PARTNER SERWISU
yofenztl
1 2

Analiza techniczna - algorytmy

Jezu
0
Wpisów: 1
Wysłane: 5 czerwca 2011 10:29:25
Witam
Napisałem ten wątek gdyż jestem na etapie pisania pracy mgr o analizie technicznej i niestety muszę (bo praca jest z informatyki) opisac i zaimplementować algorytmy na których analiza techniczna się opiera.
Problem w tym ze nie znam tych algorytmów :(

Czy mógłby ktoś pomóc i podać gdzie znajdę informacje na ten temat?

Pozdrawiam

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 5 czerwca 2011 13:21:13
A może byś napisał o jakie algorytmy chodzi?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 5 czerwca 2011 23:20:05
O Jezu ... to ma byc temat na magisterke z INFORMATYKI ? Wiekszosc IMO "algorytmow" nadaje sie do analizowania na jakims matematycznym kole zainteresowan dla zdolnych licealistow a nie na prace magisterska z INFORMATYKI. Moze jakies FFT, moze jakie przekszatalcenia nieliniowe ale co to za informatyka ...
Od strony matematycznej to wszystko przeciez jest proste.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

xavi
0
Wpisów: 17
Wysłane: 6 czerwca 2011 16:30:13
Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz się wgłębić w temat.
Proponuje zacząć od średniej kroczącej z racji tego, że można szybko to zaimplementować i sprawdzić w działaniu.

A więc moja propozycja:
1. Znajdujesz archiwalne notowania akcji
2. Znajdujesz informacje o średniej kroczącej i jej wykorzystaniu w analizie technicznej
3. Implementujesz wykorzystując swój ulubiony język programowania

Moja uproszczona propozycja implementacji:
1. Notowania przechowujesz w pliku csv
2. Aplikacja oblicza dla każdego kursu zamknięcia wartość średniej kroczącej
3. Aplikacja sprawdza, czy dla danego dnia nie został wygenerowany sygnał kupna bądź sprzedaży
4. Aplikacja informuje użytkownika, czy i kiedy sygnał kupna / sprzedaży się pojawił

Oczywiście jest to bardzo uproszczona forma implementacji i raczej nie nadająca się do wykorzystania w rzeczywistości, więc wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz się zagłębić w temat.

zie1ony
0
Wpisów: 4
Wysłane: 27 czerwca 2011 21:03:37
Witam

Mam pewne pytanie, ale podpinam się tutaj, bo temat pasuje. Również jestem informatykiem i nie zgodzę się, że informatyka nie ma nic do powiedzenia w temacie analizy technicznej. Wręcz przeciwnie. Temat jest otwarty i tylko czeka na świeże pomysły, a teoretycznych narzędzi, z których można skorzystać coraz więcej :) Jeden z takich "świeżych" pomysłów wpadł mi do głowy - sieci neuronowe. Autorowi tematu polecam poszukania informacji na ten temat.

I jeszcze moje pytanie: poszukuję danych o historii notowań spółek polskich z ostatnich 20 lat. Wiem, że można je pobrać ze stron takich jak money.pl ale jak na informatyka przystało jestem bardzo leniwy i zastanawiam się czy w jakimś jednym pliku nie są dostępne? :)

Pozdrawiam
zie1ony

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 27 czerwca 2011 21:09:01
Oj chyba trzeba trochę wiedzy merytorycznej w temacie a nie byc tylko informatykiem.

Tym sposobem niepotrzebni byli by lekarze ponieważ maja sprzet odpowiednio oprogramowany przez infromatyka.
A sieci neuronowe to był w miare świeży temat koło roku 2000, ale troche jakby "zdechł" - takie mam wrażenie - ciekawe dlaczego
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 27 czerwca 2011 21:09

zie1ony
0
Wysłane: 27 czerwca 2011 21:34:30
W sieciach neuronowych piękne jest to, że nim mniej jestem w temacie, tym lepiej. Nie będę się rozpisywał dlaczego, ale każdy kto się zna wie dlaczego. Nie wydaje mi się też, że temat umarł. Google po wpisaniu "neural network in stock market" pokazuje dość dużo pozycji, z czego wiele to prace naukowe :)
Byłbyś mi w stanie pomóc z tymi danymi?

Pozdrawiam

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 27 czerwca 2011 21:47:33
Stooq.pl z tego co pamiętam.

Ale zrobienie parsera z strony gpw czy gpwinfostefa to jakieś 30min dla programera

ps. widziałem pare wyników takich sieci, niestety okazało się, że jednak to co sie do niej wprowadzi jest ważniejsze od tego jaka skomplikowana jest.
Czasami to nawet szkoda bo tym sposobem możnaby lek na raka szybko znaleźć- ale jednak nie można
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 27 czerwca 2011 21:54

mathu
0
Wysłane: 27 czerwca 2011 22:30:35
Temat SN używanych do prognozowania kursów akcji został całkowicie wyeksploatowany gdzieś w latach 90 i zdechł bez żadnych sensownych wyników.

Jakby coś, to tu masz trochę do podczytania:

bossa.pl/index.jsp?pager=false...

Gwarantuję, że nic nowego w tym temacie nie wymyślisz.

Tu masz dane:

bossa.pl/index.jsp?layout=msto...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 27 czerwca 2011 22:32

zie1ony
0
Wysłane: 27 czerwca 2011 23:45:27
Kaznodzieja z Ciebie mathu :)
Gdzieś w okolicach lat 80 ktoś (nie pamiętam kto) napisał książkę, w której skrytykował SN i ich rozwój się zatrzymał bo mu uwierzyli. Temat na szczęście wrócił i znalazł mnóstwo zastosowań i dalej się rozwija. Już teraz jest to główny nurt (razem z algorytmami genetycznymi) sztucznej inteligencji, a co dopiero za 20 lat będzie... :)
Słowa "Gwarantuję, że nic nowego w tym temacie nie wymyślisz." są dla mnie szczytem hipokryzji, albo brakiem znajomości historii.
Dzięki za linki. Bardzo się przydadzą :)

Pozdrawiam
zie1ony

Zielarz
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 00:38:55
W temacie NN Dapi ma racje. Preprocessing i oczekiwane dane to podstawa. Ja sam przerabialem temat dosc intensywnie jak na moje mozliwosci. Literatury jest masa, jak wygladaja sieci, jak sa zbudowane, sa gotowe engine'y ale trzeba tez miec swiadomosc kiedy i po co je stosowac. Kiedy juz to sobie ktos uswiadomi to (tak bylo przynajmiej w moim przypadku) okazuje sie ze "gdyby to mialo jakikolwiek sens" to dalo by rade inaczej i prosciej.

mathu
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 15:50:57
zie1ony napisał(a):
Kaznodzieja z Ciebie mathu :)
Gdzieś w okolicach lat 80 ktoś (nie pamiętam kto) napisał książkę, w której skrytykował SN i ich rozwój się zatrzymał bo mu uwierzyli. Temat na szczęście wrócił i znalazł mnóstwo zastosowań i dalej się rozwija. Już teraz jest to główny nurt (razem z algorytmami genetycznymi) sztucznej inteligencji, a co dopiero za 20 lat będzie... :)

Ale nie musisz mi tłumaczyć jakie mają zastosowania SN, bo z profesorem Tadeusiewiczem to ja miałem wykłady z tego tematu...

Jak SN stały się popularne, to do prognozowania kursów rzuciła się masa osób i nic z tego nie wyszło.

Napocisz się nad jakimś systemem, a potem i tak osiągniesz jakość gorszą, niż zwykłe MACD.

zie1ony napisał(a):
Słowa "Gwarantuję, że nic nowego w tym temacie nie wymyślisz." są dla mnie szczytem hipokryzji, albo brakiem znajomości historii.

Hipokryzji...? Nie rozumiem...
Edytowany: 28 czerwca 2011 15:51

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 28 czerwca 2011 19:21:03
Cytat:
Jak SN stały się popularne, to do prognozowania kursów rzuciła się masa osób i nic z tego nie wyszło.

Skoro tak logicznie rozumujesz (bez ironii), to dlaczego tak namiętnie używasz AT, która jest setki jeśli nie tysiące razy więcej eksploatowana? W tym momencie jedynym obronnym argumentem jaki mógłbyś podać jaki ja obecnie widzę, to ten, że AT ma wiele różnych narzędzi, tak że każdy stosuje je trochę inaczej. Ale to nie jest żaden argument skoro po pierwsze każdy i tak będzie stosował to co najskuteczniejsze (nawet wiele narzędzi naraz wraz z filtrami), a po drugie SN też można używać na różne sposoby (jak sami to przyznajecie). Wykazujesz więc brak konsekwencji: coś tak prostego jak AT (bo to są proste, jesli nie banalne techniki) się sprawdza w Twoim przekonaniu, to dlaczego nie mają się sprawdzać techniki dużo dużo bardziej zaawansowane?

Cytat:
zie1ony napisał(a):

Coś w tym jest. Może nie hipokryzja, nie wiem, ale widać brak konsekwencji.

P.S. Jak tam ORL? Czyżby chorągiewka (trójkąt) okazał się klapą? Kurcze powiem Ci, że tak się wtedy zachwyciłeś tym wybiciem z trójkąta, że miałem wtedy ochotę wejść... ech, ładnie dostałbym w dupasko :)

mathu
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 22:16:13
Ale co ma SN używana w systemie transakcyjnym do AT używanej przez człowieka (formacje)? Przecież to są dwie zupełnie różne rzeczy.

Poza tym nie zrozumiałeś, co napisałem. Ja nie piszę, że SN są nieprzydatne, bo wszyscy z nich korzystają, tylko że szał na SN panował mniej więcej w latach 90 i przebadano wtedy ich zastosowanie w przewidywaniu kursów bardzo dogłębnie, a mimo to nikt nie doszedł do sensownych rezultatów. Więc nie wierzę, że coś tu można jeszcze odkryć.

Co do ORL, to jak się wchodzi w formację bez stop lossa, to potem boli.

debet
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 22:44:49
Cytat:
Poza tym nie zrozumiałeś, co napisałem. Ja nie piszę, że SN są nieprzydatne, bo wszyscy z nich korzystają, tylko że szał na SN panował mniej więcej w latach 90 i przebadano wtedy ich zastosowanie w przewidywaniu kursów bardzo dogłębnie, a mimo to nikt nie doszedł do sensownych rezultatów. Więc nie wierzę, że coś tu można jeszcze odkryć.

A myślisz, że gdyby ktoś coś odkrył "sensownego", to by podzielił się tym z całym światem? :) Raczej właśnie zniechęcałby wszystkich, że to takie tam, niewiele pomaga (właśnie ten styl rozpoznaję u Zielarza).... A twierdzenie, że "nikt nie doszedł do sensownych rezultatów" jest wyjątkowe górnolotne (jakbyś znał wszystkich dokonania) lub naiwne.
Edytowany: 28 czerwca 2011 22:47

Zielarz
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 23:21:36
Na pewno nie przebadalem wszytkiego. Walcz. Nie poddawaj sie. Ani kroku w tyl.

debet
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 23:34:42
Mówisz do siebie? :) Ja z nikim nie walczę, a na pewno nie z samym sobą (i tak przegram ;)) Mówię tylko, że nie można twierdzić, że nic z tego nie ma i nigdy nie będzie, bo taką mam wiedzę. Na temacie się nie znam, ale w różnych pracach co chwilę czytam w zakończeniach: AI i SN są użyteczne (tj. przewidują w więcej niż 50% przypadków). A co dopiero znajdziemy w artykułach, które nigdy nie zostały opublikowane?

Zielarz
0
Wysłane: 28 czerwca 2011 23:56:34
Cytat:
Na temacie się nie znam, ale w różnych pracach co chwilę czytam w zakończeniach: AI i SN są użyteczne (tj. przewidują w więcej niż 50% przypadków)

Student w swojej pracy dyplomowej jest w stanie wyciagnac dowolne wnioski, jezeli zostanie do tego zmuszony blah5

mathu
0
Wysłane: 29 czerwca 2011 14:25:28
Więcej niż 50% oznacza tylko tyle, że mają jakąkolwiek efektywność (50% to czysta losowość). Muszą mieć wyższą efektywność niż średnie ruchome, żeby nadawało się to do używania.

Rób co chcesz, według mnie to ślepa uliczka.
Edytowany: 29 czerwca 2011 14:26

zie1ony
0
Wysłane: 12 lipca 2011 13:54:18
Mam jeszcze jedno pytanie. W plikach Metastock przy indeksach giełd światowych są 4 wartości. Pewnie jest to: otwarcie, koniec, max, min, ale nie wiem jakiej kolejności. Mógłby mi ktoś pomóc?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,675 sek.

fqthgtbn
xqlsmbod
prokeskd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ljqpnmcu
grkgvqnh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat