Witam INK podpisał kolejną umowę na 2013 rok o wartości 22.300.000. W sumie na sam 2013 rok ma ich o wartości ponad 110.000.000. www.bankier.pl/wiadomosc/INSTA...Pozdrawiam J.P
|
|
Dzięki Zdzichu. Ja jednak też nie redukuje ilości akcji INK- mimo słabszego I kwartału. Wprawdzie spółka nie wypłaci tym razem dywidendy , ale przekonuje mnie za to uzasadnienie podane w raporcie , tzn:
„Dalszy planowany intensywny rozwój działalności deweloperskiej (drugi etap Osiedla Śliczna, kolejne bloki na Osiedlu Nowy Przewóz, inwestycja przy ul. Jana Pawła II, a także plany zakupów nowych gruntów) wymaga większego przewidywanego zapotrzebowania na środki finansowe, co powoduje, że Zarząd Spółki w wyniku przeprowadzonej analizy prognozowanej płynności rekomenduje Walnemu Zgromadzeniu Instal Kraków S.A. podjęcie decyzji o niewypłacaniu dywidendy z zysku za 2010 rok, lecz przeznaczeniu całego zysku netto wypracowanego w 2010 roku na kapitał zapasowy Spółki.” Hm. Spółka ma potencjał rozwojowy. Czekam więc na następne raporty kwartalne. Pozdr. J.P
|
|
Witam Ja też się zastanawiam nad zmniejszeniem ilości akcji, po dość słabych wynikach Ikw2011 i po tym jak spółka zrezygnowała z wypłaty dywidendy. Zdzichu jaka jest Twoja opinia na temat dalszego zaangażowania w INK ? Pozdr. J.P
|
|
Witam Czy był jakiś fundusz, który zmniejszy ostatnim czasem zaangażowanie w INK ? Jaki ? Umkła taka informacja mojej uwadze. Pozdr. J.P.
|
|
Witam Tak sobie gdybam, że skoro Legg Mason zwiększył zaangażowanie w INK, to może są jakieś przewidywania iż pierwszy kwartał 2011 będzie lepszy od 2010.Okażę się 16.05.2011 - już za kilka dni. Pozdrawiam J.P
|
|
Witam Cenię w tej spółce że każdego roku wzrasta jej wartość księgowa i chyba nie było takiego roku, który spółka zakończyła by ze stratą. Średni roczny wzrost wartości księgowej za ostatnie 5 lat ( według moich obliczeń ) wyniósł około 19%, to chyba bardzo dobry wynik ? ( zarówno wśród deweloperów , jak i w budownictwie ) Pozdr. J.P
|
|
Witam Podobnych umów INK ma w każdym roku znacznie więcej , poniżej kilka przykładów na 2012 rok rozbudowa oczyszczlalni ścieków w Strzegomiu 15 780 000 zł modernizacja oczyszczalni w Krzeszowicach 29 900 000 zł budowa oczyszczalni w Przyszowicach 12 200 000 zł modernizacja oczyszczalni w Katowicach 35 500 000 zł wykonanie budynku z salą konferencyjną dla PGNiG 15 360 000 zł
Pozdrawiam J.P
|
|
Sądzę, że pieniądze, które spółka rok-rocznie przeznaczała na dywidendę, tym razem przeznaczy na zakup gruntów pod inwestycje deweloperskie. Jeśli tak będzie , to rentowność powinna pozostać na podobnym wysokim poziomie. Pozdrawiam J.P
|
|
|
|
Hmm też prawda. Moim zdaniem , ponieważ spółką zajmuję się budownictwem i działalnością deweloperską do porównania wezmę średnią z tych dwóch sektorów : C/WKśrednia sektor budowlany - 1.48 średnia sektor dewelop - 1.01 średnia budow+dewelop - 1.25 C/Z średnia sektor budowlany -12.27 średnia sektor dewelop -10.81 średnia budow+dewelop -11.8 PodsumowującInstalkrk - C/WK- 1.00 C/Z-7.6średnia (budowlany+dewelop) - C/WK- 1.25 C/Z-11.8 Dlatego uważam, że spółką jest niedowartościowana Pozdrawiam J.P.P
|
|
Temat:
SERINUS
Witam serdecznie Podoba mi się forum KOV, dość dużo tutaj rzeczowych dyskusji . Moja skromna osoba zamierza dołączyć do grona inwestorów długoterminowych. Zastanawiam się nad jednym. W Brunei są obecne koncerny wydobywcze, a kraj jest bardzo bogaty w ropę. Czy owe firmy nie przebadały całego terenu, hmmm dlaczego ? i czy rzeczywiście tego nie zrobiły ? Czy ktoś z grona szacownych inwestorów potrafi rozwiać moją wątpliwość ? Pozdrawiam: J.P.P
|
|
Witam . Moim zdaniem wyniki za 2010 rok mogą nie być tak wysokie jak w roku 2009. Już po III kwartale można było zauważyć słabszy wynik ( zysk operacyjny, zysk netto ). Mimo to sądzę, że wartość spółki dalej wzrośnie, a wskaźnik C/WK oraz C/Z , który jest teraz bardzo atrakcyjny na tle rynku, nadal będzie warty uwagi i zaangażowania. C/WK na dzisiaj wynosi 1.00 ( sądzę że po danych osiągnie wartość dużo poniżej 1.00 , więc spółka jest i będzie mocno niedowartościowana na tle sektora ) C/Z na dzisiaj wynosi 7.60 ( jeśli dane rzeczywiście okażą się trochę słabsze to zmieni wartość – zakładam że do około 9.00-10.00, ale i tak będzie to wartość niedowartościowania na tle sektora budowlanego). Kiedy będzie większe zainteresowania INK inwestorów , oraz graczy ! ? Pozdrawiam Jan.P.P
|
|
Bartosz jesteś może zorientowany , czy poprzednie budynki też wykonywał Krakbau , czy też umowa była podpisana z inną firmą ? ( Mam na myśli oś Śliczna i poprzednie budynki na oś Nowy Przewóz ) Czy ma ktoś takie informacje ?
|
|
Czy wie ktoś dlaczego Instal Kraków podpisał umowę na wykonanie robót z Krakbau ? zamiast wykonać je samemu ? Raport bieżący nr 8 / 2011 Data sporządzenia: 2011-03-02 Skrócona nazwa emitenta INSTALKRK Temat Zawarcie znaczącej umowy Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zarząd Instal Kraków S.A. informuje, że w dniu 02.03.2011 roku podpisał umowę, na mocy której Krakbau S.A. (Krakbau) przyjmuje do realizacji, w ramach zadania "Budowa zespołu budynków mieszkalnych, wielorodzinnych z garażami, miejscami postojowymi wraz z instalacjami wewnętrznymi w Krakowie, przy ul. Przewóz", kompleksowe wykonanie budynku B6, dróg, parkingów i chodników oraz wykonanie zagospodarowania terenu. Budowa ta stanowi kolejny etap inwestycji Instal Kraków S.A. przy ul. Przewóz w Krakowie. Termin zakończenia realizacji umowy określony został na 15.07.2012 roku, natomiast wartość umowy wyniosła 25.881.800 zł netto. Instal Kraków S.A. może dochodzić kar umownych za zwłokę w usuwaniu stwierdzonych przy odbiorze lub w okresie gwarancji usterek, w przypadku nie wykonania w terminie przez Krakbau określonego w umowie przedmiotu Umowy, oraz w przypadku rozwiązania umowy z przyczyn zależnych od Krakbau. Krakbau może dochodzić kar umownych w przypadku rozwiązania umowy z przyczyn leżących po stronie Instal Kraków S.A. W przypadku gdy szkoda przekroczy wysokość kary umownej, Instal Kraków S.A. może żądać odszkodowania uzupełniającego. Kryterium uznania umowy za znaczącą była wartość kapitałów własnych emitenta. www.bankier.pl/wiadomosc/INSTA...
|
|