Witam,
To mój pierwszy wpis aczkolwiek jestem stałym czytelnikiem tego Forum od ponad roku.
Nie jestem doświadczonym graczem , od niedawna próbuję swoich sił na GPW. A z racji tego, iż pracuję w firmie, która jest jednym z liczących się w Polsce dystrybutorów szeroko pojętych surowców chemicznych do wszystkich branz przemysłowych - skupiam się na obserwacji spółek powiązanych z surowcami i chemią. Nie zamierzam przewidywać przyszłości, chciałbym się tylko podzielić kilkoma spostrzeżeniami . Ceny chemikaliów podstawowych i specjalistycznych szybują do góry z miesiąca na miesiąc. Ja w imieniu mojej firmy dokonuję zakupów od wielu dostawców krajowch i zagranicznych. I uwierzcie, aktualnie
dzieje się tak, iż nie cena się liczy a dostępność produktu. Nie mając podpisanych co najmniej kwartalnych a w wielu przypadkach rocznych kontraktów naprawdę ciężko cokolwiek kupić na spocie. I dotyczy to wszystkiego -
rozpuszczalników ( Orlen ) dyspersji latexowych i kauczuków ( Synthos), nawozów ( Police, Tarnów ),
oxo-alkoholi ( ZAK Kędzierzyn) . Podobnie jeżeli chodzi o producentów zagranicznyvh - BASF, Shell, Exxon - rządzą i dzielą komu sprzedać a komu nie.
Oleje roślinne - lniany, rycynowy, rzepakowy - notują kolejne maxima. Na niektóre produkty ceny wzrosły 100 % w ciągu roku i rosną dalej. I najciekawsze jest to, iż w wielu przypadkach cena nie gra roli, najważniejsze by produkt był dostępny.
Na marzec od wszystkich moich dostawców juz są infa o kolejnych podwyżkach. Tylko do czego to doprowadzi ? Już jest wielu klientów,którzy wstrzymują produkcję gdyż kupując półprodukty w tak niebotycznych cenach nie są w stanie sprzedać na rynku produktu finalnego. Ale obserwując sytuację wydaje mi się, iż jeżeli nie bedzie znaczącej korekty na szerokim rynku to co najmniej do wakacji producenci chemikaliów będą liczyć zyski w dziesiątkach jak nie setkach procentóww.
Edit - pierwszy post i trochę się pogubiłem z wrażenia, w ostatnim zdaniu chodziło oczywiście o akcjonariuszy a nie producentów. No i z tymi setkami procent to też lekka przesada