Baśka35 napisał(a):Ja mam kontakt z 6 obligatariuszami ze Szczecina. Witam, Ja również jestem ze Szczecina i organizuje się przez DM MS. Dodatkowo dołączyłem do grupy z tego Forum. Nie działam przez FB. Uważam ze jest to bardzo mądra inicjatywa aby lokalnie tworzyć grupy, które globalnie będą miały wspólny głos i większa sile do negocjacji. Organizacyjne ułatwi to działanie wspólnej akcji z tego forum. Proszę o kontakt na priv i spróbujmy zrobić spotkanie wszystkich zainteresowanych z okolic Szczecina. Pozdrawiam!
|
|
YaPaE napisał(a):InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
"Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu przepisów Ustawy o Obligacjach. Emitent nie zobowiązuje się do zabezpieczenia Obligacji w przyszłości. Zgodnie z art. 74 ust. 5 Ustawy o Obligacjach za zobowiązania wynikające z Obligacji Emitent odpowiada całym swoim majątkiem."
dodatkowo: - odsetki powinny wpływać 5 każdego miesiąca (w tym momencie nie wpłynęły za Maj), więc teoretycznie mógłbym żądać przedterminowego wykupu ale zakładam, że w obecnej sytuacji nie ma to kompletnie sensu? Czy nie ma znaczenia w tym momencie czy grzecznie czekam, czy też złożę wniosek? - obligacje na okaziciela niemające postaci dokumentu
Zakładam, że wpadnę do grupy 1, ale wolę się upewnić.
A co to za różnica do której grupy wpadniesz? 1 i 3 grupa ma takie same % w kazdym roku. Moze sie myle to mnie poprawcie. A swoja droga tez nie wiem w ktorej ja będe Mam obligacje kupione na catalyst gbk 0918 seria ea Ostatnie odsetki marzec weszly kolejne czerwiec dopiero wiec póki co nie mam co składac zadnych wniosków bo mnie spłacają.... Różnica między grupą I a III to 65% i 35% akcje dla grupy I a jedynie 65% dla grupy III. W chwili obecnej to może nie mieć znaczenia lecz w dłuższej perspektywie może być znaczące ...
|
|
YaPaE napisał(a):InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
"Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu przepisów Ustawy o Obligacjach. Emitent nie zobowiązuje się do zabezpieczenia Obligacji w przyszłości. Zgodnie z art. 74 ust. 5 Ustawy o Obligacjach za zobowiązania wynikające z Obligacji Emitent odpowiada całym swoim majątkiem."
dodatkowo: - odsetki powinny wpływać 5 każdego miesiąca (w tym momencie nie wpłynęły za Maj), więc teoretycznie mógłbym żądać przedterminowego wykupu ale zakładam, że w obecnej sytuacji nie ma to kompletnie sensu? Czy nie ma znaczenia w tym momencie czy grzecznie czekam, czy też złożę wniosek? - obligacje na okaziciela niemające postaci dokumentu
Zakładam, że wpadnę do grupy 1, ale wolę się upewnić.
A co to za różnica do której grupy wpadniesz? 1 i 3 grupa ma takie same % w kazdym roku. Moze sie myle to mnie poprawcie. A swoja droga tez nie wiem w ktorej ja będe Mam obligacje kupione na catalyst gbk 0918 seria ea Ostatnie odsetki marzec weszly kolejne czerwiec dopiero wiec póki co nie mam co składac zadnych wniosków bo mnie spłacają.... W dniu dziejszym zadałem podobne pytanie, gdyż sam złożyłem żądanie wykupu (30.04 seria PZ1 stała sie wymagalna kolejna rata, 3 dni robocze 07.05 miałem prawo złożyć put). Równolegle pytałem DM i mojego mecenasa. Według wszystkich opinii powinnismy zostać zaliczeni do grupy 1. Dalsze kroki zależne od Sądu i przyjęciu lub odrzuceniu wniosku GB.
|
|
Witam wszystkich,
Jestem nowy na tym forum. Jestem również posiadaczem obligacji Getback. W dniu wczorajszym w związku z nieterminową spłatą odsetek złożyłem zgodnie z terminami ustawowymi żądanie o przedterminowy wykup całości obligacji.
Czy wiecie, czy w związku z wczorajszymi informacjami odnośnie potencjalnych propozycji układu złożonych we wniosku sądowym, każdy kto złożył podobny wniosek o wykup będzie kwalifikowany do grupy I, czy automatycznie do grupy III układowej?
Czy przedmiotowe żądanie można w dniu dostarczenia lub w jakimkolwiek terminie jeszcze wycofać, jeżeli pogarsza sytuację obligatariusza?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
|
|