anty_teresa napisał(a):Była mowa o wzroście sprzedaży i fabryce już wtedy. Obecne wzrosty kursu to reakcja na zmniejszenie się ryzyka - słowa zamieniają się w czyny. Wskaźniki wspomniane przez Ciebie moim zdaniem są zupełnie nieprzydatne. Zysk patrzy do tyłu a kurs do przodu. Sens ma tylko patrzenie na wskaźnik w przyszłości i mowa jedynie o C/Z, EV/EBIT. Reszta naprawdę nie ma znaczenia. Nie no zgadzam się co do tych wskaźników, jednak przy tak wysokich P/BV jedno potknięcie i kurs zleci o dziesiątki procent - tu jest ryzyko upatrzone w moim mniemaniu. Jasne, że zdaje sobie sprawę, że przy takich spółkach kurs dyskontuje wyniki z 2020 roku praktycznie ;) Ja trzymam ich papiery od ok 220zł i jestem dość sporo na plusie. Dlatego dopytuje się czy ktoś jest również zainteresowany tą spółką, bo ona nie ma ani długu, a perspektywy wyglądają dość nieźle. slavo77 napisał(a):przychody wzrosły w 1 kwartale 2017 o 35% w stosunku do analogicznego okresu roku 2016... może to jest odpowiedź na ostatnie wzrosty?! :).... ciekawe co z dywidendą.... bo wypłacali w zeszłym roku.... a teraz narazie cisza Te wzrosty były znacznie wcześniej niż wyniki, chociaż ... taka eksplozja kursu zaczęła się od ok 28/03. Dywidenda? Pewnie ogłoszą w kwietniu (pod koniec) jak w zeszłych latach. Ja się spodziewam. Obiecali min. 50% dywidendy z zysku, więc zakładam, że będzie w tym roku także, coś mi to wygląda na okolice 7zł/akcję, no chyba, że dadzą znacznie więcej niż te 50% z zysku w co wątpie przy takim zaangażowaniu w rozwój i budowę fabryki.
|
|
Wiem wiem, jedyne tylko co mnie pozytywnie nastraja to wolumen transakcji. Ten kurs nie wyszybował na fali zakupów przez Kowalskiego, ten kurs wyleciał na fali zakupów przez jakieś grube podmioty a to oznacza zazwyczaj grube pozytywy.
Oczywiście wyceny spółki są lekko mówiąc chore, chociaż samo P/E = 25 jak na spółki technologiczne wcale chore nie jest. P/BV = 8 (chore), P/S = 10 (chore), widać, że rynek chyba zdyskontował już budowę fabryki i uruchomienie wielkoseryjnej produkcji.
Tak czy siak jak pisałeś podsumowanie to wtedy nie było mowy o fabryce, teraz jest i chyba warto o tym wspominać
|
|
No chyba nie jest w cenie, jak kurs wyleciał na 350zł :) Ktoś się tą spłóką w ogóle jeszcze interesuje?
|
|
Czy ktos z Was cos wie wiecej na temat tej spolki? Uwazam, ze po wczorajszych wynikach i strategii warto sie tym zainteresowac. Ciekawy produkt, unikat, wysoka bariera wejscia i C/Z na poziomie 16, a jak na spolki technologiczne z perspektywa to i tak jeszcze przyzwoicie. Co o ty myslicie?
|
|