PARTNER SERWISU
apzjkjvw
zbiko100

zbiko100

Ostatnie 10 wpisów
Cytat:
Recurring EBITDA * średnia EV/EBITDA dla grupy porównawczej - dług netto ) / liczba akcji

Z ilu spółek musi się składać grupa powrównawcza? Wiadomo, że im więcej tym lepiej ale czy np 3-4 wystarczą? I czy do tej grupy można wziąć pod uwage badaną spółkę?
Dług netto to zobowiązania - środki pieniężne. Czy jako środki pieniężne można przyjąć całe aktywa ogółem? Przeszukałem chyba pół internetu i znalazłem tylko informacje teoretyczne a nie wiem skąd wziąć te dane...

g=(1,98/1)^(1/7)-1=10,25% gdzie,
1,98 to wartosc ostatniej dywidendy
1,00 to wartość pierwszej dywidendy
7 ostatnich okresów, bo przez tyle czasu spółka wypłaca dywidendy

Do modelu CAPM przyjąłem bete na poziomie 1,34, a stope zwrotu 7,11% (z ostatnich 2 lat, taką znalałem ok 10 dni temu kiedy to wyliczałem ale teraz stopa zwrotu utrzymuje się na poziomie 1,14%)
źródło www.rynek.bizzone.pl/Notowania...

Wynik nie jest dokładny bo podaje to z pamięci ale stopa dyskontowa oscyluje miedzy 7-7,5%.
Dopiero wkraczam w świat giełdy i dlatego wiele rzeczy jest dla mnie niejasnych. Czy istnieją jakieś inne, łatwiejsze w zastosowaniu metody do oszacowania wartości akcji? Nie koniecznie do spółek dywidendowych.

EDIT:
Wyniki nie muszą być, aż tak dokładne żeby móc się nimi opierać przy wyborze akcji. Mogą odbiegać od obecnej ceny rynkowej. Chodzi o to, aby wszystko było poprawnie wyliczone, dane były odpowiednie itp. Wyliczając g różnymi metodami otrzymuje tak rozbieżne wyniki, że szok. Czasem do zastosowania stopy wzrostu dywidendy do wyliczenia wartosci z modelu Gordona któraś z wartości sie nie nadaje, czasem trzeba brać z tego czasem z drugiego wyliczenia. Gdzie jest haczyk?

Dla przykładu: dywidendy regularnie wyplaca PKOBP www.pkobp.pl/index.php/id=rel_...

Tylko nie wiem czy model zakłada, że każda spółka, która regularnie wypłaca dywidendy podnosi stale wartość dywidendy czy trzeba dobrać taką spółke, w której tak właśnie się dzieje.

W tym przypadku tak nie jest ale gdyby założyć, że ta teza odnosi się do każdej spółki wychodzi, że
g=(1,98/1)^(1/7)-1=10,25%
Natomiast obliczając wartość wzrostu dywidendy za pomocą wzoru g=ROE*b wychodzi 4,34%
Gdzie jest błąd? Dobieram złe dane? Czy ta metoda nie nadaje się do takie szacowania wartości akcji, ponieważ wyniki są bardzo rozbieżne?

EDIT:
Dodam, że wyliczając stope dyskontową za pomocą modelu CAPM wychodzi mi wartość przybliżona do 7% (biorąc do obliczeń stope wzrostu indexu WIG na poziomie 7,11%). W modelu Gordona jest warunek, że stopa dyskontowa > stopa wzrostu dywidendy, co jest logiczne, więc któryś z wyników trzeba odrzucić.

W takim wypadku mógłbyś coś zaproponować? Zależy mi na wycenie wewnetrznej wartości akcji, najlepiej kilkoma metodami.
Skupiem się na modelu Gordona ale jako laik nawet z tym mam problem. Chętnie poszerzyłbym wiedze w tym temacie ale terminy mnie ścigają i na obecną chwile zależy mi na czym prostym.

Cześć,
na zajęcia musze wycenić akcje kilku spółek i mam problem ponieważ dopiero od niedawna zainteresowalem się tą tematyką. Prowadzący zalecił wypróbowanie modelu Gordona ale już tutaj napotkałem problemy mimo, że motoda należy raczej do tych prostrzych.
Problem dotyczy obliczenia stopy wzrostu dywidendy. Korzystając ze wzoru g=(d1/d0)^(1/n) - 1 wynik wychodzi zupelnie inny niz korzystajac z g=ROE*b, gdzie b to wskaznik zatrzymania zysków.
Do wyliczenia stopy dyskontowej korzystam z modelu CAPM.
Czy ktoś mógłby mi pomoc? Mogę zamieścić przykladowe obliczenia.
Jesli ta metoda nie jest zbyt prosta dla poczatkujacych to moze coś łatwiejszego mozecie zaproponować do wyceny wartosci akcji?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 17 listopada 2011 12:14:28
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,214 sek.

xuvbwvpf
bzvakxgz
ecikaata
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jhmvxlvt
mikxbvft
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat