gandalfp napisał(a):Czyli cały wykres zostanie przeliczony na stan obecny.
O to mi własnie chodziło. Dziękuje za odpowiedź. Tak wiem, że liczby są nierealne, ale chciałem ostry przykład. Bardziej realistyczny to Ambra, która jeśli wypłaci jeszcze 2-3 dywidendy, będzie miała ciekawy wykres w 2009 roku.
|
|
Hej,
Mam prawdopodobnie dosyć teoretyczne pytanie, ale nie daje mi spokoju.
Mianowicie: Jest spółka której akcje kosztują 10 zł. Wypłaca dywidendę 6 zł na akcję. Po wypłacie cena akcji/otwarcia wynosi 4 zł, gdyż spółka własnie wypłaciła 60% swojej wartości akcjonariuszom, logiczne.
I teraz pojawia się mój problem. Niech cena akcji wzrośnie w przeciągu roku z 4zł do 8 zł. . Następnie spółka ponownie wypłaca dywidendę w wysokości 6 zł. Ma miejsce kolejne odcięcie i kurs akcji wynosi 2 zł.
Ale jak na wykresie wygląda cena akcji rok wcześniej? Czy również od 4 zł jest obcinana kolejna dywidenda w wysokości 6 zł?
Sytuacja jest teoretyczna, jeśli spółka byłaby w stanie zarobić na taką wysoką dywidendę, to cena jej akcji prawdopodobnie również by wzrosła. Chciałbym się tylko upewnić, że dobrze rozumiem, że odcięcie dywidendy następuję dla całego kursu (historycznych wartości) i sumuje się z poprzednimi odcięciami.
|
|
Tak samo jak i Tobie, wydaje mi się to strasznie naiwne i podejrzewam, że jest inna przyczyna, która jest mi nieznana. Chciałem się jednak podzielić informacją.
Też pamiętam, że jak pokazali trailer który miał miejsce w dzień a nie w nocy, spotkało się to z niechęcią ludzi.
|
|
Wydaje mi się, że to nie jest powód, ale Mike Pondsmith (twórca Cyberpunka i Cyberpunka 2020, na którym sie wzoruje CDR) mówił, że w CP77 będą trudne wybory a'la wiedzmin w wywiadzie. www.youtube.com/watch?v=N5LzaU...Ten link z jest z materiałem z 5 lipca, ale dopiero dzisaj google w newsach mi podało wiadomosc z polskojęzycznego portalu www.purepc.pl/rozrywka/cyberpu...Możliwe, że to trochę upewniło graczy, że w CP77 będzie to, co czyniło zadania w wiedźminie tak dobrymi.
|
|