Temat:
WINVEST
Witam!Czy ktoś z Szanownego grona Stock Watcha mógłby skomentować owe info i jego szczegóły . Bardzo proszę. Dzięki
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):black-jack napisał(a): (...) Panie prezesie o co tu chodzi? Pozdrawiam Jack
Witam, Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie marnować pieniędzy powierzonych przez akcjonariuszy. Zrobienie 'pokazówki' typu: "zobaczcie, jest ropa, naprawdę umiemy ją znaleźć" nie było i nie będzie naszym celem. Wiem, że polscy inwestorzy pomni sukcesów wydobywczych naszych giełdowych prekursorów takich dowodów oczekują. Tylko po co? Żeby potem dojść do konstatacji: "fajnie, jest ropa, oj, ale trochę mało, żeby z niej wyżyć"? Czyli żeby przekonać się, że spółka wydała kasę na to, żeby pokazać że naprawdę nie jest wielbłądem? Ukraina Wam nie wystarczy? Odkrycie za odkryciem, M-19 może zwiększyć wydobycie o 50% itd. Marże, jak Wam pisałem bardzo zbliżone do ropy w Brunei... Ale tam KUB-Gaz działa od kilkunastu lat, pola są rozpoznane, itd. Dajcie nam czas, który jest potrzebny do tego, żeby podobne rzeczy pokazać w Brunei. Damy sobie radę z marnymi operatorami, z dżunglą itd., bo jesteśmy przekonani o tym, że tam są duże złoża. Tak samo w Syrii. Widzieliście jak na info o zasobach zareagował kurs partnerów KOV w Bloku 9? (Agri/Triton). Tamtejsi inwestorzy chyba ufają nam (operatorowi) bardziej... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ I tu Panie prezesie szanowny jest pies bądź ropa pogrzebany,to właśnie przed kolejną emisją powinno być waszym celem dlaczego: -nieudolność partnera operatora skupia się na nas/was -pokazówka umiemy ją znaleźć wyniosła by kurs w okolice realnej wyceny anali i pozwoliła na mniejsze rozwodnienie kapitału przy kolejnej emisji -spółka i tak wydała już kasę na ten konkretny odwiert -My też wierzymy w to że tam są ale co z tego lokata bankowa była bardziej opłacalna -nic na temat ewentualnych działań w razie rozwoju niepokojów w Syrii czy ukraina nam nie wystarczy ? nam może i tak ale jak pokazuje rynek innym już nie! Czas? to pojęcie względne Petrol miał dużo czasu i nic pomni tego inwestorzy mogą to postrzegać innaczej i nie dać wam więcej i czasu i zaufania i ... a linia jest bardzo cieńka moim skromnym zdaniem puki jest jakieś solidne wsparcie ale gdy runie to pewnie znajdą się nowi albo tacy co zarobią na tej inwestycji ale szanowny Panie smródddddd pozostanie. PS. w/g mnie Ukraina piątka z plusem i naprawdę daje długoterminowe perspektywy. Pozdrawiam Jack
|
|
Temat:
SERINUS
poprzednio shell musiał się wynieść z powodów politycznych chyba w latach 70-tych
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):hazard napisał(a): "W Bloku M trwają dyskusje, co do testów; być może bardziej ekonomicznie byłoby włączyć je do szerszego programu prac wiertniczych i badań związanych z realizacją II etapu prac poszukiwawczych w tym bloku." Czyli skoro etap 2 rozpoczyna się praktycznie we wrześniu 2011... to badania w bloku M odbyłyby się gdzieś w q2 2012? Pieknie.
Hazard, Sprawa nie jest zdecydowana, jako akcjonariusze dostaliście informację o tym, co obecnie rozważamy. Rozumiem, że wolałbyś nie wiedzieć o dyskusji? A tak bardziej ogólnie: rozumiem, że KOV za wszelką cenę musi udowodnić polskiemu inwestorowi, że nie jest ciamajdą i potrafi znaleźć ropę? Nieważne, że akurat te płytkie złoża mogą okazać się marginalnie ekonomiczne w wydobyciu, nieważne, że spółka wyda kasę właściwie na pusto, ważny jest efekt marketingowy? To może polecę Ci inny cytat z listu Tima do akcjonariuszy? "W Bloku M, obydwa odwierty Mawar i Markisa potwierdziły stare odkrycia ropy w dwóch płytkich pułapkach w blokach antykliny Belait" Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Panie prezesie to się nie trzyma kupy no chyba że ja jestem inteligenty inaczej? Z jednej strony piszecie " ... i choć nie odnieśliśmy sukcesu poszukiwawczego ..." z drugiej " Pażdziernik 2010 aktualizacja informacji o odwiercie Markisa-1 ....odwiert wskazał na występowanie ropy podczas..." następnie z jednej strony zdajecie sobie sprawę że trzeba udowodnić inwestorom, że nie jest ciamajdą i potrafi znaleźć ropę z drugiej przesuwacie w czasie testy bloku M . Uważam że faktycznie w pierwszym rzędzie trzeba pokazać że jest ropa bo to jest informacja zmieniająca wszystko i podejście mediów i szerszego grona inwestorów a dopiero później zastanawiać się czy jest jej dużo i czy się nadaje do wydobycia no chyba że wiecie coś więcej ( np jest ropa ale za mało aby się opłacało ciągnąć instalacje ale wtedy wystarczy informacja że po skumulowaniu zasobów w bloku zajmiemy się wydobyciem) Moim zdaniem na tym polega sukces medialny szklanka jest w połowie pełna a nie pusta albo macie ropę albo nie. Naprawdę to jest kluczowa sprawa dla inwestorów gdy wiedzą na czym stoją i nie ważne czy to jest duże czy małe. Zastanawiałem się jakie pytanie Panu zadać ale niech mi Pan wierzy już nie wiem więc może tak Panie prezesie o co tu chodzi? Pozdrawiam Jack
|
|
Temat:
SERINUS
Greg, wariant zbieżny z moim przedstawionym kilka stron wcześniej ku któremu się również skłaniam. Taki wariant tłumaczyłby opóźnienia i żółwie tempo niektórych przedsięwzięć jak również niezrozumiałą dla mnie pewną "nadgorliwość" w wypowiedziach w stylu "jest gaz ale nie wiadomo czy nadaje się do wydobycia" Niestety pokazuje również że działania są delikatnie mówiąc nie fair no ale to jest biznes tu każdy patrzy na swoje. Jack
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):
Witam, No comment. Plotek nie komentujemy, taka w firmie zasada. A zasady obowiązujące wszystkie spółki notowane są takie: jak spółka ma do przekazania informację o istotnej transakcji, to opublikuje ją via ESPI. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Panie prezesie ta plotka jak pan ją nazwał znalazła swoje odzwierciedlenie tutaj: Kulczyk Oil Ventures, the oil company owned by Jan Kulczyk, has jumped into the bidding for the assets of RoyalDutch/Shell on OML 42 in Nigeria a oto link www.africaintelligence.com/AEM...Proszę zgodnie z przejrzystą polityką firmy potwierdzić fakt bądź go zdementować i być może wyciągnąć jakieś kroki wobec cytowanego portalu informacyjnego skoro podali taką informaję używając nazwy Kulczyk Oil Ventures. Pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
macgregor napisał(a):black-jack napisał(a):Witam! Redface Bardzo proszę o ustosunkowanie się do informacji o zainteresowaniu przez spólkę koncesją OML42 lub koncesjami w Nigerii. Myślę że ten temat zainteresuje większą część inwestorów zwłaszcza ze względu na finansowanie tego tematu i "wielkość" tematu. Średnia cena za koncesje w tamtym rejonie wynosi 1,5 do 2 $ za baryłkę na podstawie potwierdzonych rezerw np na oml30 lub oml32 i w chwilii obecnej najwyższa oferta pochodzi od Essar 800 000 000 $ i od Afren 750 mln $. Na koncesje OML42 jest złożona oferta w wysokości 400 mln $ przez Energii Equity Resources pośrednio India 's Essar Group. Istnieją opinie że pole OML42 może mieć większy potencjał niż pola MOL 30,34 lub 40 chociażby ze względu na swoją wielkość. Moje pytanie Jak chcielibyście finansować taaaakie przesiewziecie,poprzez wsparcie KI czy też przez jakiegoś partnera jeszcze nam nieznanego i czy rzeczywiście jesteście zainteresowani tym tematem? Pozdrawiam Jack Możesz podać linka do tej informacji? Inaczej można traktować to jako plotkę a plotek z reguły się nie komentuje. Proszę bardzo www.africaintelligence.com/AEM...
|
|
Temat:
SERINUS
Witam! Redface Bardzo proszę o ustosunkowanie się do informacji o zainteresowaniu przez spólkę koncesją OML42 lub koncesjami w Nigerii. Myślę że ten temat zainteresuje większą część inwestorów zwłaszcza ze względu na finansowanie tego tematu i "wielkość" tematu. Średnia cena za koncesje w tamtym rejonie wynosi 1,5 do 2 $ za baryłkę na podstawie potwierdzonych rezerw np na oml30 lub oml32 i w chwilii obecnej najwyższa oferta pochodzi od Essar 800 000 000 $ i od Afren 750 mln $. Na koncesje OML42 jest złożona oferta w wysokości 400 mln $ przez Energii Equity Resources pośrednio India 's Essar Group. Istnieją opinie że pole OML42 może mieć większy potencjał niż pola MOL 30,34 lub 40 chociażby ze względu na swoją wielkość. Moje pytanie Jak chcielibyście finansować taaaakie przesiewziecie,poprzez wsparcie KI czy też przez jakiegoś partnera jeszcze nam nieznanego i czy rzeczywiście jesteście zainteresowani tym tematem? Pozdrawiam Jack
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):Dziękuje Panie Prezesie za odpowiedź. Będę spał spokojniej.
Jeszcze tak myśl na trochę inny temat. Otóż coś mi nie pasuje w tym wyskakiwaniu OZ-u z akcji. Na początek warto się zastanowić co podkusiło ten wysoko oceniany fundusz (amrykańskie top 3 pod względem wyników) do zainwestowania w KOV. Wątpie, by chodziło im o tę mizerną podbitkę i kurs dolara. Jeżeli ładowali się w poszukiwaczy, to raczej dla ich pozytywnych wyników, pakiet był całkiem spory. Goldman Sachs i jego pochodne znani są z raczej luźnego podejścia do etyki biznesowej. Wydaje mi się, że OZ ogłaszając zejście poniżej progu 5% tuż przed wynikami chciał wywołać lekką panikę wśród instytucjonalnych na KOV, a inne słupy Goldmana powoli skupują sobie akcje. Podsumowując, głupie jest wchodzić w spółkę poszukiwawczą na samym początku i wyskakiwać z niej tuż przed oficjalnymi wynikami testów, które zresztą zapowiadają się obiecująco. Nie wierzę, że OZ postawił kreskę na KOV, nie taki cwaniak. Miałem wcześniej odnieść się do twojej myśli ale... Przez przypadek trafiłem na omówienie strategii funduszy różnych między innymi tego który nas interesuje ze względu na KOV i rzuca się w oczy jedno,czołowe fundusze pilnują bardzo aby ich efekty były jak najbardziej płaskie.Nie mam tu na myśli że nie interesuje ich zysk ale to że wykres ich wzrostów z inwestycji nie może mieć żadnych większych odchyleń i to za równo w dół jak i w górę po prostu jak najbardziej płaska linia trendu w górę.Być może to jest jakieś wyjaśnienie zachowania się OZ wywalili na górce i żeby spłaszczyć wykres wywalili też ze stratą to takie moje luźne przemyślenia.
|
|
Temat:
SERINUS
Witam,pytanie do Pana Jakuba Korczaka. Czy to prawda że KOV złożył ofertę w przetargu na majątek RoyalDutch Shell na koncesji OML 42 w Nigerii,jeśli to możliwe prosiłbym o jakiś szerszy komentarz. Pozdrawiam.
|
|