Cześć. Zaczynam przygodę z Amibrokerem i językiem AFL. Nie mam wcześniejszego doświadczenia z programowaniem. Mam wykupioną licencję Amibrokera z domu maklerskiego (BOSSA). Pobierając dane zaznaczyłem interwał 1-minutowy. Pojawił się komunikat, że nie mogę pobrać bardziej szczegółowych danych. W tym celu należy kupić program standardową ścieżką.
Aktualnie potrafię pisać bardzo proste kody. Nie jestem w stanie jednak pójść dalej. Szukałem rozwiązania w sieci jednak go nie znalazłem. Prawdopodobnie nie wiem jak zdefiniować problem i w związku z tym nie wiem jak szukać pomocy.
Analizowana sytuacja: - strategia przecięcia ceny ze średnią kroczącą, - interwał H1, - średnia krocząca przyjmuje wartość 850, - świeca H1 przecinająca średnią ma parametry OHLC odpowiednio 600, 1200, 500, 700, - kolejna świeca H1 otwiera się na poziomie 650.
Prosty kod AFL, który nie rozwiązuje mojego problemu:
period = 100; m = MA( Close, period );
Buy = Cross( High, m ); Sell = Cross( m, Low );
BuyPrice = m+3; SellPrice = m-3;
Short = Cross( m, Low ); Cover = Cross( High, m );
ShortPrice = m-3; CoverPrice = m+3;
amount = 10; ApplyStop( stopTypeLoss, stopModePoint, amount, True );
Problemy do rozwiązania: 1) Program zakłada, że pozycja otwarta jest w ostatniej sekundzie świecy H1 po określonej wartości, a w tym czasie cena rzeczywista jest już zdecydowanie inna. W przykładzie został wygenerowany sygnał kupna. W przypadku zamknięcia na samej górce można było wygenerować zysk w wysokości 1200-(850+3). Program pokaże natomiast otwarcie pozycji po (850+3) i zamknięcie po 650 (otwarcie kolejnej świecy H1). 2) Program zakłada tylko jedną transakcję w ramach danej świecy. Tymczasem cena może przebić ją kilkukrotnie i pozycja będzie zamykana ze stratą 6 punktów czy też na SL. Można przyjąć, że w przedstawionym przykładzie, po kilku SL została zawarta pozycja krótka po cenie (850-3) i to ona jest cały czas otwarta w chwili rozpoczęcia rysowania kolejnej świecy H1. Na wstępie napisałem, że pobierając dane zaznaczyłem najmniejszy możliwy interwał M1, co teoretycznie powinno pozwolić przeanalizować bardziej szczegółowo transakcje w ramach świecy H1.
W jaki sposób mogę rozwiązać te problemy?
|