Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał :-) Cytat:Analitycy DM IDMSA, w raporcie z 1 maja, zalecają kupowanie akcji CD Projekt Red. Wyceniają je na 7,8 zł info ze strony parkiet.com
|
|
Ciekawa informacja z forum cdprojektred.comGOG.com w grze: Cytat: Na gogu pojawił się Alan Wake i to w rewelacyjnej cenie, nawet jeśli gog na tej promocji kokosów z powodu niskiej ceny nie zrobi to na pewno znów będzie o nim troszkę głośniej i pojawią się nowi kupujący. ...Jestem bardzo miło zaskoczony. Dla przybliżenia tematu warto wskazać, że Alan Wake [PC] to gra AAA (83/100 metascore), której premiera miała miejsce zaledwie 4 miesiące temu (16 stycznia 2012), a która na Steamie jest obecnie sprzedawana za 27,99 euro! Ta oferta po prostu musi zwrócić uwagę graczy na gog.com! Cena 14,99$ na gog.com obowiązuje tylko przez pierwszy tydzień [do 15 maja], po czym będzie wynosiła 29,99$, więc już nie tak tanio, lecz wciąż taniej niż na Steam.
|
|
Cytat: czy Ty czytałeś analizy, czy tylko tytuły? co masz do zarzucenia treści analiz? Czytałem i analizy i treści, i rzeczywiście technicznie nie mam im nic do zarzucenia. "Panta Rei", sytuacja zmienia się dynamicznie i analizy też, nie chciałem nikogo urazić.
|
|
Drodzy czytelnicy tego forum! 27 kwietnia CDR był wg. serwisu Stockwatch.pl "dorodnym technicznym okazem na gorący Maj" www.stockwatch.pl/wiadomosci/6..., w nadchodzącym tygodniu po opublikowaniu artykułu kurs odrobinkę urósł po czym dość znacznie się obsunął. Dziś 7 maja dla CDR wg. Stockwatch.pl "Nadszedł czas pogardy"! www.stockwatch.pl/wiadomosci/n... ... Czyli co? to znaczy, że albo zbliża się "Zimna Zośka", albo teraz właśnie warto kupić :-) Mimo wszystko bardzo ciekawe są te oba artykuły, czas ich opublikowania i zmiany kursu. Żarty żartami, ale zwróćcie uwagę na tytuły: "dorodny okaz" i "czas pogardy", to zupełnie neutralne prawda? Sztuka informacji czy dezinformacji? Pozdrawiam
|
|
Dużo widzę porównań do zeszłego roku kiedy kurs rósł przed premierą Wiedźmina 2 na PC. Czytałem i słyszałem, sporo wypowiedzi, że rządzi tu zasada kupuj plotki i sprzedawaj fakty. Tak więc mamy chyba efekt samospełniającej się przepowiedni. Perspektywy firmy wyglądają dobrze, a kurs spada. Fakt, że może te akcje są ciut przewartościowane :-), no i sytuacja na rynku nie za ciekawa. Czyli wszystkie dobre informacje były już w cenach. Zastanawiam się czy spółka ma jeszcze jakiegoś asa w rękawie lub czy może ewentualnie nadspodziewanie dobra sprzedaż gry na Xboxa wywinduje kurs ponad 7 złotych, czy czekają nas już tylko spadki z chwilowymi wzrostami kursu. Ja obstawiam powolne spadki tak do okolicy 3 - 3,5, potem konsolidacja i gdy pojawi się jakiś nowy "super produkt" kurs przejdzie w trend wzrostowy :-).
|
|
To tylko plotka została już zdementowana na oficjalnym forum cdprojektred.com.pl Cytat:W zeszłym roku mieliśmy wysyp nieprawdziwych informacji podawanych przez sklepy w związku z premierami gier (np. Diablo 3 i Best Buy i data w lutym). Niestety dziennikarze mniejszych serwisów podłapują te niesprawdzone informacje. CD Projekt RED podawał daty premier i informacje o nowych projektach zawsze podczas oficjalnych konferencji i w komunikatach prasowych. Obecnie dokonujemy ostatnich szlifów nad Edycją Rozszerzoną gry (zarówno na Xboxa jak i PC) i to jest główny cel studia.
www.cdprojektred.com/Forum,t,3...Teraz czekamy na pierwsze wyniki sprzedaży Wiedźmina 2 na Xboksa. 17 kwietnia już tuż tuż, teraz to czas oczekiwania na duże pozytywne info. Moim zdaniem nie powinno być wątpliwości, że ta gra będzie hitem, w Stanach dystrybutorem jest Warner Bros co powinno być gwarancją, że kampania reklamowa i marketingowa będzie przeprowadzona jak należy.
|
|
Temat:
PGNIG
Jakiś czas temu napisałem, że kurs PGN to taka "wańka wstańka", to spadnie to wzrośnie ale zawsze wraca w okolice 4 złotych. Mój post pewnie jako mało merytoryczny i zbyt mało techniczny został usunięty. No i proszę dziś znów jest w okolicach 4 złotych. Może jednak uzasadnię trochę swoją teorię. PGNIG to wielki monopolista - moloch. To chyba jedyna taka firma w Polsce, czy dla nich istnieje realna konkurencja (pytanie retoryczne - pozdrawiam ogrzewających domki gazem)? Ta spółka po prostu fundamentalnie wiele nie jest w stanie zmienić swojej wartości księgowej, wyniki będzie miała raz lepsze raz gorsze,wahania kursu są rzeczą naturalną. Pewnie kurs mógłby wystrzelić gdyby okazało się, że Polska gazem łupkowym stoi, jednak na to na razie się nie zanosi, bo szacunki się obniża a nie podwyższa. Mimo wszystko spółka jest o tyle ciekawa, że pewnie niektórym szczęśliwcom pomogła przejść suchą nogą przez zeszłoroczną bessę.
|
|
Ważna informacja: Mamy najnowszą polską recenzję gry Diablo 3, grę zrecenzował nam sam Ksiądz Natanek: Myślę, że dzięki tej recenzji Diablo 3, przepraszam "Diabolo" ma zapewniony murowany sukces! :-) Prosimy Księdza jeszcze o recenzję Wiedźmina 2 na Xboksa, to również okrutnie niemoralna gra!
|
|
Pozytywne informacje z CDR: Cytat:Notowany na warszawskiej giełdzie CD Projekt RED podsumował zeszłoroczną sprzedaż gier własnej produkcji. Wynika z nich, że obie części Wiedźmina sprzedały się łącznie w ilości ponad 1,5 mln egzemplarzy Informacje znajdują się na stronie: www.cdprojektred.com/Forum,t,2...
|
|
No to chyba już wszystko jasne, człowiek potrzebował kasy. Jednak nie ma co się dziwić nerwowości na forach. Wszyscy inwestorzy obawiają się sytuacji, kiedy osoby lepiej poinformowane wyzbywają się akcji zanim kurs spadnie na łeb na szyje. Dlatego myślę, że informacja o powodach transakcji powinna być podana wcześniej, to być może kurs dziś byłby w innym miejscu.
|
|
Pomimo pozytywnych opinii na temat spółki przedstawianych w serwisie stockwatch.pl kurs mocno spada.Ja tłumaczę sobie to tak, że inwestorzy wystraszyli się sprzedaży akcji przez osobę z zarządu spółki, no bo niektórzy mogą sądzić ,że "on może coś wiedzieć o czym nie wiedzą inni" i sprzedaje akcje póki są coś warte" - może człowiek po prostu potrzebował gotówki? Ktoś z zarządu mógłby się wypowiedzieć na ten temat. Co o tym sądzicie?
|
|
 kliknij, aby powiększyćNa powyższym wykresie, zaznaczyłem możliwy według mnie początek trendu wzrostowego. Pytanie jak zawsze brzmi: czy warto kupować akcje CDR w tym momencie? Według mnie kurs po silnym wybiciu, bardzo powoli i z trudnością, ale konsekwentnie zaczyna wspinać się do góry. Nie mamy teraz jakiś spektakularnych wzrostów i niby nie wiele się dzieje na akcjach tej spółki co widać chociażby po aktywności na tym forum. W połowie zeszłego roku akcje tej spółki były warte powyżej 9 zł. Oczywiście każdy może powiedzieć, że to nic nie znaczy bo teraz ceny akcji są inne... Jednak jak się chwilkę zastanowić to w tym roku mamy ważną premierę na Wiedźmin na Xboksa, a wersja na PC przecież ciągle się dobrze sprzedaje, poza tym rozwija się gog.com. Codziennie ktoś kupuje te akcje po coraz wyższej cenie. Ryzyko to możliwy moim zdaniem brak spektakularnych sukcesów sprzedaży Wiedźmina w wersji Xboksowej w USA. Czy ktoś dotarł może do informacji jaka jest ilość zamówień tej gry w przedsprzedaży i czy są jakieś ciekawe recenzje?
|
|
 kliknij, aby powiększyćZastanawiam się czy wszystkie pozytywne informacje dotyczące spółki zostały już zdyskontowane w cenie akcji? Ten nagły wzrost na kilka dni przed konferencją prasową na temat wiedźmina 2 na XBoxa jest dla mnie jak najbardziej oczywisty, jednak dziwi mnie dość wyraźny skok ceny tuż przed konferencją, a potem jeszcze na tej samej sesji spadki i brak wyraźnych wzrostów na kolejnej sesji. Czyżby CDRED nie wyciągnął żadnego "asa z rękawa", którego spodziewali się niektórzy? Czy jeszcze coś może nas pozytywnie lub negatywnie zaskoczyć w perspektywie kilku tygodni, czy po spektakularnych wzrostach pora na marazm lub "powrót do przeszłości" z przełomu roku?
|
|
Po konferencji CDRED sam bym sobie chętnie kupił Xboxa, żeby zagrać w Wiedźmina 2..., a przechodząc do rzeczy to wydanie konsolowe zapowiada się bardzo interesująco, jak na polskie warunki cena dość wysoka, ale dla anglojęzycznych graczy nie powinna stanowić problemu, a to raczej nie w u nas jest największy rynek na gry dla Xboxa, mam nadzieję, że wkrótce wystartują z jakąś porządną kampanią reklamową.
|
|
Zastanawia mnie czy podpisanie przez Polskę porozumienia ACTA, może wpłynąć pozytywnie na ceny akcji spółek produkujących oprogramowanie komputerowe, w końcu celem ACTA jest zwiększenie zysku od wszelkich praw autorskich. Czy może już ewentualne korzyści dla producentów oprogramowania są już uwzględnione w cenach akcji. Co o tym myślicie?
|
|
Temat:
PGNIG
Z tą konkurencją dla PGN to bym nie przesadzał, gazu nie da się przesłać bezprzewodowo tak jak rozmów telefonicznych i netu, tu jest nawet trudniej niż z energią elektryczną. Moim zdaniem z przełamaniem monopolu będzie tu ciężko. Co nie jest raczej dobre dla końcowych odbiorców gazu, ale dla wartości spółki ma pozytywny wydźwięk. Moim zdaniem akcje PGN to jeszcze przez kilka lat taka bezpieczna i nijaka przystań dla inwestorów długoterminowych. Zobaczcie jak kurs przetrwał całą dotychczasową bessę. Gdyby było ryzyko przełamania monopolu w najbliższym czasie odbiłoby się to już dawno na cenie tych akcji.
|
|
Temat:
PGNIG
jtb i tu chyba trafiłeś w dziesiątkę, wg. tvncnbc podwyżki gazu o około 20 kilka procent takie jak chce PGN podniosłyby inflację o około 0,5 procenta.
|
|
Temat:
PGNIG
IMHO - to jest sprawa oczywista, że URE będzie przeciągał, jak się da zmianę taryf gazowych, bo nastroje w społeczeństwie Naszego Kochanego Kraju są niezbyt ciekawe przy rosnących podwyżkach cen paliw, tu brakuje tylko dwucyfrowej podwyżki cen gazu a wtedy Naród się nieźle wkurzy ... ;-) dlatego prędko takiej podwyżki nie będzie, a jaki to ma wpływ na kurs PGN to niech sobie każdy sam odpowie.
|
|
Temat:
SERINUS
 kliknij, aby powiększyćJak na razie wyrysowany przeze mnie kilka dni temu trend wzrostowy (lub jak kto woli korekta trendu spadkowego, która może przekształcić się w trend wzrostowy) jest kontynuowany. Ciekawe, że wiadomości o zamieszkach w Nigerii w zasadzie nie zaszkodziły wzrostom. Widocznie spółka postrzegana jest przez inwestorów jako godna zaufania i niedowartościowana w sensie ceny akcji. PS - nie posiadam tych akcji, więc nie mam powodu siać propagandy by wpływać na kurs :-)
|
|
Temat:
SERINUS
Pozwolę sobie przedstawić moją próbę analizy technicznej:  kliknij, aby powiększyćPod koniec grudnia na wykresie widać konsolidację spowodowaną brakiem zdecydowania inwestorów. Kurs nieznacznie wahał się przy niedużych obrotach. Na pierwszej sesji w 2012 kurs wystrzelił w górę, wśród graczy pojawiła się nadzieja na udany początek roku na giełdzie. Po wzrostach przyszedł czas na niewielką korektę. Ogólna poprawa nastojów na GPW znów ciągnie kurs w górę. Moim zdaniem jest szansa na jakiś dłuższy (miesiąc, kilka miesięcy) trend wzrostowy jeżeli nie będzie jakiś negatywnych informacji na temat samej spółki i nie odżyje strach o pogłębienie kryzysu w Europie. W przypadku negatywnych informacji pewnie większość tych wzrostów diabli wezmą ;-)Moim zdaniem jest spory potencjał do wzrostów, natomiast ogólne negatywne nastroje na rynkach powodują, że przy silniejszych wzrostach gracze starają się w miarę szybko realizować zyski co zbija kurs.
|
|