PARTNER SERWISU
kcfghlrr
krzysztofengelbert

krzysztofengelbert

Ostatnie 10 wpisów
Może jakiś komentarz Stockwatch do wyników?

Krzysio

Spokojnie, nic się nie dzieje. Spadek sprzedaży w III kwartale dla mnie również był wielkim zaskoczeniem, ale dotyczy tylko Polski. Jak można się domyślać (zobacz prezentacja na stronie firmowej Zelmera) było to wynikiem nacisków sieci handlowych na Zelmer - chcieli lepszych cen, więc zmniejszyli zamówienia w celu wywarcia presji. Tymczasem Zelmer ceny podniósł. Wrzesień pokazuje, że chyba już wszystko wróciło do normy. Na początku września podpisali nową umowę z jedną siecią, a na początku października z inną. Myślę, że w IV kwartale już takiej niemiłej niespodzianki nie będzie.

Ja najbliższy czas zamierzam wykorzystać na dokupienie akcji po bardzo atrakcyjnych cenach.

Prosimy o komentarz SW do wyników za I kwartałAngel

Moim zdaniem to wyjście z Zelmera to póki co bzdura. EI wyjdzie z Zelmera dopiero po tym jak wytransferuje w formie dywidendy cały zysk ze sprzedaży nieruchomości i jak spółka się trochę lepiej rozbuja po restrukturyzacji, t.j. nie wcześniej niż w drugiej połowie 2013.

Przepraszam - prostuję swój błąd. Zelmer zarobi znacznie więcej, bo przecież obok nieruchomości o pow. 10,5 ha, o której mowa w artykule jest jeszcze do sprzedania nieruchomość o pow. 4,2 ha. To może nawet dojść do 300 mln, czyli prawie 10-letniego zysku Zelmera i połowy jego obecnej wyceny giełdowej!!!!hello1 hello1 hello1 thumbright

Znam już odpowiedź, obliczyłem na podstawie poniższego artykułu przyjmując cenę średnią - ok. 200 mln hello1 hello1 hello1 thumbright

Zelmer buduje nową fabrykę w Specjalnej Strefie Ekonomicznej w Rogoźnicy. Produkcję z Rzeszowa przeniesie tam w lipcu tego roku, dlatego wystawił na sprzedaż nieruchomość w mieście.

- Za sprzedażą terenów po dotychczasowej fabryce przemawia kilka faktów: po pierwsze jest to teren zlokalizowany w śródmieściu w związku z czym, funkcjonowanie w tym miejscu fabryki jest kłopotliwe zarówno dla mieszkańców jak i naszych odbiorców – mówi Władysław Zygo, pełnomocnik Zarządu Zelmer ds. Kontaktu z Organizacjami Pracowników. - Po drugie, w związku z planami ekspansji marki Zelmer w najbliższych latach niezbędna jest nam nowocześnie zorganizowana fabryka, która zapewni możliwość rozwoju i zwiększenia wydajności produkcji.

Teren na sprzedaż zlokalizowany jest w Rzeszowie pomiędzy ulicami Hoffmanowej, Langiewicza i torami kolejowymi. Powierzchnia nieruchomości wynosi 10,042 ha i składa się na nią 36 działek o różnej wielkości. Wszystkie działki są własnością spółek z grupy Zelmer.

Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta Rzeszowa przewiduje na tym terenie lokalizację obiektów przemysłowych, usług produkcyjnych i usług komunalnych, ale w marcu 2010 roku przystąpiono do zmiany studium, która przewiduje dopuszczenie funkcji mieszkaniowej. - Plan dopiero będzie opracowywany. Ale mogę powiedzieć, że teren ten zostanie przeznaczony pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną, z dopuszczeniem wysokiej zabudowy oraz usługi – wyjaśnia Maciej Chłodnicki, rzecznik prezydenta miasta.

Ile Zelmer może uzyskać ze sprzedaży działek? – Trudno powiedzieć, działki są w bardzo atrakcyjnym miejscu, więc i cena będzie dobra – ocenia jeden z właścicieli biura nieruchomości w Rzeszowie. – W zeszłym roku za 30-arową działkę przy ul. Szopena nabywca zapłacił 3,5 mln z, a w 2008 roku za 34-arową działkę obok placu po hotelu Rzeszów zapłacono 8,6 mln zł. Małgorzata Froń

Nowa inwestycja Zelmera, fabryka za 45 mln zł powstaje w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC, w Rogoźnicy, osiem kilometrów od Rzeszowa. Uruchomienie produkcji w nowym miejscu planowane jest na lipiec 2011 roku.

Czy ktoś się orientuje mniej więcej ile mln zarobi Zelmer na sprzedaży wszystkich nieruchomości, na których obecnie prowadzi działalność? Widzę, że pierwsze przetargi już ogłoszone...

ZELMER S.A. 35-016 Rzeszów ul. Hoffmanowej 19 ogłosza przetarg ofertowy na sprzedaż n/w nieruchomości: Nieruchomość położona w Rzeszowie przy ul.Hoffmanowej
ZELMER S.A.

35-016 Rzeszów ul. Hoffmanowej 19

ogłosza przetarg ofertowy na sprzedaż n/w nieruchomości:

Nieruchomość położona w Rzeszowie przy ul.Hoffmanowej, dla której prowadzona jest księga wieczysta nr 30 281 w Sądzie Rejonowym w Rzeszowie, w skład której wchodzą:

- działka gruntowa nr 1234/2 o pow. 5 a 20 m2,
- działka gruntowa nr 1234/19 o pow. 11 a 31 m2,
- budynek usytuowany przy ul. Hoffmanowej 21 w Rzeszowie, rok bud.1979 w którym wyodrębniono lokale stanowiące kompleks stołówki zakładowej (parter i I piętro) oraz lokale biurowe (II i III piętro).

Do ceny sprzedaży zostanie doliczony podatek VAT.
- Warunkiem uczestnictwa w przetargu jest złożenie pisemnej oferty na przedmiot
sprzedaży w zamkniętej kopercie z napisem „przetarg - nieruchomość” w terminie
do.04.01.2011 r. do godz.14.00 pod adresem : ZELMER S.A. 35-016 RZESZÓW
UL. HOFFMANOWEJ 19
- Pisemna oferta powinna zawierać:
1. Imię, nazwisko i adres oferenta lub nazwę, siedzibę i aktualny odpis z właściwego
rejestru jeżeli oferentem jest osoba prawna oraz datę sporządzenia oferty.
2.Oferowaną cenę
3.Dokument potwierdzający uzyskanie stosownej zgody do dokonania określonej czynności prawnej (ze względu na wartość jej przedmiotu), jeżeli przepis prawa (np. art.230 k s.h.), statut, umowa spółki, akt założycielski przedsiębiorcy wymaga uzyskania
zgody właściwego organu.
4. Oświadczenie, że oferent pokryje wszelkie koszty przeniesienia własności nieruchomości.
5. Oświadczenie, że oferent zapoznał się z materialnym i prawnym stanem przedmiotu
sprzedaży oraz specyfikacją warunków przetargu i przyjmuje te warunki przetargu bez
zastrzeżeń.
- Otwarcie ofert nastąpi w dniu 04.01.2011 r. w siedzibie ZELMER S.A.
- O wyniku rozpatrzenia ofert zostaną niezwłocznie powiadomieni wszyscy oferenci.
- Nieruchomości można oglądać od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00- 14.00.
- Specyfikację warunków przetargu wraz z dokumentacją nieruchomości znajduje się do wglądu w siedzibie sprzedającego.
- Bliższych informacji udziela pracownik Sekcji Administracji tel. 663-750-012.
- Sprzedający zastrzega sobie prawo do odwołania lub unieważnienia przetargu
bez podania przyczyny.

Witam,

Ja całkiem niedawno, po wyjściu z EMC, zainwestowałem w Zelmera.

Moim zdaniem to świetna spółka. Mam nadzieję, że po wtopie z opcjami żadnego trupa w szafie już nie mają.

Obserwując markę na rynku odnoszę wrażenie, że chłopaki z Enterprise Investors wiedzą co robią. Podoba mi się ich strategia.

Bardzo jestem ciekaw wyników za IV kwartał, ale skoro planują budowę nowej fabryki to chyba przychody rosną.

Co do dużego AGD to chyba fajny pomysł, zwłaszcza w odniesieniu do zmywarek. Podzielam zastrzeżenia przedmówcy co do słabego wpływu Zelmera na ich jakość i ewentualnego związanego z tym ryzyka. Jak tylko gdzieś wypatrzę duże AGD Zelmera to się odezwęwave

Pozdrawiam,

Krzysio

Ja mam dość prostą koncepcję. Sprzedają w ramach rodziny/byłej rodziny - wewnętrzne sprawy, więc cena podana nie ma większego znaczenia. Sprzedaż akcji to powstanie obowiązku podatkowego. Jeśli daliby dużą cenę to zapłaciliby dużo podatku - dlatego jako uzasadnienie dla takiej ceny przyjmują np. średni kurs z ostatnich 6 m-cy. Urząd Podatkowy nie będzie mógł raczej przy takim uzasadnieniu zakwestionować ceny, no a podatek do zapłaty będzie dużo dużo niższy...

Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 marca 2013 18:14:26
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,313 sek.

etlzedjt
lrgtiipu
japjffoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yqyrnwnd
eulxlilj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat