Jestem posiadaczem akcji (1 sztuka) spółki akcyjnej nienotowanej na GPW. W inwestycje wszedłem za pomocą crowdfundingu. Spółka planuje IPO na New Connect. Mam rachunek maklerski w jednym z biur. Czy będę musiał założyć nowy rachunek maklerski w biurze, które będzie organizować spółce debiut na giełdzie? Bo logika wskazuje, że gdzieś ta moja akcja będzie musiała być zapisana na jakimś rachunku...
|
W prasie pojawiły się informacje, że Urząd Skarbowy w Sosnowcu, który jest wierzycielem Ruchu Chorzów na kwotę ponad 3 mln zł ma otrzymać zamiast pieniędzy akcje Klubu.  To w związku z niedawnym postępowaniem restrukturyzacyjnym. Jest to w ogóle możliwe? Czy to jakieś błędy dziennikarskie. Jak już to chyba Skarb Państwa objąłby te akcje...
|
Rozumiem, tylko mam pytanie: Czy może dojść do takiej sytuacji, że spółka zostanie wycofana z obrotu giełdowego, a moje akcje zostaną zamienione z "na okaziciela" w "imienne"? Czy raczej będzie wyglądało to tak, że pewnego pięknego dnia z portfela zniknie mi moje 100 akcji, a na rachunku pojawi się "kilka groszy"?
|
Ruch Chorzów chce opuścić NewConnect. Trzej główni akcjonariusze mają 87.11 % akcji. Ja mam symboliczne 100 sztuk. Czy "grozi" mi przymusowa sprzedaż akcji? Czy mogę je sobie zostawić i stać się posiadaczem akcji zdematerializowanych?
PS. Akcje posiadam raczej ze względów sentymentalnych/kibicowskich i nie traktuję ich jako inwestycji.
|