Stan na dzień 02.07.2013
Walor:________Udział %:_______Zysk/Strata:
Tauronpe______40%__________-0,5%
Zamet_________60%__________60,5%
Zmiany od ostatniego zestawienia: - otrzymana dywidenda za Zamet
|
|
Stan na dzień 18.06.2013
Tauronpe______39%__________-3%
Zamet_________61%__________67,3%
Zmiany od ostatniego zestawienia: - otrzymana dywidenda za Tauronpe - sprzedane 08octava i Ropczyce
|
|
Stan na dzień 14.05.2013
08octava______11%____________1,4%
Ropczyce______18%____________4,8% - Otrzymana dywidenda: 14.05.2013 stopa 2.35% nominalnie 0.35 gr na akcję
Tauronpe______26,5%__________-4%
Zamet_________44,5%__________78,3% - Otrzymana dywidenda: 10.09.2012 stopa 8.00% nominalnie 0.20 gr na akcję
Zmiany od ostatniego zestawienia: - otrzymana dywidenda za Ropczyce
|
|
@pop
niezupełnie bo zakupiona spółka ma skorygowany kurs (pomniejszony o odciętą dywidendę) oraz użytkownik ma pieniądze z dywidendy na dalszy zakup, więc w skali portfela zysk jest zatrzymany, tylko że w gotówce. pomniejszenie pierwotnego kursu ma tę słabą stronę, że wtedy niekoniecznie ktoś był skłonny dokonać transakcji po niższej cenie i tworzy się Wam niepotrzebna fikcja.
|
|
@Ann
jeśli można się wtrącić. Moim zdaniem kurs powinien zostać, jak był, a użytkownik powinien otrzymać gotówkę z tytułu otrzymanej dywidendy do zadysponowania, pomniejszoną o podatek, o ile możliwy jest taki zabieg na waszym wirtualnym portfelu.
pozdrawiam
|
|
Stan na dzień 05.04.2013
08octava______11,5%_________2,8%
Ropczyce______17%__________-2%
Tauronpe______27%__________-5,8%
Zamet_________44,5%_________57,6% - Otrzymana dywidenda: 10.09.2012 stopa 8.00% nominalnie 0.20 gr na akcję
Zmiany od ostatniego zestawienia: - zwiększenie udziału Ropczycze w portfelu.
|
|
|
|
Witam,
Zamet: zamet posiadam od mniej więcej 6-7 miesięcy, jest to spółka, której posięciłem najwięcej czasu, jeżeli chodzi o zbieranie informacji na jej temat, dla mnie idealnie wpisuje się w ząłożenia Buffet/Munger, pomijając wskaźniki, wyliczenia itp. itd. spółka pozyskała trzech największych odbiorćów w sektorze offshore, terminowo realizuje zobowiązania, a jak zadzwoniłem do spółki, osoba odpowiedzialna za relacje inwestorskie udzieliła mi w sposób szczery odpowiedzi na moje pytania. Ponadto spółka posiada bardzo dobrą politykę dywidendową. Obecnie spółka ma u mnie status: nigdy nie na sprzedaż.
Ropczyce: Ostatni zakup do portfela. Tu raczej podejście Petera Lyncha.
Tauronpe: choć nie preferuję spółek z wig20, postanowiłem kupić taurona, gdyż dobrze oceniam działania zarządu, spółka jest nisko wyceniana, w perspektywie co prawda słabszy rok, ale jeżeli konsekwentnie podejdzie do przyjętych planów, to będzie się rozwijać. jest to również taka poduszka bezpieczeństa, gdybym w jednej chwili potrzebował spieniężyć część zainwestowanych pieniędzy. dodatkowo dywidenda zapewni mi kapitał na dalsze inwestycje, ale nie ukrywam, że nie jestem jakoś szczególnie zadowolony z tej inwestycji i nie wykluczam w tym przypadku zmiany.
08octava: bezpieczny fundamentalnie zakup
Nie wiem, czy o takie informacje chodziło.
Pozdrawiam
|
|
Witam,
poniżej przedstawiam strukturę mojego portfela:
Stan na dzień 22.03.2013
Walor:..........Udział w portfelu:...Stopa zwrotu: 08octava.........12,5%...................2,8% Ropczyce........10,5%....................0,6% Tauronpe........30,5%..................-1,0% Zamet............46,5%....................51,2%
Pozdrawiam,
Harry
|
|