Mam jeszcze jedno pytanie. W plikach Metastock przy indeksach giełd światowych są 4 wartości. Pewnie jest to: otwarcie, koniec, max, min, ale nie wiem jakiej kolejności. Mógłby mi ktoś pomóc?
|
|
Kaznodzieja z Ciebie mathu :) Gdzieś w okolicach lat 80 ktoś (nie pamiętam kto) napisał książkę, w której skrytykował SN i ich rozwój się zatrzymał bo mu uwierzyli. Temat na szczęście wrócił i znalazł mnóstwo zastosowań i dalej się rozwija. Już teraz jest to główny nurt (razem z algorytmami genetycznymi) sztucznej inteligencji, a co dopiero za 20 lat będzie... :) Słowa "Gwarantuję, że nic nowego w tym temacie nie wymyślisz." są dla mnie szczytem hipokryzji, albo brakiem znajomości historii. Dzięki za linki. Bardzo się przydadzą :)
Pozdrawiam zie1ony
|
|
W sieciach neuronowych piękne jest to, że nim mniej jestem w temacie, tym lepiej. Nie będę się rozpisywał dlaczego, ale każdy kto się zna wie dlaczego. Nie wydaje mi się też, że temat umarł. Google po wpisaniu "neural network in stock market" pokazuje dość dużo pozycji, z czego wiele to prace naukowe :) Byłbyś mi w stanie pomóc z tymi danymi?
Pozdrawiam
|
|
Witam
Mam pewne pytanie, ale podpinam się tutaj, bo temat pasuje. Również jestem informatykiem i nie zgodzę się, że informatyka nie ma nic do powiedzenia w temacie analizy technicznej. Wręcz przeciwnie. Temat jest otwarty i tylko czeka na świeże pomysły, a teoretycznych narzędzi, z których można skorzystać coraz więcej :) Jeden z takich "świeżych" pomysłów wpadł mi do głowy - sieci neuronowe. Autorowi tematu polecam poszukania informacji na ten temat.
I jeszcze moje pytanie: poszukuję danych o historii notowań spółek polskich z ostatnich 20 lat. Wiem, że można je pobrać ze stron takich jak money.pl ale jak na informatyka przystało jestem bardzo leniwy i zastanawiam się czy w jakimś jednym pliku nie są dostępne? :)
Pozdrawiam zie1ony
|
|