Temat:
GETINOBLE
To jak mozna taką umowę uniewaznić kiedy sie chce za 1 rok , 2 , 5 lat az bedzie kogos stac?
No to jest dobre pytanie, czyli czy roszczenie o stwierdzenie nieważności umowy się przedawnia (tu odpowiedź będzie w mojej ocenie twierdząca), a jeśli tak to od kiedy biegnie termin przedawnienia - czy od dnia zwarcia umowy, czy może innego momentu.
|
Temat:
GETINOBLE
W mojej ocenie wyrok między innymi zmienia to, iż wskazuje, że nie da się stwierdzić nieważności tylko zapisu indeksacyjnego w umowie i niejako "zastąpić" go inną regulacją. TS UE wskazał, iż zapisy dotyczące indeksacji stanowią element przedmiotowo istotny (essentialia negotii), a zatem stwierdzenie ich niezgodności z prawem powoduje nieważność całej umowy. Taką wykładnię można poniekąd uznać w pewnym wymiarze za częściowo korzystną dla banku. Stwierdzenie nieważności umowy powoduje, iż strony muszą sobie zwrócić wszystko to, co sobie świadczyły. Zatem - w razie stwierdzenia przez sąd nieważności całej umowy - kredytobiorca ma obowiązek zwrócić całą niespłaconą część kredytu bankowi. Nie wszystkich na to stać. Innymi słowy, co z tego jak Sąd mi stwierdzi nieważność umowy, jak spowoduje to, że bank będzie miał roszczenie o spłatę (zwrot) natychmiast 300.000 zł, których nie mam. Zupełnie inna sytuacja byłaby gdyby nieważność dotyczyła tylko klauzuli umownej dotyczącej indeksacji, a cała umowa pozostawałaby ważna. Taka opcja, którą TS UE dzisiaj w zasadzie wykluczył, o ile dobrze czytam wyrok, była najkorzystniejsza dla frankowiczów, bo kwota i rata kredytu się zmniejszały, ale nadal kredyt był spłacany ratalnie.
|