Temat:
KGHM
o odcięciu również od Wig`u 20 nie pomyślałem - dzięki za wskazówkę, jednak skoro zakupy pod dywidęde to zły pomysł , to dlaczego mimo spadającego rynku w poniedziałek KGHM był stabilny, a nawet nieznacząco rósł ?, dlaczego też po ogłoszeniu zwiększonej wypłaty 15.06 na WZA do 14,90 ( czyli wzrost o 7 zł) nagle kurs z 184 wyskoczył na 190 ( o około 6 zł)? wydaje się jednak że zakupy pod dywidendę są praktykowane ...
próbując zrobić symulację, nie mogę jednak zrozumieć gdzie jest ten zysk, bo wydając np 184 zł na 1 akcje , która wzrośnie do 190 w dniu wypłaty, i przy odcięciu 15 zł przy wypłacie cena akcji będzie 175 zatem, wydaje się że zarabiając 15 zł za dywidendę, mam jednocześnie 9 zł straty na akcji, która powinna wzrosnąć do poziomu 184 na kolejnej sesji aby się wyrównać, mam jednak obawy że przy "praktykach zakupowych pod dywidendę" cena ze 175 będzie pikować w dół, a nie rosnąć w górę i przy 169 jest po zysku ... Gdzie jest błąd w tej dedukcji ?
Pzdr.
|
|
Temat:
KGHM
mam pytanie do Szanownych Doświadczonych Kolegów, Jakie zachowanie kursu przewidujecie, po odcięciu dywidendy ? powiem szczerze, że przyglądam się temu zjawisku na KGHM w celach naukowych i nie mogę ogarnąć, jak można na tym zarobić ? kupując akcje nawet około 180 zł , obecna cena maksymalna w granicach 190 zł daję stratę 5 zł na kursie, do tego wydaje się, że ci co nakupili akcji pod dywidendę, następnego dnia po jej "wypłacie" - sprzedadzą wszystko w trymiga i podaż zrobi z kursu wodospad... czy ja czegoś nie uwzględniam ? proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli się da  i wyrozumiałość dla laika
|
|
Temat:
ZREMB
Ja się nie zgadzam z tą oceną , wyniki wszystkie ( oprócz przepływów ) są na + , dodatkowo mają kilka intratnych kontraktów i ogólnie gospodarka pozytywnie nastawiona - myśle że można spokojnie wyniki zinterpretować pozytywnie bo mimo kryzysu jaki mamy ostatnimi czasy - ZREMB " dał rade " i nie zadłużył , nie zbankrutował , a wystarczył mu kwartał by postawić się na nogi - To uważam za duży pozytywny sygnał
aha . i jeszcze Henczka - myśle że do końca roku da zarobić !
|
|
Temat:
HBPOLSKA
ale ja właśnie planuje złapać się na tą mini korekte spadków - jak to nazwałeś :-)
|
|
Temat:
HBPOLSKA
"W 2007 roku też wchodzili po 140.. pomijam że w znacznej części za pieniądze drobnych w tym emerytów"
Tak tylko wtedy był boom giełdowy , była masa kasy na rynku , babcia z szafy dawała kase funduszą więc robili co chcieli czyli kupowali KGHM po 140 , kryzys upsrał tylu ludzi którzy się na tym nie znali że drobna babcia zabrała co mogła i nic już nie da do końca życia ( o ile coś jej zostało ?! ) , pajaców powywalali z roboty i kasa się ograniczyła - prawo rynku myśle że w tej chwili cena KGHM idzie pod obiecywane zmiany w zarządzaniu rozwój przetwarzania
co do tego że spółka spada od 2007 roku to się zgadzam jak się patrzy na lata , ja analizuje któdkoterminowo takie małe spółki bo wydaje mi się że one z narzym systemem Administracyjnym nie mają szans i w dłuższej perspektywie nawet jakbardziej prężna spółka spotka się np z US i po niej
w krótkiej perspektywie było już 5,00 zł , i tego się narazie trzymam :-)
|
|
Temat:
HERKULES
jakie macie prognozy dla winików ZURAWIA , osobiście odczuwam że będą dodatnie ale chciałbym usłyszeć opinie innych ... pamiętam jak w tvn prezes się chwalił że mają 80% obłożenia na żurawie i dodatkowo duże kontrakty na stawianie wiatraków , do tego seria publikowanych umów w ostatnim miesiącu
powinni pokazać dobre dane
ostatnie umowy : 2009-10-16 Umowa z Przedsiębiorstwem Budowlano - Montażowym ŻAK - ZIB
2009-10-14 Umowa z Firmą Galeria MM SPV Spółka z o.o.
2009-10-14 Umowa z Przedsiębiorstwem Budowlanym Odrabud - Invest Spółka z o.o.
2009-10-12 Umowa z PPHU "MADEJ"
2009-10-12 Umowa z Budimex S.A.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
jeśli będzie odpał to odrau na 5 zł , a to jest tylko 30% czyli prawie nic patrząc np na izolacje czy niedawny chemos , jeśli nie spekulacyjnie to przynajmniej w szerszym spektrum ta spółka ma szanse na wzrosty papier jest wyprzedany , spółka spada od sierpnia gdzie nie było wiadomo co z naszą gospodarką będzie , teraz jak widać po wig20 nie czas na mazanie się , trzeba działać, jak duzi wchodzą w KGHm po 100 to chyba nie liczą na prognozowane 110 tylko na więcej
dlatego właśnie myśle że to jest ten czas !
|
|
Temat:
ZREMB
Tak mi wpadło ... czy to możliwe że korekta Jago to wyprzedaż akcji, aby ktoś z "rodziny" mógł przejąć zapaz Zrembu ? co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam
|
|