PARTNER SERWISU
jfxzsrvb
Mh_GB

Mh_GB

Ostatnie 10 wpisów
draconiss napisał(a):
Depracjacja pieniazna jest bardzo waznym aspektem bo w innym wypadku dlaczego 8 lat a nie 10:)

I moj post nie byl absolutnie nakierowany na jakakolwiek poprawe warunkow ukladu ze wzgledu na inflacje.

Jedynie to ze 50.5% to nie jest 50.5% kwoty wplaconej.

Chodzi mi tutaj o to, że nie gramy tutaj o kilka procent w którąś stronę. Dlaczego 8 lat a nie 10? No moim zdaniem, z definicji, chodzi o możliwe jak najszybsze zaspokojenie wierzycieli na możliwie jak największym poziomie, no i te 8 lat wynika z jakiejś kalkulacji opartej, głównie na krzywej odzysku i dodatkowych założeniach (tak maksymalnie upraszczając)

Myślę, że dzisiaj nikt(lub prawie nikt) z obligatariuszy nie zastanawia się czy odzyska 50.5% czy np. 47%. Myślę, że dzisiaj większość z nas zadaje sobie pytanie czy faktycznie cokolwiek uda się odzyskać.

No i ważne pytanie wcześniej, o to, czy wszystkie propozycje będą głosowane?
Tutaj znowu niestety kuleje komunikacja RW z nami, pozostaje nam niestety cierpliwe czekać na finał.

Panie draconiss,

Inflacja to jest akurat absolutnie najmniejszy problem i nikt nie będzie sobie dodatkowo głowy zawracał, żeby poprawiać założenia układu o inflację.

Nie znalazłem informacji w której podaje się na jakiej zasadzie obliczono te 16 rat, no bo rozumiem, że przy policzeniu na jakim poziomie będzie można zaspakajać wierzycieli przez 8 lat wchodzię w grę policzenie ile i kiedy będzie trzeba kupić kolejne portfele, żeby trzymać taką krzywą odzysków, aby ta spłata była realna.

Tutaj pytanie do Pana Radka. Jeśli taki układ proponuje RW to jakie są założenia odnośnie inwestorów, tzn. do kiedy przez następne 8 lat trzeba mieć inwestora i z jaką kwotą, aby układ działał? To jest informacja, która się należy wierzycielom. I teraz teorezując, bo jeśli z wyliczeń wynika iż, np. porzeba X milionów np. do końca tego roku i jeśli te X milionów się nie znajdzie to układ po prostu pada.

Do Obligatariusz_kontakt:

Dziękuję za te krótkie aktualizacje, ale czy mógłby Pan napisać (bez podawania danych), czy macie dostęp do danych operacyjnych? Zdaję sobie sprawę, że to nie wygląda tak, że jest tabelka i dwie kolumny wpływy/koszty itd, ale o ile śledzę temat to nie widzę takiego potwierdzenia, więc miło byłoby zobaczyć informacje jakie macie na dzień dzisiejszy, tzn. albo macie dostęp do tych danych które są dla nas istone, lub nie i na razie toczą się rozmowy, i szukanie ludzi do przeglądu danych, których nie ma.

Z całym szacunkiem, ale była informacja w stylu: "klaruje nam się powoli sytuacja w jakiej jesteśmy", która była już jakiś czas temu.
Proszę napisać, w jaki sposób się klaruje, nie musi Pan podawać danych, tylko samą twardą informację, w stylu: "Panowie mamy pełen wgląd w koszta operacyjne, portfele i potrzebujemy czasu, żeby to uporządkować, ale mamy całokształt" lub "Panowie, nie mamy wglądu w żadne dane, zarząd nam na razie nie udostępnia, lub udostępnia szczątkowe dane, mimo to, powoli wyrabia nam się obraz firmy"
Jak widać oba stwierdzenia prowadzą do podobnego wniosku (że klaruje nam się obraz firmy) jednakże, jest między nimi istotna różnica.

Myślę, że można informować nas nieco bardziej konkretnie bez zdradzania dokładnej strategii/danych łamania klauzuli itd., bo wg mnie niektóre aktualizacje, jak przytoczona powyżej, najzwyczajniej nie są aktualizacją i pozostawiają zbyt dużo miejsca na nadinterpretacje tego co się dzieje.

Na koniec, dziękuję za walkę, poświecony czas na rzecz niezabezpieczonych.

Witam, zabieram tutaj głos po raz pierwszy. W zasadzie dlatego, iż tak naprawdę nie wniosę tutaj nic nowego, jedynie mam kilka pytań.

Wiele razy podkreślano, iż komunikacja firmy nie istniała i przed nowym Zarządem i po nim. Głosowaliśmy i wybraliśmy do RW osoby, które były najaktywniejsze na forach i szybko założyły grupy mailowe, aby zgromadzić w jednym miejscu jak najwięcej niezabezpieczonych. Niestety komunikacja z RW jest również na nienalepszym poziomie. Główne wytłmuaczanie to klauzula poufności oraz, że GB jest nadal spółką giełdową i nie można ujawniać informacji, która wpłynie na cenę instrumentów.
Staram się jak mogę to zrozumieć i być cierpliwy, ale naprawdę przychodzi to ciężko. Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale w tak delikatnej/skomplikowanej sprawie, która może się okazać największym "wałem" po '89, nasz przedstawiciel powinien wg mojej opinii, znaleźć 5 minut dosłownie każdego dnia, aby wysłać aktualizcję nt. sytuacji oraz przebiegu dnia, wg opinii jest do tego wręcz zobowiązany moralnie, no chyba dlatego tak wybieraliśmy?
Nie rozumiem, dlaczego dane operacyjne nie są ujawnione? Nie można zakrywać się tutaj informacją, która może wpłynąć na cenę instrumentów, skoro one nie są w obrocie.

Z innej beczki, mówi się, że duża liczba osób starszych jest poszkodowana, można by myśleć, że nowy skok bliżej nieokreślonych elit jak w przypadku AG. Z moich informacji wynika, iż wtopiło dużo ludzi wysoko postawionych w świecie naszej polskiej finasiery, również blisko zarządu, na pewno w pewnym sensie nie jest to dobra informacja i obawiam się, że niestety nie poznamy tutaj historii bilansu (i jego zmiany w czasie) tej firmy. Moje zdanie nt. 8 letniego układu to niestety mżonka.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 19 sierpnia 2018 17:05:23
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

inwfkwcc
jlmyhoyx
lxpjsrim
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hdvkgjrs
nmdtdspd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat