Z tego co wynika ja liczyłem cykle bardziej ogólniej. Cykl rotacji zapasów=365*stan zapasów/Przychody Cykl rotacji należności=365*stan należności krótkoterminowych/Przychody Cykl rotacji zobowiązań=365*zobowiązania krótkoterminowe/Przychody
Ale i tak w latach 2010 - 2011 wyszedł ujemny cykl konwersi gotówki odpowiednio -165, -152, i nadal nie wiem jak to opisać i zinterpretować w przeprowadzonej analizie.
|
Cykl liczyłem według podstawowego wzoru czyli: rot. nal. + rot. zap. - rot. zob., danych nie uśredniałem tylko brałem dane z rocznego okresu sprawozdawczego, pod tym linkiem są dane finansowe może one pomogą rozwiązać problem: przeklej.org/file/JdGK9w/Dane....
|
Cześć Piszę prace magisterską i w analizie wskaźnikowej wyszło mi że cykl konwersji gotówki w roku 2010 wyniósł -237 dni a w roku -482 dni. Nie wiem jak to zinterpretować i jak się odnieść do tego wyniku. Analizowane przedsiębiorstwo jest z branży lotniczej i w 2010 roku zostało przejęte przez inwestora zagranicznego. Dodam że od 2010 do 2013 roku zobowiązania i należności krótkoterminowe znacznie wzrosły. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym może być spowodowany tak wysoki wskaźnik i jak go zinterpretować ?
|