Temat:
SERINUS
Jestem zachwycony tym ze zrobiliscie taka fajna prezentacje. Podczas jej czytania troche sie myla liczby brutto/netto. Raz netto jest podane raz nie. Przykladowo:
#1: odwiert O-12, który na początku stycznia 2012 r. został podłączony do produkcji, osiągając poziom 4,6 MMcf/d brutto (3,2 MMcf/d netto dla KOV);
#2 o odwiert O-6, który w III kw. 2011 r. był poddawany szczelinowaniu hydraulicznemu i obecnie produkuje na poziomie ok. 1 MMcf/d brutto;
w dwojce nie podane netto
Czy w nastepnym raporci mozna na wstepie dac notke: 'wszystkie wartosci dotyczace przelywow sa brutto. udzial KOV wynosi %'. Wtedy podawac jedne wartosci. Brutto. Albo notke odwrotna i podawac netto. Czyli cos co przypada na kov.
kolejny przyklad: Styczeń Produkcja wzrasta o ponad 40 proc. do 17 MMcf/d
i za moment: Udane szczelinowanie zwiększa produkcję netto dla KOV do 13 MMcf/d
jedno brutto drugie netto... Zglupialem na 20sekund jak to czytalem.
Dzieki
|
|
Temat:
SERINUS
Bo ja tak sie zastanawiam czasem czy to nie jest przyczyna niskiej ceny. Jesli 4latka przeczyta ksiazke to jest to ogromy sukces. Jesli zrobi to 20letnia osoba to 'normalne'
Tak samo Kubgaz ktory swietuje sukcesy jest taka czasem chyba 4latka ktora z wiaderka gazu przeniosla sie na taczke.
Daje to zapewne ogromne mozliwosci wzrostu. Bo troche dorosniemy i bedziemy mieli 2-3taczki gazu.
Z drugiej strony jest tez pewne wytlumaczenie dlaczego kurs nie rosnie ... ? Co z tego ze nowy odwiert ? ... Kolejna szklanka gazu dziennie ?
Pisze jakos tak obrazowo mocno upraszczajac o co mi chodzi. Czasem jednak odnosze wrazenie ze na forum ekstcytujemy sie. Tak jak 4latka ekscutyje sie ze przyniosla szklanke wody nie rozlewajac jej w pokoju.
Czy taki odwiert to 33tys m3 to naprawde tak duzo by sie ekscytowac ?
|
|
Temat:
SERINUS
O to mi sie podoba. Dzieki. Juz wiem gdzie z USD jestesmy i jakiej wielkosci to firma.
Jakos odnosze wrazenie ze niektorzy moze odebrali ze proboje minimalizowac KOV do taczkogazu. Wcale NIE. Wierze ze z takiego Krakowa zrobi sie duzo wiecej...
Moment moment to wychodzi ze jak podlacza co maja do podlaczenia to bedzie 130tys $ dziennie dla KOV ?
|
|
Temat:
SERINUS
dzwoniec napisał(a):Panowie ale jakie to ma znaczenie ile rodzin może na tym gazie funkcjonować czy ile lat trzeba na napełnienie typowego tankowca wydobyciem z jednego odwiertu. To co tu uprawiacie to szum informacyjny. Jeśli już ktoś ma coś do powiedzenia na ten temat to może w odniesieniu do opłacalności inwestycji coś na kształt co pisał onochi. Przedstawianie tutaj wyliczeń, które nic nam nie powiedzą na temat opłacalności naszej inwestycji jest równie niemerytoryczne jak czcza pisanina. Pozwole sie z Toba nie zgodzic. Dla mnie szumem informacyjnym jest 33tys m3 gazu dziennie. Nie wiem ile to jest. Proboje sie dowiedzic czy znalezlismy taczke gazu czy piaskownice ,czy cala jego kopalnie. Jesli wiem ze 33tys m3 gazu zaspokoi 16.5tys ludzi w gospodarstwie domowym to mowi mi to o skali i wydajnosci danego zrodla. Duzo wiecej niz liczba 33tys m3. Bom laik w tej dziedzinie. Szkoda ze nie umiem sobie jeszcze przeliczyc ile kasy to daje dziennie. Chciaz jaki to rzad wielkosci.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie o to chodzi po co z ukrainy zapakowac tankowiec :D
Proboje sobie wyobrazic ile to jest te 33tys m3 dziennie. Duzo czy malo.
W przypadku wielkich liczb normalny czlowiek moze zwariowac, nic one nie znacza.
Dla przykladu wpompowanie w 2008 roku przez USA 700mld dolarow w gospodarke mozna przedstawic w kilka posobow:
- wpompowalismy 700mld dolarow - wpompowalismy 700mld dolarow co daje w przeliczeniu 2300dolarow na kazdego obywatela. - za te 700mld dolarow mozna kupic kazdemu 1200hamburgerow, czyli karmic kazdego przez rok hamburgerami, lub zasponsorowac xxx mln ludzi studia na renomowanej uczelni wyzszej.
Proboje tak se przeliczyc KOV gaz. 700mld rozumiem jeszcze jakos. 33tys m3 gazu dziennie jest dla mnie kompletna abstrakcja...
|
|
Temat:
SERINUS
Dalem takiego 100m3. Zeby nie bylo ze mierze zbyt wysoko.
Chodzi mi o podane przeze mnie stopnie kompresji itd... Nie znam sie kompletnie. Tak googiel mi powiedzial ale mogl mi wcisnac kit.
|
|
Temat:
SERINUS
Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.
Z odwiertu o-18 jest 33tys m3 gazu dziennie.
Jesli ten gaz sie przerobi i skropli to dostanie sie upakowanie 600razy. Z tego wynika ze dziennie ma sie 55m3 skroplonego gazu.
Gazowce maja do 250tys m3 skroplonego gazu. Niech bedzie ze rozwaze gazowiec o pojemnosci 100tys m3 gazu.
Zebysmy go zatankowali pod korek takim jednym odwiertem to trzeba... 100 000 / 55 = 6lat ?
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie.
Bardzo dziękuje za prezentacje.
Chciałem się poczepiac. Strona 12. Wzrost rezerw jest podany bardzo dokładnie 134%. Produkcja która wzrosła o 142% została zbyta lakonicznie sformułowaniem "wzrost o ponad 100%".
|
|
Temat:
SERINUS
no co ? jedno info poszło a drugie nie ? Windows się im zwiesił ? :(
|
|
Temat:
SERINUS
Brakuje mi takiej zbiorczej tabeli.
odwiert xxx, faza testow, zakonczenie xxx odwiert yyy, faza przygotowania do produkcji, planowane wydobycie yyy, planowana produkcja od ... odwiert zzz, produkcyjny, ciagniemy ttt gazu i tttt ropy odwiert ddd, woda, zamkniety
Moze takie cos na stronce kov by sie moglo pojawic ?
|
|
Temat:
SERINUS
Mowimy o emisji na kilkaset milionow. Dzisiejszy obrot na gieldzie to niecale 600tys. Smieszna suma w porownaniu do tej emisji.
Ciekaw jestem jaka by byla zmiana cen gdyby ktos (jedna osoba) chciala kupic/sprzedac za 100tys. Pewnie duzo wieksza niz dzisiaj.
A co w przypadku gdyby chciala wejsc instytucja i kupic za 1-5mln ?
Nie wiem nie znam sie.
Chyle czola przed calym kierownictwem KOV jesli uda im sie znalezc instytucjonalnych na tak duza emisje przy tak niklym zainteresowaniu spolka.
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Prezesie,
Rozumiem ze brak informacji o opoznieniach mozna interpretowac jako 'wszystko idzie mniej wiecej zgodnie z planem'.
Duze obsowy w postepie prac by byly informacja cenotworcza ktora trzeba podac w ciagu 24godzin ?
|
|
Temat:
SERINUS
Potrzeba podpisu ministra energii. Teraz zmienia sie gabinet. Na tej liscie wystepuje stary odchodzacy minister. Dobrze by bylo gdyby sie nie zmienil.
Jest duze prawdopodobienstwo ze zagraniczne firmy beda chcialy byc operatorami blokow.
Poprzedni miniester powiedziala w tym miesiacu wczesniej ze NPDC bedzie operatorem blokow. Ma on 55% we wspomnianych blokach 34 oraz 30. Dla tych blokow spowodowane jest to bezpieczenstwem ekonomicznym...
Jak dla mnie NPDC bedzie operatorem bloku 34 oraz 30 bo ma tam 55%. O reszcie nie jest napisane lub nie ma problemu..
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):Dokładnie, wręcz odwrotnie, jestem zachwycony KOV jako spółką, która zapowiedziała, że poradzi sobie z wydobyciem ropy tam, gdzie Shell sobie nie poradził. Sam słyszałem jak Pan Korczak mówił w TV o współpracy z lokalną społecznością. Uważam ze to piękne, że spółka KOV może pokazać tym zadufanym prezesom z Shella że można być jednocześnie bardzo wrażliwym społecznie, działać na rzecz lokalnych plemion oraz robić bardzo dochodowe interesy w Afryce! Dlatego, ponieważ niestety nie władam angielskim, chciałem się dowiedzieć od innych forumowiczów, czy te przytoczone artykuły to są entuzjastyczne artykuły z lokalnej prasy chwalące współpracę z KOV? Bo bardzo chciałbym, żeby zarząd KOV pokazał tym "nafciarzom" z Shella co to znaczy dobry biznes w Nigerii. Kibicuje tej spółce i z uwagą obserwuję jej pasmo sukcesów, z tym że z powodu braku mojego angielskiego mam wrażenie, że wiele sukcesów mi umyka. Ok, powyzsza angielszczyzna to zbior plotek niepotwierdzonych. Sam pracowalem w wielkiej korporacji porownywalej lekka reka z Shellem. Zdazaly sie ze minifiremki mniejsze od KOV potrafily cos zrobic lepiej, taniej, szybciej, mniej awaryjnie. Firma ta kupowala je od czasu do czasu (i nadal z tego co wiem robi to) za b. grube pieniadze. Korporacja rzadzi sie innymi prawami niz mala firma. Rozumiem Twoj zachwyt i trzymanie kciukow za KOV. Mam nadzieje ze to nie jest naganianie z Twojej strony bo to troche nielegalne i moderator Cie zbanuje.
|
|
Temat:
SERINUS
zgadzam sie z Toba w 100% ale ja proboje liczyc cos innego...
proboje obliczyc niedoszacowanie/niedowartosciowanie KOV.
Lista spolek podana przez Redface to lista spolek ktore sa w mniejszym lub wiekszym stopniu podobne do KOV. Zapewne tez maja swoje mozliwosci i zasoby do przeszacowania, swoje syrie brunei czy inne odpowiedniki.
Rozumiem ze te spolki sa notowane na AIM.
Obecna sytuacja jest taka ze GPW wycenia KOV na 163mln funtow. Wchodzac na AIM bedziemy mieli jasna sytuacje dotyczaca Nigerii. Bedzie emisja na pi razy oko 100mln funtow.
Lacznie da to 260mln funtow. No moze 300. I teraz dopiero majac to mniej wiecej wiem gdzie jestem wzgledem reszty spolek i ile razy KOV moze urosnac. Wyglada ze zasieg potencjalnych wzrostow jest mniej wiecej 2 krotny. Gdy urosnie 2x, jego Market cap = 600mln i to bedzie mniej wiecej kolo mediany z podanych listy spolek.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Market capitalisation - kapitalizacja rynkowa czyli ilość akcji razy kurs akcji na rynku na zamknięciu ostatniej sesji - tutaj dane z dnia 17 czerwca 2011.
Dla jasności: GBP = funt szterling (£) GBX = GBp = pens szterling = 1/100 GBP
Dla szybkiego porównania na dzień 17 czerwca 2011: Kulczyk Oil Ventures Liczba akcji: 402 303 330 Kurs PLN: 1,81 Kurs GBp: 40,68 Market cap: 163 655 555,20 GBP
do tego tych 163mln GBP trzeba by dodać jeszcze to co uzyska z AIM czyli ...hmmm ...100mln GBP ?.... to razem bedziet kolo 250mln GBP.
|
|
Temat:
SERINUS
tak dzieki, teraz juz mam porownanie tylko 2 spolki sa wyceniane ponizej KOV
|
|
Temat:
SERINUS
czyli Market cap: £ 1,558.74
oznacza ile milionow funtow ?
|
|
Temat:
SERINUS
[quote=Krzysiek9]Zestawienie i linki do informacji na temat spółek podanych przez Redface. To taki wstęp do dalszej analizy. Kapitalizacja (mln GBP) i obecny kurs (GBp) spółek z grupy porównawczej dla KOV z rynków LSE i AIMFaroe Petroleum-Market cap: £ 310.03 -Price: 149.00 GBp Afren-Market cap: £ 1,558.74 -Price: 158.60 GBp Co rozumiesz przez market cap ?
|
|
Temat:
SERINUS
Spółka musi przebić psychologiczną barierę która nazywa się 'nie ma sensu jej kupować bo i tak nie urośnie nawet jeśli poda super informacje'.
Co i kto może spowodować takie zachowanie ?
|
|
Temat:
SERINUS
_trader napisał(a):ktoś zbiera powoli ale nikt nie chce sprzedawać tanio Myślisz ze komuś się chce bawić w zbieranie po ziarenku ? Dla mnie proste: nikt nie chce kupić i nikt nie chce sprzedać. Ci co mają liczą na więcej a ci co chcą mieć to obserwują se...
|
|
Temat:
SERINUS
zastanawia mnie fakt dlaczgo sama emisja na AIM ma podniesc cene...
Gdyby bylo zainteresowanie akcjami to obojetne gdzie by byly, czy AIM czy GPW to by mogli kupowac je Anglicy, Niemcy czy Hindusi...
Tak, zgadza sie gpw moze byc rynkiem egzotycznym dla innych... czy az tak bardzo ? Przeciez wiadomo ze na gpw znajduje sie sporo obcego kapitalu i gdyby ten kapital byl zainteresowany to by w kov wszedl obojetnie gdzie by kov byl notowany.
Mam nadzieje ze ktos sie nie zgodzi i powie dlaczego.
|
|
Temat:
SERINUS
Czy ktoś może z czytających to forum miał akcje spółki notowanej na 2ch parkietach i przenosił papiery między nimi ?
Jeśli tak to jak taka procedura wygląda i ile ona trwa ?
Czy ktoś zna spółki polskie które zrobiły taki 'numer', może je podać, proszę ?
|
|
Temat:
SERINUS
Apropos dużego i małego i ich możliwości
Pracowałem w wielkiej, świetnie zorganizowanej firmie. Robiła i robi ona duże projekty na masową skale. Większość z powodzeniem.
Zdarzały się przypadki, w których coś się nie udawało lub tez okazywało się, że 10-20pasjonatów zrobiło w innym zakątku świata projekt lepiej taniej...itd.
Nigdy nie niedoceniajcie niemożliwego.
Również ta wielka firma potrafiła wycofywać się z działalności, na którą już nie miała ochoty (np za mały zysk by się w to bawić). Potrafiła ona sprzedać wtedy cały dział rozlokowany w kilku państwach komuś innemu... Nie wciskała kitu. Do dzisiaj te działy są znane i istnieją lecz pod inna marką.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
dzięki
to już pięknie wygląda, ale KI da kasę ale nic za darmo... ciekawy jestem szczegółów
i pewnie w tych szczegółach/ich braku tkwi powód, że papier nie rośnie
|
|
Temat:
SERINUS
dali najwyższą cenę...
ktoś wie ile % ma KOV w tym opisywanym konsorcjum ?
|
|
Temat:
SERINUS
Tylko jak tu zrobić emisję jak pierwszej emisji polowa została objęta. Teraz nie będzie to wcale łatwiejsze. Myślę ze cały kov ma niezły orzech do zgryzienia. My się pytamy 'jak jak jak' a co mają nam odpowiedzieć, że nie wiedzą :/ ?
Z tego walnego to dla mnie jedyna informacją będzie tylko procentowy udział grubych.. OZ, itd...
Przy okazji chciałbym wyrazić gratulacje z okazji Ukrainy od mojej skromnej osoby.
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko napisał(a):Redface napisał(a):Mieszko napisał(a):Pytanie do Redface Czy jeśli na WZA pojawi się ktoś z nas i w sposób rozbrajająco szczery zapyta o plany nowej emisji - czy uzyska satysfakcjonującą odpowiedż? Satysfakcjonującą, czyli jaką? Może inaczej podejdę do Twojego pytania... Każda informacja, która jest cenotwórcza, musi być upubliczniona w sposób dający wszystkim uczestnikom rynku równy dostęp do informacji. Stąd nie oczekujcie, że na WZA dowiecie się czegoś, co nigdzie indziej nie zostało powiedziane/ opublikowane. Tak się nie da. Pozdrawiam, JKorcza /KOV/ A czy rada Dyrektorów nie mogła by na przykład wydać komunikatu, że przed końcem testów w Brunei nie podejmie żadnej decyzji dotyczącej emisji? Wizja przyszłej emisji wisi nad nami jak miecz Damoklesa, sprawia, że inwestorzy z niepokojem myślą o przyszłości i nie są chętni angażować się w dlugoterminową inwestycję. To mój wniosek racjonalizatorski - powiedzieć w prezentacji na WZA jak najwięcej (z tego, co powiedzieć można) o przyszłym finansowaniu, żebyśmy wszyscy mogli spać spokojnie, nie obawiając się, że nagle spółka dodrukuje 1000000 milionów akcji i puści w rynek. popieram wniosek racjonalizatorski sam sie wstrzymałem i odradzilem kumplowi zakup bo sie boje emisji...
|
|
Temat:
SERINUS
@romanek trochę pokręcona logika jak dla mnie, wytłumacz proszę
|
|
Temat:
SERINUS
czytał ktoś z szanownych forumowiczów info na espi zamieszczone również na kulczykoilventures.pl/raporty_...jest dość obszerne a tu cisza, czyżby nic konkretnego tam nie było ? ja ostatnio średnio stoję z czasem :(
|
|
Temat:
SERINUS
Ach gdybyśmy tak dostali konkretną Roadmape, jeden slajd czarno na białym, wykres. Jakieś milestone na nim i koniec.
Albo chociażby printscreen/plik z microsoft project z zaznaczonymi zadaniami...
Ech... to by było piękne, ale chyba niemożliwe :((
|
|
Temat:
SERINUS
Z tego co zrozumiałem to operator=AED nie jest firma podwykonawczą. Oni maja większościowy udział. Nie można ich wywalić.
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface
Dziękuję za odpowiedź. 2 metry dalej było skrótem mojego myślenia. Może trochę niefortunnym ale obrazowym. Następnym razem postaram się być konkretniejszy.
Z tego co zrozumiałem w odwiercie tym jest gaz i cały rejon jest bardzo optymistyczny.
Nie ma znaczenia czy ciśnienie gazu zepsuło odwiert czy AED coś spierniczył. W sumie "tylko ten co nic nie robi nic nie zepsuje".
Najprawdopodobniej będziecie wiercić gdzieś obok by trafić w to samo złoże, które prawdopodobnie jest dużo większe niż wydawało się na początku. Ale najpierw badania 3D bo nawet jeśli jest pełno ropy/gazu to można spudłować.
|
|
Temat:
SERINUS
Na mój rozum, gdyby AED dał ciała to by wiercili drugi raz 2metry obok.
|
|
Temat:
SERINUS
hmmm tępy jestem i nie rozumiem
Skoro wystąpiły usterki techniczne, które uniemożliwiają dalsze prace w odwiercie to dlaczego nie wiercimy 2 metry dalej ? Jest gaz i to duże ciśnienie.
Jedynym dla mnie wytłumaczeniem jest to, że nie ma dostępnych obecnie technologii, które umożliwiają eksploatacje gazu pod takim ciśnieniem...
|
|
Temat:
SERINUS
Myślę, że gdyby AED zepsuł odwiert i tylko to by było przyczyną zaprzestania dalszych prac nad tym nim to by wiercili 2metry dalej ale w to samo złoże.
Raczej im wyszło, że to pusta studnia i trzeba bawić się gdzie indziej w 3D i wszystko od początku ...
|
|
Temat:
SERINUS
W (_|_) to już jesteśmy chyba, że będzie jakieś pozytywne info z Ukrainy.
Teraz AED będzie robił badania 3D przez III kwartał. Nikt nie obiecuje, że wyniki będą pozytywne. Potem ewentualne robienie dziury. Rok zajmie zanim znowu się dowiemy czegoś konkretnego z Brunei.
Czy AED zostanie wymieniony na innego operatora czy nadal będziemy mu kibicować ?
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface
Czy mogę prosić o zestawienie mniej więcej obrazujące jakie są zyski z jednostki gazu/ropy ? Nie wiem jak to przedstawić najlepiej. Nie znam się. Myślę, że czym bardziej łopatologicznie tym lepiej.
Ktoś tu przeliczal ze barylka to 130dolarów. Wnioskował z tego ze jest bogaty... inny mu odpowiedział ze 1-2% tego trafić możne do kov w postaci zysków....
Pan sugeruje, że ropa ma duże wahania cen...
A ja się nie bardzo mogę w tym połapać. Jestem drobnym i inwestowanie na giełdzie zajmuje może 2% mojego czasu. Więcej nie ma prawa bo nie z tego żyję. Stad może takie laickie pytanie.
Ludzie piszą, że ropa w Brunei jest kluczowa. Czy oby na pewno mają racje ?
|
|
Temat:
SERINUS
zaskoczyło mnie ze petrol ma 0.68
|
|
Temat:
SERINUS
@tytan
Dobrze gadasz. Niestety obawiam się ze wg jakiś tam norm do czasu gdy nie wyciągniesz baryłki ropy nie masz przychodu...
Zapewne normy/przepisy nie uwzględniają specyfiki kov i po prostu kasa zainwestowana w dziurę musi być po stronie strat :/
W pełni się z Tobą zgadzam, że taki raport trochę nie pokazuje realnej sytuacji.
|
|
Temat:
SERINUS
Czy może Pan podać koszty wierceń w poszczególnych kwartałach ?
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface
ok, wycofuje wszystko co napisałem
|
|
Temat:
SERINUS
uważam ze nie było tak 'ze na skutek naszej rozmowy Redface wrzucił'
Myślę że osoba odpowiedzialna za info na www 'ma nawał pracy albo brak zapłonu'
Powtórzę się: Chodzi mi o to ze nie każdy inwestor wie o istnieniu tego forum. Nie każdy umie angielski na tyle by to zrozumieć. I trochę ten PR ...chyba się spóźnia.
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface kulczykoilventures.pl/uploads/...Co do czasu to w sumie chyba się czepiam ale jakoś tak odnoszę wrażenie ze już mamy obgadany temat na forum tutaj bo informacja pojawiła się u AED aaa dopiero po jakimś czasie pojawia się w KOV.
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface Czy można by było 'pogonić' wspomniana kiedyś Panią od PR żeby na stronie http://kulczykoilventures.pl/komunikaty pojawiały się z mniejszą zwłoką niż dotychczas ? No i tłumaczenie na Polski by się przydało. Sam nie mam problemu bo pracuje, używając angielskiego, ale znam osoby, które inwestują i maja problem z tym językiem.
|
|
Temat:
SERINUS
bo jest niekonstruktywna...
Nie spodziewaj się ze ktokolwiek Ci napisze 'uuuwaga, uwaga o godzinie 16.30 członek rady nadzorczej będzie sprzedawał akcje w ilości 111000sztuk'.
Wywala ktoś kto ma dużo i ma w tym interes... i bym temat pozostawił na tym.
|
|
Temat:
SERINUS
@arkady Daj se na looz. Mamy tu dyrektora, który z własnej nieprzymuszonej woli czyta nasze teksty i nam odpowiada. Podkreślę: z własnej nieprzymuszonej woli.Jedyne co możesz osiągnąć przez takie teksty to to ze wola owa się skończy a byśmy tego nie chcieli. Jak chcesz się wyżyć to zapraszam na: www.bankier.pl/forum/forum_o_k...
|
|
Temat:
SERINUS
Czy ktoś z forumowiczów zna jakieś spółki które są notowane na 2ch giełdach równocześnie. Przez 'zna' rozumiem - czy analizował jak to wygląda w praktyce. Korelacje kursów itd... ?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
@zabapinkfloyd
Nie chce żeby mnie konkurencja podglądała przez neta. Jak już im zależy to niech się pofatygują osobiście.
|
|
Temat:
SERINUS
@arkady75
Na pewnym poziomie manager nie wie, co się dokładnie dzieje na najniższych szczeblach w firmie. Co więcej powiem - nie ma prawa wiedzieć.
Dyrektor nigdy w życiu nie będzie wiedział, co robi pracownik kilka stopni poniżej.
Jeśli chce być dobrym dyrektorem to nie może wchodzić w kompetencje kierowników, brygadzistów, zmianowych czy jak tam ich zwać inaczej...
|
|
Temat:
SERINUS
Czy spotkałeś się kiedyś z emisją powyżej ceny rynkowej ?
|
|
Temat:
SERINUS
Apropos emisji, która być może będzie.
Przy emisjach getin holding zwykle bywało tak ze Czarnecki obiecywał ze 'obejmie nadwyżkę którą rynek nie jest zainteresowany'. Taka gwarancja miała zwykle bardzo dobry wpływ na papier.
Jeśli się dobrze orientuje to pierwsza emisja KOV nie została entuzjastycznie przyjęta przez rynek. Myślę ze gwarancja jakiejś grubej ryby bardzo by pomogła...
|
|
Temat:
SERINUS
Obserwuje ten temat od pewnego czasu. [zdanie niezodne z regulaminem] No nic, dla mnie to to i tak inwestycja kilkuletnia.
Zastanawiam się teraz czy ktoś może mieć interes by emisja papierów nie powiodła się.
Jak się nie powiedzie to KOV będzie musiał sprzedać jakaś koncesje lub jakąś fajną dziurę z gazem/ropa.
Może ktoś szuka firmy, która potrzebuje $ tak bardzo ze musi sprzedać dobry i sprawdzony odwiert ...
Nie lubię teorii spiskowych, ale żeby papier nie rósł gdy jest takie info to nie jest normalne.
|
|