Temat:
CAPITEA
Moim daniem problem leży w tym, że obecnie Abris trzyma zarząd spółki na smyczy i stara się ugrać jak najwięcej dla siebie nie licząc się z pozostałymi. Getback ma zapadające obligacje, których nie jest i nie będzie w stanie zrolować ze względu na fakt, że spółka straciła wiarygodność wśród inwestorów. Oprócz wiarygodności nowe emisje wykluczają również wyceny tych już notowanych na catalist. Z tego też powodu nikt nie kupi euroobligacji (którymi prezes mydli oczy) zagranicą też potrafią liczyć i jeżeli polskie papiery będą notowane po takich kwotach to nikt nie kupi w euro.
Getback znajduje się zatem w sytuacji w której nie może się zrolować, a musi wykupić zapadające obligacje. Abrist to wie, ma 60% Getback, RN i może w każdej chwili odwołać zarząd i wstawić nowy. Dlatego Abris chce mieć jak najwięcej udziałów, w jak najniższej cenie. Nie interesuje go czy to starczy na spłatę obligacji, bo jeżeli nie starczy to zarząd zrobi nową emisję i Abris znowu obejmie kolejne udziały za cenę taką jaka mu pasuje.
Jedyne co tutaj się nie spina to skrajnie agresywna polityka Abrisa, który de facto rezygnuje z możliwości emitowania obligacji - zachowanie to jest nieracjonalne, bo zakłada konieczność dokładania i dokładania do Getbacku przy każdej kolejnej zapadającej transzy obligacji na które nie starczy pieniędzy z działalności operacyjnej. Nie wiem, czy Abris ma plan (kupca) na zdjęcie Getbacku z GPW i sprzedanie, ale to tłumaczyłoby ich zachowanie. Możliwe też, że w pewnym momencie skupią polskie obligacje i wyemitują w euro (gdzie nikt nie będzie pamiętał o wałkach na bananowej).
Na kursie panika, i to panika nie tylko takich jak ja (leszczy) ale też dużych i doświadczonych graczy. Jeżeli faktycznie Abris gra tak jak napisałem, to tutaj czeka nas cały szereg niekorzystnych zdarzeń. Z drugiej jednak strony takie działanie wydaje się tak agresywne, że aż nieprawdopodobne. Trudno jednak przypuszczać, że Abris nie ma planu na to co się dzieje.
Życzę wszystkim żeby to była niepoparta niczym teoria spiskowa.
|
|
Czy jest szansa na analizę spółki?
|
|
Taką znalazłem informację: art. 69 ustawy o ofercie publicznej: 1. Kto: 1) osiągnął lub przekroczył 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 331/3%, 50%, 75% albo 90% ogólnej liczby głosów w spółce publicznej albo [Akty wykonawcze: 2] 2) posiadał co najmniej 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 331/3%, 50%, 75% albo 90% ogólnej liczby głosów w tej spółce, a w wyniku zmniejszenia tego udziału osiągnął odpowiednio 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 331/3%, 50%, 75% albo 90% lub mniej ogólnej liczby głosów - jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić o tym Komisję oraz spółkę, nie później niż w terminie 4 dni roboczych od dnia, w którym dowiedział się o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów lub przy zachowaniu należytej staranności mógł się o niej dowiedzieć, a w przypadku zmiany wynikającej z nabycia akcji spółki publicznej w transakcji zawartej na rynku regulowanym - nie później niż w terminie 6 dni sesyjnych od dnia zawarcia transakcji. - podmioty zagraniczne oczywiście też V. Sankcje za naruszenie obowiązków Oferta publiczna red. Wierzbowski 2014 wyd. 2 / Gago-Rudnicka/Jakszuk: 1. Sankcje. W art. 89 ust. 1 OfertaPublU wprowadzono sankcję w postaci zakazu wykonywania prawa głosu z akcji spółki publicznej, będących przedmiotem czynności prawnej lub innego zdarzenia prawnego, powodującego osiągnięcie lub przekroczenie danego progu ogólnej liczby głosów, jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie tego progu nastąpiło z naruszeniem obowiązków określonych odpowiednio w art. 69 lub 72 OfertaPublU. Pozbawienie prawa głosu dotyczy tego pakietu akcji, którego nabycie spowodowało osiągnięcie lub przekroczenie danego progu (por. uwagi do art. 89 OfertaPublU). Dodatkowo, w przypadku niedopełnienia obowiązku informacyjnego przez podmiot zobowiązany KNF nałożyć może karę pieniężną do wysokości 1 000 000 zł (art. 97 ust. 1 pkt 2 OfertaPublU). Akcjonariusz naruszający wprowadzony w art. 69 OfertaPublU obowiązek notyfikacji musi się również liczyć z możliwością pociągnięcia go do odpowiedzialności odszkodowawczej, w przypadku gdyby na skutek zawinionego naruszenia inny podmiot doznał szkody będącej w adekwatnym związku przyczynowym z ww. naruszeniem (na podstawie art. 415 KC). Niemniej, ze strony dowodowej, wykazanie, że inwestor na skutek naruszenia podjął lub zaniechał określoną decyzję inwestycyjną, będzie niezwykle trudne. przykładowa kara: www.spolkigieldowe.bdo.pl/comp...
|
|
Błagam Was skończmy z tymi spiskami - nikt nie wietrzy spisku. Każdy zastanawia się co się dzieje i jak to się stało, że kurs został sprowadzony aż do poziomy 15,45 żeby się wymienić. Nie trzeba być szczególnie wybitnym żeby zauważyć, że cena ta odbiega od naszych oczekiwań (a przecież po tej cenie poszło najwięcej akcji). Ktoś pisze analizę, zastanawia się nad tym co się dzieje, pisze że nie chce pisać wprost tego co mu się wydaje, bo forum jest publiczne... To chyba dość jasna informacja ŻE NIE CHCE PISAĆ WPROST. Za kilka dni będziemy mieli informacje o tym kto komu i ile sprzedał - będziemy wiedzieć więcej.
|
|
Super, dzięki za dokładną i rozbudowaną analizę. Podsumowując zarówno od strony technicznej, jak i fundamentalnej mamy pozytywne prognozy. Nigdy nic nie wiadomo, ale przynajmniej na ten moment wygląda to pozytywnie. sbyszek- Dzięki za informację.
P.S. Synektik ma obecnie kapitalizację 1/4 poniżej kapitalizacji Selvity...
|
|
W komunikacie ESPI masz informacje:
Ponadto Zarząd Spółki informuje, że na podstawie § 102 ust. 1 Rozporządzenia Spółka nie będzie publikowała skonsolidowanego raportu kwartalnego za IV kwartał 2014 r. oraz na podstawie § 101 ust. 2 Rozporządzenia nie będzie publikowała skonsolidowanego raportu kwartalnego za II kwartał 2015 r.
|
|
20 marca 2015 - odpowiedź na Twoje pytanie (którego już nie widać).
|
|
sbyszek - masz pomysł co się wczoraj stało na Synektiku? jak to teraz według Ciebie wygląda technicznie?
|
|
Pewne jest, że coś się działo bo widać to na ruchach na akcjach - wczorajszy obrót to 23k, poniedziałkowy 43k, a dzisiejszy prawie 150k- więc kurs został sprowadzony do określonego poziomu - moim zdaniem nie bez powodu. Tak jak napisałem to tylko spekulacje, a ja nie jestem ekspertem - zresztą nie wiemy jeszcze kto i komu sprzedawał, więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Nie wiemy też co będzie jutro. Ja spekuluję, że gdybym miał stratę w jednej spółce na pozycji: Synektik, a pewny zysk perspektywie czasu to sprowadziłbym kurs na niski poziom i sprzedał notując stratę (tam gdzie mogę ją wykazać i jest mi ona przydatna). W drugiej spółce (ze stratą księgową) kupiłbym tanio, a później sprzedał notując zysk, który skompensowałbym wcześniejszą stratą księgową na innych pozycjach. Ta teoria jest mało prawdopodobna ze względu na Cypryjskie siedziby większości akcjonariuszy na gpw, ale możliwa. Możliwe też, że dwa fundusze się dogadały na określonym poziomie i sprowadziły kurs aby wymienić pakiet po rynkowej cenie - tak aby regulator nie mógł się przyczepić. Możliwe też, że ktoś specjalnie zrzucił duży pakiet żeby aktywować pozycje obronne i zbierać od wystraszonych akcjonariuszy. Możliwe też, że informacja o pozytywnym zakończeniu fazy przedklinicznej jest PR spółki, który ma powstrzymać wyprzedaż jej akcji - nie wiem. Jeżeli chodzi o informację, którą zamieściłem to faktem jest, że po godzinie od jej ukazania nie mogłem jej ponownie wyszukać - nie wiem dlaczego, nie wietrzę tu żadnego spisku - zresztą nie ma to żadnego znaczenia.
|
|
|
|
Jutro będzie zielono - trochę odrobimy:). Dzisiaj ewidentnie mieliśmy ustawkę funduszy w dolnych granicach 15.45 - cały czas idą duże pakiety. Gdybym miał powiązać dobrą informację ze spadkiem kursu to od razu przychodzi mi do głowy transakcja z ręki do ręki. Strata księgowa w jednej ręce, zysk w drugiej - piękna sprawa na spółce o niskiej płynności przy założeniu, że mamy księgową stratę, którą będziemy kompensować - ale to takie fantasmagorie.
PS. Informacji, którą wrzuciłem powyżej nie znajdziecie już przez google, nie jest też widoczna na bankierze:D - wnioski niech każdy wyciągnie sam:).
|
|
|
|
Ładnie to opisałeś. Kluczowe umowy i emisję bym odrzucił. Kluczowych umów nie było, albo przynajmniej nie znalazłem żeby konkurencja coś im zgarnęła. A emisję bym odrzucił ze względu na możliwość podwyższenia KZ (uchwała jeszcze z NC - co prawda to też emisja, ale przynajmniej teoretycznie nie powinna działać negatywnie na wycenę walorów) lub emisję obligacji (mają niskie zadłużenie). Komunikatu przynajmniej na ten moment nie ma. Najkorzystniejszą opcją byłaby egzekucja komornicza z czyjegoś rachunku maklerskiego + ewentualne uruchomienie pozycji obronnych (mało prawdopodobne, ale chcę w to wierzyć więc piszę o tym).
|
|