PARTNER SERWISU
cpwkxynb
quant

quant

Ostatnie 10 wpisów
Dzięki za odpowiedzi ...

Oczywiście LTCM jest przykładem tego jak bardzo może nie wyjść :), ale to tylko przykład ... Poza tym czytałem kiedyś wywiad z Scholes'em gdzie mówił, że to nie metoda była zła tylko ludzie ją stosowali w niewłaściwych przypadkach :) (wydaje mi się, że chodziło o założenia o rozkładzie normalnym zwrotów i ciągłości notowań - oba założenia nieprawdziwe) ...

Ja bardziej myślałem o korzystaniu z metod Monte Carlo do szacowania ryzyka (co chyba się dzieje w instytucjach finansowych skoro np. NVidia dla swoich rozwiązań GPU/Cuda jako przykład implementuje algorytm Monte Carlo do wyceny opcji).

Natomiast najchętniej usłyszałbym opinie osób pracujących/byłych pracowników takich instytucji na ten temat ...

Jeśli chodzi o AF i AT to jakoś nie umiem sobie poradzić z dwoma problemami:
1. jakie wskaźniki AF rzeczywiście mają znaczenie, tzn. jakie i w jakich zakresach pozwalają na osiąganie (relatywnie) stałych zysków
2. analogicznie dla AT, jakie wskaźniki (tu są ich dziesiątki/setki) i przy jakich parametrach pozwolą na osiąganie (relatywnie) stałych zysków

Czy ktoś próbował "metodycznie" zweryfikować skuteczność wskaźników (przede wszystkim AT) i korzysta z takich strategii ?
Mój cel: przychód pasywny 5000 PLN/msc; a Twój ?

Kilka miesięcy temu rozpocząłem przygodę z giełdą - najpierw wydawało mi się, że analiza fundamentalna to jest TO (po przeczytaniu "Inteligenty inwestor") jednak interesuje mnie algorytmiczny trading więc tu wydawało mi się, że AF się nie sprawdzi ... Później czytałem o systemach opartych o AT, jednak można powiedzieć, że różnych wskaźników jest mnóstwo + w wielu miejscach jest napisane że AT to sztuka i nie ma tu nic pewnego ... Ostatnio natomiast przyglądałem się matematycznym metodom związanym z analizą szeregów czasowych, gdzie operuje się głównie pojęciami "zwrotu" oraz "ryzyka" ... Niemniej jednak zastanawiam się, czy ktoś wykorzystuje MF w praktyce (oprócz większych/mniejszych instytucji).

Co sądzicie o każdej z tych metod ?

Mój cel: przychód pasywny 5000 PLN/msc; a Twój ?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 31 października 2011 22:51:12
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,187 sek.

ojhkgmqw
rioxqvhf
wyinvrqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xsneqhvw
qptrirzw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat