Sztandarowym projektem firmy Milmex jest sieć Netmaks oparta na technologii WiMAX 802.16e (na stronie Milmexu jest info, że w późniejszym terminie ma być wdrażane LTE).
Projekt ten finansowany jest ze znaczącym udziałem środków unijnych, ale sama spółka musiała sporo włożyć swoich środków w rozwój.
Sprawozdania finansowe ciężko analizować, bo istotny wpływ ma przeszacowanie wartości posiadanych częstotliwości (o 134 mln zł w 2011 r.) i sprzedaż udziałów w TelePlus (43 mln zł). Zwiększyło to kapitały o blisko 180 mln zł. Podczas gdy, kapitały na koniec czerwca 2012 r. wynosiły 213 mln zł, a zobowiązania 226 mln zł.
Niestety raport za 2012 r. będzie dopiero na koniec czerwca 2013 r.
No to zacząłem sprawdzać, co to za sieć NetMaks i technologia ten WiMAX, bo spółka musi trochę środków wygenerować do spłaty zobowiązań (same dotacje unijne raczej nie wystarczą), a konkurencja ze strony potężnych operatorów komórkowych.
Na stronie Netmaks.pl na stronie zasięgu pokazanych jest ok.20 anten w południowej części kraju.
www.netmaks.pl/Kontakt/Mapa_za...W wikipedii na temat WiMAX-u są zastanawiające zdania:
"W 2009 roku pojawiły się informacje, że największe światowe sieci komórkowe rezygnują z tej techniki na rzecz stopniowej migracji do sieci standardu LTE. W 2011 roku został dopracowany standard IEEE 802.16e zyskując mobilność zaś w 2012 roku cena urządzeń końcowych spadła na tyle, że technologia WiMax wróciła do łask, stała się atrakcyjna i zaczęła być stosowana przez operatorów. Pojawiły się również dualne stacje WiMAX-LTE, pracujące w obydwu tych standardach z niemal jednakową przepustowością maksymalną (różnica rzędu 3-5%)."
Jak przegląda się informacje o wdrożeniach WiMAX w Polsce to można znaleźć info o lokalnych projektach, ale też o niepowodzeniu Netii w oferowaniu WiMaxa z raczej przygnębiającymi komentarzami np. "Wimax technicznie nie jest zły, ale żeby działał sensownie potrzebuje kanałów radiowych rzędu 28 lub najlepiej 56MHz na sektor, tymczasem w Polsce UKE robiło "przetargi" na kanały.. 3,5MHz. "
www.spidersweb.pl/2012/05/wima...Mam wrażenie, że sam WiMAX nie wystarczy do dalszego rozwoju NetMaksa i potrzebne będzie uzupełnienie o LTE (zapowiadane zresztą przez spółkę). A to oznacza kolejne inwestycje i zapotrzebowanie na środki.