Temat:
IDMSA
Tak czy siak oczekiwanie na (z dużym prawdopodobieństwem pozytywną) decyzję KNF stabilizuje kurs - nie ma już takich, którzy chcieliby pozbyć się akcji za wszelką cenę. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że obecny kurs jest naprawdę wysoki.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Na razie powtarzalność nie ma znaczenia. Liczymy na duże zyski w przyszłym roku i na tej podstawie szacujemy kurs. Jeśli okaże się, że w 2012 roku Optimus zawiedzie - rynek odpowiednio obniży kurs. GOG jest dystrybucją, ale znacznie zyskowniejszą niż poprzez tradycyjne kanały sklepowe. Ceny gier na GOGu są na prawdę wysokie i bliskie cenom sklepowym, także na zachodzie, oczywiście w tej klasie produktów (czyli starych gier w większości wycofanych ze sprzedaży). Jednocześnie GOG daje olbrzymią wartość dodaną w postaci kompatybilności z Windows Vista i 7, co generuje koszty w trakcie tworzenia oferty. Koszty te w większości jednak już zostały poniesione - wszystkie obecnie przez nich sprzedawane gry są zgodne z Vista.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Nie wiem czemu autor uparł się przy wskaźniku c/p. Jest to wskaźnik odpowiedni dla firmy dystrybucyjnej. Natomiast CD-Projekt wygeneruje największy zysk z wysokomarżowej działalności deweloperskiej. Sprzedaż przez GOG też należy zaliczyć do wysokomarżowych (odpadają całe koszty i ryzyko związane z materialną częścią dystrybucji gier oraz brak jest tutaj pośredników). Dla mnie wystarczy, ze Optimus wygeneruje w przyszłym roku 50 mln zł zysku aby wycenić go na minimum 500 mln zł. GOG i Wiedźmin 2 to produkty najwyższej światowej klasy i tego trzymam się inwestując w Optimusa. Jeśli kurs spadnie (na co liczę) będę dalej kupował akcje spółki.
|
|
anty_teresa napisał(a):Fantomas napisał(a): W wywiadzie ze stycznia 2010r. M.Kiciński określił przychody za rok 2007 na poziomie 140mln i to nie uwzględniając znacznej części przychodów z Wiedźmina 1. Nawet biorąc pod uwagę kryzys to z raportu za 1. półrocze wynika, że CDP jako całość miał przychody na ok. 14mln zł tylko za 2 miesiące, a przecież najlepsze w sprzedaży jest 2. półrocze. Reasumując uważam, że osiągnięcie podanych przez Ciebie 160mln zł w przyszłym roku jest absolutnie możliwe [o ile nie opóźni się premiera wersji konsolowych].
OK, nie uwzględnienie działalności wydawniczej było błędem. Aby uzyskać wspomniany wskaźnik C/P porównywalny do spółek zachodnich sprzedaż gry powinna sięgnąć ok 2-2,5 mln sztuk, co z resztą pada w tekście jako "ambitny cel". Tyle, że obecna cena już to dyskontuje, więc o dalszy wzrost może być ciężko. Natomiast wygląda zdecydowanie lepiej niż City. Działalność GOG nadal jednak jest znikoma. Nie rozumiem, czemu uważasz, że działalność GOG jest znikoma. Sądzę, że zysk na grze sprzedanej przez GOG może osiągnąć nawet 3 $/szt. co przy 1,5 mln gier, które prawdopodobnie sprzedadzą w 2010 roku może dać zysk rzędu 10 mln zł.
|
|
Temat:
IDMSA
Charakter obrotów z dwóch dni o największym obrocie nie wskazuje raczej na transakcje typu DT lub transakcje animatora - gdyby IDM sam od siebie kupował mielibyśmy już komunikat o transakcjach spółki. Jestem dobrej myśli i zakładam, że za zakupami stali więksi inwestorzy.
|
|
Temat:
IDMSA
W ciągu minionego tygodnia znaleźli się nowi inwestorzy, którzy wydali łącznie około 100 mln zł kupując akcje za 3 zł lub więcej. W świetle dobrych perspektyw spółki na najbliższe kwartały jestem spokojny o jej przyszły kurs. Sądzę, że zejście poniżej 3 zł jest obecnie bardzo mało prawdopodobne. Ciekaw jestem jednak reakcji rynku w poniedziałek.
|
|