Nie orientujecie się może jak wyglada sprawa spłaty obligacji przy upadłości układowej/likwidacyjnej?
Obecnie mam całkiem spory pakiet serii H, która jest zabezpieczona na całkiem niezłej nieruchomości lecz nie bardzo wiem jak może to wyglądać w razie ogłoszenia upadłości.
Drugie pytanie z mojej strony to serie obligacjii zabezpieczone certyfikatami w Gant FIZ. Czym to w ogóle ma szanse na spłatę czy należy odłożyć na półkę i zapomnieć?
|
Rozmawiałem wczoraj z Prezesem Brzeźińskim na temat wykupu mojego całkiem sporego pakietu i na rozmowie się skończyło.
Podpisanie porozumienia dla posiadaczy serii zabezpieczonych hipoteką na nieruchomości ( np. seria H) kompletnie nie ma sensu. Zaś warunki porozumienia to jakaś kompletna paranoja. Podpisać porozumienie dzięki, któremu nasz dług jest oprocentowany na 0% (takie dane podał Prezes Brzeźiński - pisemnej wersji porozumienia wciąż nie otrzymałem) ma sens tylko z perspektywy Gant.
Jeśli mają upaść to upadną a jeśli nie to zapłacą całość jak tylko uplasują odpowiednie obligacje z zabezpieczeniem na Odra Tower (jeśli ktoś potrzebuje źródło tej informacji to mogę udostępnić na priv)- na dzień dzisiejszy to dla nich jedyny sposób na pozyskanie tych 20kilku milionów złotych które są dłużni inwestorom indywidualnym.
Bardzo proszę o nie posądzanie tego wpisu jako mającego wpływ na kurs w jakikolwiek sposób.
|