obligacje.pl/pl/a/sadowy-proce...Cytat:Termin rozpoczęcia procesu, w którym oskarżonych jest siedem osób, a jednym z zarzutów jest wyrządzenie obligatariuszom szkody wartej prawie 60 mln zł, wyznaczono na 8 października - dowiedzieliśmy się we wrocławskim sądzie.
Na ławie oskarżonych w sprawie PCZ zasiądzie siedem osób. Według aktu oskarżenia Romuald Ś., założyciel spółki oraz Beata G., Stanisław P., Tomasz B. i Mirosław H. działać mieli w zorganizowanej grupie przestępczej. Zarzuca się im także pranie pieniędzy oraz działanie na szkodę wierzycieli, na czym obligatariusze mieli stracić prawie 60 mln zł, a Bank Millennium 20 mln zł. Moderator:Edytowano post. Powód: to nieładnie tak kopiować całą treść czyjegoś artykułu. Wystarczy link i krótki cytat, mile widziany komentarz
|
|
Mój tata (jako posiadacz obligacji) dostał właśnie wezwania na policję na przesłuchanie w sprawie obligacji PCZ. Czy ktoś z Was był już na takim przesłuchaniu? Czego oczekuje Policja?
Czy ktoś z Was mógłby krótko podsumować podstawowe zarzuty w stosunku do PCZ (może to z zawiadomienia SII)? Z góry dziękuję za pomoc!
|
|
Cześć, podobno Zarząd PCZ wysłał do obligatariuszy pismo w sprawie rozprawy sądowej, gdzie ma być rozpatrywane przekształcenie upadłości likwidacyjnej na układową. Czy coś wiecie na ten temat? Czy to kolejny zabieg "maskujący" i utrudniający spłaty.
|
|
W kancelarii twierdzili, żeby nie wyliczać żadnych odsetek. Że zrobią to za nas. Jeżeli wyliczymy je sami, będą mieli ponoć przez to więcej roboty.
|
|
Szanowni Państwo,
dzwoniłem do kancelarii syndyka, rozmawiałem z bardzo uprzejmą Panią, wszystko mi wyjaśniła. Jeżeli macie tylko obligacje, to:
1) wpisujemy ich wartość nominalną, odsetek nie liczymy (robi to syndyk, formalnie jest to kwota na dzień przed ogłoszeniem upadłości)
2) Zgłoszona wierzytelność zgodnie z art. 342 Prawa upadłościowego i naprawczego ma zostać zaliczona: 1. w kwocie (kwota główna) do IV kategorii, 2. w kwocie (należne odsetki, nie wyliczamy!!) do IV kategorii,
3) na końcu adres i rachunek
4) krótkie uzasadnienie
5) drukujemy w dwóch egzemplarzach - do jednego dołączamy oryginał świadectwa depozytowego/zaświadczenia z DM, do drugiego kopię tegoż dokumentu
Oba sety wysyłamy do sądu
Pzdr CM
|
|
zdegustowany napisał(a): Z moich informacji wynika że PCZ złożyło na samym początku propozycję układu do sądu z wnioskiem o upadłość. Są to zamiana długu na akcje w cenie nominału 10 zł/szt lub oddanie wierzycielom - obligatariuszom zmniejszonych należności za obligacje nawet do 25% ich wartości. Dlaczego zarząd nie ma odwagi wydać komunikatu w tej sprawie i wszystkim przedstawić swoje propozycje.
Obie propozycje nie do zaakceptowania, chyba że połączą jedno z drugim lub zgodzą się na wydłużenie zapadalności obligacji i obniżenie oprocentowania (tak zrobił kiedyś Wittchen, którego udało się uratować).
|
|
A wiemy, o który Bank chodzi? Z tego co wiem, to nie jest to Pekao, Alior ani Millennium.
|
|
Cześć
czy uważacie, że jest realnie jakakolwiek szansa na odzyskanie choćby części pieniędzy zainwestowanych w obligacje PCZ?
|
|