Dzięki Misza za zainteresowanie, screena i życzenia ;)
Chyba nadużyłem słowa "egzotyczne", bowiem termin ten sugeruje powszechnie nazywane w ten sposób waluty. W dodatku screen pokazuje egzotyczne pary (popularnych walut), a nie egzotyczne, czyli mniej popularne, waluty.
Dobrym przykładem będą bułgarskie lewy (BGN). Jeśli nie ma ich wśród około pięćdziesięciu par oferowanych przez wyżej wymieniony XTB to gdzie ich szukać? Czy któryś z brokerów o zasięgu międzynarodowym ma w ofercie tę lub inne mniej popularne waluty i kontrakty terminowe na nie? Jeśli nie, nawet Bułgarzy nie mogą "trejdować" narodową walutą? Co z eksporterami? Gdzie szukać dostępu do tego typu walut?
|
Dzięki za motywującą do pomocy interpretację, która, być może, skłoni innych do odpowiedzi. Pomóżcie mi stracić kapitał! Może kiedyś trafi do was!  Pozwolę sobie przy okazji na małą symplifikację - gdzie szukać egzotycznych walut i kontraktów na nie?
|
Płotka wita Rekinów!
Niezmiernie ciekawą i bezużyteczną wiedzę teoretyczną o instrumentach pochodnych miałem okazję zgłębać wielokrotnie. Mimo to, nie wiem jak się za nie zabrać, do czego obecnie zmusza mnie sytuacja, a raczej rozsądek. Zakładam więc temat z nadzieją, że nie pożrecie płotki i podzielicie się doświadczeniami.
1. Przede wszystkim, gdzie "nabyć" kontrakty terminowe? Skoro kontrakty forward są w obrocie pozagiełdowym, dobrze zrobię pytając o nie w bankach?
2. Gdzie notowane są kontrakty future? Na GPW - wiem, jest ich jednak niewiele. Gdzie jeszcze można je nabyć? Czy nazwy kontraktów (jak i zresztą opcji itd) są usystematyzowane? W notowaniach wyglądają enigmatycznie, jedynie EUR lub USD w nazwie sugeruję jakich walut dotyczy kontrakt.
3. Gdzie szukać kontraktów na egzotyczne waluty? Podobno największą giełdą kontraktów jest CME. Gdzie jeszcze?
4. Dlaczego u brokerów FOREX możemy handlować jedynie popularnymi parami? Są to ograniczenia nałożone przez brokerów czy wynikają ze specyfiki rynku (płynność itd)? FOREX jest przecież międzynarodowym rynkiem walutowym. Istnieje więc możliwość handlowania dowolną parą (notowaną)?
Mam nadzieję, że liczba pytań nie odstrasza.
Pozdrawiam Joli
|