Witam!
Wiem idiotycznie to policzyłem teraz to zauważyłem :D
Czyli sprawa nie wygląda tak kolorwo jak się to wydaje.
to po co ludzie szukają spółek stricte dywidendowych i grają " pod dywidende? "
|
|
Witam!
jestem zainteresowany spólkami dywidendowymi jako źrodło dodatkowego dochodu i mam w związku z tym jedno pytanie. Jeśli wybiore np 5 spółek dywidendowych i załóżmy spólka nr.1-4% dywidendy, nr2-5% nr3-5% nr4-6 nr5-6% Czy to oznacza że jeśli na każdą spółkę przeznaczę 1000zł (łącznie 5000zł) to po wypłącie otrzymam 5000złx26%=1300zł ? To o to chodzi?
|
|
Witam!
Mam takie pytanie jedno. Załóżmy że kupie opcje CALL o kursie wykonania 1300 pkt za 900zł. Załóżmy też że w dniu wygaśnięcia opcji kurs WIG 20 to 2185pkt. Czy w takim razie zarabiam 8850zł (bo 885pktx10=8550zł) czy trace z tego powodu że (2185-1300)x10= 8850-9000zł= -150zł ?
|
|
witam!
Czy może ktoś napisać mi czy warto kierować się wskazówkami zawartymi w książce John C. Ritchie "Analiza Fundamentalna" ??? Jeszcze jej nie kupiłem ale sprawdzając spis treści wydaje się być dość rzeczowa i przejrszysta w porównianiu z Inteligentnym Inwestorem ( który jest dla mnie zbyt chaotyczny i mało konkretny jednak... ) i z książką Analisys Secruity (która też nie tłumaczy co konkretnie trzeba szukać... )
Proszę o opinie czy można się kierować wskazówkami zawartymiu w tej książce :)
|
|
Okej sprawdzę to co powiedziałeś i dam znać. A tak czysto teoretycznie to wykupienie wiecej niz połowy akcji spowoduje ruch w góre cen akcji ?
|
|
Chodzi mi o te spółki: BLUETAX , ECERAMICS , VISION , IDH , IDEON , DENTAMDC. I czy w ogóle da się samemu ruszyć ceny do góry :)
|
|
Witam! Mam takie pytanie. Przez przypadek znalazłem akcje spółek których ceny wynoszą tylko 1 grosz. Spółki wydają się być zapomniane bo przez pół roku cena ani nie drgnęła, niekiedy zaś zdarzy sie aby cena wzrosła do 2 groszy za akcje. 1)Czy wobec tego jest możliwe aby jedna osoba mogła spowodować wzrost ceny takich akcji poprzez kupno dużego pakietu akcji? 2)Dlaczego gdy w danym dniu gdy wolumen jest dość wysoki cena nie wzrasta? Dziękuje z góry za odpowiedź
|
|