Temat:
TAURONPE
5.65
|
|
Temat:
TAURONPE
Z tego co widzę po wpisach wynika, że redukcja nie była identyczna dla wszystkich. Ja na przykład złożyłem zlecenie na kacje za ~4500 a zostało mi przydzielonych 715 akcji (3668 zł) - to daje około 18% redukcję...
|
|
Witam. Mam pytanie do graczy doświadczonych w kontraktach. Przyznaję, że sam nigdy z nich korzystałem i posiadam wiedzę tylko książkową. Zakupiłem akcje TPSA typowo pod dywidendę i myślę aby tym razem zabezpieczyć się przed ewentualnym spadkiem akcji zakupując odpowiednią ilość kontraktów na spadek (nie zależy mi tym razem na zysku z samych akcji - po przyznaniu dywidendy chciałbym zamknąć pozycje na akcjach i kontraktach). Wszystko by było jasne, gdyby nie odcięcie dywidendy w czerwcu - nie jestem pewien jak to się przekłada na rynek kontraktów. Z tego co widzę kontrakty serii czerwcowej spadły do 14.xx po ogłoszeniu dywidendy w kwietniu, czyli zakładam, że uwzględniają już one odcięcie dywidendy i spadek kursu po 16 czerwca (o ile pamiętam to dzień przyznania prawa). 18go czerwca wypada również wygasanie serii kontraktów. Czy w związku z tym, że odcięcie dywidendy i koniec serii zbiega się w jednym czasie można się spodziewać jakichś niespodzianek, typu problem z zamknięciem pozycji na odpowiednim poziomie itp?
|
|
Temat:
PGE
Fidiasz napisał(a):kebuskas napisał(a):slenart
Możę się mylę, ale z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wygląda, że złożyłeś zlecenie kupna na PGE. Jak mógł złożyć zlecenie kupna na akcje, których de facto jeszcze nie ma...? Przyznaję, że też się zdziwiłem jak to zobaczyłem. Teoretycznie akcji na rynku jeszcze nie ma, natomiast jest możliwość składania zleceń na te akcje (Rynek Pozagiełdowy). Tak w każdym bądz razie jest w DM Aliora (w innych zapewne jest tak samo).
|
|
Temat:
PGE
slenart
Możę się mylę, ale z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wygląda, że złożyłeś zlecenie kupna na PGE. Wtedy rzeczywiście jest możliwość wpisania limitu ceny, ważności zlecenia itp Natomiast zapisy na akcje PGE robi się w innym miejscu (np w BM Aliora jest to zakładka "Rynek Pierwotny").Zapisując się na akcje nie masz możliwości wpisywania ceny po jakiej chcesz otrzymać akcje, więc redukcja ilościowa nabiera sensu.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
ZREMB
Witajce,
Przyznaję się, że się zdziwiłem jak zobaczyłem, że nastroje tak się pogorszyły na wątku. Jeszcze niedawno czekaliśmy aż sąd zatwierdzi połączenie Jago i Stormma. Już wtedy było wiadome, że w przypadku zatwierdzenia połączenia tych firm Jago będzie głównym udziałowcem w Zrembie. Nie jest bardziej prawdopodobny scenariusz, że Jago jako głównemu akcjonariuszowi będzie zależeć na dobrych wynikach Zrembu? Też jestem ciekaw co Joker ma do powiedzenia w tej kwesti. Pozdrawiam
|
|
Temat:
ZREMB
Co sądzicie o obecnej sytuacji na ZREMBie? Przyznaję, że zaskakuje mnie aż tak słabe zachowanie tego papieru, szczególnie po ostatnich informacjach dotyczących Henczke.
|
|
Pojawiła się nowa strategia Victorii. Pozdrawiam przy okazji mojego pierwszego wpisu na tym forum:
Założenia nowej strategii Funduszu. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu: Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Victoria S.A.("Fundusz") z siedzibą w Warszawie podaje do wiadomości założenia nowej strategii Spółki. Założenia strategii NFI Victoria S.A. ("Fundusz") 1) Cel strategiczny Zbudowanie holdingu spółek finansowych – instytucji finansowej, świadczącej komplementarne usługi finansowe, w następujących liniach biznesowych: a. INWESTYCJE: działalność inwestycyjna (m.in. na rynku publicznym, w obszarze venture capital i private equity oraz distressed assets); b. TRANSAKCJE KAPITAŁOWE: pełna obsługa transakcji kapitałowych na rynku prywatnym i publicznym; c. DORADZTWO: doradztwo i consulting, w tym: corporate finance, restrukturyzacje, finansowanie, relacje inwestorskie; d. ZARZĄDZANIE AKTYWAMI: zarządzanie powierzonymi aktywami.
2) Sposób realizacji celu strategicznego Przekształcenie Funduszu w spółkę holdingową konsolidującą podmioty finansowe, działające w komplementarnych obszarach. Zbudowanie holdingu odbędzie się w wyniku przejęć spółek świadczących poszczególne rodzaje usług bądź utworzenie nowych podmiotów. W pierwszej kolejności planowane jest: a. przejęcie podmiotów zajmujących się działalnością w obszarze TRANSAKCJE KAPITAŁOWE i DORADZTWO; przejęcia nie mogą obciążać obecnego majątku Funduszu, który ma stanowić bazę do uruchomienia działalności w obszarze INWESTYCJE, w związku z czym: i. przejęcia będą się odbywać w drodze emisji nowych akcji Funduszu, skierowanych do obecnych właścicieli przejmowany podmiotów, ii. przejmowane podmioty muszą charakteryzować się dodatnim wynikiem finansowym i dodatnim cash flow operacyjnym; b. utworzenie na bazie obecnego majątku Funduszu działalności w obszarze INWESTYCJE; w pierwszej kolejności uruchomiona zostanie działalność w obszarze dającym się scharakteryzować jako hedge fund oraz distressed assets fund.
3) Strategia rynkowa a. oferowanie komplementarnego produktu (synergie sprzedażowe pomiędzy poszczególnymi liniami produktowymi Funduszu, cross selling); b. pozyskiwanie klientów oparte na indywidualnym podejściu, aktywnym kreowaniu transakcji, elastycznym dostosowaniu się do potrzeb i możliwości klienta; c. główny portfel klientów – spółki średniej wielkości (MidCap), leżące poza głównym obszarem zainteresowanie międzynarodowych instytucji finansowych, skupiających się na największych podmiotach.
4) Strategia finansowa a. finansowanie działań akwizycyjnych wyłącznie w drodze nowych emisji akcji bądź instrumentów hybrydowych (obligacje zamienne); b. emisja długu wyłącznie w celu realizacji własnej działalności w obszarze INWESTYCJE; c. nadwyżki finansowe (zakumulowane zyski) przeznaczane na działalność w obszarze INWESTYCJE; d. dystrybucja gotówki do akcjonariuszy (dywidenda, buy-back) wstrzymana do czasu osiągnięcia celu strategicznego.
|
|