaniem inwestor większościowy od dłuższego czasu pracuje nad tym, aby ona za godziwa nie była. Niektórzy na tą godziwą cenę czekają tu od dziesięciu lat. Dla niektórych taka cena oscyluje między 20-30 zł a niektórzy mają nadzieję na 100-200 zł. No ale to powiedzmy sobie szczerze folklor. Moim zdaniem chińczyk chce to łyknąć po 7-9 zł (okolicę wezwania z 2015).
|
|
Temat:
BIOTON
Nie chcę być malkontentem bo sam mam sporo Biotonu, ale od dłuższego czasu staram się zarabiać jak "buja łajbą". Moim zdaniem Bioton zniknie z giełdy i ten czas szybko się zbliża. Z pozycji Chińskiego inwestora nie potrafię znaleźć argumentu za pozostaniem na GPW.
|
|
Temat:
BIOTON
Skoro tak jest a giełda jak wiadomo dyskontuje fakty, to czemu kurs szoruje po dnie? Wiedza o pracach nad analogami i rewelacyjną Metforminą nie jest wiedzą tajemną.
|
|
Temat:
BIOTON
Rzecz w tym że Metformina jest bardzo tania i łatwa w produkcji. Prócz Biotonu produkuje ją jeszcze sporo innych podmiotów i nie ma co do tego żadnych obostrzeń i zakazów. Dobrze mieć to w portfolio ale to słaby interes.
|
|