PARTNER SERWISU
xzcezfvl
1 2 3

Portfel użytkowników SW

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 10 stycznia 2013 11:48:40
Panowie, po dyskysjach na wątkach o sprawdzalności prognoz i branżach na 2013 oraz po sugestkiach kolegów buldi i anty_teresy zakładam portfel użytkowników SW.
Zabawa ma polegać na tym, że zgłaszamy do portfela spółki, które naszym zdaniem mają szansę na wzrost kursu w tym roku, czyli krótko mówiąc dadzą najwięcej zarobić.
Żeby portfel nie był zbyt "wielki", każdy z użytkowników ma prawo zgłosić tylko jedną spółkę.
Chciałabym, żeby porfel był "żywy" tzn użytkownik, który zgłosił daną spółkę ma prawo ją sprzedać i zamienić na inną ( czyli tniemy straty lub realizujemy zyski )
Jeśli dwóch użytkowników zgłosi tę samą spółkę, do modyfikacji będzie miał prawo ten kto zgłosił pierwszy.
Zgłoszenia przyjmujemy do jutra do północy. Będziemy brali pod uwagę kurs z dzisiejszego lub jutrzejszego zamknięcia.
Macie jakieś dodatkowe pomysły czy sugestie ?
Typuję jako pierwsza. Mój typ to Mabion, bo lubię spółki, które, jak to jeden z kolegów mnie podsumował " sprzedają plany i pomysły na innowacje " :) A tak serio, to argumentacja dostępna jest na wątku spółki.
Pozdrawiam i czekam na Wasze typy

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 stycznia 2013 12:00:34
to ja zaproponuje... ciężki wybór jak tylko jedna... Graal czy 11bit ... hmm, jak musze się zdecydować na jedną: 11bit.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 10 stycznia 2013 12:51:20
Agroliga - najtańsza spółka na Newconnect (po 3Q C/Z=1,6, C/WK=0,62 na dzień 09.01), zwiększenie zbiorów, rozbudowanie linii produkcyjnych oleju słonecznikowego, zmodernizowanie obór, zwiększenie stada.
www.agroliga.com.ua/pl/all-new...
Świetne wyniki, zdecydowana poprawa komunikacji z rynkiem w ostatnich miesiącach.

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 10 stycznia 2013 13:49:12
Ale dlaczego można podawać swoje typy tylko do jutra? Przecież większość użytkowników nie zdąrzy do tematu zajrzeć. W dodatku wydaje mi się to bardziej przeglądem tego co inwestorzy mają w portfelach i do żadnych wniosków nas nie doprowadzi

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 10 stycznia 2013 14:04:43
Moja propozycja to Mediacap - wydaje się, że spółka wychodzi (wyszła) z etapu obniżonych zysków (przejęcie), wyniki zaczynają wyglądać dobrze, a kurs nisko w stosunku do wyników (historycznie max zysk i min kurs)...
Uwaga: mała płynność...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 10 stycznia 2013 14:11:45
Integer - bardzo ciekawe perspektywy w związku z liberalizacją rynku pocztowego oraz projektem rozwoju paczkomatów na różnych rynkach. Spółka nie jest tania wskaźnikowo, ale tutaj jest popyt na przyszłość, zdrowy trend wzrostowy trwa i każdą większą korektę warto wykorzystać do akumulacji.

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 14:31:33
Gerda napisał(a):
Ale dlaczego można podawać swoje typy tylko do jutra? Przecież większość użytkowników nie zdąrzy do tematu zajrzeć. W dodatku wydaje mi się to bardziej przeglądem tego co inwestorzy mają w portfelach i do żadnych wniosków nas nie doprowadzi

Chodziło o to, by nie tworzyć tego portfela przez powiedzmy miesiąc. Dlatego, tak jak w przypadku typowania "giełdowego pinokia" dałam jakieś ograniczenie czasowe. Jeśli uważacie, że czas jest zbyt krótki, bo większość użytkowników nie zajrzy na ten wątek to ok, niech typy spływają do soboty do północy. Czy to wystarczający czas ?
Druga sprawa, tak to faktycznie trochę przegląd portfeli i o to właśnie chodzi.
Ma to być swego rodzaju zabawa, "perełki" użytkowników SW vs rynek. Osobiście jestem bardzo ciekawa wyniku.
Po stworzeniu portfela, mam zamiar podsumowywać co miesiąc jego wynik w porównaniu z szerokim rynkiem.

del-201508101
0
Wpisów: 200
Wysłane: 10 stycznia 2013 14:53:53
Wyjątkowo nie lubiana na SW MCI,już 17.01 koniec farsy z odszkodowaniem,wczoraj odbyła się też sprawa w Rumunii,to dotyczy MCI przez ABC Datę,no i ogólnie rozwijająca się sprzedaż w necie a przecież w portfelu funduszu wiele takich spółeczek,sklepów

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 stycznia 2013 15:51:46
@Ann
Jeszcze poprosiłbym o doprecyzowanie... Czy stawiamy na spółki, które mają szansę na ponadprzeciętne wzrosty kursu, czy co moim zdaniem ważniejsze stanowiłyby istotną część portfela? To różnica...
Na duże wzrosty mają szansę spółki, które uporają się ze swoimi problemami. Do takich zaliczę np Zenerisa czy Orła czy Ganta, ale nie oparłbym na nich portfela, bo inwestycje są obarczone dużym ryzykiem. Wiadomo im większe ryzyko, które się nie zmaterializuje tym większa stopa zwrotu. Inwestycja np w Apator to prawdopodobnie zwrot mniejszy niż z indeksu w przypadku hossy, ale w stosunku do ryzyka jawiący się jako bardzo ciekawa inwestycja... Jeśli miałbym postawić na spółkę w tym drugim wariancie, to może to być TPE, PND, STP, ENI... Stawiam na STP.

@Bialoczerwony

MCI nie jest nielubiane, tylko nietransparentne. Spekulacyjnie przy wzrostach może dać niezłą stopę zwrotu.
Edytowany: 10 stycznia 2013 15:52

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 10 stycznia 2013 17:47:01
Mój typ to Bumech. Uważam, że pomimo pewnych problemów spółka jest niedowartościowana.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 10 stycznia 2013 17:47

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 17:51:46
Cytat:
@Ann
Jeszcze poprosiłbym o doprecyzowanie... Czy stawiamy na spółki, które mają szansę na ponadprzeciętne wzrosty kursu, czy co moim zdaniem ważniejsze stanowiłyby istotną część portfela? To różnica...
Na duże wzrosty mają szansę spółki, które uporają się ze swoimi problemami. Do takich zaliczę np Zenerisa czy Orła czy Ganta, ale nie oparłbym na nich portfela, bo inwestycje są obarczone dużym ryzykiem. Wiadomo im większe ryzyko, które się nie zmaterializuje tym większa stopa zwrotu. Inwestycja np w Apator to prawdopodobnie zwrot mniejszy niż z indeksu w przypadku hossy, ale w stosunku do ryzyka jawiący się jako bardzo ciekawa inwestycja... Jeśli miałbym postawić na spółkę w tym drugim wariancie, to może to być TPE, PND, STP, ENI... Stawiam na STP.

Hmm. Dobre pytanie. Chciałabym, by były to spółki odzwierciedlające preferencje użytkowników SW i w sumie ich portfele. Z tego co widzę tak właśnie typują forumowicze - są to ich "czarne konie",a zarazem spółki które posiadają i oto tu chodzi.
Każdy ma inne preferencje, jeden będzie obstawiał takiego Apatora czy Fasing, licząc na solidną bezpieczną stopę zwrotu inny na Ganta, licząc na wystrzał.
Podsumowując mają to być typy spółek, które wg nas mają szanse na wysokie wzrosty, z tym zastrzeżeniem, że mam ją w portfelu ( lub chciałbym ją mieć w portfelu ).
Tak jak mówisz, są spółki mające szanse na duży wzrost kursu, ale nie oparłabym na nich portfela -takich spółek nie typujemy.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 10 stycznia 2013 18:01:10
Ann napisał(a):
mam ją w portfelu ( lub chciałbym ją mieć w portfelu )

oj oj - trzeba z czegoś zrezygnować. Albo mam albo chciałbym mieć. Jak mamy odzwierciedlać prawdziwe preferencje i konkretne spółki to powinniśmy podawać spółki, które mamy w porfelu - które fizycznie nabyli forumowicze. Z prostej przyczyny: kiedyś chciałem mieć więc ją kupiłem i mam - a jak chciałem mieć a jednak nie kupiłem to były i są ku temu powody... Nabycie akcji to taka krpoka nad "i" - w stosunku do "chcianych" spółek mam wrażenie, że mogłoby się wkraść w takie zestawienie trochę "giełdowego hazardu".
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 19:09:42
Ok. Rozumiem. Masz rację.
Niech będzie "mam ją w portfelu" i tylko takie typujemy.

Napisałam "lub chciałbym mieć w portfelu", bo wiem, że czasami jest tak, że przez jakiś czas wstrzymujemy się z zakupem bo np. czekamy na jakiś dołek na kursie, lub musimy coś sprzedać z naszego portfela ( a chcemy sprzedać w miarę korzystnie), żeby ruszyć na zakupy. Takie sytacje brałam pod uwagę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 stycznia 2013 19:49:17
Ann napisał(a):
Cytat:
@Ann

Hmm. Dobre pytanie. Chciałabym, by były to spółki odzwierciedlające preferencje użytkowników SW i w sumie ich portfele. Z tego co widzę tak właśnie typują forumowicze - są to ich "czarne konie",a zarazem spółki które posiadają i oto tu chodzi.
Każdy ma inne preferencje, jeden będzie obstawiał takiego Apatora czy Fasing, licząc na solidną bezpieczną stopę zwrotu inny na Ganta, licząc na wystrzał.
Podsumowując mają to być typy spółek, które wg nas mają szanse na wysokie wzrosty, z tym zastrzeżeniem, że mam ją w portfelu ( lub chciałbym ją mieć w portfelu ).
Tak jak mówisz, są spółki mające szanse na duży wzrost kursu, ale nie oparłabym na nich portfela -takich spółek nie typujemy.

To w takim razie proszę o wykreślenie moich typów, bo nie spełniają kryteriów :)

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 20:02:20
A dlaczego ? Obstawiłeś STP - spółka, która ma wg. Ciebie ma rosnąć, przy akceptowalnym dla Ciebie ryzyku. Czegoś nie rozumiem ?

anty_teresa
PREMIUM
522

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 10 stycznia 2013 20:22:58
Witam,

Ja zaproponuje Plasme (PSM) binky

- Jedna z nielicznych spółek, które dostarczają to co obiecywały przy okazji IPO.
- 2012 był rokiem gdzie zobaczyliśmy pierwsze efekty w Przychodach i zysku netto
- w 2012 spółka podpisała kontrakty które są ponad 150% większe od prognozowanego sprzedaży za 2012
- na koniec - spolka pracuje nad ciekawymi technologiami które powinny znaleźć odzwierciedlenie w wycenie ...

Pray

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 21:13:17
anty_teresa napisał(a):
Nie mam jej w portfelu :)

@anty_teresa
Jako, że "nie widzę" tego naszego portfela bez Twojego typu oraz biorąc pod uwagę fakt, że nie jesteś "zwykłym" użytkownikiem tego forum, STP wejdzie w skład portfela użytkowników SW. Myślę, że pozostali forumowicze się ze mną zgodzą i wybaczą drobne odstępstwo.

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 10 stycznia 2013 21:25:27
Ja obstawiam Lenę - przemysł elektromaszynowy, spółka skorzysta z rewolucji LED-owej i będzie jedną z gwiazd tej hossy (nie była gwiazdą żadnej z poprzednich hoss)

Jordan
5
Wpisów: 166
Wysłane: 10 stycznia 2013 21:52:52
Wasko - ostatni rok na wydanie pieniędzy Unii ze starej perspektywy, a więc sporo wielkich kontraktów głównie na budowę sieci szerokopasmowych oraz zwiększenie przychodów po przejęciu COIG.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,392 sek.

tjrxgamo
ukmmkmao
jnifqzun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mpbjjoto
cmqxntyk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat