Orzeł Biały wykorzystywał do produkcji 3 piece, piece są dwóch rodzajów:
1. piec obrotowo-wahadłowy Doerschla
2. piec obrotowo uchylny firmy BJ Industries
Ten drugi ma ma 150% wydajnosci pierwszego i do tego zapewnia lepszą jakość przerobu. Przed modernizacją były 2 piece typu pierwszego i 1 typu drugiego, po modernizacji mają pracować 1 piec typu pierwszego i 2 typu drugiego.
Modernizacja polega więc na wyburzeniu pieca Doerschla i postawieniu pieca BJ Industries.
Kolega rubik z innego forum w raporcie półrocznym kilka dni temu opublikowanym wychwycił że:
Cytat:Po okresie sprawozdawczym do dnia przekazania niniejszego sprawozdania:
- zakończono montaż i przekazano do rozruchu technologicznego drugi piec obrotowo uchylny firmy BJ Industries wraz z nowym zespołem odpylającym.
- rozpoczęto montaż filtra dla pierwszego pieca obrotowo-uchylnego BJ Industries.
- zakończono montaż zespołu namiarowania wsadu cz. II i przekazano go do rozruchu technologicznego.
- po modernizacji systemu załadunku, doszczelnieniu pieca, modernizacji układu odciągowego i systemów wentylacji oddano do rozruchu technologicznego zmodernizowany piec obrotowo-wahadłowy Doerschla nr1.
- wybudowano nowy zespół filtra odpylającego dla pieca obrotowo-wahadłowego. Doerschla nr 1 i przekazano go do rozruchu technologicznego wraz z zmodernizowanym piecem
W III kwartale 2008 r. była kontynuowana inwestycja związana z wymianą pieca do wytopu ołowiu oraz modernizacja pozostałego w linii produkcyjnej pieca Doerschla. Zgodnie z planem nowy piec francuskiej technologii BJ Industries został próbnie uruchomiony we wrześniu 2008 r. Okresowe obniżenie rentowności Spółki dominującej z tego tytułu będzie, więc występowało co najmniej do końca III kwartału 2008 roku. (... obniżenie rentowności...) Wiązało się to z koniecznością zmiany struktury wsadów na korzyść znacznie droższych, a przez to mniej rentownych wsadów w celu utrzymania produkcji rafinerii.
Spółka też podała komunikat o przedłużeniu prac nad stanowiskiem do prowadzenia badań procesu odsiarczania pasty, co może wpłynąć na efekty ekonomiczne modernizacji, ale w jakim stopniu to nie wiem.
Najważniejsze chyba jednak jest to że nowy piec już może pracować i jako że mam już tą spółkę liczę na to że będzie to wyraźnie widoczne w wynikach :)