Panie Kamilu
to nie działa tak. Trzeba złożyć pozew, esąd odradzam chyba, że bardzo dużo kwota. Potem pozew trzeba zaopatrzyć w klauzulę i skierować do komornika. Da się też uzyskać zabezpieczenie na rachunkach bankowych.
Pozdrawiam
|
Obrót obligacjami jest dopuszczalny. Pamiętaj jednak, że w warunkach emisji możesz mieć obostrzenia na ten temat.
art. 5a ust. 4 (ustawa o obligacjach) Umowa zobowiązująca do przeniesienia praw z obligacji niemających formy dokumentu przenosi te prawa z chwilą dokonania w ewidencji zapisu wskazującego osobę nabywcy i liczbę nabytych obligacji.
Firmy windykacyjne w odróżnieniu od kancelarii pochylają sie po każdy rodzaj i wielkość długu. Dostać pozew z obligacji wg mnie jest bardzo łatwo, trzeba tylko czekać na sąd (chyba, że sprytnie pozwiesz przed małym sądem, nie martw się o właściwość miejscową, wydając nakaz zapłaty sądy jej nie badają). Tylko, że firmy windykacyjnie muszą czekać tyle samo co Ty.
Z dokumentów to (każdy następny to lepszy) 1. zaświadczenie depozytowe, lub 2. jakieś pismo emitenta o tym, że nie mogą wykupić twojej obligacji, 3. nakaz zapłaty w upominawczym 4. nakaz zapłaty w nakazowym 5. wyrok z rygorem natychmiastowej wykonalności 6. wyrok prawomocny 7. postanowienie o nadaniu klauzuli
i tak dalej :) Im lepszy dokument tym chętniej kupią. Według mnie lepiej samemu złożyć pozew do 10.000 zł płacisz 300 zł kosztów wniesienia, a jeśli chcesz elektronicznie to 75 zł, ale odradzam elektronicznie.
Ewentualnie pytaj zawsze coś doradzę.
|
Nie musisz czekać na prawomocność, ale nie możesz też go zanieść do komornika. Wyrok z rygorem natychmiastowej wykonalności musi jeszcze zostać zaopatrzony w klauzulę (art. 777kpc), koszt 30 zł, czas ok 3 tygodni. Wtedy idziesz do komornika z wnioskiem o wszczęcie egzekucji wskazując rodzaj majątku z którego ma prowadzić egzekucję (nieruchomości, rzeczy ruchome, rachunek, wierzytelności z zus i us, itp. ) jak najszerzej. Za jakieś drobne pieniądze możesz mu też zlecić poszukiwanie majątku.
To wszystko, dwa pisma. Teraz zapytaj firmy windykacyjnej ile bierze za to?
Jeśli chcesz ja mogę pomóc. Jakby co napisz prywatną wiadomość.
Pozdrawiam
|