PARTNER SERWISU
clohyqhb
Gieorgi

Gieorgi

Ostatnie 10 wpisów
Popieram wypowiedzi forumowiczów np. takich jak: Johanna czy Sunday82. Ludzie, jeżeli zależy Wam na odzyskaniu jak najwięcej z Waszych środków - zgódźcie się na układ!. Tylko i wyłącznie zmiana likwidacji na układową może nam to zagwarantować!. Jesteśmy stratni wszyscy i to bardzo wiele - i już nic więcej do stracenia nie mamy, możemy jedynie zyskać!. Nie twierdzę, że zmiana polegająca na zmianie decyzji z upadłości likwidacyjnej na układową zaspokoi wszystkie zobowiązania oszusta Religi w stosunku do nas, obligatariuszy - ale z pewnością będzie lepsza od aktualnej upadłościowej.

Forumowiczka Johanna udostępniła Wam kilka tygodni temu przykładowe pismo, które musimy wysłać do sądu!. Również, osobiście zaczerpnąłem "języka" u radcy prawnego który powiedział, że "naglenie sądu" poprzez składanie pism, przyczyni się do naszego sukcesu i zmieni decyzję z likwidacyjnej na układową. Jeśli takie pisma będą spływać od nas, to dla "świętego spokoju" i żeby już nie "nękać sądu" - decyzja zostanie zmieniona szybciej, dużo szybciej - bo zaznaczam, że od około pół roku sądownictwo nasze polskie kochane ze siedzibą we Wrocławiu jest opieszałe!!!

Poniżej przesyłam Wam moje pismo, które dzisiaj tj. 20.01.2015 wysłałem listem poleconym, priorytetowym i za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do sądu.

-------------------- ........dn.20.01.2015

/Obligatariusz spółki
Religa Development/

Sąd Rejonowy VIII Wydz. Gospodarczy
ds. Upadłościowych i Naprawczych
ul Poznańska 16
53-630 Wrocław

Niniejszym pismem wnoszę o przyspieszenie wydania decyzji przez Sędziego Komisarza odnośnie zmiany upadłości spółki Religa Development z likwidacyjnej na układową.

Nadmieniam, że sprawa upadłościowa w/s Religi Development trwa już praktycznie od trzech lat a tylko i wyłącznie opieszałość polskiego wymiaru sprawiedliwości wydłuża w czasie jak najszybsze odzyskanie przez obligatariuszy zainwestowane w tę firmę środki.

Zaznaczam, iż posiadam 4 obligacje typu „B” gdzie mój wkład finansowy wyniósł 40 000 złotych. Do tej sumy należałoby doliczyć zarówno odsetki (które nie zostały mi wypłacone), jak i odsetki od odsetek nie wypłaconych przez spółkę Religa Development. Na chwilę obecną po zsumowaniu zobowiązania co do mojej osoby przez przytoczoną firmę - „Religa” jest mi winien kwotę około 60 000 złotych.

Wycena nieruchomości jaką ustaliła rzeczoznawca Pani Agnieszka Chorociej na potrzeby emisji obligacji znacząco zostały zawyżone a tym samym szansa na odzyskanie przeze mnie jak i innych obligatariuszy zainwestowanych pieniędzy jest nikła. A jeśli owa szansa istnieje, to jedynie zostaje ona zaspokojona najwyżej w kilku procentach.

Nadmieniam, iż kurator zajmujący się tą sprawą już dawno wyraził zgodę na zmianę upadłości spółki na układową. Brakuje jedynie decyzji sądu co do możliwości zawarcia układu – a w moim odczuciu nie jest procesem długotrwałym i czasochłonnym taką decyzję wydać.

Zarówno przez nieuczciwość Religi jak i opieszałość lub nawet niekompetencję tutejszego sądu stałem się osobą zadłużoną. Mój dług w stosunku do banku wynosi ponad 30 000 złotych. Chciałbym jak najszybciej swoje zobowiązanie i swoimi pieniędzmi spłacić, które to pieniądze posiada upadła spółka.

Tylko szybka decyzja podjęta przez tutejszy sąd w sprawie zmiany upadłości z likwidacyjnej na układową – o co proszę, pozwoli na odzyskanie choćby samego kapitału, jaki zainwestował każdy z nas, obligatariuszy w upadłą firmę.

.........................

Angel Na zakończenie mojego pisma nie napisałem "z poważaniem", "z wyrazami szacunku" itd - bo uważam, że polskie sądownictwo nie zasługuje na takie słowa - a na pewno nie sąd we Wrocławiu! Angel

Również tak jak "czosnek" uważam, że na chwilę obecną to najlepsze dla nas, obligatariuszy rozwiązanie. Zdecydowanie lepiej na tym wyjdziemy aniżeli w przypadku upadłości likwidacyjnej i licytowaniu i tak zawyżonej cenowo nieruchomości rudego. Niestety pieniądz wziął górę i rzeczoznawca celowo w zmowie z Religą, znacznie zawyżała nieruchomości i zeznawała nieprawdę w dokumentacji co do stanu faktycznego. Miejmy nadzieję, że nasze zeznania na policji okażą się kluczowe (jeśli już się nie okazały) do ukarania pani Chorociej. Oby nie wyrządzała więcej nikomu takiej krzywdy jaką wyrządziła nam.....!!!
Pamiętajmy o tym, że w ostatnich 3-4 latach nastąpił krach w budownictwie, a od tego roku zaczęło to przybierać odmienną formę. Ludzie chętniej kupują działki, chętniej się budują ....... i być może rudy wychodzi z założenia, że się przez te najbliższe lata odbije - proponując nam układ. Myślę, że w przeciągu kilku dni, najwyżej kilku tygodni wszyscy dostaniemy pocztą pismo w tej sprawie:)

Sprawa wygląda tak: Religa złożył wniosek do sądu o zmianę upadłości z likwidacyjnej na układową a kurator na tę propozycję przystał i ją pozytywnie zaopiniował. Pozostaje teraz decyzja sądu ale nie trudno się domyślić jaka ona będzie (sąd przystanie na propozycję kuratora). Wszystko tak długo trwa, ponieważ znalazły się osoby wśród obligatariuszy, które złożyły w sądzie zażalenie na wycenę nieruchomości przez Panią Chorociej, a poza tym nadszedł czas wakacji a wraz z nimi czas urlopów.
Swoją drogą, osobiście uważam, że zmiana upadłości na układową to najlepsze dla nas rozwiązanie. Religa chce nam wypłacić połowę zobowiązania a drugą połowę, drugą część po trzech latach.

Pytania zadawane przez funkcjonariusza były zróżnicowane, ale odnoszące się do jednej sprawy. Wiem od policjanta przesłuchującego mnie, że prokuratura zajęła się zarówno Religą jak i nierzetelną panią Chorociej. Uważam, że pytania które Wy usłyszycie i na które będziecie odpowiadać będą identyczne jak i w moim przypadku, gdyż, jak mnie poinformował Pan policjant na komendzie pytania te "przyszły" odgórnie, ułożone przez Prokuraturę w Warszawie.
A czego macie się spodziewać?:

* W jaki sposób dowiedzieliście się o Relidze?
* Czy nakłaniał Was ktoś/narzucał/był nachalny/a wręcz wciskał ofertę Religi aby zainwestować Wasze pieniądze w tego oszusta (jeśli tak to należy podać dane tej osoby)
* Ile Religa jest Wam winny (należy zliczyć kapitał+odsetki+odsetki od odsetek nie wypłaconych)
* Czy wiedzieliśmy o tym, że grunty są kilkakrotnie zawyżone przez rzeczoznawcę?
* Czy informowani byliśmy przed podpisaniem umowy, że Religa jest w kiepskiej formie finansowej?
* Na jaki nr. bankowy przelewaliśmy swoje kapitały do zainwestowania (należało podać nr. konta, oraz dane do przelewu. Jeśli macie do tej chwili dowód wpłaty, wyciąg z konta, to weźcie na komendę bo ksero dołączone zostanie do protokołu).
* Ile czasu upłynęło zanim Religa zaprzestał spłaty należnych nam odsetek? (ja odpowiedziałem, że odsetki miały być wg. umowy wypłacane kwartalnie i po II kwartałach otrzymaliśmy pismo, że ze względu na kiepską formę ekonomiczną firmy wstrzymane zostały wypłaty należnych nam odsetek - po czym w niedalekiej przyszłości "oszust" ogłosił swą upadłość.

Więc na takie pytania bądźcie przygotowani.

Dokładnie tak jak "czosnek" napisał zaraz po złożonych przeze mnie zeznaniach, dam znać na forum jakie pytania padały na przesłuchaniu, czego się być może nowego dowiedziałem itp. Ale to dopiero w najbliższy czwartek tj. 17.10.13 r.
Chodzi o to, aby wszystkim oszukanym przez Religę dać znać na forum, czego mogą się na przesłuchaniu/przesłuchaniach spodziewać, jakie pytania są "centralnie" zadawane lub jakich pytań można się spodziewać. Czosnek ma rację twierdząc, że dam Wam znać co do przebiegu przesłuchania mojej osoby, gdyż zależy mi na tym, aby jak najlepiej przygotowały się osoby ze swoimi wypowiedziami, które również będą wzywane do stawienia się celem złożenia zeznać. Jedyne co wiem na czas teraźniejszy to tyle, że to prokuratura z Warszawy zajęła się sprawą i to na jej wniosek byliśmy, jesteśmy lub będziemy wzywani do składania zeznań.

Osobiście, mam obligacje typu "B", Religa jest mi winien na obecny dzień w granicach 55 000 zł. Pieniędzy nigdy nie odzyskam, a stan do którego doprowadził zarówno Was jak i mnie ten oszust wraz z rzeczoznawcą o nazwisku Chorociej, porównywalny jest do sytuacji wielu klientów Amber Gold-u. Więc dlaczego teraz my, obligatariusze nie mielibyśmy "uprzykrzyć" życia tej bandzie oszustów i złodziei?.

Jakiś postęp w sprawie jest i cieszy mnie to, że sprawą zajęła się prokuratura. W dniu wczorajszym dostałem wezwanie na policję jako świadek w sprawie cytuję "Obrotu instrumentami finansowymi bez wymaganej zgody przez spółkę Religa Development, podejrz. o przestępstwo z art. 178 kk" - tak mam napisane na wezwaniu.

Mam się wstawić 17 października, i oczywiście złożę wniosek o możliwości popełnienia przestępstwa przez rzeczoznawcę Agnieszkę Chorociej - która (jestem przekonany w 100%) za łapówkę otrzymaną od Religi, znacznie zawyżała wartość gruntów wszystkich typów obligacji.

Oczywiście w moich zeznaniach znajdzie się informacja/zapis, że wnoszę, aby prokuratura z urzędu wystąpiła do Stowarzyszenia Rzeczoznawców Majątkowych o ustalenie niezależnego rzeczoznawcy, który sporządzi operat faktycznej wartości gruntów jaką posiadał Religa jako zabezpieczenie hipotek. Okaże się wówczas ilukrotnie rzeczoznawca Chorociej zawyżyła wartość nieruchomości. Niech i ona będzie pociągnięta do odpowiedzialności karnej za matactwa w dokumentach i poświadczenia nieprawdy co do stanu faktycznego.

Jestem po studiach dziennikarskich i praktykę odbywałem w krakowskim oddziale rozgłośni radiowej RMF - znajomości pozostały i mocno zastanawiam się nad tym, aby dać rozgłos tej sprawie.

Zuzka napisała:
"Jestem rozczarowana uzyskanymi dzis info nt. wyceny gruntu, bedacego zabezpieczeniem obligacji serii B. Z pierwotnej wyceny ok 4000000 pln, w chwili obecnej rzeczoznawca wycenil dzielke na 800 tys!! Z rozmowy z kuratorem wiem, iz ma sie doglebniej przyjrzec problemowi, poniewaz sam byl tym zaskoczony i podejmie decyzje o zlozeniu wniosku o ew. weryfikacje decyzji".

Powód takiej rozbieżności w wycenach gruntów jest jak dla mnie prozaiczny i jak najbardziej należało by zawiadomić prokuraturę o wszczęcie dochodzenia w tej sprawie, jednak nie na obecną wycenę, jeno na osobę która wyceniła wartość gruntów na 4 000000 złotych. Wg. mnie jak i myślę większości forumowiczów, osoba wyceniająca działki jako zabezpieczenie obligacji typu "B" działała w zmowie z Religą (być może była to osoba z którą dobrze się znał, być może był to ktoś z jego rodziny - tego nie wiemy). Przyjmując korzyść majątkową powyższa osoba znacznie zawyżyła wartość nieruchomości do kwoty jaką zażyczył sobie Pan Religa.
Zatem sprawę karną należało by założyć zarówno Relidze jako osobie która wręczyła korzyść majątkową, jak i osobie która ją przyjęła w zamian za przychylne oszacowanie wartości gruntów. Zaznaczam, że jest to również matactwo w papierach - zeznanie nieprawdy co do stanu faktycznego, a na to jest stosowny paragraf.
Religa jest mi winny w tym momencie około 50 000 złotych - ile z tego odzyskam - nie wiem. Dlatego za błędy trzeba odpowiadać i poważnie zastanowić się nad zbiorowym pozwem przeciwko tym dwóm oszustom. Uradowany byłbym gdyby podzielili los prezesa Amber Gold - za matactwa do więzienia i oczywiście nałożyć na obydwóch sporą karę finansową.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 21 stycznia 2015 11:41:27
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

yseuhmww
jydebkjz
vhqqjtdj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zuckfcuc
xvrkacgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat