[quote=fundamentalny]Na chwilę obecną jest wiele rzeczy niewiadomych: 1. Czy Orlen połączy się z Lotosem (który akcjonariusz straci? Orlenu czy Lotosu).
No własnie, a co jeśli urzędy Unii Europejskiej nie wyrażą zgody. Taka zabawa myślowa. Rynek prawdopodobnie wycenił już fuzję. A jeśli do niej nie dojdzie to PKN: 1. wzrośnie - bo nie będzie robił wezwania? 2. spadnie - bo nie zostanie nad monopolistą i nie będzie mógł zoptymalizować np sieci stacji?
|
Temat:
JSW
Trader21 mówi, że spółki surowcowe często przeceniają się o 90%. Kto wie, może jeszcze spadnie. Ostatnio JSW mniej więcej tyle spadło. Na pewno sentyment jest negatywny
|
Po pierwsze jestem tu nowy.
Po drugie mam przemyślenia o kupnie Orlenu.: 1. Spółka państwowa niby lepiej nie tykać. 2. Raczej dywidenda będzie niewielka, bo za coś trzeba kupić Energę. 3. Cena raczej już zdyskontowała nie tylko zakup Energii , ale i fuzję z Lotosem (przeczucie, że ten zakup może mieć coś wspólnego z fuzją, Energa też jest z Gdańska) 4. Jeżeli w przyszłym roku kupi Lotos, to dalej uderzy po dywidendzie.
I załóżmy, że kupimy akcje: 1. Nie dojdzie do fuzji z Lotosem - cena idzie (raczej) w górę. 2. Dojdzie do fuzji z Lotosem - za nieduże pieniądze kupiliśmy akcje Polskiego Czebola "Mastodonta", który zaleje Europę-Środkową (no bo co MOL może mu zrobić)
O, tak sobie wydumałem
PS. jeżeli poziom moich wypocin jest żenujący, to napiszcie. Nie będę się odzywał
|