Temat:
SERINUS
Objęcie hossy na świecach ale Grecja rządzi i Wall Street spadło od czasu zamknięcia na GPW. Co na to biegli w technice ?
|
|
Temat:
SERINUS
Moim zdaniem polityka informacyjna firmy jest właściwa. Wszystkie istotne informacje MUSZĄ iść via ESPI. Doceniam wyjaśnienia RF na forum i uważam je za wystarczające. Gaz sobie płynie i pozostaje tylko cierpliwie czekać na wyniki za I kwartał (czyli do 15 maja : RB4/2012). Skonsolidowany raport roczny za 2011 rok poznamy 20 marca i najprawdopodobniej do końca marca wyjaśni się sprawa Nigerii (RB57/2011 : KI zapewnił spółce finansowanie pomostowe w odniesieniu do udziału KOV w kosztach nabycia koncesji OML42 do 31 marca 2012) - musi być info w tej sprawie. Ceny ropy obecnie sprzyjają inwestycji KI w Nigerii natomiast kluczowa sprawa - jak układa się współpraca z narodowym operatorem NNPC jest dla nas tajemnicą. I jeszcze jedno - czy dla bywalców forum "informacja o zmianie kategorii dla licencji Olgowskoje z poszukiwawczej na produkcyjną" z 13.02.2012 [RB 07/2012] była zaskoczeniem? Chyba nie. A "rynek" zareagował euforycznie. Mój apel - więcej cierpliwości, mniej presji na RF. Doceńmy to co mamy. Pozdrowienia dla Forumowiczów.
|
|
Temat:
SERINUS
Moim zdaniem KI prędzej czy później będzie chciał odblokować zamrożone w Nigerii środki (czyli udziały w OML42 odsprzedać np KOV'owi) i emisja nowych akcji oraz debiut na AIM to tylko kwestia czasu. Oczywiście nie jest to możliwe przy obecnej wycenie akcji KOV i poziomie USD/PLN = 3,5377.
Dlaczego tak uważam ? Myślę że pan dr Jan Kulczyk ma bardzo ambitne plany których realizacja wymaga również gotówki. Życie Mogul'a szybko płynie i szkoda czasu na blokowanie setek milionów dolarów w bagnach i rozlewiskach Delty Nigru. Za rok, może dwa "sentyment" się zmieni i firmy wydobywcze znów będą na topie - tyle KI może poczekać. Niestety tymczasem źle się dzieje w państwie nigeryjskim : krwawe zamachy na Chrześcijan, zamieszki i planowany strajk (generalny?) w związku z wycofaniem 1 stycznia dopłat do paliwa. Nigerię czeka gorący poniedziałek. Trzymam kciuki za Prezydenta Goodluck Jonathan'a i Nigerię.
|
|
Temat:
KGHM
Witam Forumowiczów KGHM ; Czy zdaniem Analityków : 1. C/Z musi być mniejsza od 1 by warto było inwestować w KGHM ? 2. Czy 15 bilionów długu USA to nadal zbyt mało ? Nadal warto wyprzedawać realne aktywa i kupować obligacje 10-letnie USA na 2,08% ? A może "jakieś" euoroobligacje? 3. Czy 7 miliardów ludzi w tym 2,5 mld łącznie w rozwijających się Chinach i Indiach naprawdę nie będą potrzebowały miedzi ? 4. Czy zakup Quadry FNX która ma C/Z = 5,2 za 3,5 mld$ gotówką i 15$/akcję to zły biznes ? Quadra ma podobno 1 mld $ gotówki. Quadry maximum roczne to 17,55 $ , około 16 $ przed sierpniowym "krachem" i dołek 7,69$/. Quadra FNX wydobywa miedź, nikiel, kobalt, złoto, pallad i platynę oraz ma złoża molibdenu. 5. Za ile niby KGHM musi kupić taką spółkę by było "tanio i warto"? A może trzeba poczekać na szczyt hossy i wtedy dokonywać przejęć "aktywów z górnej półki" ? tmx.quotemedia.com/article.php... www.quadrafnx.com/s/Operations... www.forsal.pl/artykuly/573193,...
|
|
Temat:
SERINUS
Do ARWENY ;
O tym że konsorcjum Neconde wygrało przetarg (było kilku konkurentów) wiadomo od 26 maja z raportu RB 26/2011. O tym że finalizacja umowy przeniesienia jest uzależniona od spełnienia kilkunastu warunków również wszystkim wiadomo od 26 maja. Kilkukrotnie na forum informowano, że w przypadku finalizacji umowy pojawi się niezwłocznie info na ESPI. Wygranie przetargu i finalizacja umowy to nie to samo. Natomiast niektórzy "rzekomo" są nadal niedoinformowani.
|
|
Temat:
SERINUS
do Rabitt'a
Zrozumiałem ten artykuł nieco inaczej : Cena 230$/ 1000m3 nie uratuje Naftogazu, ale mogłaby rozwiązać problemy największych prywatnych odbiorców gazu ziemnego. Ponieważ Naftogaz sprzedaje gaz dla odbiorców "komunalnych" (produkujących ciepło) za cenę 900 hrywien, czyli 112$/1000m3 ktoś musi straty firmie zrekompensować. Skutecznym sposobem rozwiązania tej sytuacji byłoby podniesienie cen gazu dla firm CTV, a następnie podniesienie cen ciepła dla odbiorców. Przed zbliżającymi się jesienią 2012 r wyborami tej odpowiedzialności politycznej nie weźmie na siebie ani premier, ani prezydent. W tych warunkach sytuacja finansowa Naftogazu w 2012 roku pozostanie "stabilnie ciężka".
Cena 230$ to "oczekiwania strony ukraińskiej w następstwie rewizji obecnych kontraktów gazowych" -ogłosiły media. Mój komentarz : Przed wyborami rząd ukraiński nie chce podnosić cen dotowanego ciepła i gazu dla odbiorców indywidualnych. Ukraina jest znacznie większym niż Białoruś odbiorcą gazu - czy Rosjanie zrobią prezent na gwiazdkę ?
|
|
Temat:
SERINUS
W szacunkach zaokrągliłem potrzeby KOV na OML42 do 200 mln $ i dlatego 920 mln akcji. Ponadto trzeba uwzględnić koszty emisji i już nie zdążyłem zmienić wpisu.
|
|
Temat:
SERINUS
Nigeria ;
Jeśli do litra mleka doleje się litr wody, to jest to "rozwodnienie".
Jeśli do litra mleka doleje się litr śmietanki, to NIE jest to rozwodnienie.
Jeśli warunki umowy będą zdaniem Negocjatorów zbyt ryzykowne - do umowy nie dojdzie "i kropka".
Rolą Negocjatorów jest dbałość by OML42 był ową "śmietanką".
Trzeba pamiętać, że KI ma 200 mln akcji, Kierownictwo-11 mln, Radwan-9 mln i Titirus-18,5 mln = 239 mln akcji KOV. Dodatkowo KI i Radwan inwestują 23,5 mln$ gotówki zamienne potem na akcje, czyli dalsze 58,75 mln akcji (przykładowo-po aktualnym kursie: 1$=3,27zł, KOV 1,31:3,27 = 0,40$/akcję) łącznie 298 mln akcji ( !wartość hipotetyczna).
W razie niepowodzenia Oni stracą najwięcej. Wliczam Titirusa bo jest to w mojej opinii "przyjazna" firma - inwestowali po 0,5767 $/akcję w sierpniu br. Jestem pewien że KI nie chce być tylko dawcą kapitału na łasce "transparentnego" NNPC. KI+KOV mając tylko 18% udziałów OML42 muszą dobrze zabezpieczyć swoje interesy (i nasze). Może wreszcie mając łącznie 82% udziałów Nigeryjczycy zadbają dla własnego dobra o bezpieczeństwo wydobycia i ukrócą prywatne inicjatywy "pilarzy"?
KOV po podpisaniu umowy stanie się gabarytowo inną spółką :
551 mln zł - 168 mln$ - kapitalizacja aktualna - porównywalna z piątkowym obrotem na KGHMie,ff KOV to połowa 638 mln zł - 195 mln$ - potrzeby na OML42 z emisji na AIM:650mln$x20%=130mln$ koncesja+50%=65m$ na wydobycie. ________________________ 1 189 m zł - 368 mln$ 420,8 + 487 = 920 mln akcji KOV przy założeniu ceny 1,31zł=0,4$=0,25GBP na AIM.
Oczywiście to moje spekulacje oparte na PLOTKACH i domysłach. Po podpisaniu Kontraktu cena 1,31 zł za KOV jest "ostrożna" i mało realna. Wejście na KOV 1% kapitału z miedzi a zwłaszcza jakiekolwiek niepokoje/plotki na temat Iranu (zakładając sukces negocjacji) znacznie podniosą wartość spółki (bo na Syrię i tak na razie nie ma co liczyć).
To prawda że interesują mnie plotki nt KOV (zwłaszcza z Reuters'a:) Jak dotąd ich źródłem są ludzie gadatliwi, ale czy wiarygodni? Wobec pełnej blokady ze strony KOV tylko plotkami można się wesprzeć lub wiarą w sukces. Wolę plotki.
Jeśli ktoś inwestuje w oparciu o fakty - niech czeka na ESPI.
|
|
Temat:
SERINUS
Diezani Alison-Madueke W tabloidzie "Heute" w Austrii pojawiła się szokująca wiadomość jakoby Pani Minister kupiła w Wiedniu luksusową willę za 20 mln euro. Bystry autor tej ploty zamiast sprawdzić na miejscu powołał się na"źródło" z Nigerii. Oczywiście wywołało to spory zamęt w nigeryjskich portalach. (pisemko z 7.11.2011 str 11) Tabloid to niezbyt wiarygodne źródło informacji, prawda? www.heute.at/epaper/epa7446,10...Pani Minister poprosiła Służby o wyjaśnienie sprawy, ale co można zrobić pismakowi z tabloidu? www.sharpedgenews.com/index.ph...
|
|
Temat:
SERINUS
Pan Helmut Langanger został powołany na stanowisko Dyrektora NIEWYKONAWCZEGO spółki. Dołączy on także do Rady Dyrektorów KOV. 1/ "Jego WSKAZÓWKI i RADY pomogą Spółce kontynuować rozwój produkcji i zwiększać rezerwy na Ukrainie, a także poszukiwać nowych możliwości rozwoju POZA nią." 2/ "Z punktu widzenia regulacji i praktyki amerykańskiej warto rozwinąć kwestie specyficznego stosunku łączącego członków rady dyrektorów i właścicieli spółki. Członkowie rady bowiem reprezentują interes akcjonariuszy, którzy nie mogą sami siebie reprezentować, przyjmując na siebie odpowiedzialności powiernictwa." 3/ "-dyrektorzy wykonawczy, pełniący funkcje kierownicze i dyrektorzy niewykonawczy NIEPEŁNIĄCY funkcji kierowniczych (executive directors, non-executive directors),. W skrócie : Rada Dyrektorów (tak jak w Polsce rady nadzorcze) kontroluje Zarząd, a Dyrektor Niewykonawczy (na obecnym etapie rozwoju KOVa) powinien być w mojej opinii niezależnym ekspertem z dużym doświadczeniem w branży, który będzie też reprezentował interesy różnych grup akcjonariuszy (w tym drobnych) i spółki KOV jako całości, nawet wbrew woli akcjonariuszy dominujących. Powinien UWIARYGODNIĆ swoją osobą KOV i upewnić mniejszościowych Akcjonariuszy, że ich interesy nie będą pomijane. Taką osobą jest Pan Helmut Langanger. Myślę że jest to decyzja pod AIM i inwestorów z Londynu/Wiednia/Berlina. Nie sądzę, by fachowca z taką pozycją i życiorysem udało się nakłonić do pracy nad Ukrainą, a tym bardziej Nigerią (której przecież nawet nie ma przed oficjalnym info na ESPI). 1/ media.kulczykoilventures.com/p...2i3/ pl.wikipedia.org/wiki/Rada_dyr...
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Info z Reuters'a zostało powielone na całym świecie, łącznie z portalami Taiwannews i cnbc. Wszystko jest klonem jednego tekstu. Jak na razie nikt nie dementuje. Mam nadzieję że źródło doniesienia, Pan Camillus Eboh z Nigerii nie "koloryzował". Zobaczymy co pokaże jutro ESPI i SEDAR.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
KUB-Gaz ; Cena Gazu dla Ukrainy info z 7 list. Pierwszy Wicepremier Ukrainy Andriej Kliujew "... przyznał, że jeśli w najbliższej przyszłości kontrakty gazowe nie będą renegocjowane, to już od 1 stycznia 2012 cena za gaz dla Ukrainy wzrośnie ze studolarowym rabatem do 456 $/tys. m3. ...Jeśli tak się stanie ukraińska gospodarka nie wytrzyma obciążenia". Znalazłem też info o przejętej przez 3P za 17 mln$ spółce ukraińskiej, wydobycie za 9mcy : ___Tisagaz - 2,72 mln.m3, podczas gdy dla porównania podane tamże wydobycie ___KUB-Gaz - 67,58 mln.m3 Czy to znaczy, że KUB-Gaz jest 24,8 razy więcej wart niż Tisagaz czyli 422 mln C$ (422mln$x70%/420mln akcji =0,7C$/akcję : wartośćKUB-Gaz/ akcjęKOVa)? Oczywiście : Nie. A może 3P najpierw 6.09 przepłaciło koszmarnie 17mln$ za Tisagaz by 3.11 przy okazyjnym kursie wymiany 40/60 i wycenie 32,8 mlnC$ za 3P oraz wycenie 49,3 mlnC$ za Gastek połączyć się z Gastek'iem ? (wartość KUB/KOV wyliczyłem kilka stron SW wcześniej). Też nie. Drążę transakcję odwrotnego przejęcia, ponieważ w niej dwie strony (fachowcy) porównały Tisagaz=17mln$ + profity bycia spółką publiczną z 30%KUB-Gazu. www.ng.ru/cis/2011-11-07/1_kie...www.trust.ua/news/53003-ukrain...www.evaluateenergy.com/Univers...
|
|
Temat:
SERINUS
Do zabapinkfloid, "W efekcie przejęcia przez KOV 70% udziału w KUB, pozostałe 30% prezentowane jest jako udziały niesprawujące kontroli. Udziały niesprawujące kontroli są zaprezentowane jako składnik kapitałów własnych, początkowo ujęte w kwocie obliczonej jako iloczyn wartości godziwej nabytych aktywów netto oraz współczynnika procentowego udziałów niesprawujących kontroli(30%)."... (18 951); bilans KUB na dzień 31 marca 2010. Źródło : Załącznik do RB 36/2010 str.104 PDF www.kulczykoilventures.com/fil...Czyli jest to udział Gastek LLC (lub 3P International Energy Corp. lub Cub Energy Inc. - jeśli dojdzie do odwrotnego przejęcia 3P i planowanej zmiany nazwy).
|
|
Temat:
SERINUS
VP Global Obowiązuje blokada informacyjna, ALE : - 1 - W skład konsorcjum Neconde wchodzą : VP Global 5% (tabelka ze str.16 "PDF Prezentacja dla Inwestorów" - WZA 11 maja 2011). - 2 - Konsorcjum Neconde jest w większości własnością nigeryjską i obejmuje ZNACZĄCY UDZIAŁ posiadany przez VP Global, ... (Sprawozdanie Kierownictwa za okresy 3 i 6 mcy zak. 30 czerwca 2011 str.9). - 3 - Konsorcjum Neconde jest w większości własnością nigeryjską, a 10% udział posiada VP Global, podmiot, którego zarząd reprezentuje społeczność lokalną z terenu, na którym znajduje się OML42. (Sprawozdanie Kierownictwa za okres 3 mcy zakończony 30września2011 str.9). Mój wniosek : Społeczności lokalne "wynegocjowały" zwiększenie udziału z 5% do 10% . Jest to pośredni dowód na trwające w Nigerii negocjacje. Mam nadzieję, że również OMADINO community ma swój udział w VP Global. Dla "Spokojności". Nigeria to nie jest bułka z masłem. Podwyżka cen gazu dla Ukrainy o 52,7% od stycznia 2012 z 364 na 556 $/1000m3 Infa ze str KOV (pliki PDF) i info stare z 31 lipca z Nigerii; www.kulczykoilventures.com/fil... www.kulczykoilventures.com/fil... www.kulczykoilventures.com/fil... www.vanguardngr.com/2011/07/fu... biznes.onet.pl/podwyzka-cen-ga...
|
|
Temat:
SERINUS
Do Aurox; To data zawiązania spółki. W punkcie 2 zaznacz "Dissolved names" i 3 Search.
|
|
Temat:
SERINUS
Do JuanPreciado & Bruno 12 Spółka KOV Nigeria Ltd (nr 07570236) ma status DISSOLVED z dniem 18.10.2011 czyli jest rozwiązana (rozwiązanie to ostatni etap likwidacji spółki - za Wikipedią) http://www.companieshouse.gov.uk (go to WebCHeck i wpisz KOV Nigeria lub nr). Bardzo zmartwiła mnie ta informacja, ALE : w "Sprawozdaniu Kierownictwa z Działalności za okres 3 i 6 mcy zakończone 30.06.2011" podano, że spółką pośrednio zależną KOVa jest KOV Nigeria BV. KOV Nigeria B.V. nr rejestru 34276007 jest zarejestrowana w Holandii i ma status AKTYWNA. http://www.nederlanddata.nl (wpisz KOV Nigeria) W Amsterdamie jest też siedziba KI Nigeria BV (nr34293635000). Wczoraj(7.11) nigeryjski minister handlu i inwestycji Olusegun Aganga rozmawiał w Pekinie z ministrem handlu Chen Jian'em, który obiecał zachęcać chińskie firmy do inwestowania w Nigerii, jeśli rząd zapewni bardziej przyjazne środowisko biznesowe i adekwatne bezpieczeństwo dla inwestorów zagranicznych.
|
|
Temat:
SERINUS
Do Bruno 12
Odwrotne Przejęcie
W praktyce to Gastek (czy też jego jedyny udziałowiec Parma) przejmuje 3P wnosząc do spółki CAŁY swój udział w KUB-Gazie (czyli 30%, pozostałe 70% ma oczywiście KOV) - dlatego jest to ODWROTNE przejęcie w zamian za 60% akcji 3P po transakcji. Obrazowo: Pan Gastec został ubrany w garnitur(notowania na giełdzie), dostał Laptopa(40% starych aktywów 3P) i zmienił nazwisko na 3P. Na razie jest to tylko list intencyjny, jeszcze nie transakcja. Gastec poza udziałami w KUB-Gazie nie ma prawdopodobnie nic więcej dlatego postawiłem znak "=":Gastec= 30%KUB-Gazu.W skrócie : Gastek przejął 3P.
|
|
Temat:
SERINUS
Li Daokui Doradca Banku Centralnego Chin "Jesteście bogaci, pożyczacie pieniądze od biednych. To nie jest w porządku, abyście nadal wiedli luksusowe życie." "The incremental parts of our foreign reserve holdings should be invested in physical assets". "We would like to buy stakes in Boeing, Intel, and Apple, and maybe we should invent in these types of companies in a proactive way." "Once the US Treasury market stabilizes we can liquidate more of our holdings of Treasuries". Sep15th "If we inject money, we must have certain controls. We cannot say that we give you money and you spend the money at will. You are the rich, you borrow money from the poor. It's not right for you to continue to lead a luxurious life." 4Nov Sinopec China Petroleum & Chemical Corp. -Sinopec kupił Daylight Energy Ltd za 2,2 mld C$"in cash", 70% powyżej średniej z 20 dni sesyjnych (Oct10) -Sinopec zyskał 8,345% (4.XI) po wypowiedzi "nieujawnionej osoby" dla China Securities Journal "China which controls fuel prices to curb inflation may permit refiners to make appropriate changes". Chiny by utrzymać inflację regulują ceny paliw. Straty na rafinacji Sinopecu to 23,1 mld yuan/9mcy (około 30,8/rok),straty PetroChina 41,5 mld/9mcy (50mld yuan/rok). Jeśli firmom pozwoli się dostosować ceny do kosztów te dwie firmy łącznie zaoszczędzą 80,8mld yuanów rocznie czyli 12,74 mld $ (1USD=6,34CNY). Konkluzja : chińskie firmy, również surowcowe szykują się do dużych zakupów i mają na to środki. Chińczycy chętnie zamienią setki, jeśli nie tysiące miliardów dolarów i euro ulokowane w (jeszcze nie śmieciowych) obligacjach na realne aktywa - nieruchomości, firmy, surowce. Ciężko będzie ich w przyszłości przelicytować. KOV i KI nie mają zbyt wiele czasu.
|
|
Temat:
SERINUS
ODWROTNE PRZEJĘCIE Do ARWENY
1. Reverse takeover - transakcja ODWROTNEGO PRZEJĘCIA : nabycie publicznej spółki (notowanej na giełdzie) przez prywatną firmę, dzięki czemu prywatna firma może ominąć długotrwały i kosztowny proces upublicznienia (czyli ofertę pierwotną IPO). Akcjonariusze GASTEK przejmują "muszelkę"3P i dzięki temu nie muszą robić IPO. 2. 3P International Energy Corp.(DOH) : 31 Oct na prośbę spółki zawieszono notowania na TSH Venture Exchange. Aktualna cena CAN$ 0,425.
3. 6.IX 3P przejęło za 17 mln$ JSC Tysagaz. JSC Tysagaz to spółka ukraińska, która ma 4 licencje i 3 odwierty, wydobywa 350 Mcf/d gazu z perspektywą 5,0 MMcf/d w 2012r na polach Rusko-Komarivske i Stanivske.
4. 3P : 65 mln akcji w obrocie + 17,5 mln akcji (prywatna subskrybcja zamknięta do 1.XI za 7mln$) = 82 506 911 akcji = CAN$ 32 874 000 czyli około 0,3984 CAN$ za akcję.
5. 3P wyemituje 123 806 858 akcji (co stanowi równowartość CAN$ 49 311 000) "wykupując" Gastec tymi akcjami - w efekcie dotychczasowi akcjonariusze prywatni Gastec będą mieli 60% akcji 3P i spółkę publiczną.
6. Przyjmując Gastec = 30% KUB-Gas: 49,311/0,3 = 164,37 mlnCAD x 3,11 = 511,19 mln zł (wartość KUB-Gas) 511,19 x 70% = 357,833 mln zł/ 420 804 657 = 0,85 zł wartość KUB-Gas na 1 akcję KOV wg wartości wymiany. Jest to oczywiście "wartość wirtualna" ponieważ obrót akcjami 3P jest zawieszony (zobaczymy jak się otworzy) a istotą transakcji jest wymiana : kasa(gaz) za notowania na giełdzie. Zysk dla akcjonariuszy starych i nowych 3P.
|
|
Temat:
SERINUS
Przesunięcie terminu jest na rękę aktualnym akcjonariuszom KOVa :
- w razie fiaska negocjacji rozczarowanie zostanie osłodzone sprawozdaniem za III kwartał - produkcja wzrasta, nie mamy informacji o większych awariach więc wyniki powinny być znowu lepsze;
- w razie sukcesu Fundusze oprócz obietnic zysków z nigeryjskiej ropy otrzymają dane z Ukrainy, które w prosty sposób pozwolą określić spodziewane przychody w IV kwartale (M-19 3,86 MMcf/d produkcja od11.VII, O-9 1,4 MMcf/d info z 30.IX , wartości netto dla KOV). Pełen efekt finansowy tych podłączeń będzie widoczny dopiero w IV kwartale. Szacunkowo (netback za 1Mcf w IIkw) 5,8$ x( 3,86+1,4) = 30,5tys$/d dodatkowo;
- niezależnie od wyniku przygotowując się do debiutu na AIM spółka musiała dokonać ponownej wyceny swoich ukraińskich zasobów (Raport Niezależnego Eksperta?) - oceny te nie pójdą do kosza tylko zostaną opublikowane i wpłyną na wycenę wartości spółki.
Co do przyczyn przesunięcia terminu : SPDC sprzedaje 4 koncesje (w tym cenniejsze od "naszej") KOV ubiega się o 9% udziału w jednej z nich, czyli 1-2% wartości całej transakcji. Jaki wpływ ma Zarząd KOVa na TERMIN podjęcia korzystnej dla spółki decyzji w Ministerstwie w Nigerii? Myślę, że jednoprocentowy.
|
|
Temat:
SERINUS
Do alterkoko : pamiętasz, bo tak Krzysiek9 napisał. "Społeczności lokalne" mają 5% udziałów - dlaczego zatem 10%( a nie 5%) ? I dlaczego KOV ma za to płacić,a nie proporcjonalnie do udziału np 1% ? Oczywiście szczegóły kontraktu nie są mi znane. Tak na logikę...
|
|
Temat:
SERINUS
Do "bucik1986"
Neconde chce kupić 45% udziału OML 42. Skład konsorcjum: KOV - 20% KI - 20% - wiadomo Aries-25% - spółka nigeryjska NestOil-30% - spółka nigeryjska. VP Global- 5% - reprezentuje pracowników(?) społeczność lokalną(?). Nie wiem skąd Krzysiek9 wziął 30 %. W przyszłości KOV ma możliwość objęcia więcej niż 20% udziałów w Neconde (nietrudno domyśleć się że od KI) i wówczas będzie musiał dopłacić.
|
|
Temat:
SERINUS
W razie niekorzystnej dla Neconde/KOV decyzji Pani Minister Dr Diezani Alison-Madueke i braku kompromisu w Nigerii strona na LSE będzie tylko jednym z wielu kosztów koniecznych, ale "nietrafionych".
W mojej ocenie Nigeria szykuje się do "rewolucji gospodarczej" planując w styczniu 2012 zniesienie subsydiowania paliw ( wyłączając kerozynę-naftę). Może to zrodzić "napięcia społeczne". Rząd będzie pilnie potrzebował gotówki i wpływów z ropy żeby przekonać Nigeryjczyków do tego posunięcia(niełatwe). Jednocześnie pełne uruchomienie i wykorzystanie potencjału pól wymaga przynajmniej na początku znacznych inwestycji.
Jeśli nie będzie kompromisu i NNPC zostanie faktycznym operatorem a KOV z KI mniejszościowymi udzałowcami z 18% głosów to ... wiecie co. Jeśli KOV zostanie "Partnerem Technicznym" a NNPC nie będzie się mieszać - to być może wszyscy będą zadowoleni : Rząd, Społeczności Lokalne, Nigeryjczycy, NNPC i Akcjonariusze KOVa. Może Pani Minister zainwestuje w rafinerie pozostawiając KOV z kłopotami wydobycia w zamian za 9-18% udziału w licencji i odbierając pola w 2019, a może zaufa "przejrzystej" NNPC? Zobaczymy.
|
|
Temat:
SERINUS
Strona prawdopodobnie musiała być wcześniej zamówiona, jako jeden z wielu etapów przygotowawczych oferty na AIM. Jeszcze o kontrakcie w Nigerii nie świadczy, a bez tego - AIM nie ma chyba w obecnej sytuacji sensu. Ale jeśli w tak "akuratnej" spółce jak KOV strona na LSE jest rzeczywiście zapowiedzią debiutu - to miło dowiedzieć się o tym nie z ESPI czy SEDARa a z forum. I trzeba przyznać, że blokada informacji jest(była?) skuteczna - chociaż z drugiej strony panika po (mało zaskakującym-prawda?) info o Syrii mogła zamazać AT. Jednak kolejne klocki zaczynają się składać w całość.
|
|
Temat:
SERINUS
Na kluczowe info o Nigerii zostało już tylko 13 dni roboczych lub 3 Piątki. KOV "coś" musi ogłosić (tak myślę) - w minimalnej wersji info o zmianie treści Umowy Kredytu Pomostowego z KI ( KOV powinien spłacić do 31.X swoje zobowiązania albo przenieść udziały w Neconde na KI) wg RB26/2011.
Jeżeli wartość zakupu 45% OML42 wynosi 600mln$ to KOV będzie musiał zainwestować w licencję 20% (120mln$), a KI drugie tyle. Ciekawe czy ewentualne przejęcie operatora przez NNPC może być powodem wycofania się z umowy(?), zmiany warunków umowy? Przy cenie 600m$ escrow KOV to 12 m$. (wartość umowy to moja spekulacja).
Nigeria to olbrzymia szansa ale też i duże ryzyko ( bunkering, militia groups, leaks, Force Majeure on Forcados Crude, polio, Boko Haram sect etc). Do Pana Moda - zostałem wcześniej wycięty chyba za linki? A może za brak linków? Racja - aktualną cenę ropy Brent i poziom S&P każdy sam znajdzie. O jakości nigeryjskiego masła też na tym forum pisać nie wypada. Przepraszam.
|
|
Temat:
SERINUS
Oct 10,2011 "Sinopec Buys Canada's Daylight for $2,1 Billion to Gain Shale-Gas Assets. ...That's 70 percent higher than Daylight's average price over the past 20 trading days..." www.bloomberg.com/news/2011-10...
|
|
Temat:
SERINUS
Terminarz : -Itheria : 9 października (około : 80 dni od 22 lipca); -Nigeria : 25 października (180 dni od 29 kwietnia) : AFA między Neconde a SPDC;
-zwrot $$: 31 października "Jeśli KOV nie zwróci tych środków do 31 października 2011 KOV przeniesie swoje udziały w Neconde na KI";
-ważność licencji OML42 : 2019 rok. Oczywiście to są moje prywatne "ustalenia". "Róbta Swoje". Pozdrowienia
|
|
Temat:
SERINUS
Do Guru i Dafne; Titirus zrobił 12 sierpnia uprzejmość KOVowi : zamiast zażądać spłaty 10,67 mln $ długu od KOVa żywą gotówką wybrał 18.5 mln akcji po 0,5767$ czyli 1,68 zł. Dla przypomnienia : cena KOV 10.08- 1,13zł ; 11.08- 1,22zł 12.08- 1,28 zł
|
|
Temat:
SERINUS
S&P +2,25% kapitalizacja: OIL 2,79 247 m zł 75 m$ RK 9,89% = 7,4 m$ ff 90,11% KOV 0,86 362 m zł 110 m$ KI 47,61% = 52,4 m$ ff 52,39% KI+Radwan+Kierownictwo+Titirus = 56,8% (ff 43,2%) ? ING OFE 3% ? oraz ew.23,5 m$ (KI+Radwan w przyszłości)
|
|