Temat:
HELIO
a jednak musialem wrocic ;)
Wspominalem o Atlancie i ich sposobie zarzadzania informacjami o firmie... dzis kolejna wrzutka - ciekawe czy bedzie miala wplyw na kolejna zwyzke kursu? 9 mln w perspektywie to przeciez nie byle co...
Ciesze sie ze temat opakowan zostal zauwazony - ciekawe czy Helio to zauwazy (bo przeciez osoba z marketingu tu zaglada a nawet bierze udzial w dyskusjach). Pracuje w branzy w ktorej opakowanie jest absolutnie kluczowe i az trudno uwierzyc w jakim stopniu potrafi ksztaltowac opinie konsumenta o samym produkcie - ostatnio bylismy swiadkami gdzie sam kolor opakowania calkowicie falszowal wrazenia konsumentow, ktorzy probowali tego produktu (odnosili wrazenie, ze jest to produkt zupelnie z innej kategorii/segmentu).
Trudno mi sobie wyobrazic, ze robionu tu jakies badania rynkowe i zasiegano opinii przyszlych konsumentow - przyzwoite badania powinny pokazac bardzo wyraznie zagrozenia tego typu propozycji...
Na koniec - nie zgodze sie z ignorowaniem mediow i kosztaltowania informacji o firmie a skupianie sie tylko na "biznesie". Wystarczy spojrzec na nasze otoczenie polityczne zeby miec najlepszy dowod na to, ze to tak zupelnie nie dziala... Ostatnio wrecz jakis guru marketingu powiedzial ze PR zaczyna byc alternatywa dla klasycznego marketingu...
Ale ostatecznie dzis nowy dzien i mam nadzieje ze 10.60 zl (o zgrozo!) zostanie obronione...
|
Temat:
HELIO
Nie jestem doswiadczonym inwestorem ale musze dac upust swojej frustracji po tym, co widze jak sie dzieje...
Jestem posiadaczem akcji Helio od dwoch lat i krew mnie zalewa gdy widze ten zjazd przy calkowitej bezczynnosci Zarzadu. Jako pracownik korporacji wiem, ze nieustannie nalezy zarzadac tzw. "stakeholderami" bo zaniedbania w tym temacie sie szybko mszcza. Zarzad Helio zdaje sie nie robic nic aby powstrzymac spadkowy trend. Dzis spojrzalem na Atlante - kurs w ciagu ostatnich 3 miesiecy wzrosl o prawie 60%, dzis kolejne 5% w gore. Powod? Wydaje sie ze prosta informacja - przychody w analogicznym kwartale wzrosly o 29%... Przychody, nie wiadomo jak sie to mzoe miec do zysku... I prosze - efekt jak wspomniany powyzej... Podejrzewam ze ruch na Altalcie ma swoj efekt w kursie Helio rowniez...
Ze strony Helio od dawna calkowite milczenie - zadnej informacji, ktora moglaby uzasadniac bezzasadnosc spadkowego trendu. Paradoksalnie to moze tylko potwierdzac intencjeakcjonariuszy do wyprzedazy - nie ma nic na obrone kursu...
Daleko wierze, ze to naprawde dobra Spolka i jako producent dobrze zarzadzana. Ale marketingowo bardzo slabo. Dobrym przykladem Helio Gold - swietny pomysl, okropnie zrealizowany. Widzieliscie kiedys opakowania? Fajny pomysl z przezroczystym opakowanie ale... material uzyty powoduje ze wszystko sie maze od srodka i wyglada obrzydliwie. A w polaczeniu z cena to naprawde czyta sie jak kpine... I co z tego ze pewnie produkt bardzo dobry? Jako przeciwienstwo popatrzcie na Bakalland - ten sam koncept ale jakze inna egzekucja... Sila dobrego marketingu i opakowania...
Mam poczucie, ze przegralem Helio. Z bardzo przyzwoitego zysku jestem na jeszcze bardziej przyzwoitej stracie... I nawet juz wiary mi brakuje - nawet jesli wyniki beda dobre, zwyczajna konumktura rynkowa juz raczej nie wyciagnie spolki na rozsadne poziomy, chocby w okolice 20zl. Przynajmniej slabo mi to wyglada... A ja chce moja "gwiazde Helio" (taki status miala spolka w portfelu) z powrotem... ;)
Stad apel do Zarzadu - Panowie, zrobcie cos, to przeciez tez Wasze pieniadze, ktore topnieja w oczach... I to przy takich obrotach... Z doswiadczenia wiem (znow - korporacja przez wiele lat), ze nie ma co liczyc na to, ze cie docenia za sama dobra robote gdy sam nie bedziesz o tym glosno krzyczal! I choc to moze wydawac sie niesprawiedliwe i ponizej poziomu, ktory chce sie trzymac to jednak gdy przeciwnik staje z giwera to nie ma co liczyc ze pokona sie go golymi piesciami...
P.S. Z gory przepraszam potencjalnych czytelnikow za przegadany styli moze troche niemerytoryczny wpis ale musialem sie wygadac ;) cdnn (nie nastapi ;)
|