Temat:
11BIT
|
|
Witam! Czy ktoś interesuje się tą spółką? Ostatnio złapaliśmy dołek na 0.36zł (sesyjny) Teraz mamy drugi dzień dobrych wzrostów. Już wiemy dlaczego. A dzisiaj to pod co? Pozdrawiam Wykres:  kliknij, aby powiększyćZamieszczam komunikat poniżej: __________________________________________ 2011-12-12 14:38:00 (PL)-HANDEL-ŻYWNOŚĆ-PRZEMYSŁ-SPOŻYWCZY-GIEŁDA-SPÓŁKI-KOMUNIKAT-(PL)-1-PBS FINANSE SA-PLBEFSN00010-BEEFSAN PBS Finanse SA obroty na wartość umowy znaczącej 12.12. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 35/2011 Zarząd PBS Finanse S.A. w Sanoku informuje, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy transakcje zawarte z następującymi kontrahentami spełniły kryterium znaczących umów: 1. z Zakładem Przetwórstwa Mięsnego "Zaczyk" - Zaczyk Jacek w Łabowej zawarto 472 transakcje na łączną wartość 3 973 281,06 zł , z czego 352 transakcje na wartość 3 854 190,62 zł dotyczyło sprzedaży przez PBS Finanse S.A. bydła wołowego, a wartość największej transakcji zawartej w dniu 15.10.2011r. wyniosła 90 236,04 zł natomiast 120 transakcji na wartość 119 090,44 zł dotyczyło zakupu usług ubojowych świadczonych dla PBS Finanse S.A. - wartość największej transakcji zawartej w dniu 05.09.2011r. wyniosła 5 708,84 zł 2. z Zakładami Masarskimi "TRIO" R.Żychowski, W.Kilar, A.Stachaczyński Spółka jawna z siedzibą w Jaśle zawarto 714 transakcji na łączną wartość 2 115 713,37 zł, z czego 74 transakcje na wartość 1 092 829,97 zł dotyczyło sprzedaży przez PBS Finanse S.A. ćwierci wołowych i mięsa a wartość największej transakcji zawartej w dniu 04..04.2011r. wyniosła 30 373,70 zł natomiast 640 transakcji na wartość 1 022 883,40 zł dotyczyło zakupu wędlin przez Emitenta a wartość największej transakcji zawartej w dniu 18.04.2011r. wyniosła 15 114,21 zł 3. z Zakładami Przetwórstwa Mięsnego "KABANOS" w Przecławiu zawarto 575 transakcji na łączną wartość 2 128 467,83 zł , z czego 122 transakcje na wartość 1 057 908,64 zł dotyczyło sprzedaży przez PBS Finanse S.A. ćwierci wołowych a wartość największej transakcji zawartej w dniu 18.04.2011r. wyniosła 19 837,52 zł natomiast 453 transakcje na wartość 1 070 559,19 zł dotyczyły zakupu przez Emitenta wędlin i mięsa a wartość największej transakcji zawartej w dniu 20.04.2011r. wyniosła 9 973,27 zł. Wszystkie transakcje zawierane są z w/w kontrahentami na tych samych warunkach i dotyczą zwykłej operacyjnej działalności Spółki , przebiegają na warunkach rynkowych, bez jakichkolwiek cech szczególnych. Kryterium uznania umów za znaczące jest fakt, iż łączna ich wartość przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta. kom espi mra
|
|
Temat:
ERNE
Abner1984 napisał(a):Myślisz że w momencie gdy Arrinera będzie gotowa do jazdy po torze nadal będą kręcili Top Gear'a? Tam żeby zostać pokazanym trzeba mieć coś więcej niż efektowny filmik... Jeśli to prawda co piszesz że teraz wszystko będzie przygotowane od nowa to po co był ten cały czas oczekiwania? Po co pokazali Arrinere jeśli to nie jest Arrinera? Prototyp różnić od produkcyjnego modelu może się w seryjnych samochodach gdzie takie coś ma uzasadnienie ekonomiczne... Tutaj takiego nie widzę i jeśli faktycznie spółka teraz zacznie przygotowywać nowy samochód to gratuluje  ... Za 500-550K jeśli chciałbym sobie kupić samochód którego nie ma "pełno jak 911'ek" to zastanowiłbym się poważnie nad R8. Oryginalny design, nie ma ich tak wiele i przyjemność z jazdy gwarantowana... Myślę, że jeszcze będzie. No chyba, że nigdy nie wypuszczą tego samochodu. Też mnie to zdziwiło, ale Panowie potrzebują jeszcze trochę czasu, żeby... R8 -> tfu tfu. Mało atrakcyjne jest to auto, żeby nie powiedzieć, że szkaradne. Arrinera przy R8 jest naprawdę ładna.
|
|
Temat:
ERNE
Dlaczego nie stawia Arrinery w lepszej sytuacji, skoro ma być o 300tyś zł tańsza???
500tyś za takie auto to naprawdę niezła opcja.
Fajnie jakby pokazali Arrinerę w Top Gear...
|
|
Temat:
ERNE
Wszystko się zgadza,
nie wiemy ile będzie kosztowało wyprodukowanie jednej Arrinery (na video z TVN-u Pan mówił, że w ciągu 3tygodni będą wiedzieć), trudno więc oszacować zysk z jednego auta itp. itd. Pomińmy fakt, że wyczytałem iż chcą sprzedać 350-400szt Arrinery, bo nawet ja w to nie wierzę.
Po ilu egzemplarzach wyjdą na zero? Pewnie chcieliby po 50ciu. A po ilu wyjdą...?
Co do SLSa, nie wiem gdzie znalazłeś cenę rzędu 500tyś zł, chyba, że w USA. Na allegro używane zaczynają się od 600-650tyś i nowe za około 850-900tyś zł.
|
|
Temat:
ERNE
Nie nie nie!
1. Teraz mamy prototyp. Prototyp zawsze różni się wyglądem od auta produkcyjnego. Tylko oni robią dużo szumu wokół tego. Arrinera może mieć sporo cech tego prototypu, ale na pewno nie będzie identyczna. 2. Skrzynia jest taka sama jaka jest/będzie. Tylko nikt wcześniej tu nie pisał o tym (przynajmniej ja się nie doczytałem), dlatego napisałem. 3. Na razie produkcja ma zostać zaczęta w 2012r. Pierwsze auta w rękach klientów w 2013r. I to pozostaje bez zmian. _____________________ 4. Ale tak jak już pisałem myślę, że cena wzrośnie, ale czy naprawdę tak będzie? 5. Czy terminy się zmienią? 6. No i kto będzie zarobiony?
To są pytania na które teraz nikt nie odpowie.
|
|
Temat:
ERNE
Przypuszczam, że zrobienie tego przodem byłoby zbyt proste. ________________________________ Czym się będzie wyróżniać? 1. Myślę, że wyglądem. Teraz jest on dyskusyjny. Czytałem na jakimś zagranicznym forum bardzo pozytywne opinie. W Polsce określiłbym to za pomocą stwierdzenia 50/50. Część osób jest zachwyconych, że coś takiego powstało w PL inni, że to kopia Lambo i że to lipa na felgach OZ. Wg. mnie nie jest źle, a będzie znaczenie lepiej. Trochę super info :) [100% hit!] :) Cytat:Miesiąc temu informowaliśmy, że polski supersamochód będzie miał nowy wygląd (więcej na ten temat), lecz ostatnio pojawiają się wątpliwości czy takowy powstanie. Dla tych, którzy nie wierzą w nowy wygląd Arrinera Automotive informuję, że już on jest opracowany komputerowo, a model jest w fazie frezowania nadwozia.
Film promocyjny Arrinery
Arrinera zapewnia, że nowy wygląd auta będzie 100% hitem. Będzie on o niebo bardziej nowoczesny i zaokrąglony, a nikt już nie będzie nazywał polskiego auta „polskim Lambo”. Prace nad nowym designem trwały równolegle z pracami nad prototypem. Cytat z: TOP GEAR NET PL2. Rozmawialiśmy trochę o podzespołach, rozmawialiśmy o przeniesieniu napędu. Wyczytałem, że skrzynia biegów będzie pochodziła stąd: GRAZIANO TRASMISSIONIO ile skrzynie z Alfy 8C i Maserati Quattroporte to lekkie nieporozumienie, o tyle McLaren MP4-12C czy Lambo Aventador to zdecydowanie niewiarygodnie szybkie auta z bardzo zaawansowanymi skrzyniami. Arrinera wyróżniać się tu nie będzie, ważne żeby nie odstawała. 3. Cena! Mówią coś o 500tyś zł. Załóżmy, że o 10% się pomylono. 550tyś. To dość dobra cena. Przykładowo Noble M600 kosztuje ponad 1mln zł, Gumpert Apollo 1.2mln zł (chociaż to trochę inna liga) itp. itd. Podsumowując: + silnik będzie miał boski dźwięk oraz przyzwoitą moc w końcu V8 z USA + skrzynia -> klasa światowa + niezła cena + oryginalność -> to nie będzie masówka jak np. Porsche 911 - nie jesteśmy pewni czy coś z tego w ogóle będzie - brak prestiżu - powiedzmy, że na razie wygląd jest wadą - co z serwisem i siecią dealerską mamy 4:4 Na koniec: www.tvncnbc.pl/10623849,0,0,1,...">TVN CNBC - VENO
|
|
Temat:
ERNE
Chciałem wyedytować i zmienić linka (bo jest tego dużo), ale już się nie dało. Jest tego dużo. Dla mnie osobiście cały koncern VAG jest przereklamowany, ale to nie ma tutaj znaczenia. ______________ FENIKS GT :)
|
|
Temat:
ERNE
No i od dzisiaj mamy notowane PP. Akcja warta jest 3gr, a PP 1gr. Razem 4gr :) ___________ WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA BORYSA220 ZA LEKCJE O WARRANTACH ___________ Co do AA. Pewnie, że chodzi o przeniesienie napędu. Ale tym bym się nie podniecał bo Audi robi kiepskie układy Quattro. Nie wiem co siedzi w Reventonie, ale jest naprawdę szybki! Pomijając masę, która furory nie robi. Jeżeli AA będzie tak lekka jak zapowiadają, silnik będzie miał 650km, skrzynia biegów będzie nowoczesna to ja się o nic nie martwię. Człowiek, który nazywa się LEE ma o tym pojęcie, więc myślę, że jak już coś zrobi to nie będzie to chała. Wyglądem też bym się nie sugerował. Szczególnie tyłem. Na 100% będzie wyglądało to inaczej. ____________ Widział ktoś kiedyś jakieś dane o tym, ile aut muszą wyklepać, żeby interes się zwrócił? (chodzi mi tylko o wyjście na 0) ____________ Akcje po 3gr się powoli kończą, ciekawe czy będą chętni na zakup po 4gr.
|
|
Temat:
ERNE
Osiągi Reventona vs. Ferrari Italia1. Co do osiągów. Wszystko rozchodzi się o masę. Jeśli Arrinera będzie lekka i skrzynia biegów będzie na najwyższym poziomie to o osiągi na poziomie Reventona jestem spokojny. Reventon ma przelicznik 2.55kg/1KM i jest to niezły przelicznik... Z tego wynika, że Reventon waży 1664kg a kosztuje? Hmm 1.0 mln Euro. Gallardo w wersji LP 560 kosztuje/kosztowało 700tyś zł. Osiągi nieco gorsze od deklarowanych przez Arrinerę. Z tego wynika, że Arrinera będzie o połowę tańsza od Lambo. Co więcej. Arrinera ma ważyć około 1300kg, co przy mocy 650km daje przelicznik kg/km = 2, co jest wynikiem z TOP 10 aut na świecie 2. Popełniasz mały błąd w rozumowaniu. Jest na świecie i w Polsce grupa ludzi, która lubi mieć to czego nie mają inni i oni nie patrzą na to, że Lambo to Lampo, a AA to AA. Liczy się oryginalność i AA to ma!!! Przykładem takiej osoby np. jest Jerzy Dziewulski. Koleś ma takie fury, że jak się dobrze nie znasz na motoryzacji to nigdy czegoś takiego nie widziałeś. CDN.
|
|
Temat:
ERNE
Abner1984 napisał(a):Tatatata napisał(a): Podwoiłem ilość moich akcji -> uśredniłem.
Ale chciałbym się zapytać czym się kierowałeś? Jakie widzisz perspektywy dla firmy? Co sprawiło że uważasz że kurs pójdzie w górę? Bo narazie od wielu miesięcy firma zajmuje się "sprzedawaniem" marzeń i zapowiedzi. Może powinni faktycznie produkować gry komputerowe Od gier komputerowych jest 11bit i to ta spółka ma się tym zajmować... Dlaczego kupiłem? Z wielu przyczyn. 1. Liczę na jakąś cudowną informację w stylu Ryśka Krauzego i Petrola "Znaleźliśmy Ropę" a tutaj "Spyker chce kupić AA". Oczywiście, to tylko wiara i marzenia, ale dlaczego nie? Kurs jest naprawdę nisko. 2. To scalenie jest mocno zastanawiające. Jeśli scalą przy kursie 3gr. wartość nowej akcji będzie warta 4zł65gr jeśli przy 4gr - 6zł20gr. Problem polega na tym, że teraz żeby zarobić 1gr na akcji kurs musi wzrosnąć o 2gr, prawda? Po scaleniu, będzie to znacznie łatwiejsze. Oczywiście po scaleniu, otworzą się też wrota do spadków... 3. PP. Idiotyczna sprawa. Nikt o zdrowych zmysłach nie wykupi PP za 3gr jak na rynku akcja kosztuje 3 gr. Dlatego też uważam (może naiwnie), że będą musieli spompować trochę, żeby ludzie w to weszli, i żeby im się to (pozornie?) opłacało. Abstrahuję od tego, że jeśli spompują kurs do 5gr i tak potem kurs wróci do normy. 4. Zastanawialiście się może dlaczego PP nie są notowane? Brałem udział w kilku emisjach z PP i zawsze PP były notowane. Teraz nie są, dlaczego? 5. Wszedłem w Veno w czerwcu. Czyli jak się domyślacie, umoczyłem... Nie miałem SL. Więc zarezerwowałem trochę kasy żeby uśrednić. Teraz niewiele mi trzeba, żeby wyjść na zero. Jeśli będzie tak jak myślę, to sprzedam akcje w piątek i tyle. 6. Wiem, że Arrinera to trochę jak jakieś Złote Runo albo coś absolutnie z sufitu. Tylko, że ten sufit już jeździ. Fakt, że silnik wstawili nie z Chevy Corvette, tylko z Chevy Spark, ale to przecież prototyp. Także mimo wszystko wierzę. Chociaż w komentarzu pod filmikiem, gościu napisał, że odgłos silnika jest oryginalny... :) 7. Dla sportu, to są małe ilości kasy. Pewnie, że lepiej byłoby zyskać. A teraz pytania do Was? 1. Czego Wy tak w ogóle oczekujecie? a) jak były tylko zdjęcia szkicu, to chcieliście zdjęcia prototypu b) jak były zdjęcia prototypu, to chcieliście prototypu c) jak był prototyp, to chcieliście jeżdżący prototyp d) jak był jeżdżący prototyp, to chcieliście filmu reklamowego e) jak był trailer filmu reklamowego, to chcieliście pełny filmu reklamowy f) jak jest pełny filmu reklamowy, to chcecie wersji produkcyjnej Nie jestem specjalistą z branży, ale samochodami interesuję się od dziecka, jestem pasjonatem marki, która każe sobie czekać bardzo długo na nowe, obiecujące modele (Alfa Romeo). Także wiem, że cierpliwość jest ważna. Teraz pytanie czy ArrineraAutomotive się wykaże? Czy mnie/Nas wydoi z kasy? Do Funkytown: Dobrze, że mi powiedziałeś, bo myślałem, że ten most na filmie to budowała Skanska z Tuskiem i Grabarczykiem :)
|
|
Temat:
ERNE
Śmiech na sali z tymi prawami poboru... Po co one w ogóle są, skoro nie można nimi handlować??? Poza tym przy tej cenie akcji - 3gr nikt normalny nie wykupi PP po 3gr - tym samym zamrażając sobie kasę. Podwoiłem ilość moich akcji -> uśredniłem. Tak w ogóle to:
|
|
Temat:
ECOTECH
Wg. mnie bardzo dobra branża. Wszyscy chcą być teraz EKO & GREEN, więc można wykorzystać ten fakt i zarobić na tym parę groszy.
Poczytałem trochę na ich stronie Internetowej, widać że współpracują z firmami z Europy, Azji i Ameryki. Wykonują próby technologiczne.
Największym konkretem jest bodajże współpraca z Armenią.
O Ecotechu jest też wzmianka w najnowszym FORBES'ie na str 41.
|
|