I co do wypowiedzi kolegi wcześniej- Wiem że teraz grunty ciężko się sprzedaj ale nie za 50% ceny. Sprawdzałem te które proponuje Religa i widziałem wiele ciekawych np w okolicy Szklarskiej Poręby. Chciałem zauważyć że tereny te są działkami rolnymi. Ewentualne przekształcenie ich na działki budowlane podnosi ich cenę o setki procent. Tereny te wyglądają na takie na których potencjalnie może powstać dość ciekawa nieruchomość, domyślam się że zostały zakupione z wiedzą o tym że da je się przekształcić. Pozdrawiam
|
Sprawdziłem warunki pożyczki indywidualnej dla Religi. Jest tam zapis który mówi że w przepadku braku spłaty w terminie następuje zmiana oprocentowania na 4-krotne oprocentowanie lombardowe a na dzień dzisiejszy to około 5% czyi łącznie 20%. Dla mnie firma Religi może zniknąć, zbankrutować czy co tylko chce ale dopóki wartość hipoteki pokrywa moje zobowiązanie a ja jestem wpisany do księgi wieczystej i jest klauzula natychmiastowej wykonalności to jestem dość spokojny.Oprocentowanie ponad 20% było by dla mnie całkiem satysfakcjonujące, Jeżeli Religa napawdę nie ma pieniędzy to uważam że sensowniejsze jest indywidualne negocjowanie pożyczki- ma się wtedy dokładny wgląd do zabezpieczenia i można indywidualnie ustalać warunki umowy i tak ją stworzyć aby Relidze nie opłacało się nie płacić
|
Witam
Czytam wasze wypowiedzi i powiem że się trochę dziwie. Według mnie to bardzo dobrze że Religa zmniejszył swoje zadłużenie przez przejęcie gruntu przez bank. O ile się orientuje Bank sam wyszedł z taką ofertą, i już dawno sprzedał przejęty grunt. Dla mnie osobiście świadczy to tylko o tym że Religa nie ucieka od spłaty.
W dniu dzisiejszym większość deweloperów szuka alternatywnego finansowania zwłaszcza po wejściu bardzo nie korzystniej dla nich ustawy. Moim zdaniem pewnie firma Religi miała jakieś problemy z finansowaniem ale widać że działa bardzo aktywnie aby brakujące środki pozyskać-obligacje, NewConnect,prywatne pożyczki, sprzedaż apartamentów inwestycyjnych. Co do tych opinii na forum które poprzednik przytoczył- udało mi się skontaktować z dwiema z osób wypowiadających się. Dowiedział się że należności zostały uregulowane
A co do samych obligacji. Uważam że jeżeli obligacja zabezpieczona jest na oddzielną hipotekę i dodatkowo z art 777 to ryzyko polega jedynie na tym że cena ewentualnej sprzedaży gruntu nie pokryje zobowiązań. Wystarczy sprawdzić realną cenę na dzień dzisiejszy- ja to sprawdziłem i rzeczywiście cena ziemi stanowi około 200% Oprócz tego zabezpieczeniem jest jeszcze weksel
Ja zawsze inwestuje w firmy które wieże a pomysł Religi uważam ża dość sensowy a ceny jego mieszkań (200tys) za 80m mieszkanie z ogródkiem jest dość ciekawe
|