Temat:
COLIAN
Mnie nie interesują trójkąty czy przebijemy 4.7 czy 4.9. Mnie interesuje po co im ten kredyt blisko 800 mln zł , bo chyba nie na produkcje żelek w fabryce. Zamykanie interesów i ziołopex to kwestia drugorzędna. Coś mi się wydaje że spółka szykuje się na duże przejęcia.
|
|
Temat:
COLIAN
Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):zastanawia mnie za ile Jutrzenka była by wstanie wchłonąć Wedla. Ile kasy trzeba by wyłożyć? Poczytaj troche za ile Wedel byl przejmowany przez Cadbury :) Jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc ze Jutrzenka mialaby przjac Wedla nie ta skala :) co innego przejac i zrestrukturyzowac jakas hellene a co innego giganta Wedla, jezeli p. Kolanski bylby w stanie tego dokonac wskoczyl by na nastepny poziom menagera. Teraz pomyslmy skad kasa mialaby sie znajsc mysle ze jedyna najtansza mozliwoscia jest duza nowa emisja, rok temu kupujac papiery spolki myslalem o nowej emisji :) po to sie robi splity aby zwiekszyc plynnosc na papierach i pod nowe emisje. nie pozostaje nic innego jak czekac i byc cierpliwym. Mysle ze wyniki beda dobre o ile dobrze slyszalem sprzedaz byla 10-20% wieksza od zalozen wiec i zyski pewnie beda wieksze. No tyle że dużo się zmieniło od czasu przejęcia Wedla przez Cadbury. W tym momencie raczej ta marka nie kojarzy się z takimi wyrobami jak kiedyś. Wszystkie wyroby Wedla pogorszyły się znacznie a co za tym idzie także popyt na te słodycze. Na pewno coś wymyśli Kolański
|
|
Temat:
COLIAN
Jutrzenka: Rosnący apetyt na czekolady z Wedla Katarzyna Kucharczyk
Komisja Europejska zgodziła się na przejęcie brytyjskiego producenta słodyczy Cadbury przez amerykański koncern Kraft Foods. Jednak postawiła warunek: Cadbury musi pozbyć się działalności związanej z produkcją czekolady w Polsce i Rumunii
Komisja uznała, że w tych krajach łączne udziały spółek są tak duże, że zagrażają konkurencji. Nic dziwnego, w Polsce w segmencie czekolady Cadbury i Kraft Foods mają razem 59 proc. rynku.
Z kolei jeśli chodzi o cały rynek słodyczy w naszym kraju, amerykański koncern jest liderem z 21,3-proc. udziałem. Cadbury (marka Wedel) jest drugi – kontroluje 12,5 proc. Z kolei trzecią pozycję, z niespełna 10 proc., ma grupa giełdowej Jutrzenki. Jak się okazuje, jest ona zainteresowana zakupem Wedla. – Temat jest ciekawy. Będziemy o tym myśleć – mówi „Parkietowi” Jan Kolański, prezes i największy akcjonariusz Jutrzenki.
Zdaniem analityków taki ruch byłby dla Jutrzenki dużą szansą. – Sama możliwość przejęcia Wedla przez Jutrzenkę jest bardzo pozytywną informacją. Dla Jutrzenki taka transakcja miałaby duży sens. Spółka stałaby się liderem w wielu segmentach rynku – komentuje Artur Iwański, analityk Erste Securities Polska. Dodaje, że pozostaje tylko pytanie o finansowanie potencjalnej transakcji. – Jednak wydaje się, że przy tak atrakcyjnej okazji spółka nie miałaby problemu, aby znaleźć pieniądze – uważa analityk.
Po przeprowadzonej w ubiegłym roku restrukturyzacji Jutrzenka ma stabilną sytuację finansową. Na koniec trzeciego kwartału 2009 roku miała ponad 27 mln zł gotówki. Prezes Kolański sygnalizował też wielokrotnie, że gdyby na horyzoncie pojawiła się jakaś ciekawa akwizycja, spółka mogłaby podwyższyć kapitał i w ten sposób sfinansować zakup. Kapitalizacja Jutrzenki wynosi 633 mln zł.
Tymczasem warto podkreślić, że fuzja Krafta z Cadbury nie jest jeszcze przesądzona. Władze brytyjskiego koncernu już kilkakrotnie odrzuciły ofertę Krafta opiewającą na 10,2 mld funtów (czyli prawie 47 mld zł). Niezmiennie twierdzą, że byłoby to wrogie przejęcie.
|
|
Temat:
COLIAN
tOfi napisał(a):Coś na pewno zyskacie. Jak nie kasę z inwestycji to trochę doświadczenia na GPW  Nie skomentuje tego z tym doświadczeniem.
|
|
Temat:
COLIAN
WatchDog napisał(a):Jutrzenka napisał(a):W ostatecznym rozrachunku i tak wiadomo że zyskamy ... Po kolejnej próbie nagonki - ban. Sorry ale nie naganiam nikogo. Mam gdzieś czy ludzie są zainteresowani tą spółką. Wyrażam tylko swoje zdanie. Przykro mi się robi jeśli ludzie mają problemy z nie zrozumieniem tekstu pisanego .
|
|
Temat:
COLIAN
Stoper napisał(a):to poplyneliscie wybicie z trojkata dolem Gdyby wszystko tutaj tak rosło jak sobie życzymy , to zapewne istnienie tej giełdy skończyło by się już dawno. Dzisiaj spadnie , jutro wzrośnie . W ostatecznym rozrachunku i tak wiadomo że zyskamy ...
|
|
Temat:
COLIAN
krewa napisał(a):Jutrzenka napisał(a):Mnie martwi , że spółka na stronie podaje asortyment a w sklepach z 20% towarów jest dostępnych a 80 % gdzie ???
podstawowa zasada - 20% asortymentu generuje 80% obrotu - oto i wytłumaczenie Szkoda że np. nestle nie wypuszcza na rynek 20 % swoich produktów tylko 100 % , ale to już inna kwestia. Jednak ekonomii powinniśmy się uczyć od mądrzejszych. Nie zawsze wypuszczenie tylko asortymentu który przynosi zysk na rynek powoduje zwiększenie atrakcyjności i szansy powodzenia spółki...
|
|
Temat:
COLIAN
enforces napisał(a):Jutrzenka napisał(a):Mnie martwi , że spółka na stronie podaje asortyment a w sklepach z 20% towarów jest dostępnych a 80 % gdzie ??? Np. rajskiego mleczka nie widziałem w życiu w sklepie jak i wielu porduktów...
eksport? skoro więcej można zarobić eksportując to komu zależy na polskim rynku (kolański wspominał o rynkach europy południowej) btw. fajnie zdjeli poniżej 4,35 stoplossy które były ustawione w przypadku przejścia wsparcia. Już widzę jak ludzie lecą z europy południowej i kupują kilogramami rajskie mleczko. Tam mają takie wyroby czekoladowe , że te rajskie mleczko chyba tylko w sklepie jest na półkach , nic poza tym. Jadłem ich wyroby , więc wiem jak smakują ...
|
|
Temat:
COLIAN
Mnie martwi , że spółka na stronie podaje asortyment a w sklepach z 20% towarów jest dostępnych a 80 % gdzie ??? Np. rajskiego mleczka nie widziałem w życiu w sklepie jak i wielu porduktów... Więc gdzie można kupić te 80 % w fabryce ??? Z takim podejściem wedla lub innej firmy w tej branży spółka by tak samo kulała z kursem jak Jutrzenka ...
|
|
Temat:
COLIAN
09:01:24 - Transkacje 57 000 (szt.) 251 940,00 (zł)
:D Ładnie
|
|
Temat:
COLIAN
Czy Jutrzenka wykorzysta szansę
Jeśli Kraft przejmie firmę Cadbury, będzie to oznaczać rewolucję na polskim rynku słodyczy. Kto na niej skorzysta? Czy Jutrzenka, zarządzana przez Jana Kolańskiego, będzie chciała odkupić aktywa od Krafta i Cadbury?
Na dniach może zapaść decyzja w sprawie ewentualnego przejęcia brytyjskiego koncernu Cadbury przez amerykańskiego giganta – firmę Kraft. Jeśli do transakcji dojdzie, w Polsce połączone podmioty będą musiały prawdopodobnie sprzedać część aktywów, by nie naruszyć regulacji antymonopolowych. Na pewno dotyczyłoby to rynku czekolady, w którym łączny udział Krafta i Cadbury sięga prawie 60 proc.
Kto się skusi na zbędne aktywa?
Wśród potencjalnych zainteresowanych odkupieniem zakładów wymienia się giełdową Jutrzenkę. – Jeśli będą znane jakieś konkrety, wtedy głęboko się nad tym zastanowimy. Na razie jednak żadnych konkretów nie ma – mówi Jan Kolański, prezes i największy udziałowiec Jutrzenki. Zaznacza, że na razie grupa nie potrzebuje zwiększać mocy produkcyjnych. – Poza tym zwiększenie mocy to nie problem. Ważna jest marka i jej udział w rynku – zaznacza Kolański.
Spółka byłaby w stanie sfinansować ewentualną transakcję. Analitycy podkreślają, że Jutrzenka ma stabilną sytuację finansową. Pokazała też lepsze od oczekiwanych wyniki za III kwartał. Może również przeprowadzić emisję akcji. Kolański sygnalizował już, że gdyby na horyzoncie pojawiła się jakaś ciekawa akwizycja, spółka mogłaby podwyższyć kapitał o maksymalnie 10 proc. i w ten sposób sfinansować zakup. Zarząd podkreśla też, że przejęcia są jednym z kluczowych elementów strategii: za trzy lata grupa chce mieć miliard złotych rocznie przychodów.
Inni znaczący gracze w branży to m.in. giełdowe Mieszko i Wawel. Wczoraj nie udało nam się skontaktować z zarządem tej pierwszej firmy. Z kolei szef Wawelu Dariusz Orłowski twierdzi, że spółka nie jest zainteresowana odkupieniem aktywów od Krafta i Cadbury.
Nestle przeszkodzi Kraftowi?
Jutrzenka ma w Polsce trzecią pozycję na rynku słodyczy, za Kraftem i Cadbury. Czy zaszkodziłaby jej fuzja tych podmiotów? Kolański na zapas się nie martwi.
– Jeśli dojdzie do fuzji, byłaby to ciekawa zmiana na rynku, również polskim. W tej chwili trudno powiedzieć coś więcej na ten temat, bo nie ma żadnych szczegółów. Zarząd Cadbury jeszcze nie przyjął oferty Krafta. Poza tym jest wielu zainteresowanych, nie tylko Kraft – mówi.
Do tej pory Cadbury odrzucało oferty Krafta, twierdząc, że jest to próba wrogiego przejęcia. Tymczasem do wyścigu o zakup Cadbury prawdopodobnie staną też firmy Hershey’s i Ferrero. Kolejnym chętnym jest szwajcarska firma spożywcza Nestle. Według nieoficjalnych informacji władze Nestle już rozmawiają z bankierami, którzy mają pomóc ocenić atrakcyjność przejęcia i ustalić warunki finansowania.
|
|
Temat:
COLIAN
Dapi napisał(a):Jutrzenka napisał(a):Bez przesady ... nie wiem czemu mamy liczyć poprzednie zajścia splity (rozmiany) i itp.  Jutrzenka to nowa spółka z nową historią. Zresztą zawsze wierzyłem w tą spółke ... ,, Szóstka solidnych i dość tanich firm" w tym Jutrzenka we wczorajszym Pulsie Biznesie. widze że jesteś zorientowany... Może wiesz jaki będzie wpływ takiej powolnego likwidowania limitów dopłat UE na cukier na marże Jutrzenki ? Dzisiaj rolnicy dostają pieniądze za nie sadzenie burków cukrowych, cukrownie sa zamykane w Polsce. Jakie koszty w słodyczach Jutrzenki to cukier ? Czy ewentualna malejąca marża na chyba jedynym polu działąlności Jutrzenki która wykazuje dodatni bilans wpłynie na wyniki. Może wiesz jaki to będzie wpływ procentowy ? Skąd jutrzenka kupuje cukier i w jakich cenach i ewentualnie walucie ? Próbuje zainteresować się ta spółką tylko nie posiadam takich informacji. Zgóry dziękuję za wyczerpujące informacje.  Przecież sam wiesz jaki będzie wpływ takiego powolnego likwidowania dopłat UE. Mnie bardziej osobiście interesuje sytuacja spółki w aspekcie przyszłościowym. Ta ma różowe kolory. Okej. Spójrzmy na to okiem zwykłego konsumenta , który idzie do sklepu po słodycze. Czy tylko cena produktów Jutrzenki wzrośnie czy wszystkich firm branży (słodyczy) ? Konsument i tak kupi słodycze , nie ważne czy o 20 gr będą więcej kosztować czy o 50 gr. Z punktu widzenia konsumenckiego , slodycze , przy chlebie , mięsie to produkt pierwszej potrzeby.
|
|
Temat:
STALEXP
anty_teresa napisał(a):Jutrzenka napisał(a):Jakie przetargi ?????  STALEXPORT już dawno przegrał wszystkie przetargi na odcinki dróg ... W przyszłości też STX wątpie żeby coś wygrał. Jak na razie sytuacja tej spółki jest tragiczna ... Poza owym odcinkiem za który to STX pobiera opłaty nic innego nie przemawia pozytywnego za tą spółką. Szanse rozwoju tej spółki to 0% , ze względu że nic nie budują i nie będą budować. Na innym forum parkiet dobrze nazwali tą spółkę " gniotem ". np takie: A4Jeśli są projekty to można oczekiwać iż realizacji może się podjąć STX. Tyle że tu już nie ma mowy o partnerstwie publiczno-prywatnym a jedynie o dostosowaniu do standardów autostrady płatnej. I takich projektów parę jeszcze będzie. Ponadto STX może być podwykonawcą tej części np dla A1, o ile BDX znajdzie finansowanie. Pozostaje jeszcze cała A2. Zmienia się model biznesu, ale nie znaczy dla mnie to iż nie ma szans zarobić. STX podobnie jak spółka matka nie jest spółką stricte budowlaną. Towarzystwo z podłogi rzuca bluzgami, bo przegrali przetarg na budowę A2, a właściwie nie znaleźli finansowania, ale takie psioczenie wynika tylko z niezrozumienia biznesu w jakim działa STX, bo spółka sama i tak by nie budowała, i zarobiła kroci tylko zleciła sprawę podwykonawcom. Od razu mi się przypominają , dawne czasy i optymiści którzy przekonywali o wielkości tej spółki ... Lepiej zainwestować w Jutrzenke - Szóstka solidnych i dość tanich firm" Puls Biznesu
|
|
Temat:
COLIAN
Bez przesady ... nie wiem czemu mamy liczyć poprzednie zajścia splity (rozmiany) i itp.  Jutrzenka to nowa spółka z nową historią. Zresztą zawsze wierzyłem w tą spółke ... ,, Szóstka solidnych i dość tanich firm" w tym Jutrzenka we wczorajszym Pulsie Biznesie.
|
|
Temat:
COLIAN
 To jest spółka z tradycjami i przyszłymi zyskami. Fakt że ostatnie wzrosty ponad 100% to dość sporo ale nie zapominajmy o tym że już Jutrzenka z 13 zł potrafiła dojść do 220 zł . Sytuacja spółki jest dość ciekawa i perspektywiczna. Moim zdaniem spokojnie okolice 20 zł powinniśmy osiągnąć w najbliższym czasie...
|
|
Temat:
STALEXP
Jakie przetargi ?????  STALEXPORT już dawno przegrał wszystkie przetargi na odcinki dróg ... W przyszłości też STX wątpie żeby coś wygrał. Jak na razie sytuacja tej spółki jest tragiczna ... Poza owym odcinkiem za który to STX pobiera opłaty nic innego nie przemawia pozytywnego za tą spółką. Szanse rozwoju tej spółki to 0% , ze względu że nic nie budują i nie będą budować. Na innym forum parkiet dobrze nazwali tą spółkę " gniotem ".
|
|