Temat:
KGHM
"Szanowny Panie,
W sprawie dywidendy KGHM to jest błąd. Dzisiaj zostanie dokonana korekta i błędnie zaksięgowana kwota dywidendy zostanie wyksięgowana. Dziękujemy za zgłoszenie."
|
|
Temat:
KGHM
Konto w XTB, też dostałem dwie transze od razu. Jakaś pomyłka?
|
|
Temat:
KGHM
Hej,
mam pytanie - z czego się bierze rozbijanie kwoty dywidendy na dwa terminy (20.08 i listopad bodajże)? Czym się kieruje spółka robiąc taki manewr? Czy mając już "zaklepane" prawo do dywidendy, można sprzedać akcje i np. po wypłacie sierpniowej być pewnym wypłaty drugiej transzy dywidendy?
Z góry dziękuję.
|
|
Temat:
KGHM
To co wskazałeś na Bossa podpowiada mi, że Ustalenie prawa to 16.07, 12.07 to notowanie bez dywidendy, więc wychodzi mi na to że 11.07. jest ostatni dzień na nabycie akcji z prawem do dywidendy(PPD), więc 12.07. można akcje PPD sprzedać. Ni jak mi ten poniedziałek (9.07. ani 16.07) nie pasuje. Nie piłem, czy to skomplikowane czy jednak mam rację?
|
|
Temat:
KGHM
Jestem początkującym, nie jestem pewien, więc pytam: dywidenda na przykładzie KGHM - ustalenie prawa do dywidendy to 16.07. Przyjmijmy, że inwestor zakupił te akcje 06.07 (dziś). Kiedy najwczesniej może je sprzedać, żeby mieć gwarancję wypłaty dywidendy?
Dobrze rozumiem, że 11.07. 'potwierdza' ich nabycie KDPW? (D+3?)
|
|
Temat:
KGHM
anty_teresa> zapytam, bo nie wiem - jak to dywidenda zostanie odcięta od kursu? To chyba przy prawach poboru tak się dzieje? Czy to jest praktyczny,poboczny skutek tej dywidendy, czy gdzieś jest to zapisane w jakimś KGHM-owskim dokumencie?
|
|