Temat:
SERINUS
Nic nowego się nie dowiedzieliśmy ale na rewelacje chyba nie było co czekać. Pan Jakub potwierdził ponownie, że przekazuje tylko informacje sprawdzone a nie domysły czy spekulacje, szczególnie w okresie przed raportem. Dla mnie wywiad niesie pozytywny wydźwięk: - KOV ma kasę na dalsze prace, - kontynuuje zamiar badań w Brunei w bloku M podkreślając, ze pierwsze wyniki z Lempuyang niczego nie przekreślają, czeka na następne - udziały na Ukrainie już się podwoiły i widać dalsze perspektywy - KOV jest "transparentny i przejrzysty" ...ale to już wiemy.
Wywiad na pewno nie zaszkodził spółce a to już duży plus. Może brakło podkreślenia przez p. Jakuba w jaki sposób komunikuje się z inwestorami i mogłoby to stanowić wzór dla innych - jednak pokazał klasę i się nie chwalił :)
Dla mnie OK
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Mieszko KOV posiada 70% KUB GAS. Natomiast wzrost o 400% stanowi 5-krotny wzrost wartości. Mówimy tutaj "tylko" o zasobach warunkowych kategorii 2C a nie wszystkich zasobach zatem chyba nie można tego w tak prosty sposób przemnożyć. Trzeba by uwzględnić, że na dzień IPO (uwzględniam, że pieniądze z IPO były już przeznaczone na zakup KUB GAS), przy cenie 1,89zł za akcję udział Ukrainy w wartości KOV DM BZ WBK ustalił na 17,7%. W grudniu ten udział stanowił już ponad 30% wartości KOV przy cenie godziwej za akcje określonej przez DM BZ WBK na poziomie 2,62zł. Teraz trzeba było by oszacować jak ponad 5-krotny wzrost zasobów warunkowych w porównaniu do początków KOV na GPW może przełożyć się na udział Ukrainy w całkowitej wartości KOV oraz jaki będzie miało to wpływ na wartość godziwą spółki, skoro dziś kurs jest na takim samym poziomie jak w dniu debiutu. Próbowałem to jakoś policzyć ale chyba poczekam jak WBK przedstawi swoją analizę ;) Tutaj w tabelkach są przedstawione zasoby i rezerwy na Ukrainie: Źródło - PDF Ja bym to spróbował ugryźć w ten sposób. Uwzględniając jak wycena wzrosła po wzroście udziału Ukrainy z 17,7% do 31,4% bodajże i zwracając uwagę, że wg WBK ten udział dalej może wzrosnąć o kilkanaście % (założyłem spokojnie do 40%) to ze starej jak świat proporcji wychodzi mi max 3,36 zł/akcje. Z punktu widzenia wyceny firmy KOV, w naszej wycenie wartości godziwej z grudnia 2010 r. (347 mln USD; 2,62 PLN/akcję), na Blok L w Brunei przypadało 11,2% oszacowanej przez nas wartości (dla porównania: na Blok M w Brunei – 50,3%, na Ukrainę – 31,4%). Na razie nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian w założeniach dotyczących działalności KOV w Brunei lub Syrii, ale chcielibyśmy podkreślić, że szybko rozwijająca się działalność na Ukrainie spowoduje znaczny wzrost znaczenia spółki KubGas w ogólnej wycenie KOV. Na Ukrainę przypadało tylko 17,7% wartości KOV wycenionej podczas pierwszej oferty publicznej (IPO). Obecnie jest to prawie jedna trzecia ceny akcji KOV. Wkrótce, gdy RPS Energy opublikuje nowy raport niezależnego eksperta (Competent Person Report) dotyczący spółki KubGas, udział Ukrainy w wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o kilkanaście punktów procentowych. Najnowsza wersja tego raportu zostanie opublikowana w ciągu 10 najbliższych dni.Jednak podchodząc do tego od strony 70% udziałów w KUB GAS: wzrost o 437% zasobów 2C raczej nie oznacza takiego samego wzrostu wartości KUB bo złoża 2C mają jakąś tam wagę którą uwzględniając analitycy (może akurat 33,3%). Zakładając te 33,3% wagi 2C i 70% udziałów w firmie wychodzi mi jakieś 2,80-2,90 zł/akcja. Do tego trzeba uwzględnić pewnie udział kosztów, wzrost udziałów do 40% = spadek udziałów innych aktywów, może i ceny gazu i ropy. Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach i mam świadomość że te moje matematyczne wypociny są obarczone jakimś wielbłądem. Może uda się komuś jeszcze przed WBK to skorygować. Osobiście wam i sobie życzę dwucyfrowej wyceny w niedalekiej przyszłości. No i witam wszystkim współwłaścicieli - piszę pierwszy raz ale śledzę uważnie długi czas
|