Witam, zapraszam wszystkich do udziału w konkursie naszego biura. Do wygrania bilety na mecz Polska - Niemcy. Wystarczy wytypować kurs na zamknięcie jutrzejszej sesji dla WIG20 i Alior Banku. Szczegóły broker.aliorbank.pl/aktualnosc... Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam, chciałbym wszystkim podziękować za udział w Tygodniu z Biurem Maklerskim Alior Banku. Wszystkie pytania były interesujące i mam nadzieję, że swoimi odpowiedziami rozwiałem wszelkie wątpliwości użytkowników forum StockWatch.pl. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania, na które nie padła odpowiedź podczas dyskusji, zachęcam do przesyłania ich na adres kontakt.bm@alior.pl. Co do obiecanej promocji to, zachęcam do zgłaszania się na Contact Center Biura Maklerskiego pod numerem 19 503 (zgłoszenia tylko do 15.07). Warunki dla nowych Klientów Alior Banku: - 0,30% dla akcji, min. 3 zł - 6 zł za kontrakty - 0,1% na obligacjach, min. prowizja 2 zł Warunki obowiązują do końca 2014 roku. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
WatchDog napisał(a):Przeczytałem wieczorem biuletyn BDMu, w którym jest sporo negatywów na temat sytuacji rynku maklerskiego, w tym silny przekaz, że działalność podstawowa jest nierentowna, a biura wypracowują wynik z inwestycji na własny rachunek. Oczywiście jest to na pewno perspektywa jednego biura plus jakaś średnia z rynku - ciekawi mnie co Pan może powiedzieć o działalności BM AB w tym kontekście. Jak wspomniałem wcześniej biuro maklerskie Alior Banku od początku stawia na dywersyfikację działalności, stojąc na trzech stabilnych nogach – giełda, forex i fundusze. Rzeczywiście biura maklerskie skoncentrowane tylko na czystych usługach maklerskich przeżywają trudne chwile i jeśli nie zmienią swojego modelu działania, będą cały czas pod presją wyzwań, które stawia i będzie stawiać rynek. Ja osobiście nie liczę tutaj na dużą poprawę w przyszłości. Po prostu trzeba się przystosować do takiej rzeczywistości. Okres zachłyśnięcia się giełdą przez Polaków mamy raczej za sobą. Ale jak wspomniałem z perspektywy Biura Maklerskiego Alior Banku kryzys branży odczuwamy dużo mniej ze względu na to, że rozwijamy się w trzech obszarach biznesowych. Oczywiście nie oznacza to, że spoczywamy na laurach i nie reagujemy na zmiany biznesowe w otoczeniu. Mocno wierzymy, że rynek produktów inwestycyjnych będzie się w Polsce nadal rozwijał, a bardzo obiecującym kierunkiem rozwoju jest świadczenie usługi doradztwa inwestycyjnego oraz zarządzania aktywami. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
timon napisał(a):1) Jaką pozycję na rynku ma BM Alior Banku? Jaki udział kont maklerskich w ich liczbie ogółem, udział w obrotach itp.? W czym to jeszcze można mierzyć? 2) Jaka jest aktualnie sytuacja na rynku usług maklerskich? Czy jest lepiej, czy gorzej niż w ubiegłych latach? Jakie są perspektywy? Na czym zarabiają biura i gdzie szukają Państwo przewag konkurencyjnych na przyszłość?
Ad. 1 W Biurze Maklerskim Alior Banku od początku istnienia stawiamy na rozwój biznesu w kilku obszarach – czyste usługi brokerskie, forex oraz fundusze inwestycyjne. Takie rozłożenie akcentów biznesowych pozwala nam z roku na rok systematycznie zwiększać skalę biznesu. Zatem ewidentny kryzys w branży maklerskiej nie dotyka nas w takim stopniu jak biura maklerskie skoncentrowane tylko na tej działce. I jeśli spojrzeć na ranking biur maklerskich pod względem efektywności biznesu mierzonej przychodami czy też zyskami, po kilku latach funkcjonowania jesteśmy w czołówce biur maklerskich w Polsce, dając gwarancję bezpieczeństwa naszym klientom. Jeśli zaś chodzi o czystą brokerkę i segment detaliczny, na którym się koncentrujemy to mamy około 5% udział w obrotach giełdowych tego segmentu, wyprzedzając biura maklerskie z dużo dłuższą historią działalności. Zaś w zakresie ilości rachunków maklerskich, z prawie 80 000 rachunków, jesteśmy siódmym brokerem w Polsce. Ad. 2 Jeśli chodzi o sytuację na rynku usług maklerskich, to cała branża maklerska moim zdaniem obecnie weszła w trudny czas poważnych zmian. Rynek mocno się zmienia. Wg mnie przyszłościowym kierunkiem rozwoju branży maklerskiej, zwłaszcza w odniesieniu do klientów indywidualnych, jest pomaganie klientom w zarabianiu pieniędzy na rynku kapitałowym z wykorzystaniem usługi doradztwa inwestycyjnego. Te biura, które wypracują najlepszy model współpracy z klientami w tym obszarze i przede wszystkim będą rzeczywiście potrafiły w dłuższym terminie dać klientowi dodaną wartość doradczą, będą się rozwijać. Zaś te biura, które nie zmienią swojego dotychczasowego modelu działania i przyzwyczajone przeszłym doświadczeniem będą biernie czekać na powrót klienta detalicznego na rynek, niestety będą się restrukturyzować i znikać z rynku. Ja osobiście cieszę się z takich zmian. To dowód na to, że rynek usług maklerskich wkracza w dojrzałą fazę, gdzie będzie się liczyć profesjonalizm i jakość doradcza dla klienta. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
WatchDog napisał(a):Marcin Mierzwa napisał(a):Wydaje mi się, że nikłe zainteresowanie opcjami na polskie akcje wynika z tego, że z drugiej strony niezwykle popularne są kontrakty terminowe na indeks. No i mamy też na rynku kontrakty terminowe na akcje. A jak Pan ocenia wprowadzenie przez Giełdę nowych kontraktów z większym mnożnikiem? Przez dłuższą chwilę wyglądało, że totalnie popsuli rynek, ludzie przestali handlować, bo ryzyko wzrosło bardzo znacznie. Z drugiej strony dla osób chcących handlować kontraktami walutowymi na GPW nie ma tak podstawowej pary na EUR/USD. Kiedyś rynek kontraktów giełdowych wyglądał na duży i rosnący, ale traderzy zaczęli uciekać na platformy CFD i forex. W jaki sposób próbujecie przyciągać do siebie ten segment inwestorów? Podzielam opinię, że poprzez zwiększenie mnożnika wzrosło ryzyko dla inwestorów. Musi pewnie minąć trochę czasu zanim inwestorzy się przyzwyczają, ale obawiam się, że dla inwestorów indywidualnych ta zmiana w dłuższym terminie nie będzie korzystna. Natomiast bardzo pozytywnie oceniam plany wprowadzenia kontraktów na indeks WIG30 oraz WIG50. Co do segmentu inwestorów operujących na rynkach instrumentów pochodnych i poszukujących platformy obrotu, uważam, że mamy bardzo dobrą propozycję platformy Alior trader. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
WatchDog napisał(a):Nie wiem czy było wcześniej to pytanie, ale jaka jest opłata za przechowywanie papierów na rachunku? Ile kosztują przelewy z rachunku w ramach banku, a ile poza Aliora? Odpowiedzi jak powyżej. :) Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
tiozzo napisał(a):Witam, mam pytanie.
1) Pierwsze natury technicznej - czy wymagane jest jakieś dodatkowe oprogramowanie aby korzystać z platformy? Chodzi mi o dostęp przez tablet, smartfon. 2)Czy mogę robić przelewy z rachunku maklerskiego na rachunek w innym banku? 3) Czy jest jakaś minimalna kwota aby założyć rachunek maklerski w Aliorze? Ad. 1 Obecnie nie udostępniamy wersji platformy dedykowanej pod tablety i smartfony. Tak jak pisałem powyżej, prace na rozwiązaniem trwają i pod koniec lata będziemy mogli zaprezentować ich pierwsze efekty. Ad. 2 Oczywiście można wykonywać przelewy na rachunki w innym banku. Jeżeli są to przelewy przez Internet, to są one darmowe. Opłata pobierana jest w przypadku zleceń telefonicznych (2 zł) i składanych osobiście w oddziale (5zł). Ad. 3 Otwarcie i prowadzenie rachunku w BM Alior jest całkowicie darmowe. Dodatkowo wszyscy Klienci BM Alior Banku mają dostęp do serwisu http://broker.aliorbank.pl z depeszami Reuters, raportami, analizami i narzędziami (między innymi udostępnianymi przez serwis StockWatch.pl) Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
WatchDog napisał(a):Dziękuję za odpowiedź na pytanie o social trading. Jest to kuszące, ale większość ludzi nie ufa innym, albo jest za leniwa żeby systematycznie zajmować się swoimi inwestycjami. Większość liczy na szybki pieniądz, a tak się niestety nie da.
Mam jeszcze dwa nurtujące mnie pytania na teraz:
1. Opcje na akcje zamiast akcji. Niezwykle popularny instrument w Stanach, mający niejako wbudowany naturalnie lewar. Zarazem dużo tańszy w prowizjach. Czemu nie działa w Polsce i czy nie byłoby sensu zacząć promować inwestowania krótkoterminowego w akcje poprzez opcje, żeby wyprzedzić rynek i dać mu nową wartość?
2. Wartość dodana do rachunku maklerskiego, ale taka znaczna. Znowu - w Stanach gdzie mieszkałem, studiowałem i operowałem na rynku jako indywidualny inwestor - strasznie popularne jest oprogramowanie do finansów osobistych oraz do zarządzania portfelem inwestycji. Występuje zarówno jako element rachunku brokerskiego, albo jako zewnętrzny serwis, pod który się taki rachunek podpina - żeby fajnie graficznie widzieć historię, różne statystyki, krzywą kapitału, analitykę itd. Na ile jest potrzeba zbudowania czegoś takiego w Polsce, czy rzeczywiście ma to wartość dla odbiorcy, ewentualnie czy jesteście zainteresowani udziałem w takim projekcie gdyby ktoś chciał spróbować zrobić go niezależnie? Ad.1. Wydaje mi się, że nikłe zainteresowanie opcjami na polskie akcje wynika z tego, że z drugiej strony niezwykle popularne są kontrakty terminowe na indeks. No i mamy też na rynku kontrakty terminowe na akcje. Inwestorzy przyzwyczaili się do tych instrumentów, w związku z tym rynkowi opcji trudno się rozwinąć. Należy również pamiętać, że rynek amerykański jest bardzo rozwiniętym rynkiem kapitałowym z silną reprezentacją zarówno inwestorów instytucjonalnych jak i indywidualnych, którzy zwiększają płynność obrotu. Na pewno pomysł z edukacją inwestorów w zakresie opcji jest interesujący. Opcje są bardzo ciekawym instrumentem. Myślę, że ciekawym rozwiązaniem mogłoby być budowanie produktów strukturyzowanych opartych o opcje na polskie akcje oraz oferowania takich produktów inwestorom. Niestety do tego potrzeba mocnej drugiej strony transakcji na opcjach oraz płynności obrotu, a tego trochę niestety brak. Ad.2. W Polsce też jest dość sporo dostępnych w sieci tego typu rozwiązań. I wydaje mi się, że biura maklerskie w mniejszym lub większym stopniu rozwijają tego typu narzędzia. Dla mnie osobiście tego typu rozwiązanie jest fajnym narzędziem, ale dla bardzo wąskiej grupy odbiorców. Bardziej jestem przekonany do prostych rozwiązań, które automatyzują i skracają proces decyzyjny po stronie klienta, przy jednoczesnym transparentnym zaprezentowaniu wyniku inwestycyjnego. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
MZK napisał(a):Czy jeszcze w tym roku można spodziewać się na rynku pierwotnym jakieś dużej oferty i ewentualnie kto jest wśród kandydatów? W tym roku nie ma żadnej zapowiedzi dużej oferty prywatyzacyjnej, zatem ze strony Skarbu Państwa nie spodziewamy się niczego. Duża oferta, która rozpoczyna się w właśnie dziś to oferta ALTUS TFI o wartości około 200 milionów złotych, dostępna również za pośrednictwem Biura Maklerskiego Alior Bank. Kolejka podmiotów chętnych do wejścia na giełdę jest spora a ich harmonogram wejścia poznamy dopiero po zatwierdzeniu prospektów emisyjnych przez Komisję Nadzoru Finansowego. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
timon napisał(a):No to ja sugeruje zmniejszenie kwoty minimalnej prowizji. Wiem, że biuro płaci od każdej transakcji prowizję dla GPW, ale minimalna wartość na poziomie 0,5 zł byłaby dla mnie satysfakcjonująca.
Mam też pytanie o prognozy dla stóp procentowych. Mogą jeszcze spaść?
Jaki jest koszt przeniesienia papierów wartościowych z rachunku w innym banku? Czy istnieje możliwość zwolnienia z tej opłaty? Widziałem na forum, że XTB zlikwidowało rachunek z dostępem do obligacji i użytkownicy szukają możliwości przeniesienia swoich papierów. Wkrótce przekażę dokładne informacje w zakresie oferty specjalnej dla użytkowników forum. Nie wiem o jaki rynek, w sensie geograficznym, jest pytanie, gdyż sytuacja jest diametralnie różna w zależności od kraju. W USA rozpoczęcie ograniczenia programu skupu aktywów nalezy traktować jako pozątek zaostrzania polityki monetarnej. W Europie zachodniej ostatnio obniżono stopy procentowe i mówi się o programie luzowania ilościowego. Podobnie w Chinach. Jeśli zaś chodzi o Polskę, to po odczytach inflacji oraz działaniach EBC, spodziewam się ruchu dostosowawczego ze strony RPP, co oznacza, że prawdopodobnie cykl obniżek stóp procentowych w Polsce jeszcze się nie skończył. Biuro Maklerskie Alior Banku zwraca koszty transferu papierów wartościowych z innego podmiotu w postaci zwrotu prowizji zapłaconej przez Klienta. Szczegóły ujęte są w Komunikacie Dyrektora BMZ-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
W naszej ocenie rekomendacje maklerskie w formie raportów analitycznych i z określeniem ceny docelowej są produktem tworzonym głównie na potrzeby Klientów instytucjonalnych. Naszą specjalizacją jest dostarczanie serwisu dla inwestorów indywidualnych, dlatego nie zdecydowaliśmy się tworzyć raportów analitycznych w formule, do jakiej przyzwyczaiły nas Biura Maklerskie specjalizujące się w obsłudze Klientów instytucjonalnych. Klienci indywidualni bardziej zorientowani są na bieżące sygnały inwestycyjne płynące z rynku, stąd w naszych materiałach dominują komentarze on-line, sygnały płynące z wykresów analizy technicznej, raporty wskazujące na nastawienie do spółek, propozycje portfeli inwestycyjnych zbudowanych w oparciu o analizę fundamentalną i analizę statystyczną. Nasza strategia w zakresie analiz zakłada ukierunkowanie się na doradztwo inwestycyjne i w ślad za tym nasze propozycje analiz jeszcze bardziej będą ukierunkowane na osiąganie bardzo dobrych wyników inwestycyjnych naszych Klientów. Duża część tych materiałów będzie dostępna w serwisie internetowym dla naszych Klientów http://www.broker.aliorbank.pl. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Myślę, że uda się coś zrealizować również dla osób inwestujących w obligacje. Prośba o chwilę cierpliwości. Skonsultuję się i przygotujemy konkretną ofertę dla użytkowników serwisu StockWatch.pl. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
To, że poczekaliśmy z boku nie oznacza, że nie widzimy potencjału w tej usłudze. Wręcz przeciwnie uważamy, że w social tradingu tkwi potencjał dla klientów do uzyskiwania lepszych stóp zwrotu ze swoich inwestycji jak i dla samych biur maklerskich do rozwoju sprzedaży usług. Natomiast chyba jednak nikomu w Polsce jeszcze nie udało się tego potencjału odkryć :) Niestety jest też wiele przeszkód natury prawnej, które blokują rozwój social tradingu i szersze zainteresowanie wśród klientów. Niemniej jednak uważnie przyglądamy się temu co dzieje się na świecie w tym obszarze i jeśli tylko uwarunkowania prawne dla rozwoju tego modelu ulegną poprawie będziemy podejmowali działania. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
knight1987 napisał(a):Witam,
dziękuję za odpowiedzi na poprzednie pytania. Oto kolejne z mojej strony:
1. Czy w placówkach Alior Banku są specjalnie przeszkolone osoby (maklerzy), którzy zajmują się tylko obsługą związaną z Biurem Maklerskim? Jeśli tak, to w jakich placówkach można znaleźć takie osoby?
2. Czy w placówkach można złożyć u doradcy zlecenie zakupu sprzedaży instrumentów finansowych na rynku regulowanym? I czy doradca ma możliwość złożenia tego zlecenia bezpośrednio do systemu transakcyjnego UTP?
3. Czy w zakresie działalności BM Alior Banku jest doradztwo inwestycyjne potwierdzone przez KNF? I gdzie można skorzystać z takich usług (chodzi mi o placówki)?
Pozdrawiam. Ad. 1. W oddziałach Alior Banku (bez placówek partnerskich i Express oraz centrów biznesowych) upoważnieni pracownicy realizują wszystkie podstawowe czynności związane z obsługą rachunku maklerskiego tzn. podpisanie umowy, aktywacja usług/aneksów, przyjęcie niezbędnych dyspozycji np. zleceń giełdowych. Takie osoby wykonują także inne czynności nie związane bezpośrednio z Biurem Maklerskim. W praktyce prawie wszystkie dyspozycje można realizować zdalnie poprzez nowoczesny System Bankowości Internetowej oraz dedykowane tylko Klientom Biura Maklerskiego Contact Center (19 503). Listę oddziałów można sprawdzić na stronie.
Ad. 2. Tak, w oddziałach Alior Banku upoważnieni pracownicy mogą przyjąć zlecenia kupna/sprzedaży instrumentów finansowych notowanych na GPW w Warszawie. Takie zlecenia w czasie rzeczywistym trafiają do systemu notującego UTP. Ad. 3. Tak, Biuro Maklerskie Alior Banku ma w swojej ofercie profesjonalną usługę doradztwa inwestycyjnego. Usługa jest dostępna od 150 000 PLN aktywów przeznaczonych na inwestycje. Warunki współpracy najdogodniej ustalić telefonicznie (19 503). W kolejnym kroku z dedykowanym pracownikiem BM można spotkać się w wybranym oddziale Banku. SzczegółyZ-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
topfacet napisał(a):Marcin Mierzwa napisał(a):topfacet napisał(a):Jaka pobieracie prowizje za transakcje realizowane poza rynkiem? Np. sprzedaz akcji poprzez umowe kupna-sprzedazy pomiedzy dwoma osobami fizycznymi? W przypadku realizacji umowy cywilnoprawnej pobieramy opłatę za przeniesienie instrumentów finansowych zgodnie z Taryfą opłat i prowizji. Opłata wynosi 30 zł - jeżeli przeniesienie następuje w ramach BM Alior Banku i 0,1% wartości instrumentów min. 30 zł – w przypadku przeniesienia do innej firmy inwestycyjnej. Rozumiem, ze taka umowa musi byc podpisana w biurze lub u notariusza? Czy mozna ja podpisac gdzie sie chce, a potem wyslac do Panstwa? Czy jesli zaloze rachunek, to sa jakies oplaty za wyplate srodkow z konta maklerskiego na rachunek w Banku innym niz alior? Jaka jest standardowa prowizja przy transakcjach na GPW(akcje)? Umowa powinna być podpisana w obecności pracownika Banku lub u notariusza. Umowę składa się osobiście w oddziale Alior Banku łącznie z dyspozycją przeniesienia papierów wartościowych. Co do wypłaty środków do innego Banku to jeżeli jest ona zlecona przez platformę internetową to jest ona darmowa, telefonicznie 2 zł, a osobiście w oddziale AB 5 zł. Standardowa prowizja to 0,38%, zgodnie z promocją wcześniej wspomnianą dla użytkowników serwisu StockWatch.pl 0,30% do końca 2014 roku. :) Oczywiście zawsze można negocjować indywidualnie prowizję. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
timon napisał(a):Wydaje mi się, że w przytoczonej wypowiedzi Pana Maxa Idzika chodziło o to, że w rzeczywistości konto ECN nie daje dostępu do samego rynku, a broker ma możliwość wybrania przy każdej transakcji oferty jednego z tych 16 banków. Przez to może dochodzić do sytuacji, że broker wybiera dostawcę oferty, który nie oferuje najlepszych warunków dla inwestora indywidualnego tylko właśnie dla brokera. Swoją drogą ciekawy temat, ale Kowalski nie ma możliwości tego zweryfikować. W przypadku modelu ECN, który został zaimplementowany w BM Alior Banku zlecenia Klientów realizowane są zgodnie z zasadą Best Execution, czyli wykonania zlecenia po możliwie najlepszej cenie dla Klienta. Tak jak wcześniej napisałem – w interesie brokera leży wykonywanie zleceń Klientów, za realizację których pobiera prowizję. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
eewwa napisał(a):Dzień dobry W wystąpieniu na konferencji Wall Street pan Max Idzik stwierdził, iż klienci indywidualni, którzy korzystają z platform ECN, są oszukiwani przez biura maklerskie, gdyż ich zlecenia są traktowane tak jak zlecenia Market Maker. Pan Idzik powoływał się na swoje osobiste doświadczenie pracy w biurze maklerskim. Co mają na ten temat do powiedzenia przedstawiciele biur maklerskich? Rachunek Alior Trader znajdujący się w ofercie Biura Maklerskiego Alior Banku pozwala na dostęp do rynku FX w formule ECN. Rozumiemy przez to m.in.: - agregację oraz przekazywanie bez ŻADNEJ ingerencji najlepszych ofert cenowych dostarczanych przez 16 banków oferujących płynność; - natychmiastową egzekucję zleceń, bez ingerencji brokera/automatycznych systemów brokera; - brak Mark Up’ów, zarobkiem brokera jest wyłącznie z góry ustalona prowizja, - transakcja zawierana przez Klienta zawsze znajduje odzwierciedlenie w transakcji zawartej z Bankiem oferującym płynność (Broker nie zawiera transakcji na własną książkę). Odnosząc się do przytoczonej wypowiedzi, stanowczo nie możemy zgodzić się z takim stwierdzeniem w stosunku do produktu oferowanego przez nasze Biuro Maklerskie. Uogólnianie tezy, jakoby wszyscy brokerzy działający w modelu ECN „oszukiwali” Klientów co do modelu, w którym działają wydaje się z naszego punktu widzenia nieuzasadnione. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
timon napisał(a):1) Czy BM Alior przygotował dla użytkowników StockWatch jakąś ofertę specjalną w związku z akcją? :) 2) W kwestii funduszy inwestycyjnych doceniam szeroką ich gamę, ale z uwzględnieniem opłat manipulacyjnych oferta przestaje być dla mnie atrakcyjna. Czy planujecie Państwo jakieś zmiany w opłatach? Czy planujecie chociaż jakieś okresy promocyjne, gdy będzie można nabyć jednostki bez opłat manipulacyjnych? Ad. 1. Skoro zostaliśmy wywołani do tablicy, nasza propozycja jest następująca, wszyscy użytkownicy stockwatch.pl, którzy wcześniej nie korzystali z naszych usług: - przy otwarciu rachunku brokerskiego otrzymają prowizję dla akcji 0,3%, dla kontraktów 6 zł; - przy otwarciu rachunku Alior Trader otrzymają prowizję 0,0035%. Promocja obejmuje wszystkich użytkowników, którzy założą rachunki do 30.06.2014 r. Powyższe stawki prowizji będą obowiązywać do końca 2014 roku. Adresy wniosków: - rachunek brokerski- rachunek Alior TraderPo wypełnieniu wniosku należy skontaktować się z naszą infolinią pod numerem 19 503 lub przesłać informację na adres kontakt.bm@alior.plAd.2. Obecnie trwa promocja dla funduszy Eques TFI. Do 17 lipca można je nabywać w naszym biurze bez opłaty manipulacyjnej. W przypadku funduszy zagranicznych oferujemy tytuły uczestnictwa o niższej opłacie za zarządzanie i nie pobieramy opłat za przelew zagraniczny. Ponadto okresowo prowadzone są akcje promocyjne dla różnych TFI, o których informujemy naszych klientów za pośrednictwem aktualności na portalu BM Alior. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
|
|
knight1987 napisał(a):Witam,
1. Czy na rachunku BM Alior Banku jest możliwość aktywacji lokaty O/N i jakie warunki trzeba spełnić?
2. Jakie TFI dostępne są w ofercie Biura Maklerskiego i czy można inwestować w zagraniczne fundusze inwestycyjne?
3. Jak wygląda procedura sporządzania umów cywilno-prawnych np. kupna-sprzedaży akcji, czy jest możliwość przygotowania takiej umowy przez doradcę?
Pozdrawiam Ad. 1. Na podstawie aneksu do umowy wykonywania zleceń istnieje możliwość oprocentowania rachunków klientów korzystających z oferty Makler VIP. Ad. 2. W ofercie Alior Banku dostępnych jest 14 towarzystw funduszy inwestycyjnych - szczegóły oferty Pośród wymienionych TFI są również fundusze zagraniczne - BlackRock oraz Schroders. Od maja w naszej ofercie znajduje się również pierwszy w Polsce fundusz dywidendowy Schroder ISF Global Dividend Maximiser, prowadzony w walucie PLN. Szczegóły na jego temat znajdują się w tej aktualności Ad. 3. Biuro Maklerskie Alior Banku nie przygotowuje umów cywilnoprawnych zawieranych bezpośrednio pomiędzy klientami. W przypadku transakcji obejmujących większe pakiety akcji możliwe jest pośrednictwo BM w zawarciu umowy kupna/sprzedaży. W takim przypadku BM przyjmuje od klienta dyspozycję i pełnomocnictwo do zawarcia umowy oraz przygotowuje i podpisuje umowę w imieniu klienta. Opłata za pośrednictwo jest każdorazowo indywidualnie negocjowana z klientem. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
topfacet napisał(a):Jaka pobieracie prowizje za transakcje realizowane poza rynkiem? Np. sprzedaz akcji poprzez umowe kupna-sprzedazy pomiedzy dwoma osobami fizycznymi? W przypadku realizacji umowy cywilnoprawnej pobieramy opłatę za przeniesienie instrumentów finansowych zgodnie z Taryfą opłat i prowizji. Opłata wynosi 30 zł - jeżeli przeniesienie następuje w ramach BM Alior Banku i 0,1% wartości instrumentów min. 30 zł – w przypadku przeniesienia do innej firmy inwestycyjnej. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
marcogrande napisał(a):Marcin Mierzwa napisał(a):shjobt napisał(a):Czy Alior Bank zamierza się rozwijać ? Dokładnie chodzi mi o możliwość korzystania z notowań NOL na innych systemach niż tylko Windows ? Kiedy będzie platforma na Androida ?? Inne banki posiadają taką możliwość, brak tej usługi może powodować, że ludzie będą przenosić się do innych banków, żyjemy w czasach mobilnych, i należałoby pomyśleć o takim rozwiązaniu.
Zgodnie z tym co napisałem w poście powyżej. Jesteśmy w trakcie realizacji dużego projektu, którego efekt będą mogli Państwo sprawdzić już pod koniec wakacji. Super jak będzie hulało to przeniosę do Was rachunek ror + maklerski pozdrawiam Cieszę się i zapraszam. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Deogracias napisał(a):Czy oferują Państwo rachunek maklerski w formie: - IKE? - IKZE?
Jeśli tak, to jakie są podstawowe opłaty - prowadzenie, procentowa i minimalna prowizja od transakcji, opłata za zwrot IKE? Obecnie nie posiadamy takich rachunków w ofercie. Jednak proszę śledzić ofertę biura, niewykluczone, że pod koniec roku pojawi się jakaś propozycja w tym zakresie. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam w kolejnym dniu dyskusji, od wczorajszego popołudnia pojawiło się kilka ciekawych pytań, na które postaram się teraz wnikliwie odpowiedzieć. artedd napisał(a):Witam, Jak oceniają Państwo pomysł powołania przez GPW agencji ratingowej? Czy rzeczywiście może przyczynić się do rozwoju rynku Catalyst? Czy emitenci będą rzeczywiście zainteresowani pozyskaniem oceny wiarygodności kredytowej? Pozdrawiam Polski rynek obligacji korporacyjnych jest jeszcze młody i niedojrzały. Problemem jest płynność obrotu. Stąd każde działanie, które pomaga w lepszym zrozumieniu przez emitentów i inwestorów zasad funkcjonowania tego rynku należy uznać za pożyteczne. Jeśli rynek jest mało płynny, to tym istotniejsza jest decyzja o inwestycji w dane obligacje korporacyjne. W takim wypadku rating może przyjść inwestorowi z pomocą. Zakładam, że system ocen ratingowych pomoże bardziej inwestorom indywidualnym, aby łatwiej mogli się poruszać na tym rynku. Inwestorzy instytucjonalni mają już swoje wypracowane metody wyboru obligacji korporacyjnych. Moim zdaniem więc pomysł z agencją ratingową jest dobrym pomysłem. Mam jedynie wątpliwości czy oby na pewno taka agencja powinna być powołana przez GPW, gdyż może tu zaistnieć ryzyko konfliktu interesów. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
NASEVA napisał(a):Witam, Proszę doprecyzować warunki prowizji i opłat na rynku terminowym tj.
1. Opłata 7zł dla kontraktów terminowych na indeks powyżej 200szt jak jest liczona? Tzn. przy założonym obrocie klienta na poziomie 202 kontraktów w miesiącu (101 otwartych i 101 zamkniętych) zapłacę 200x9zł + 2x7zł czy 202x7zł? Różnica jest istotna
2. Ile kosztuje DT, tzn jaka jest cena za zamknięcie kontraktu tego samego dnia?
3. Czy oferują Państwo usługę r-ku Intraday (tak jak konkurencja np BOSSA, mBank i inne) gdzie obowiązuje niższy depozyt na kontrakty indeksu W20 ale kontrakty są zamykane tego samego dnia.
4. Czy i jeśli tak, jakie dodatki udostępniają Państwo dla inwestorów na rynku kontraktów np. licencja na Amibroker, analizy rynku terminowego, specjalne zlecenia automatyzujące handel np. zlecenia SL z dynamicznie przesuwanym limitem?
pozdrawiam Ad. 1. Ostatniego dnia każdego miesiąca kalendarzowego jest przeprowadzana weryfikacja obrotów za ostatni miesiąc I za ostatnie 3 miesiące. Jeżeli średni miesięczny obrót na rachunku wynosi >200 sztuk, to od początku kolejnego miesiąca stawka prowizji będzie wynosić 7 zł. Zawsze istnieje też możliwość negocjowania stawki, jeżeli klient planuje zwiększony obrót. Ad. 2. Zgodnie z tabelą opłat i prowizji cena za zamknięcie kontraktu tego samego dnia to 6 zł. Ad. 3. Obecnie nie posiadamy takiego rachunku w ofercie. Ad. 4. Dla Klientów inwestujących na kontraktach terminowych Biuro Maklerskie przygotowało następujące udogodnienia: - codziennie rano na portalu http://broker.aliorbank.pl publikowany jest raport z rynku Futures, - obniżona prowizja dla transakcji odwrotnych zawieranych w ciągu jednego dnia, - moduł Futures CRR w aplikacji NOL3 prezentujący w czasie rzeczywistym Zysk/Stratę, wyrażoną w punktach, na wszystkich otwartych i zamkniętych w trakcie dnia pozycjach, - szablony zleceń w aplikacji NOL3 pozwalające na proste otwarcie/zamknięcie/odwrócenie pozycji na derywatach. barca100 napisał(a):Czy posiadają Państwo lub zamierzają wprowadzić do oferty rozwiązania wykorzystujące handel algorytmiczny? Obecnie posiadamy moduł AlgoStudio dedykowany dla aplikacji Alior Trader. Szczegółowe informacje na temat tego modułu dostępne są na stronie broker.aliorbank.pl/platformy/...Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
mathewg napisał(a):witam czy będzie możliwość zakupu obligacji korporacyjnych z odroczonym terminem platnosci? pozdrawiam Z opcją odroczonego terminu płatności można nabywać jedynie obligacje skarbowe i akcje wymienione na liście publikowanej w komunikacie Dyrektora Biura Maklerskiego. W zakresie obligacji korporacyjnych nie przewidujemy takiej możliwości. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Tak jak pisałem powyżej, aktualnie poszukujemy ciekawego rozwiązania w zakresie dostępu do rynków zagranicznych dla inwestorów indywidualnych. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
anty_teresa napisał(a):Marcin Mierzwa napisał(a):anty_teresa napisał(a):1. Klienci "obligacyjni" są często przez DM traktowani po macoszemu, bo nie generują obrotu. Co mają Państwo do zaoferowania właśnie dla takich klientów? Ile kosztuje blokada papierów i świadectwo depozytowe do np przedterminowego wykupu, czy procesu upadłościowego emitenta? 2. Czy istnieje możliwość eksportu historycznych transakcji na rachunku, gdzie będą uwzględnione dywidendy, kupony od obligacji, a także wpłaty i wypłaty środków? Ad 2. Prośba o doprecyzowanie celu wystawienia takiej historii. Przy transferze papierów wartościowych z/do innego biura przekazywane są jedynie informacje o cenach nabycia papierów, a w przypadku obligacji jest to cena nabycia oraz wysokość odsetek. Nie są natomiast przekazywane dane o odsetkach już wypłaconych i dywidendach. Jeżeli chodzi o historię papierów deponowanych w naszym biurze to taka historia jest dostępna w historii finansowej w bankowości internetowej. Celem eksportu danych jest wyliczenie krzywej kapitału, DD, CAGR, wsp. Sharpa i innych parametrów. Zarówno historię transakcji, jak i historię finansową można wyeksportować do pliku PDF lub pliku CSV z poziomu bankowości internetowej. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Marcin Mierzwa napisał(a):timon napisał(a):1) Inwestuję głównie w obligacje na Catalyst. W związku z tym, że jest to rynek charakteryzujący się niską płynnością, ważna jest dla mnie minimalna prowizja. Dla przykładu ostatnio z mojego zlecenia na 5 tys. zł w ciągu dnia zrealizowało się jedynie 100 zł, przez co musiałem zapłacić zawyżoną prowizję. Mam konto maklerskie w Aliorze, ale przyznam szczerze, że w ostatnim czasie transakcje zawierałem głównie na koncie w Deutsche Banku, ponieważ nie było tam tej minimalnej prowizji. W Aliorze minimalne 3 zł dla transakcji za 100 zł oznaczałoby prowizję na poziomie 3%. Czy jest szansa na ukłon BM Alior w stronę takich inwestorów jak ja i obniżenie prowizji od transakcji na obligacjach?
2) Co do inwestycji w akcji, to od dawna w aplikacji NOL występuje problem z wykresami. Kreski narysowane na wykresie jednego waloru nakładają się na wykres innego o podobnej wartości. Dla przykładu jeżeli dwie spółki kosztują 5 zł to kreski narysowane na wykresie jednej są widoczne na wykresie drugiej. Czy i kiedy można liczyć na poprawki? Ad. 1. Tak jak pisałem powyżej, jesteśmy w trakcie przygotowywania nowej tabeli opłat. Postaramy się wziąć pod uwagę wskazaną sytuację. Ad. 2. Temat ten jest już nam znany. Powyższe działanie wynika z tego, iż okno wykresu jest jedno dla wszystkich spółek, więc jeżeli jedna spółka będzie wyceniona na 100 zł a inna na 1 zł to po przewinięciu wykresu narysowane np. linie trendu również są widoczne. Wykres działa w ten sposób od początku i taka sytuacja nie jest rozpatrywana przez dostawcę oprogramowania jako błąd, stąd nie jesteśmy w stanie obecnie nic z tym zrobić. Jeżeli natomiast wykres domyślnie otwiera się z jakimiś wcześniej narysowanymi kreskami, należy sprawdzić czy nie są one wpisane na stałe w wykorzystywany profil. Jeżeli tak, należy je wyczyścić i ponownie zapisać sesję. Dodam, że każdy Klient ma możliwość złożenia indywidualnego wniosku o obniżenie prowizji. Wystarczy wysłać wniosek na adres: bm.prowizje@alior.plZ-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
timon napisał(a):1) Inwestuję głównie w obligacje na Catalyst. W związku z tym, że jest to rynek charakteryzujący się niską płynnością, ważna jest dla mnie minimalna prowizja. Dla przykładu ostatnio z mojego zlecenia na 5 tys. zł w ciągu dnia zrealizowało się jedynie 100 zł, przez co musiałem zapłacić zawyżoną prowizję. Mam konto maklerskie w Aliorze, ale przyznam szczerze, że w ostatnim czasie transakcje zawierałem głównie na koncie w Deutsche Banku, ponieważ nie było tam tej minimalnej prowizji. W Aliorze minimalne 3 zł dla transakcji za 100 zł oznaczałoby prowizję na poziomie 3%. Czy jest szansa na ukłon BM Alior w stronę takich inwestorów jak ja i obniżenie prowizji od transakcji na obligacjach?
2) Co do inwestycji w akcji, to od dawna w aplikacji NOL występuje problem z wykresami. Kreski narysowane na wykresie jednego waloru nakładają się na wykres innego o podobnej wartości. Dla przykładu jeżeli dwie spółki kosztują 5 zł to kreski narysowane na wykresie jednej są widoczne na wykresie drugiej. Czy i kiedy można liczyć na poprawki? Ad. 1. Tak jak pisałem powyżej, jesteśmy w trakcie przygotowywania nowej tabeli opłat. Postaramy się wziąć pod uwagę wskazaną sytuację. Ad. 2. Temat ten jest już nam znany. Powyższe działanie wynika z tego, iż okno wykresu jest jedno dla wszystkich spółek, więc jeżeli jedna spółka będzie wyceniona na 100 zł a inna na 1 zł to po przewinięciu wykresu narysowane np. linie trendu również są widoczne. Wykres działa w ten sposób od początku i taka sytuacja nie jest rozpatrywana przez dostawcę oprogramowania jako błąd, stąd nie jesteśmy w stanie obecnie nic z tym zrobić. Jeżeli natomiast wykres domyślnie otwiera się z jakimiś wcześniej narysowanymi kreskami, należy sprawdzić czy nie są one wpisane na stałe w wykorzystywany profil. Jeżeli tak, należy je wyczyścić i ponownie zapisać sesję. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
markopollo napisał(a):Dzień dobry, mam pytanie Czy BM Alior Banku udziela kredytów na zakup akcji na rynku pierwotnym i wtórny, Jeżeli tak to jakie są warunki, co trzeba zrobić, aby taki kredyt dostać, jak działa ten mechanizm? Tak. Biuro Maklerskie Alior Banku oferuje brokerską linię kredytową do wykorzystania na rynku pierwotnym i wtórnym. Szczegóły na temat produktu oraz taryfa opłat i prowizji dostępne są na stronie www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl...Uruchomienie linii wymaga wizyty w oddziale Alior Banku. Nabywcą produktu może być każda osoba, która jest właścicielem rachunku brokerskiego i ukończyła 18 lat, ponadto musi posiadać pełną zdolność do czynności prawnych. Informacje o produkcie dostępne są również na naszej infolinii pod numerem 19 503. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
shjobt napisał(a):Czy Alior Bank zamierza się rozwijać ? Dokładnie chodzi mi o możliwość korzystania z notowań NOL na innych systemach niż tylko Windows ? Kiedy będzie platforma na Androida ?? Inne banki posiadają taką możliwość, brak tej usługi może powodować, że ludzie będą przenosić się do innych banków, żyjemy w czasach mobilnych, i należałoby pomyśleć o takim rozwiązaniu.
Zgodnie z tym co napisałem w poście powyżej. Jesteśmy w trakcie realizacji dużego projektu, którego efekt będą mogli Państwo sprawdzić już pod koniec wakacji. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Użytkownicy Mac OS mogą bez przeszkód korzystać z naszego systemu transakcyjnego, natomiast w zakresie obserwacji notowań przygotowujemy obecnie dużą niespodziankę dla naszych Klientów, która zostanie udostępniona już pod koniec wakacji. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Przede wszystkim chciałbym wszystkich powitać na Tygodniu z Biurem Maklerskim Alior Banku. Przez najbliższy tydzień postaram się wnikliwie odpowiadać na wszystkie zadawane pytania. Zachęcam jednocześnie do czynnego udziału w dyskusji. anty_teresa napisał(a):1. Klienci "obligacyjni" są często przez DM traktowani po macoszemu, bo nie generują obrotu. Co mają Państwo do zaoferowania właśnie dla takich klientów? Ile kosztuje blokada papierów i świadectwo depozytowe do np przedterminowego wykupu, czy procesu upadłościowego emitenta? 2. Czy istnieje możliwość eksportu historycznych transakcji na rachunku, gdzie będą uwzględnione dywidendy, kupony od obligacji, a także wpłaty i wypłaty środków? Ad. 1. Obecnie tabela opłat przewiduje opłatę za blokadę papierów w wysokości 250 zł. Dodatkowo należy uiścić opłatę za wystawienie świadectwa depozytowego w wysokości 30 zł. Opłata za blokadę może być indywidualnie obniżona za zgodą dyrektora BM .Jesteśmy w trakcie ustalania nowej tabeli opłat, możliwe, że wysokość tej opłaty zostanie obniżona. Ad 2. Prośba o doprecyzowanie celu wystawienia takiej historii. Przy transferze papierów wartościowych z/do innego biura przekazywane są jedynie informacje o cenach nabycia papierów, a w przypadku obligacji jest to cena nabycia oraz wysokość odsetek. Nie są natomiast przekazywane dane o odsetkach już wypłaconych i dywidendach. Jeżeli chodzi o historię papierów deponowanych w naszym biurze to taka historia jest dostępna w historii finansowej w bankowości internetowej. MZK napisał(a): Pamiętam, że biuro słynęło z ciekawych propozycji dla inwestorów przy kupnie akcji na rynku IPO, co z kolei przekładało się na sporą liczbę otwarć nowych rachunków. Jaką przewidujecie koniunkturę na najbliższe miesiące dla rynku pierwotnego i czy przygotowujecie się do nowych ofert IPO jakoś szczególnie? Atrakcyjność ofert pierwotnych sprzedawanych za naszym pośrednictwem wynika z dwóch czynników: podaży ofert IPO ogółem na rynku oraz naszej selekcji spółek, które wybieramy do sprzedaży. Odnośnie pierwszego czynnika należy spodziewać się zdecydowanego ograniczenia podaży ofert Skarbu Państwa, który sprzedał już najbardziej atrakcyjne tematy. Koniunktura na rynku IPO spoza segmentów ofert Skarbu Państwa utrzymuje się na niezmienionym poziomie, co wynika z atrakcyjności średniego wskaźnika cena do zysku dla całego rynku. Zauważamy jednak, że za ilością nie idzie jakość i część ofert do sprzedaży za naszym pośrednictwem odrzucamy na etapie selekcji atrakcyjności emitentów. Reasumując spodziewamy się zmniejszonej ilości ofert pierwotnych w naszej ofercie. timon napisał(a): Witam 1) Zacznę od pytania o bieżącą i przyszłą sytuację na GPW. W ostatnim czasie polityka,(podatek dla KGHMu, demontaż OFE, konflikt na Ukrainie afera taśmowa) szkodzi naszej giełdzie oraz postrzeganiu naszego rynku przez inwestorów zagranicznych. Jak w tej sytuacji oceniają Państwo perspektywy dla warszawskiej giełdy? 2) W związku z kolejnymi aferami w kraju inwestorzy poszukują możliwości taniego inwestowania na rynkach zagranicznych. Niekoniecznie chodzi o forex i platformy wykorzystujące dźwignię finansową. Co dla takich osób ma do zaoferowania BM Alior? Jakie są możliwości, koszty? Ad. 1. Niewątpliwie wszystkie wymienione w pytaniu czynniki mają negatywne przełożenie na koniunkturę giełdową. Dobrze, że zbieg tych wszystkich czynników ma miejsce przy sprzyjającym hossie otoczeniu zewnętrznym. Mam tutaj na myśli koniunkturę na globalnym rynku akcji oraz koniunkturę w globalnej, jak również i polskiej gospodarce. W innych okolicznościach pewnie rynek nie przyjąłby takiej dawki negatywnych informacji bez większych spadków. Jeśli chodzi o ocenę perspektyw dla polskiej giełdy, to biorąc pod uwagę wymienione wcześniej pozytywne otoczenie rynkowe, uważamy, że wciąż jest miejsce do dalszych wzrostów na polskiej giełdzie (szerzej w materiale strategia rynkowa broker.aliorbank.pl/raporty-zb...). Aczkolwiek moim zdaniem dopóki nie pojawi się istotny czynnik fundamentalny (takim czynnikiem mogłoby być na przykład rozpoczęcie pozyskiwania gazu z łupków, albo przyspieszenie dynamiki PKB do powyżej 4%) wspierający polską giełdę, nadal będziemy raczej podążać za globalną koniunkturą na światowych rynkach akcji. Bardzo dużą niewiadomą i istotnym czynnikiem ryzyka dla mnie jest cały czas sprawa OFE. Ad. 2 Jeśli chodzi o bezpośredni dostęp do rynków zagranicznych dla inwestorów indywidualnych, to poszukujemy aktualnie możliwości na przedstawienie ciekawej oferty polskim inwestorom. Natomiast dla inwestorów, którzy poszukują możliwości inwestycyjnych za pośrednictwem funduszy inwestycyjnych, proponujemy jedną z najszerszych ofert na rynku. Współpracujemy z czternastoma TFI, w tym z dwoma zagranicznymi, co przekłada się na około 400 różnych możliwości inwestycyjnych dostępnych w kilku walutach. Ponadto, jeśli chodzi o fundusze zagraniczne, współpracujemy z największymi i najlepszymi zarządzającymi na świecie. Dajemy inwestorom dostęp do tytułów uczestnictwa funduszy zagranicznych o obniżonej opłacie za zarządzanie. Nie pobieramy również opłat za tzw. przelew zagraniczny w przypadku inwestycji w fundusz walutowy. MZK napisał(a): Witam, na giełdzie od kilku miesięcy mamy do czynienia z dość mizernymi obrotami, widać że inwestorzy dalej widzą sporo zagrożeń, czy obecny marazm na GPW jest przejściowy i kiedy należałoby spodziewać się zdecydowanych ruchów ze strony popytowej? Krótkoterminowo sądzę, że większe ruchy kapitału możemy zobaczyć po wynikach głosowania Polaków w sprawie OFE. Przypomnę, że do końca lipca wybieramy pomiędzy OFE a ZUS. W dłuższym terminie polska giełda ma strukturalny problem. OFE, jeśli będą nadal istnieć, staną niebawem po podażowej stronie rynku. Polskie TFI nie są jeszcze na tyle mocne w części akcyjnej, żeby wygenerować istotny ruch popytowy. Inwestorzy indywidualni nie są już i nie będą tak aktywni na polskiej giełdzie jak chociażby jeszcze 5 czy 10 lat temu. Ta grupa inwestorów również nie jest i nie będzie w stanie wygenerować istotnego ruchu popytowego. Nadzieja pozostaje w inwestorach zagranicznych (jak w latach 90tych, tylko wtedy silna była jeszcze grupa inwestorów indywidualnych ). A inwestorzy zagraniczni mają spojrzenie globalne i dopóki wyceny polskich akcji nie staną się po prostu relatywnie tanie w stosunku do wycen akcji z rynków zagranicznych, albo nie pojawi się jakiś dodatkowy czynnik (wcześniej wspomniałem, że mógłby to być gaz łupkowy albo na przykład znacząca ekspansja zagraniczna polskich przedsiębiorstw), który spowoduje, że perspektywy dla wyników finansowych polskich spółek notowanych na GPW znacznie się poprawią, istotnego napływu kapitału zagranicznego na polską giełdę nie zobaczymy. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Bardzo dziękuję za wszystkie pytania i propozycje, które pojawiły się podczas tygodnia z Biurem Maklerskim Alior Banku. Wszystkie wpisy były dla nas cennym źródłem wiedzy. Dzięki współpracy na forum dokonaliśmy wspólnie kilku zmian w aplikacji NOL3: - zdjęliśmy ograniczenie w zakresie dostępnych interwałów czasowych - maksymalny zakres wykresu intra-day to teraz 30 dni - umożliwiliśmy otwarcie 5 wykresów w jednej zakładce - zwiększyliśmy zakres dla wykresów historycznych na 1825 dla rachunku Standard, 3650 dla rachunku Plus, natomiast dla rachunku Max obecny zakres to 5475 dni. W przyszłym tygodniu planujemy natomiast poszerzenie zakresu dla historii transakcji w systemie bankowości internetowej. Pozostałe zagadnienia przeanalizujemy z wielką uwagą i starannością. Zachęcam Was do śledzenia naszych aktualności, gdzie będziemy Was informować o kolejnych podejmowanych krokach. Zachęcam również do korzystania z naszego serwisu informacyjnego http://www.broker.aliorbank.pl, gdzie z pomocą serwisów Reuters oraz StockWatch budujemy dla Was istotne źródło wiedzy. Jeżeli są jeszcze jakieś kwestie, których nie jesteście pewni lub chcielibyście poruszyć jakiś wątek, którego tutaj nie omówiliśmy, zachęcam do przesyłania ich drogą mailową na adres kontakt.bm@alior.pl. Do Waszej dyspozycji są także nasi konsultanci pod numerem 19 503. Od naszej strony mogę zapewnić, że cały czas pracujemy nad poszerzaniem oferty. Jesteśmy w trakcie realizacji kilku projektów, które mam nadzieję spotkają się z Waszą aprobatą. Z Waszych opinii na forum jasno wynika, w którym kierunku powinniśmy podążać, dlatego możecie być pewni, że dołożymy wszelkich starań, aby nasze systemy były dla Was wygodne, a zarazem praktyczne i innowacyjne. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Gekojasne, jak tylko przeanalizujemy wątek damy znać. wapkilkontynuując wątek :) Ad.2 po sesji 12,04 parametry depozytu wynosiły 970,67 – depozyt wstępny i 836,81 właściwy. Depozyt właściwy 836,81 należy rozumieć jako minimalny dopuszczalny, a depozyt wstępny jako max. Jeśli zablokowany depozyt jest większy niż właściwy to nie następuje odblokowanie. Blokada po sesji była 846,46 czyli ok. Ad3 Po sesji 13,04 parametry depozytu wynosiły 835,75 – depozyt wstępny i 716,53 właściwy. Zablokowane było 846,46, max 835,75 zatem było więcej niż maksymalny wymagany depozyt. Musiało nastąpić zwolnienie nadwyżki 846,46-835,75=10,71. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Geko dziękujemy za przesłane uwagi odnośnie aplikacji NOL3. Poruszyłeś bardzo wiele istotnych wątków, więc postaram się odpowiedzieć na nie wszystkie pojedynczo. - aktualizacja aplikacji do nowej wersji a konfiguracjaAktualizacja aplikacji nie wymusza na użytkowniku ponownej konfiguracji. Wystarczy podczas instalacji programu odznaczyć pozycję Profile domyślne. Wtedy aplikacja zostanie zaktualizowana, a profile pozostaną niezmienione. Mimo to postaramy się w przyszłości informować wcześniej o planowanych aktualizacjach. - okno PAPSprawdzimy zgłoszone opóźnienia. Jeżeli u nas występować będzie analogiczna sytuacja z pewnością to zmodyfikujemy. - zlecenia z NOL3Jeżeli istnieją jakiekolwiek opóźnienia to prawdopodobnie dla wszystkich składanych zleceń i raczej nie powinno mieć znaczenia czy zlecenie jest wysłane z NOL3 czy bezpośrednio z bankowości internetowej. Również postaramy się to zweryfikować po naszej stronie. - pełny arkusz zleceńW obecnej chwili nie planujemy takiego wdrożenia, ale nie wykluczamy wprowadzenia go w przyszłości. - prędkość przesyłania zleceń na giełdęJest to kolejne zagadnienie, które wymaga weryfikacji po naszej stronie. Na pewno opóźnienia mogą występować w sytuacji, gdy Klient korzysta z przelewów automatycznych. Wtedy przed wysłaniem zlecenia Biuro musi pobrać środki finansowe na rachunek brokerski. - pozycja podatkowaPracujemy nad rozwiązaniem, które będzie wskazywało osiągnięty wynik finansowy. Na tą chwilę nie jestem jednak w stanie określić terminu oddania funkcjonalności. - tickerPostaramy się rozważyć propozycję. Zastanowimy się w jaki sposób moglibyśmy ten temat rozwiązać i zapewne wrócimy z jakąś konkretną propozycją. - zlecenia jednoczesneTak, nowa wersja NOL3 umożliwia jednoczesne składanie wielu zleceń, także na ten sam instrument. Jeżeli chodzi o anulowanie, to niestety NOL3 nie umożliwia anulowania większej ilości zleceń jednocześnie. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
wapkilW zakresie serwisu broker.aliorbank.pl dziękujemy za pomysł. Spróbujemy go przeanalizować wspólnie z zespołem serwisu StockWatch, gdyż to od nich pochodzą prezentowane dane. Obecnie mamy zaplanowane kilka innych funkcjonalności, które chcemy wprowadzić, jednak nie wykluczone, że w przyszłości wrócimy do Twojego pomysłu. W zakresie depozytu Arkusz do wyliczania depozytów publikowany przez KDPW dotyczy sesji rozliczeniowej KDPW tzn. arkusz z dnia 11.04 dotyczy stanu po sesji GPW 11.04 arkusz z dnia 12.04 dotyczy stanu po sesji GPW 12.04 Odnosząc się do pytania Kwota 843,46 to kwota depozytu wstępnego jaki obowiązywał po rozliczeniu sesji w dniu 11.04 i w trakcie sesji 12.04 Jeśli po sesji 11.04 na rachunku była jedna krótka pozycja OW20F2245 PL0GO0013526 i jeśli zablokowano kwotę 843,46 to po aktualizacji depozytu (po rozliczeniu sesji 11.04) blokady wyglądały depozyt wstępny 837,00 depozyt właściwy 6,46 depozyt razem – 843,46 Przykład realizacji opcji i jej rozliczenia opcja OW20F2245 PL0GO0013526 – parametr depozytu obowiązujący na sesji 13.04 : 970,67-depozyt wstępny Składamy zlecenie sprzedaży 1 szt. OW20F2245 po 10pkt. Blokowany jest depozyt wstępny w wysokości 870,67. Blokady: depozyt wstępny 870,67 depozyt właściwy 0,00 Jeśli zlecenie zostanie zrealizowane i na koniec dnia zostanie pozycja krótka to w wyniku rozliczenia wystawca opcji: 1. otrzyma premię 100,00 Blokady: depozyt wstępny- 870,37+100,00 (premia) = 970,67 2. KDPW po sesji 13.04 dokonuje aktualizacji parametrów zabezpieczenia. Na ich podstawie BM również aktualizuje parametry depozytu - 835,75-depozyt wstępny i 717,00 depozyt właściwy 3. BM dokonuje aktualizacji depozytu w wyniku czego: Blokady: depozyt wstępny- 118,75 depozyt właściwy- 717,00 depozyt razem – 835,75 oraz zostanie odblokowana nadwyżka depozytu 970,67-835,75=134,92 Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam w ostatni dniu dyskusji na temat oferty Biura Maklerskiego Alior Banku. pzDziękujemy za przesłany link. Bardzo poważnie przeanalizujemy zaproponowane rozwiązanie. Nie możemy nic obiecać, ale na pewno damy znać gdy tylko podejmiemy konkretną decyzję. SzpakuJak pisałem wcześniej, po wdrożeniu Alior Trader 2 przejdziemy do realizacji rozwiązania webowego, a prawdopodobnie w dalszej kolejności zajmiemy się wersją mobilną aplikacji. Jednak konkretnych terminów udostępnienia funkcjonalności nie jestem w stanie na tą chwilę podać. W zakresie aplikacji NOL3 - w weekend wdrożyliśmy zmiany, o których pisaliście na forum: - zdjęliśmy ograniczenie w zakresie dostępnych interwałów czasowych - maksymalny zakres wykresu intra-day to teraz 30 dni - umożliwiliśmy otwarcie 5 wykresów w jednej zakładce - zwiększyliśmy zakres dla wykresów historycznych na 1825 dla rachunku Standard, 3650 dla rachunku Plus, natomiast dla rachunku Max obecny zakres to 5475 dni. Bieżąca specyfikacja funkcjonalności dostępna jest w sekcji Dostępne rachunki na stronie Funkcjonalność aplikacji www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl... Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam w kolejnym dniu dyskusji. Mamy coraz więcej pytań i poruszanych wątków. Bardzo się cieszymy, że przekazujecie nam swoje pomysły. Jest to dla nas najlepsza okazja do zebrania opinii naszej bezpośredniej grupy docelowej :) Bohd54W zakresie spółki KOV - taką decyzję podjęli nasi analitycy podczas tworzenia ostatniej listy, jednakże przy kolejnej aktualizacji postaramy się ponownie zweryfikować naszą decyzję. BonzaiBardzo dziękujemy za przesłane screeny. Bardzo nam pomogły. Błąd namierzony i dziś wieczorem będzie naprawiony. :) wapkilPostaram się wyjaśnić na przykładzie, w jaki sposób system Biura Maklerskiego blokuje kwotę depozytu wstępnego. 1. Po pierwsze potwierdzamy, że w przypadku opcji OW20F2245 PL0GO0013526 w systemie Biura Maklerskiego (dla parametru zwiększającego 120%) parametry dzienne depozytu wynoszą 970,67-depozyt wstępny i 836,81-depozyt właściwy zatem jest to zgodne z wartościami z arkusza KDPW na dzień 12-04-2012. 2. W przypadku otwierania pozycji znaczenie ma kwota depozytu wstępnego - w tym przypadku 970,67 z arkusza: dla opcji OW20F2245 pozycja rozliczona - depozyt 970,67 dla opcji OW20F2245 pozycja nierozliczona - depozyt 831,67 różnica to 970,67-831,67 = 139.00 - ta kwota odpowiada dziennemu kursowi rozliczeniowemu 13,9 pkt 3. wystawiając opcję należy wnieść depozyt wstępny, zapewniający po rozliczeniu transakcji uzyskanie kwoty depozytu 970,67 zatem: Np. składając zlecenie S 1szt z limitem 13,90 - zablokowana zostanie kwota depozytu 970,67 – 139 = 831,67; gdyby zawarto transakcję, to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 139,00) na rachunku pojawi się kwota 970,67 składając zlecenie S 1szt z limitem 10,00 - zablokowana zostanie kwota depozytu 970,67 – 100 = 870,67; gdyby zawarto transakcję to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 100,00) na rachunku pojawi się kwota 970,67 składając zlecenie S 1szt z limitem 1,00 - zablokowana zostanie kwota depozytu 970,67 – 10 = 960,67; gdyby zawarto transakcję to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 10,00) na rachunku pojawi się kwota 970,67 składając zlecenie S 1szt z limitem 100,00 - nie będzie blokowana żadna kwota; gdyby zawarto transakcję to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 1000,00) na rachunku pojawi się kwota 1000,00 co przekracza wymagane 970,67 DevconJak pisałem wcześniej, Alior Trader 2 jest w trakcie testów. Nie możemy podać dokładnej daty wdrożenia, jednakże planujemy przekazać system do Klientów w drugiej połowie roku. Jeżeli chodzi natomiast o handel algorytmiczny to uruchomimy go niezwłocznie po wprowadzeniu AT2. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Vox napisał(a):Przypomniała mi się jedna rzecz która w Aliorze jest tragiczna:
Historia transakcji jest ograniczona do 90 dni. I jak tu robić zestawienie roczne - trzeba na raty. Bardzo niewygodne.
Jesli chodzi o rynki zagraniczne, to CFD to troche mało. Przydałoby się mieć dostęp do rynku akcji chociaż dla najważniejszych światowych parkietów. Zdajemy sobie sprawę, że ograniczenie to może być czasem uciążliwe, dlatego wkrótce czas ten zostanie rozszerzony. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
W zakresie portalu broker.aliorbank.pl mamy bardzo dużo planów i pomysłów. Chcielibyśmy stworzyć jeden duży portal łączący zagadnienia z zakresu rynku Forex i GPW. Nie chciałbym pisać za dużo, żeby nie zapeszyć, ale możecie być pewni, że nie przystaniemy w miejscu. Już teraz wszyscy czytelnicy portalu mogą obserwować komentarze online naszych analityków i maklerów, którzy każdego dnia dzielą się z użytkownikami swoimi opiniami na temat sytuacji na rynku i konkretnych spółkach. Zachęcam również do logowania się do pełnej wersji portalu. Aby mieć bezpłatny dostęp do wszystkich danych, o których wspomina WatchDog (StockWatch, Reuters) wystarczy posiadać rachunek brokerski lub Alior Trader w Biurze Maklerskim Alior Banku. Zalogowani użytkownicy mogą także zapoznać się z naszą edukacją. Głównym celem podczas jej przygotowywania było wyjaśnienie zagadnień jak najprostszym językiem, dostępnym dla każdego inwestora, bez względu na stopień zaawansowania w temacie inwestycji. Aby móc się prawidłowo zalogować do serwisu, należy przy rejestracji na portalu podać adres email analogiczny do tego podanego w Systemie Bankowości Internetowej w Alior Banku. W przypadku jakichkolwiek problemów nasi konsultanci są do Waszej dyspozycji. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Tak, dokładnie. Na tą chwilę nie pracujemy nad taką funkcjonalnością, ale jak pisałem wyżej, nie wykluczamy takiej możliwości w przyszłości. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Owszem planujemy wprowadzenie funkcjonalności, która dostarczy informacji na temat wyniku finansowego uzyskanego z przeprowadzonych operacji giełdowych, jednakże na tą chwilę nie możemy podać konkretnej daty jej wdrożenia. Obecnie musimy poświęcić cały nasz czas i zasoby na wprowadzenie zmian wynikających z migracji platformy transakcyjnej Giełdy Papierów Wartościowych na Uniwersalną Platformę Obrotu NYSE Technologies™ (UTP – Universal Trading Platform). Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Bonzai napisał(a):Witam
Mój problem dotyczy nowego serwisu DM Alior Banku broker.aliorbank.pl. Po zalogowaniu się do pełnej części serwisu, a następnie wybraniu zakładki Narzędzia, następnie profil spółki wpisuję np. "Budimex" wyświetla nam się strona poświęcona spółce: Budimex SA (BDX), mamy tu ogólnie informacje, analizę fundamentalną. Gdy klikam na zakładkę "wycena" wyświetla mi się na przykład: "Zestawienie wycen akcji spółki różnymi metodami
Podsumowanie: Wartość jednej akcji spółki mieści się w przedziale od 63,24 zł do 105,39 zł. Aktualna cena jednej akcji wynosząca 85,50 zł wskazuje na optymalną wycenę rynkową.
Potencjał zmiany kursu:-1% ". Gdy chcę wpisać nazwię innej spółki, np. PGE wyskakuje mi ponownie wszystko: Ogólne informacje, analiza fundamentalna lecz dane przy analizie są identyczne jak spółki wcześniej sprawdzanej, a nie takie jakie powinny być dla tej spółki. Gdy wybiorę kolejną inną spółkę, to znowu Informacje ogólne będą dla wybranej spółki ale analiza fundamentalna ciągle pozostaje dla Budimexu. Dopiero np. za 5-tym razem te dane się zmienią dla nowo wybranej spółki. Problem występuje w Google Chrome, Opera, internet explorer 9 32 i 64 bit. Problem występuja także gdy wybiorę "Skaner fundamentalny", dane ciągle pozostają dla pierwszej sprawdzanej spółki i nie chcą się odświeżyć. Czy znają Państwo sposób na rozwiązanie tego problemu?
Poza tym czy DM Alior Banku rozważa wprowadzenie do oferty rynki zagraniczne i tak, jak jest to w Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych mBanku, fundusze inwestycyjne bez opłat za prowizję dystrybucyjną. Tak aby z zainwestowanego 1000 zł pracowało 1000zł, a nie np. 950. Chętnie skupiłbym swoje środki w jednym miejscu, a nie w kilku, jak do tej pory. Musimy przyznać, że nie udało nam się powtórzyć opisanego błędu. Czy możesz nam przesłać screenshot, na którym będzie widać adres url w przeglądarce dla dwóch opisanych przez Ciebie sytuacji w profilu spółki na adres kontakt.bm@alior.pl? Prośba również o weryfikację czy narzędzie zachowuje się analogicznie pod przeglądarką Firefox? Odnośnie pytania o rynki zagraniczne i ofertę funduszy inwestycyjnych bez prowizji dystrybucyjnej to na tą chwilę nie mamy w planach tego typu wdrożeń, jednak nie możemy wykluczyć, że weźmiemy je pod rozwagę w przyszłości. wapkil napisał(a):Chciałbym zapytać w jaki sposób wyliczany jest u Państwa depozyt wstępny dla opcji. Depozyt składa się w Państwa biurze z depozytu właściwego i depozytu wstępnego. Depozyt właściwy to 100% depozytu wyliczonego zgodnie z MPKR (przynajmniej niedawno tak było). W jaki sposób (zgodnie z jakim wzorem) wyliczany jest depozyt wstępny?
Próbowałem już kiedyś ustalić sposób wyliczania depozytu poprzez rozmowę telefoniczną z konsultantami biura, ale udało mi się tylko dowiedzieć, że nie potrafią mi takiej informacji udzielić. KDPW wylicza właściwe depozyty zabezpieczające według metodologii SPAN. Kalkulacja parametrów depozytu wstępnego w Biurze Maklerskim odbywa się zgodnie Modelem Portfelowej Kalkulacji Ryzyka (MPKR). Biuro przyjęło model, w którym wykorzystuje otrzymywane codziennie z KDPW wartości depozytów na poziomie depozytu właściwego, a system informatyczny w oparciu o zaimplementowaną metodologię Modelu Portfelowej Kalkulacji Ryzyka (MPKR) i uwzględniając parametr zwiększający 120% wylicza depozyt wstępny. Dokument opisujący w jaki sposób wyliczany jest depozyt znajduje się www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/... dokument: Zasady wyznaczania depozytów zabezpieczających w relacji klient-biuro maklerskie – metodologia MPKR. W przypadku opcji model MPKR jest bardzo skomplikowany, zarówno w przypadku portfela jak i pojedynczego instrumentu. Dlatego polecam do wyliczania, kontroli depozytu wykorzystywać kalkulator (arkusz Excel) www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/... dokument: Arkusz do obliczania minimalnych wstępnych depozytów zabezpieczających W arkuszu w zakładce „Dane” należy zmienić parametr zwiększający wysokość depozytu zabezpieczającego ze 100% na 120%. Wprowadzając odpowiednio ilości otwartych pozycji można dokonać kalkulacji depozytu zabezpieczającego (właściwego – parametr 100% lub wstępnego – parametr 120%) zarówno dla pojedyńczego instrumentu jak i dla portfela z uwzględnieniem korelacji. Szpaku napisał(a):Jeszcze pytanie odnośnie NOL: czy jest możliwość wprowadzenia takiej opcji w ustawieniach, dzięki której po przełączeniu zakładek nie będą zmieniały się wykresy?
I ogólne pytanie odnośnie oferty: czy rozważacie/planujecie poszerzenie swojej oferty o akcję rynku amerykańskiego ?
Pozdrawiam. W zakresie NOL3 nie mamy niestety możliwości wprowadzenia takich ustawień. Natomiast odnośnie akcji rynku amerykańskiego możemy Ci zaproponować CFD (kontrakty na różnice kursowe) dostępne za pośrednictwem platformy Alior Trader. W platformie dostępnych jest 20 kontraktów na spółki amerykańskie m.in. Google, Dell, Visa. Szczegółowa lista dostępnych instrumentów zawarta jest w Komunikacie Dyrektora Biura Maklerskiego. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
WatchDog napisał(a):Na stronie jest podane, że pokrywacie koszty przeniesienia rachunku do siebie. Naprawdę wszystkie, łącznie z zawartością? Nawet jeśli jest spora? Biuro Maklerskie dokonuje zwrotu kosztów transferu papierów wartościowych do Biura Maklerskiego Alior Banku, z wyłączeniem kosztu transferu derywatów. Warunkiem uzyskania zwrotu jest przeniesienie papierów wartościowych o wartości powyżej 1000 PLN oraz przedłożenie dowodu potwierdzającego koszt przeniesienia papierów wystawionego przez firmę inwestycyjną, z której dokonany został transfer. Zwrot kosztów dokonywany jest poprzez zwrot prowizji zapłaconej przez Klienta z tytułu realizacji transakcji kupna/sprzedaży papierów wartościowych. Szczegóły na ten temat dostępne są w Komunikacie Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
stox007 napisał(a):Na codzień pracuję na macbooku, w zwązku z czym korzystam z systemu Mac OS X. Czy aplikacja NOL będzie także dostępna na inne systemy operacyjne poza Windowsem? Na tą chwilę nie planujemy rozszerzenia aplikacji NOL3 na inne systemy operacyjne niż Windows. Mamy na uwadze takie rozwiązania, ale nie wykluczone, że będzie to wymagało od nas udostępnienia całkowicie nowego narzędzia. Takie wdrożenie jest procesem długotrwałym, dlatego nie chciałbym wskazywać żadnych konkretów w tym temacie. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
wakpil napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie ulega wątpliwości, że to, o czym Pan pisze jest prawdziwe. Ja tylko nie widzę związku pomiędzy, jak najbardziej słusznymi i oczywistymi, wymaganiami odnośnie płynności papierów stanowiących zabezpieczenie, a wymaganiami na temat płynności papierów, które maja być w takim zleceniu kupowane. Kupowane papiery w tym zabezpieczeniu nigdy nie uczestniczyły.
Posługując się przykładem, jeżeli zlecenie zakupu niepłynnego papieru N zabezpieczane jest poprzez płynny papier P, sądziłem ,że istotna jest płynność P, nie N. Jedyną sytuacją, którą umiałem wymyślić i w której płynność N miałaby znaczenie wystąpiłaby, gdyby nie tylko klient nie wywiązał się ze swoich zobowiązań, ale równocześnie środki pozyskane ze sprzedaży P nie wystarczyłyby na pokrycie ceny kupna N i dodatkowo biuro musiałoby później sprzedać również N. To chyba bardzo mało prawdopodobne przy odpowiednio ustalonym poziomie zabezpieczeń na P. Taka sytuacja jest tym mniej istotna, że nawet samo uruchomienie zabezpieczenia jest, jak Pan zauważył, sytuacją wyjątkową, tym bardziej więc wyjątkowa jest sytuacja, gdy zabezpieczenie nie tylko musi być uruchomione ale dodatkowo nie wystarczy na pokrycie zobowiązań. Dlatego zastanawiałem się, co powoduje, że nie umożliwiają Państwo zakupu tego przykładowego papieru N.
P.S. Przepraszam za uparte drążenie tego tematu.
A ja dziękuję za drążenie tematu :) myślę, że znajdziemy płaszczyznę porozumienia :) Opisany przykład z zabezpieczeniem na papierach P, kiedy kupujemy papier N, może mieć miejsce w dwóch przypadkach: 1. Kiedy Inwestor korzysta z usługi OTP z 0% środków własnych w momencie zakupu (wtedy zabezpieczeniem są inne instrumenty z portfela Inwestora). 2. Kiedy Inwestor korzysta z linii kredytowej na zakup papierów wartościowych. Natomiast przykład ten nie dotyczy klasycznej usługi OTP z 30% posiadaniem środków własnych, ponieważ tutaj z zasady jedynym zabezpieczeniem dla zlecenia zakupu OTP jest nabywany instrument. Zatem teoretycznie opisana sytuacja może mieć miejsce w przypadku kiedy Inwestor korzysta z usługi OTP z 0% środków własnych. Niemniej jednak Biuro Maklerskie w obecnym momencie prowadzi jedną listę papierów wartościowych, które mogą być nabywane z wykorzystaniem usługi OTP z 0% i z 30% środków własnych, co w praktyce rzeczywiście uniemożliwia wystąpienie sytuacji opisanej w przykładzie. Jako Inwestor rozumiem tego typu oczekiwanie, niemniej jednak muszę stwierdzić, że w obecnym momencie nie rozważamy zmiany w tym zakresie ze względu na istniejące przy takim rozwiązaniu, ryzyko dla Biura Maklerskiego i Inwestora. WatchDog napisał(a):A ja chciałbym zapytać tak od strony prostego casual tradera. Oferta jest mocno rozbudowana, jest pięć rodzajów rachunków maklerskich www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl...Czym one się różnią i jaki rachunek poleciłby Pan dla długoterminowca (kilkanaście transakcji rocznie, wartość obrotu kilkaset tys. zł), a jaki dla day tradera (kilka do nawet kilkunastu transakcji na prawie każdej sesji). WatchDog oferta obejmuje 5 rodzajów rachunków, jednakże tak naprawdę tylko 4 z nich są dostępne bezpośrednio dla użytkownika. Rachunek Inwestor Start jest nadawany automatycznie dla każdego inwestora na okres 30 dni po otwarciu rachunku brokerskiego i nie ma możliwości, aby ponownie z niego skorzystać. Rachunek Inwestor dedykowany jest dla osób, które nie posiadają umowy abonenckiej i nie korzystają z naszej aplikacji do obserwacji notowań w czasie rzeczywistym NOL3. W zakresie pozostałych, a więc Inwestor Standard, Inwestor Plus i Inwestor Max różnią się one od siebie przede wszystkim ilością ofert widocznych online w aplikacji NOL3. Rachunek Inwestor Standard jest bezpłatny i zawiera jedną ofertę w czasie rzeczywistym. Inwestor Plus i Max są rachunkami płatnymi, jednakże Inwestor Plus zawiera 5 ofert w czasie rzeczywistym, a Inwestor Max prezentuje pełen arkusz zleceń. W zakresie płatnych rachunków oczywiście istnieje możliwość zwolnienia z opłaty, jeżeli na rachunku zostanie wygenerowana odpowiednia wysokość obrotów. Odpowiadając jednak na pytanie, nasza rekomendacja dla day tradera to Inwestor Max, natomiast dla inwestora długoterminowego to Inwestor Standard. Rodzaj rachunku można w każdej chwili zmienić z poziomu systemu bankowości internetowej. My automatycznie udostępniamy wszystkim użytkownikom bezpłatny typ rachunku – Inwestor Standard, natomiast to Klient decyduje kiedy chce rozszerzyć zakres prezentowanych mu danych, a kiedy nie jest to dla niego konieczne. Dodam, że opłata za płatne rachunki pobierana jest jedynie za rzeczywiste ich wykorzystanie. Szczegóły na temat dostępnych rachunków znajdują się na naszym portalu w sekcji Notowania giełdowe: www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl... Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam Wszystkich. Zgodnie z harmonogramem dziś rozpoczynamy dyskusję na temat oferty Biura Maklerskiego Alior Banku. Część użytkowników wymienia się z nami swoimi spostrzeżeniami już od poprzedniego tygodnia. Mam nadzieję, że dziś dołączą do nas kolejni forumowicze i będziemy mogli kontynuować wyjaśnianie poruszanych przez Was wątków. W trakcie Świąt pojawiło się kilka nowych pytań, co mnie bardzo cieszy, więc pośpiesznie odpisuję: enderius napisał(a):Witam, ja mam pytanie dotyczące Alior Trader, a mianowicie dlaczego nie ma możliwości założenia rachunku przez internet jak ma to miejsce w wielu innych domach maklerskich? Enderius rachunek Alior Trader jest w pełni zintegrowany z rachunkiem bankowym (ROR) w Alior Banku, przez co proces umożliwienia otwarcia rachunku przez Internet jest bardzo skomplikowany. Nie oznacza to jednak, że nie planujemy takiego wdrożenia. Prace cały czas trwają i w ciągu kilku najbliższych miesięcy udostępnimy funkcjonalność otwarcia rachunku z poziomu bankowości internetowej Alior Banku. Dla osób nie będących Klientami Alior Banku niezbędne jednak będzie otwarcie przy tym rachunku ROR. Vox napisał(a):Witam, Ja chciałbym zapytać czy Alior planuje wprowadzenie platformy dla IPADA: http://www.xtb.pl/xtabJak widać konkurencja ma bardzo profesjonalny produkt... Pozdrawiam Vox rozumiem, że chodzi Ci o aplikację Alior Trader. Obecnie trwają prace nad bardziej rozbudowaną drugą wersją aplikacji. Po ich zakończeniu rozpoczniemy testy wersji webowej, umożliwiającej korzystanie z aplikacji na wszystkich urządzeniach z zainstalowaną przeglądarką www i z dostępem do Internetu. Nie chciałbym jednak na tą chwilę podawać konkretnego terminu wdrożenia tej funkcjonalności. 19r20 napisał(a):mam pytanie jeśli obecnie mam już rachunek w DM Alior i przystąpię do SII opłacę składki itd to czy po zgłoszeniu tego faktu w DM prowizje zostaną zmniejszone do tego 0,29 % czy można było tego dokonać tylko na etapie zakładania rachunku?
Jest dokładnie tak jak pisze barca100. Stawki prowizji zostaną zmienione zgodnie z Komunikatem dotyczącym członków SII, a więc niezwłocznie po przesłaniu do nas informacji potwierdzającej przystąpienie do SII i opłacenie składek. Ponadto jako członek SII oraz Klient naszego biura, będziesz miał bezpłatny dostęp do naszego wspólnego projektu - Portfel SII. W zakresie usługi OTP pragnę zwrócić uwagę na następujące kwestie: 1. Jest bezpośredni związek płynności obrotu instrumentów ze zmiennością ceny danego instrumentu. Papiery o niskiej płynności narażone są na zdecydowanie większą zmienność. W interesie zarówno Biura Maklerskiego, jak i Klienta jest unikanie sytuacji, w której Biuro Maklerskie byłoby zmuszone realizować sprzedaż papierów w celu pokrycia zobowiązań wynikających z OTP po cenach możliwych do uzyskania, ale jednocześnie bardzo niekorzystnych dla Klienta. Taka właśnie sytuacja może mieć miejsce w przypadku niepłynnych instrumentów. 2. Zgodnie z ofertą Biuro Maklerskie Alior Banku oferuje dwa rodzaje usług OTP: a. 30% - środki finansowe Klienta stanowią 30% wartości zlecenia kupna, 70% wartości zlecenia to środki BM. Suma zobowiązań z tytułu OTP nie może przekroczyć ustalonego limitu OTP. b. 0% - środki finansowe Klienta stanowią 0% wartości zlecenia kupna, 100% wartości zlecenia to środki BM. Suma zobowiązań z tytułu OTP nie może przekroczyć ustalonego limitu OTP oraz wartości zabezpieczenia. Zabezpieczeniem zobowiązań Klienta są środki finansowe i papiery (wyceniane są papiery określone w komunikacie w sprawie ograniczeń w realizacji zleceń z odroczonym terminem zapłaty) na rachunku brokerskim. 3. Usługa OTP z zasady dotyczy tylko odroczenia terminu płatności – Inwestor w dniu rozliczenia transakcji w KDPW powinien dostarczyć środki finansowe. W razie niedostarczenia środków finansowych Biuro Maklerskie dokonuje sprzedaży instrumentów finansowych z rachunku brokerskiego w kwocie wymagalnych zobowiązań z tytułu OTP. Nie jest istotą tej usługi permanentne realizowanie przez Biuro Maklerskie zabezpieczenia z innych instrumentów finansowych. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam w kolejnym dniu dyskusji. wakpil napisał(a):Chciałbym zapytać o możliwość wykorzystania u Państwa odroczonego terminu płatności (lub innego podobnego mechanizmu) do zakupu niepłynnych papierów wartościowych.
Jeśli się nie mylę, składanie zleceń OTP możliwe jest u Państwa jedynie na wybrane papiery, o płynności pozwalającą traktować je równocześnie jako zabezpieczenie takiego zlecenia. Moje pytanie dotyczy zleceń zakupu papierów niepłynnych, na przykład niektórych obligacji na Catalyst, czy akcji na NC. Zlecenie ich zakupu może od realizacji dzielić nawet wiele tygodni i wymaga blokowania na ten czas gotówki.
Czy możliwe byłoby wprowadzenie mechanizmu, pozwalającego składać zlecenia zakupu również na te niepłynne papiery, z częściowym (lub nawet zerowym) pokryciem takiego zlecenia gotówką i zabezpieczeniem reszty przez papiery wartościowe? Listę papierów wartościowych, na których możliwa jest realizacja zleceń z odroczonym terminem płatności określa komunikat dyrektora Biura Maklerskiego dostępny na stronie http://www.bm.aliorbank.pl Z punktu widzenia Biura Maklerskiego istotne jest, aby zlecenia OTP dotyczyły jedynie płynnych spółek, co w przypadku rynku NewConnect i Catalyst nie zawsze da się uzyskać. Z przykrością informujemy, że nie planujemy zmian w tym aspekcie. Jednakże publikowana lista papierów jest na bieżąco monitorowana i jeżeli tylko jest taka możliwość jest rozszerzana o nowe walory. Szpaku napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Co do interwałów, na pewno przydałby się H4. Odnośnie danych intraday - powinno być ich jak najwięcej, tak jak np. w Alior Trader. 30 dni to absolutne minimum, a im więcej, tym lepiej. Szkoda, że nie planujecie Państwo wprowadzenia możliwości osobistego modyfikowania poziomów Fibo. Ich wachlarz w NOL, pomimo planowanego wprowadzenia 161,8 i 261,8 pozostaje, mówiąc delikatnie, dość ubogi. Natomiast możliwość rozciąganiu kilku siatek Fibo na jednym wykresie - bardzo dobry pomysł, zapomniałem o tym wspomnieć. Jeszcze to o czym wspomniał kolega, czyli możliwość przesuwania linii wsparcia/oporu.
Mam jeszcze uwagę odnośnie Alior Trader: w narzędziu Fibonacci Projection jest możliwość modyfikacji poziomów, jednak jest ona tylko teoretyczna. Po wprowadzeniu zmian cały czas wyświetlają się domyślne poziomy, tj. 61,8 100 161,8.
Pozdrawiam. Zgodnie z sugestią - ograniczenie na interwałach do max H2 zostanie ściągnięte, aby każdy Inwestor mógł wybrać taki typ wykresu jakim jest zainteresowany. Poprawka zostanie udostępniona najprawdopodobniej 16.04. Jasne, przeanalizujemy możliwość włączenia zakresu 30 dni dla wykresu intraday. Wrócimy z konkretami na forum po Świętach. Odnośnie Alior Trader to czy chodzi Ci o wskaźnik Fibonacci Expansion? Jeżeli tak, to rzeczywiście wskaźnik ten nie reaguje na zmianę parametrów. Zgłosiliśmy to już do dostawcy oprogramowania, aby jak najszybciej naprawić błąd. Ficu napisał(a):Witam,
Panie Marcinie moje pytanie będzie banalne ale jest to dla mnie największa bolączka rachunku w Aliorze.
Nie zawsze mogę uruchomić NOL (np. w pracy) a chcę zakupić akcje. Gdy loguję się na rachunku mam tylko cenę zamknięcia ! Dlaczego nie wyświetlacie aktualnych cen ?
W Noble Securities wyświetla się najwyższa cena kupna i najniższa sprzedaży dla danego waloru normalnie po zalogowaniu na rachunek w przeglądarce www. Na co mi cena zamknięcia jeżeli w międzyczasie kurs zmienił się o np. 4%? Moja cena zakupu będzie nieadekwatna. Zgadza się w systemie transakcyjnym prezentowane są jedynie ceny zamknięcia. Bieżące kursy są dostępne w aplikacji NOL3 i w obecnej chwili nie planujemy żadnych zmian w tym zakresie. Jeżeli problem z uruchomieniem NOL3 w pracy wynika z przyczyn technicznych, proponuję kontakt z infolinią Biura pod numerem 19 503, gdzie postaramy się zaproponować jakieś rozwiązanie. W innym przypadku możemy natomiast zaproponować korzystanie z serwisu informacyjnego https://broker.aliorbank.pl, gdzie kursy prezentowane są z opóźnieniem o 15 minut. Wracając do tematu linii wsparcia/oporu, celowe było uniemożliwienie przesuwania linii, gdyż zrobiliśmy mechanizm w ten sposób, że kliknięcie na narysowaną linię powoduje jej zniknięcie, dzięki czemu wystarczy wskazać kursorem inne miejsce i kliknąć jeszcze raz aby linia została tam wstawiona. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Szpaku napisał(a):Panie Marcinie moje sugestie odnośnie NOL: - możliwość jednoczesnego obserwowania kilku wykresów tego samego instrumentu na różnych interwałach, - rozszerzenie dostępnych interwałów czasowych - obecnie max. to tylko H2, - rozszerzenie dostępnego zakresu danych intraday! (obecnie jest tylko 15 dni), - możliwość dodania własnych poziomów Fibo! - dodanie narzędzia Fibonacci Projection, - możliwość dodania SMA np. do wskaźnika RSI,
Samą aplikację, jak i ofertę jako całość, uważam za bardzo dobrą i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.
Jeszcze pytanie odnośnie AliorTrader: czy jest Pan w stanie powiedzieć kiedy, chociaż w przybliżeniu, można spodziewać się aplikacji 2.0?
Pozdrawiam.
Pierwszy pomysł o jednoczesnym uruchamianiu wykresów jednego instrumentu, bardzo ciekawy, spróbujemy przeanalizować możliwość realizacji. Co do rozszerzenia dostępnych interwałów czasowych, przyjmujemy tą uwagę do realizacji, proszę oczekiwać informacji na temat NOL3 w następnym tygodniu. W zakresie dostępnego zakresu danych intraday – jasne, czekamy na propozycję oczekiwanej ilości dni w wykresie Intraday. Natomiast w kwestii zgłoszeń dotyczących poziomów Fibonacciego, obecnie pracujemy nad możliwością rysowania kilku instancji na jednym wykresie oraz dodania poziomów – 161,8% oraz 261,8% (udostępnienie w okolicach połowy roku). Odnośnie Alior Trader to obecnie intensywnie testujemy aplikację. Pełne wdrożenie planujemy przeprowadzić w ciągu kilku najbliższych miesięcy. barca100 napisał(a):Witam Konto maklerskie w Aliorze jest moim głównym, ale mam kilka uwag dotyczących funkcjonowania NOL. Po pierwsze problem sprawia rysowanie linii trendu. Codziennie muszę przesuwać je na właściwe miejsce, ponieważ przesuwają się w prawo z upływem czasu. Po drugie linia narysowana na wykresie jednego waloru widoczna jest na wykresie innego. Dla przykładu walor X i Y kosztują 8zł. Gdy zapiszę linie trendu na wykresie X jest ona widoczna również na Y. Dotyczy to również linii trendu rysowanych na wykresach oscylatorów. Po trzecie nie da się przesuwać, ani usuwać linii wsparcia. Jeżeli chcę usunąć jedną linię lub przesunąć ją trochę, to muszę wyczyścić wszystkie linie na danym wykresie. Po czwarte na wykresach indeksów nie da się włączyć wolumenu. Na walorach pojedynczych spółek działa, a w przypadku np. wig20 opcja ta jest po prostu nieaktywna. Przyłączam się również do prośby o poszerzenie interwałów czasowych. Mi osobiście brakuje historycznych danych na wykresie dziennym. W przypadku WIG20 widzę max końcówkę 2009 r. Czy i kiedy można spodziewać się nowej wersji programu poprawiającej te i podobne bugi?
W zakresie danych historycznych prośba o propozycję jaki zakres dat by Ciebie interesował. Przeanalizujemy to od 10 kwietnia w szerszym gronie forumowiczów i spróbujemy wspólnie znaleźć rozsądne rozwiązanie. W zakresie linii trendu i linii wsparcia musimy przeanalizować jak działa aplikacja i postaramy się dać konkretną odpowiedź. Uwaga w zakresie wolumenu dla indeksów jest w trakcie przygotowania wraz z możliwością dodania wskaźnika wartości obrotu. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Witam wszystkich użytkowników forum. Ze względu na duże zainteresowanie wątkiem postanowiliśmy wydłużyć tydzień z Biurem Maklerskim Alior Banku i rozpocząć już dziś. Chętnie odpowiem na wszelkie zadane przez Państwa pytania, a jednocześnie dziękuje wszystkim użytkownikom forum, którzy wcześniej wyjaśniali szczegóły naszej oferty. Jeżeli mają Państwo jakieś spostrzeżenia odnośnie prognoz i sytuacji na rynku, również chętnie wymienię się opiniami. Odpowiadając na pytania zamieszczone powyżej: bonzosan napisał(a):jestem klientem Alior Banku, dam 8/10, co mi brakuje do szczęścia np w rachunku brokerskim? -możliwości zapamiętywania autoryzacji dla sesji - obecnie każdą transakcję trzeba potwierdzać każdorazowo sms to niekiedy utrudnia życie giełda to nie szachy (być może jest jakaś opcja która to omija ale ja jej nie mogłem znaleźć), w Multibanku jest taka opcja przy pierwszej transakcji... - wersja mobilna ??? użytkownik Ipada - nie zawsze można mieć przy sobie laptopa, o mobilnym NOL3 nawet nie marzę ale może Św. Mikołaj to czyta Co do reszty same pochwały, polecam Użytkownik wapkil ma rację, autoryzację zleceń giełdowych można wyłączyć w ustawieniach brokerskich w systemie bankowości internetowej. Co do urządzeń mobilnych: Jasne, obserwujemy rynek i jest dla nas oczywiste, że rozwiązania mobilne, szczególnie związane z urządzeniami z większymi ekranami jak tablety np. z systemami Android czy iOS rozwijają się obecnie bardzo dynamicznie, z jednej strony są coraz bardziej popularne, a z drugiej dają ogromne możliwości Inwestorom. Jest naszą ambicją, aby dostarczyć klientom kompleksowe i profesjonalne narzędzia na urządzenia mobilne, w tym iPady, jednakże na ten moment nie jestem w stanie podać konkretnych terminów. Być może termin Mikołajkowy faktycznie będzie w zasięgu ręki… szon napisał(a):Minusem NOL3 jest mała ilość dostępnych wskaźników i możliwość otworzenia jedynie 3 wykresów jednocześnie. Liczba wskaźników dostępnych w NOL3 została ustalona kilka lat temu przez naszych maklerów i analityków jako najbardziej popularna na rynku. Jednakże jesteśmy otwarci na zmiany, podaj proszę listę interesujacych Cię wskaźników, a my przenalizujemy możliwość realizacji. W zakresie liczby wykresów, jest ona uzależniona od posiadanego przez Klienta typu rachunku. Najbardziej popularny – Inwestor Standard, faktycznie umożliwia otwarcie maksymalnie 3 wykresów w jednej zakładce, a sumarycznie 15 w całym NOL3. Przeanalizujemy możliwość zwiększenia tej liczby. Propnuję, abyśmy wrócili do tematu w okresie 10-16 kwietnia, czekamy na propozycję jakiej ilości oczekujesz, jeżeli inni Inwestorzy potwierdzą takie potrzeby jest duża szansa, że wprowadzimy takie zmiany. Mr Gambler napisał(a):Widzę, że oferują państwo darmowe otwarcie konta. Czy istnieje wpłata minimalna na konto, jeśli tak to ile? Zarówno rachunek brokerski jak i rachunek Alior Trader są całkowicie darmowe. Nie pobieramy opłat ani za otwarcie, ani za prowadzenie konta. Nie wymagamy również żadnych wpłat minimalnych. To Klient decyduje kiedy i jak chce ulokować u nas pieniądze. 19r20 napisał(a):je też z tego korzystam i jest ok tylko prowizje od akcji 0,039% więc na pewno nie są niskie no chyba że istnieje możliwość negocjacji? Standardowa prowizja od obrotu akcjami przez Internet to 0,38%. Istnieje wiele możliwości skorzystania z promocyjnych stawek prowizji, jak np. dla wspomnianych członków Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Co do warunków negocjacji prowizji to oczywiście również taka możliwość istnieje, między innymi w sytuacji gdy Klient generuje na swoim rachunku wysokie obroty. zbig10101 napisał(a):jakie jest oprocentowanie środków na rachunku maklerskim? Dzięki usłudze przelewy automatyczne istnieje możliwość oprocentowania wolnych środków pieniężnych przeznaczonych na inwestycje giełdowe na lokacie nocnej w Alior Banku. Jest to jednak usługa dostępna jedynie dla Klientów posiadających rachunek oszczędnościowo – rozliczeniowy w Alior Banku. Ponadto Klienci generujący wysokie obroty na rachunku mogą skorzystać z oprocentowania środków w zakresie samego Biura. cad_mam napisał(a):minimalna wpłata? Jaki jest spread? Na jakiej platformie działa MT4 czy MT5? Jak pisałem powyżej nie ma minimalnej wpłaty na rachunek Alior Trader. Nie ma również żadnych kosztów za utrzymanie rachunku. Spread zależy od poszczególnych par walutowych i jest to spread zmienny rynkowy, np. średni spread dla pary EUR/USD w ciągu dnia to 0,2 pipsa. Ponadto Alior Trader nie jest platformą opartą ani o MT4 ani o MT5. Jest to platforma Pro Trader zaadoptowana do potrzeb Alior Banku. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|