zgred napisał(a):milmex już nawet tradycyjnej poczty nie odbiera.... Czasami się zdarza, że odbiera. Ja wysyłałem wypowiedzenie i sprzęt i otrzymałem potwierdzenie odbioru. Co do śledztwa to już drugie, a wyników pierwszego nikt nie zna.
|
|
Podobno Milmex wysyła do swoich klientów pisma wzywające do zapłaty za zerwanie umowy, normalnie jakieś absurdy same. Przecież to oni powinni rekompensaty wypłacać a nie żądać jeszcze jakiś kar, zresztą na jakiej podstawie.
|
|
Przepraszam, ale trochę się nie orientuję lub po prostu już się pogubiłem.
Czyli Milmex oddał częstotliwości, które miał, a które były zabezpieczeniem w razie nie wykupu obligacji? I co teraz? Milmex nie ma częstotliwości, inwestorzy nie mają pieniędzy, klienci nie mają internetu (niektórzy mają kredyt) i co dalej?
|
|
Cytat:Idąc dalej Ci co mieli internet z netmaksu mogą go nie długo już nie mieć Już od dawna nie mają, więc dużej straty nie będzie.
|
|
inwt napisał(a):Cytat:... a raport wszyscy przeczytali wg. daty w harmonogramie ... i pewnie wykup też będzie według harmonogramu czyli 9 lipca. o jakim raporcie piszesz? to taki sarkazm był :), chodzi oczywiście o roczny raport finansowy, który miał się ukazać wczoraj. Ja takiego nie znalazłem. Dziś nie da się dodzwonić do firmy.
|
|
... a raport wszyscy przeczytali wg. daty w harmonogramie ... i pewnie wykup też będzie według harmonogramu czyli 9 lipca.
|
|
A ja się zapytam: kto wie coś więcej na temat tego cudownego inwestora?
|
|
w biurze na infolini pozostał p. Adam, który cierpliwie odbiera telefony i przekazuje nieprawdziwe informacje przekazane przez jego przełożonych.
A czemu nikt z obligatariuszy nie złoży wniosku o upadłość?
|
|
Zapowiedzi było wiele w wielu tematach: obligatariuszy, oszukanych klientów, wznowienia usług, inwestora. Jaka firma takie realizacje zapowiedzi. Gdyby nie dotacje unijne już dawno była by upadłość tak trwa agonia, konwulsje i ogólnie męczarnia.
|
|
Czyli jednym słowem nic nowego. Milmex sprzedał kilka bajek tym razem UKE.
|
|
zatem czekamy na odpowiedź a już niedługo termin przedstawienia raportu rocznego: Cytat:Harmonogram publikacji raportów okresowych w 2014r. Zarząd Milmex Systemy Komputerowe Sp. z o.o. podaje do publicznej wiadomości harmonogram publikacji raportów okresowych w 2014 r. Raporty będą publikowane w następujących terminach: • Raport roczny - 30 czerwca 2014 r. • Raport półroczny - 30 września 2014 r.
Ewentualne zmiany dat przekazywania raportów okresowych będą podane do wiadomości w formie raportu bieżącego.
|
|
_olo_ napisał(a): Ale do nich można napisać co w sprawie i nawet szybko odpowiadają.
to kto napisze?
|
|
dziś dowiedziałem się na infolinii, że tak naprawdę nie wiadomo kiedy zostaną wznowione usługi Netmaks
|
|
inwt napisał(a):Prawie miesiąc "restrukturyzacji" i żadnych inforamcji, zero kontaktu, nic... A jak z internetem? coś się zmieniło, przywrócili cokolwiek poza wspomnianym wcześniej Zamościem? Nadal brak internetu, ale Pan Adam cały czas na infolinii twierdzi, że na dniach będzie (tak każą mu mówić przełożeni bo sam się nie chciał pod tym podpisać)
|
|
A ja myślę, że szykuje się kolejny nowy projekt unijnej infostrady :D w końcu rozdają budżety na 2014-2020. Netmaks już zarobił swoje :) więc teraz trzeba stworzyć coś nowego.
Ciekawi mnie jeszcze sytuacja tych ludzi, którzy zostali z kredytami za super router. W internecie pojawiały się groźby pozwów zbiorowych ale czy coś z tego wyszło to nie wiem. Co w ich przypadku sąd ogłosił. Czy też nazwał ten proceder oszustwem?
|
|
Tak, już nawet strona internetowa Netmaks przestała się otwierać.
|
|
Tak się zastanawiam na temat tego co Milmex jakiś czas temu ogłaszał, że rozpoczął współpracę z firmą MoSoCo o podłączeniu stacji bazowych do łączy Netii. Czy to też było mówienie nieprawdy, kłamstwo czy tam zwał jak zwał. Mija 19 maja od 7 maja miały rozpocząć się działania restrukturyzacyjne, miały został przywrócone usługi. Obligatariusze mieli zostać poinformowani o dalszych krokach. Ciekawe jaki będzie kolejny news. Cisza.
|
|
gdyby ktoś miał chwilę czasu to polecam tłumaczenie się firmy podobnej do naszej ulubionej również zamieszanej w e-aferę Cytat:Brak dobrej woli i chęci współpracy przy realizacji projektów ze strony Władzy Wdrażającej Programy Europejskie spowodował brak możliwości zrealizowania projektów oraz doprowadził do kłopotów finansowych uniemożliwiając im dalszego funkcjonowania. http://www.profitgroup.com.plbo wszystkiemu są winni ludzie rzucający kłody pod nogi. Skąd my to znamy?
|
|
Zawsze odbiera ten sam pan i mówi to samo, że wierzy w to, że internet będzie i podaje jakiś tam termin i tak już od grudnia :) Cytat:Widać skopiowali mój skrypt z tego forum (podawana data naprawy = aktualny miesiąc + 1). Muszę ich podać do sądu za wykorzystanie bez mojej zgody :P zmienili go bo teraz jest aktualna data + 14 dni
|
|
Gdyby to kogoś interesowało to kolejny termin wznowienia usługi Netmaks wg. pana odbierającego telefon w firmie Milmex to koniec maja.
|
|
Cytat:wartość tego skażonego zamówienia to 19,5 mln zł jak kraść to miliony. a ja właśnie dostałem list z gminy straszący mnie komornikiem bo zapomniałem w styczniu zapłacić za śmieci 30 zł :)
|
|
Cytat: Dopiero kiedy 3 lata temu resort rozwoju regionalnego zdecydował, by dofinansowanie zacząć przyznawać bez wkładu własnego, posypały się oferty od firm. I to od razu tak masowo, że w ostatnim konkursie, który ogłoszono na początku tego roku, już praktycznie rozdysponowano całą dostępną pulę.
Za szturmem chętnych nie poszła jednak szczegółowa kontrola projektów. www.rp.pl/artykul/439825,11079...i tu znowu przykładem jest nasz Milmex, który pomimo braku świadczenia usług, wykolegowaniu klientów, którzy wzięli kredyty, dostaje 1 mln dotacji unijnej na kolejny przekręt pod tytułem rozwój internetu w kolejnych regionach.
|
|
A co z oszukanymi klientami, którzy muszą sami spłacać kredyty po podpisaniu wprowadzających w błąd umów. Podczas gdy ludzie musieli spłacać kredyty firma Milmex odbierała najpierw Gazele biznesu a później nagrody Forbsa. Co tu chyba jednak nie gra.
Pozyskanie szemranego izraelskiego inwestora też nie jest dowodem na to, że będzie lepiej. Węglopex w 90% należy do Camerona, więc tak naprawdę inwestor jest tylko jeden. Z dokonań firmy Cameron oprócz przejęcia Węglopexu jest tylko położenie firmy Sobet.
Wkurzające jest też to, że firma tak naprawdę z nikim nie rozmawia. Udziela nierzetelnych informacji na temat wznowienia usług, wykupu obligacji, więc nie dziw się, że nikt im już nie ufa i wiesza na nich psy.
Dodane tutaj dokumenty są tylko dowodem na to, że niejeden pracownik został tak potraktowany, bo sygnały płyną też od innych pracowników.
Jeśli chcesz bronić firmy i płynąć na tonącym statku, proszę bardzo jednak wątpię, że uda Ci się przekonać do tego innych.
|
|
Mocne.
Tak pół żartem pół serio to komornik wycenił antenę wewnętrzną Wimax na 100 zł, a ludzie pakowali się w kredyty po 2,5 tys. żeby ją zakupić i mieć internet za darmo.
Jak to mówią towar jest tyle wart ile ludzie są w stanie za niego zapłacić.
|
|
Nie wiem za bardzo do czego ma doprowadzić taka dyskusja i obrzucanie siebie nawzajem.
Patrząc obiektywnie na firmę Milmex nie można już teraz jej traktować poważnie z kilku powodów: - brak jakiegokolwiek kontaktu z oszukanymi klientami, którzy zostali wpakowani w spłatę kredytu za firmę (bez względu jak to wygląda z papierowego punktu widzenia) - brak wykupu obligacji i ciągłe zwodzenie inwestorów bez jakichkolwiek konkretów (współpraca z firmą Cameron też jako nie napawa optymizmem gdyż nic o nich nie wie oprócz tego, że położyli już jedną firmę) - brak świadczenia usług swoim klientom i brak określenia termin ich przywrócenia (kilkakrotnie termin przesuwany w czasie, teraz na stronie netmaksu widnieje informacja, że w przeciągu 14 dni zostanie przywrócony dostęp do internetu, chyba najbardziej prawdziwa informacja bo ma różne punkty odniesienia - biura regionalne i biuro w Sosnowcu (tu dla klientów) zamknięte, nawet nie można osobiście z nikim porozmawiać, jedyny kontakt przez infolinię, gdzie informacje przekazywane klientom też zmieniają się z dużą częstotliwością.
Moim skromnym zdaniem, nie można tak budować biznesu.
A po za tym nagrody miesięcznika Forbes są przyznawane tak jak inne (Gazele, Teraz Polski itp) i tak jak atest PZH czyli na podstawie wniosku i wniesienia odpowiedniej opłaty. Tym samym nie mogą być wyznacznikiem kondycji firmy.
Jeśli ktoś pomimo tego chce pozostawać na pokładzie takiego Tytanica to już jego sprawa ale nie oskarżajmy się nawzajem bo fakty są faktami a idea ideą.
|
|
Żenada.
Ja cały czas nie potrafię zrozumieć jak takie rzeczy dzieją się w kraju Prawa.
Internetu jak nie było tak nie ma.
|
|
Bo to jest podobnie jak z datą przywrócenia internetu, teoretycznie już powinien być ale praktycznie nie ma.
Ostatnio ucichły wieści na temat co z tymi wszystkimi wyjaśnieniami i śledztwami, które były prowadzone (prokuratura w Sosnowcu, UKE, PARPiA).
Brak kontaktu ze strony spółki już mnie nie dziwi.
|
|
Dziś 25 kwietnia czyli kolejny wykup obligacji?
|
|
no to powoli bańka o nazwie Milmex pęka i nawet super inwestor nie pomoże: www.beskidzka24.pl/artykul,net...Cytat:Zakończyła się kontrola, którą na polecenie marszałka województwa śląskiego przeprowadziło Śląskie Centrum Przedsiębiorczości. Badano, czy Milmex realizuje projekty, na które otrzymał dofinansowanie. W samym województwie śląskim, z czego gros w regionie, miał zrealizować inwestycje rozwoju sieci internetowej o wartości 45 milionów złotych, przy 18-milionowym wsparciu ze środków unijnych. Ocena stanu tych przedsięwzięć jest dla firmy miażdżąca, co nie może dziwić, biorąc pod uwagę, że przestała dostarczać klientom usługi, a swoje biura pozamykała na cztery spusty. - Beneficjent został wezwany do zwrotu otrzymanego dofinansowania - poinformowała Adriana Witkowska-Konieczny ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
|
|
Cameron Private Investment Ltd. <-- inwestor tak samo przejrzysty jak strategia działania firmy Milmex, dobrali się w korcu maku.
|
|
Cytat:Uwaga ! "Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, iż rozpoczęła się restrukturyzacja kapitałowa i inwestycyjna Spółki, we współpracy z funduszem Cameron Private Investment Ltd. "
A kiedy się rozpoczęła ? I czy skończy się zanim wszyscy wierzyciele nie wymrą ? To jest tak samo jak z tym podaniem szczegółów restrukturyzacji spółki obligatariuszom, nikt nic nie wie. Jednocześnie gratuluje komuś odwagi i w końcu zdecydowania, że postanowił zabezpieczyć swoje interesy.
|
|
Minęło 14 dni od 1 kwietnia. Internetu nadal nie ma. Po raz kolejny już raz skontaktowałem się z biurem w Sosnowcu i otrzymałem kolejne zapewnienie, że za kolejnych 14 dni wszystko będzie ok.
Żenada.
Na innych forach można poczytać, że rzekomo w Lublinie dostęp do sieci jest ale po za tym chyba nigdzie indziej.
Mam wrażenie, że firma chce przeczekać do kolejnej aukcji na wolne częstotliwości, zgłoszenia do 5 maja. Tylko po co? Czy ktoś ma jakieś pomysły?
|
|
Dziś dzwoniłem do biura w Sosnowcu poinformować ich iż już nie wierzę w cud wskrzeszenia usługi Netmaks i w związku z tym w poniedziałek chciałbym podjechać do biura i oddać sprzęt oraz dostarczyć wypowiedzenie. Usłyszałem, że lepiej abym wysłał wypowiedzenie i sprzęt pocztą bo raczej nie będę wpuszczony do siedziby firmy Pewnie wokół siedziby zrobione są zasieki aby nikt już ich tam nie nachodził. Cały czas nie mogę wyjść z podziwu, że tego typu firmy działają i nikt im nic nie może zrobić.
|
|
i ucichło, brak jakichkolwiek informacji. O ile w marcu pojawiały się jakieś nowe informacje to teraz zapadła zupełna cisza (może przed burzą)
|
|
no to mają spore szanse :) bo internetu już nie ma pół roku i cały czas udaje im się to przeciągać :D
zastanawia mnie tylko jaka liczba klientów jeszcze została.
|
|
Cytat: A może Zarząd liczy na przedawnienie niektórych zobowiązań bo to też może być ciekawa strategia. Ja myślę, że to jest ich główna strategia. Biorą wszystkich na przeczekanie, a że nasze państwowe organy kontrolno-ścigające działają jak działają to jest to całkiem możliwe, że im się uda.
|
|
Dzwoniąc jeszcze raz po południu otrzymałem odpowiedź, że pozostałe nadajniki zostaną podłączone do sieci najpóźniej do 10 kwietnia. Czyżby przedwczesny żart Prima-aprilisowy?
|
|
Z informacji od konsultanta dowiedziałem się, że rzekomo w niedzielę większość nadajników udało im się już podłączyć a o pozostałych będą wiedzieli dziś po południu. Niestety ja ciągle jestem wśród tych pozostałych. Jeśli ktoś jest szczęśliwcem, który jest w zasięgu podłączonego nadajnika niech da znać.
|
|
Na miejscu inwestorów i poszkodowanych klientów nie spodziewałbym się odzyskania funduszy. Jak widać nasz system prawny nie jest przygotowywany do rozwiązywania spraw z oszustwami masowymi: finanse.wp.pl/kat,1033715,titl...a tak w ogóle to dziś mija kolejny obiecany termin wznowienia usług przez Milmex.
|
|
No właśnie, nikt nic nie mówi, brak tak naprawdę oficjalnego stanowiska firmy (za wyjątkiem obietnic bez pokrycia i postanowień podczas spotkania z obligatariuszami, których i tak nie dotrzymali).
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czym oprócz szumnego projektu Netmaks zajmuje się jeszcze Milmex bo ze strony internetowej dowiedzieć tego się nie da. Jeśli ich główna działalność to budowa sieci internetowej Netmaks to tak naprawdę firma nie ma już źródła przychodu, bo niestety do tego potrzebni są klienci. Od grudnia roku 2013 nie wystawili ani jednej faktury za internet ze względu na brak świadczenia usług. Pozostała sieć biur z pewnie nie opłaconymi czynszami, w mojej miejscowości zamknięte. Wprawdzie główna siedziba biura w Sosnowcu jeszcze daje jakieś oznaki życia. Nie wiem również jak się ma sieć stacji bazowych, gdzie za miejsce na nich też pewnie trzeba płacić. Wniosek niestety jest prosty jak równanie matematyczne z dwoma wiadomymi, jeśli nie ma wpływów, wypływów też nie będzie. Jak ciekawostka Milmex chyba też zaczął dbać o dobre imię w internecie bo zlikwidował swój profil na FB gdzie wylewać żal mogli niezadowoleni klienci (chyba, że zabezpieczyła go prokuratura).
Pozostaje czekać aż firmą zainteresuje się US a to już na pewno będzie gwóźdź do trumny bo jak wiemy oni rozłożyli już niejedną firmę nawet taką nie mającą problemów finansowych. Jak też wszyscy wiemy jak już US będzie zaspokajał swoje zaległości to dla nikogo innego już nic nie zostanie.
|
|
bon_voyage napisał(a): I jeszcze kilka bardzo istotnych informacji dotyczących planów spółki w najbliższym okresie, prowadzących do radykalnej zmiany sytuacji spółki (oczywiście na lepsze), a tym samym sytuacji nas wszystkich - osób pracujących bądź współpracujących z firmą : 1/ W bieżącym tygodniu powinno nastąpić zawarcie przez spółkę umowy inwestorskiej 2/ W okresie do 30 marca powinno mieć miejsce częściowe dokapitalizowanie firmy i rozpoczęcie drugiego etapu finansowej i organizacyjnej restrukturyzacji z zamierzonym finałem na 30 czerwca.
Rozumiem, że skoro do zawarcia umowy inwestorskiej nie doszło, nie nastąpiło dokapitalizowanie firmy to i pozostałe obietnice nie mają prawa być spełnione (bo z pustego i Salomon nie naleje). A ta egzekucja komornicza to z jakiego tytułu? (nie wypłacenia wynagrodzenia?) A miały być udostępnione kolejne kroki restrukturyzacji i planów wychodzenia z długów, czy ktoś się czegoś dowiedział?
|
|