PARTNER SERWISU
xzimwkqs
F1le

F1le

Ostatnie 10 wpisów
anty_teresa napisał(a):
Była mowa o wzroście sprzedaży i fabryce już wtedy. Obecne wzrosty kursu to reakcja na zmniejszenie się ryzyka - słowa zamieniają się w czyny. Wskaźniki wspomniane przez Ciebie moim zdaniem są zupełnie nieprzydatne. Zysk patrzy do tyłu a kurs do przodu. Sens ma tylko patrzenie na wskaźnik w przyszłości i mowa jedynie o C/Z, EV/EBIT. Reszta naprawdę nie ma znaczenia.

Nie no zgadzam się co do tych wskaźników, jednak przy tak wysokich P/BV jedno potknięcie i kurs zleci o dziesiątki procent - tu jest ryzyko upatrzone w moim mniemaniu. Jasne, że zdaje sobie sprawę, że przy takich spółkach kurs dyskontuje wyniki z 2020 roku praktycznie ;)

Ja trzymam ich papiery od ok 220zł i jestem dość sporo na plusie. Dlatego dopytuje się czy ktoś jest również zainteresowany tą spółką, bo ona nie ma ani długu, a perspektywy wyglądają dość nieźle.

slavo77 napisał(a):
przychody wzrosły w 1 kwartale 2017 o 35% w stosunku do analogicznego okresu roku 2016... może to jest odpowiedź na ostatnie wzrosty?! :).... ciekawe co z dywidendą.... bo wypłacali w zeszłym roku.... a teraz narazie cisza

Te wzrosty były znacznie wcześniej niż wyniki, chociaż ... taka eksplozja kursu zaczęła się od ok 28/03. Dywidenda? Pewnie ogłoszą w kwietniu (pod koniec) jak w zeszłych latach. Ja się spodziewam. Obiecali min. 50% dywidendy z zysku, więc zakładam, że będzie w tym roku także, coś mi to wygląda na okolice 7zł/akcję, no chyba, że dadzą znacznie więcej niż te 50% z zysku w co wątpie przy takim zaangażowaniu w rozwój i budowę fabryki.

Wiem wiem, jedyne tylko co mnie pozytywnie nastraja to wolumen transakcji. Ten kurs nie wyszybował na fali zakupów przez Kowalskiego, ten kurs wyleciał na fali zakupów przez jakieś grube podmioty a to oznacza zazwyczaj grube pozytywy.

Oczywiście wyceny spółki są lekko mówiąc chore, chociaż samo P/E = 25 jak na spółki technologiczne wcale chore nie jest. P/BV = 8 (chore), P/S = 10 (chore), widać, że rynek chyba zdyskontował już budowę fabryki i uruchomienie wielkoseryjnej produkcji.

Tak czy siak jak pisałeś podsumowanie to wtedy nie było mowy o fabryce, teraz jest i chyba warto o tym wspominać

No chyba nie jest w cenie, jak kurs wyleciał na 350zł :) Ktoś się tą spłóką w ogóle jeszcze interesuje?

Czy ktos z Was cos wie wiecej na temat tej spolki? Uwazam, ze po wczorajszych wynikach i strategii warto sie tym zainteresowac. Ciekawy produkt, unikat, wysoka bariera wejscia i C/Z na poziomie 16, a jak na spolki technologiczne z perspektywa to i tak jeszcze przyzwoicie. Co o ty myslicie?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 18 września 2017 23:27:51
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,193 sek.

ulnclgfx
ijmoouiz
mrxfaxyi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgiqjfly
tgjxagwa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat