PARTNER SERWISU
vpcppoky
Petereke

Petereke

Ostatnie 10 wpisów
Hej,

Zgoda z akapitem #1, gdzies mi to umknęło w Twoim poście.

Co do wzrostu obowiązku umarzania (bo o to chodzi a nie o jakiś wzrost obowiązku produkcji - ME gada bzdury lub RZ to przekręciła) - po pierwsze nawet wzrost do 20% szybko nic nie zmieni, bo na rynku jest gigantyczna nadpodaż certyfikatów (~1,5 wysokości rocznego obowiązku) i jej konsumpcja potrwa kilka lat nawet w optymistycznym scenariuszu. Po drugie i chyba ważniejsze, wydaje mi się że per saldo (netto) Energa jest wciąż "krótka" na certyfikatach (więcej musi kupić dla swoich odbiorców niż sama wytwarza) więc hipotetyczny wzrost ich cen działałby negatywnie.

Ogólnie to troszkę wróżenie z fusów, a ewentualny wpływ na wyniki ograniczony. Dużo ważniejsza jest kwestia #1.

anty_teresa napisał(a):
Dzięki temu jest szansa na wzrost cen zielonych certyfikatów, których Energa trochę produkuje.

nie do końca o to chodzi; Energa ma całą masę umów długoterminowych z innymi OZE na zakup certyfikatów z formułą cenową powiązaną z tzw.opłatą zastępczą, która przed nowelizacją ustawy wynosiła ~300zł, po nowelizacji co najwyżej kilkadziesiąt zł. Co więcej zmiana prawa może oznaczać furtkę do wypowiedzenia tych umów w ogóle. Stąd cała ustyawa jest bullish dla nich.
Swoją drogą w branży jest to nazywane Lex Energa wysokienapiecie.pl/prawo-energ...

Co do cen certyfikatów - tu się nic nei zmieni na lepsze, to raczej kolejny czynnik bearish...

Pzdr

tycoon napisał(a):

mi nie starczyło cojones po wynikach i tez wysiadłem, trzymam kciuki za jadacych dalej bez balastu jakiego papier pozbył sie po wynikach sky is the limit wave

ja podbijam stopa-a i siedze dalej...

MAC napisał(a):
2 lipca byławypłata dywidendy hello1 po 1,50 PLN na akcję, dzień ustalenia prawa do dywidendy był podajże 15 czerwca p takze było to echo...salute

tu masz info: mojeinwestycje.interia.pl/gie/...

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 9 listopada 2023 13:10:31
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,200 sek.

jkpierfq
andnnwwf
vryjzvjp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kxdqjexq
wksrcyzz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat